management

638 nieuwsberichten gevonden
Hoe HR mensen promoveert tot hun niveau van onbekwaamheid
12 uur
Als een bedrijf slecht functioneert, komt dat vaak door het promoveren van mensen. Veel (HR-)leidinggevenden hebben op dit vlak een blinde vlek: het ‘Peterprincipe’. Hierdoor schatten zij de kwaliteiten van mensen te rooskleurig in en promoveert iemand tot het niveau van zijn eigen onbekwaamheid. Maar hoe gaan we dit tegen? Op maandag 1 april (geen grapje) waren de topbestuurders van de banken te gast bij Rutte en Hoekstra op het Catshuis om te praten over het verbeteren van het vertrouwen in...
Ontzorging bij langdurig ziekteverzuim
14 uur
Minister Koolmees en de werkgevers kwamen eind vorig jaar tot afspraken over de loondoorbetalingsplicht bij ziekte voor kleine werkgevers met maximaal 25 werknemers. Wat verandert er? Kleine werkgevers blijven wel twee jaar loon doorbetalen, maar daar staat een premiekorting en ‘ontzorgverzekering’ tegenover.
Werkdruk begint bij jezelf
15 uur
Onlangs had ik het voorrecht om vier weken lang in een dorp in Spanje te werken aan mijn boek. Ik begon de dag met het verwerken van mijn e-mails en daar keek ik de rest van de dag niet meer naar om. Ik kon mij verder volledig concentreren op het schrijfwerk. Heerlijk, wat een rust.
Hoe kunt u werknemers met kanker het beste tot steun zijn?
21 uur
Kanker. Het is een diagnose waar veel werknemers mee te maken krijgen. Natuurlijk proberen leidinggevenden hen zoveel mogelijk te steunen, maar wat is eigenlijk de beste aanpak?
CNV naar de rechter om slapende dienstverbanden
22 uur
Volgens vakbond CNV is er geen enkele reden meer voor slapende dienstverbanden. De vakbond stapt naar de rechter om te eisen dat werkgevers hun werknemers na twee jaar ziekte ontslaan, mét een transitievergoeding.
Zullen we de personeelsbeoordeling dan maar helemaal afschaffen?
23 uur
Dat medewerkers niet echt uitkijken naar de jaarlijkse beoordelingsgesprekken, weten we al. Maar ook managers blijken steeds vaker diep te zuchten als ze denken aan het formele, jaarlijkse beoordelingsritueel. Ze ervaren het als een noodzakelijk kwaad, waardoor steeds meer bedrijven proberen om te werken zonder de traditionele beoordelingscyclus. In plaats van de éénzijdige evaluatie van de manager, kiezen ze voor continue feedback van collega's.
Meer rechten voor flexwerkers met kluscontracten in de hele EU
1 dag
Mensen die werken in de ‘kluseconomie’ krijgen meer rechten om hun geld te verdienen. Nieuwe Europese regels voor de meest kwetsbare werknemers met ‘atypische contracten’ moeten hen meer bescherming gaan geven. Zo mogen opdrachtgevers niet meer verbieden dat zelfstandigen ook voor andere opdrachtgevers werken.
Minimumloon 2 tientjes per maand omhoog vanaf 1 juli 2019, jongeren verdienen ook meer
1 dag
Het minimumjeugdloon gaat vanaf 1 juli 2019 opnieuw met bijna 20 euro per maand omhoog naar 1.635,60 per maand, nadat het sinds 1 januari ook al met ruim twee tientjes was gestegen. Stapsgewijs gaan jongeren ook steeds meer verdienen. Door de verhogingen verdienen 21-jarigen vanaf 1 juli van dit jaar nu ook het volledige minimumloonbedrag.
Ouderschapsverlof: hoe wordt dit geregeld?
1 dag
Als een werknemer vanaf dag één in dienst is bij een werkgever, heeft de werknemer het recht om ouderschapsverlof op te nemen. Een werkgever kan het recht op ouderschapsverlof niet weigeren.
Toolkit voor candidate persona’s
1 dag
In onze talentgedreven economie zoekt toptalent op een andere manier naar werk dan vroeger. Veel werkgevers hebben nog steeds het idee dat ze simpelweg een vacature kunnen plaatsen en dat de juiste kandidaten hier dan vanzelf op afkomen.
Nulurencontract, maar fulltime werk? Werkgever moet betalen [Rechtspraak]
1 dag
Wie een werknemer aanneemt op een nulurenconctract, moet zich realiseren dat daar risico’s aan kleven. Wanneer een werknemer structureel veel meer uren werkt, kan hij daar rechten aan ontlenen, zo bleek maar weer voor de kantonrechter.
Talentmanagement als strategie
2 dagen
Wie aan de slag wil met talentmanagement, moet eerst de organisatiestructuur afstemmen op de bedoeling van de organisatie, zegt Lidewey van der Sluis, hoogleraar strategisch talentmanagement en pleitbezorger van holocratisch leiderschap.
Tips voor de inrichting van flexibel kantoor
2 dagen
Wat zijn aandachtspunten bij de inrichting van een flexibel kantoor? Ga niet alleen voor mooi, maar let ook op praktische bruikbaarheid van het meubilair in het kantoor, zo luidt de ervaring bij Aedes in Hilversum.
6 valkuilen van zelfsturende teams
2 dagen
Werken in zelfsturende teams geeft de medewerkers meer eigen verantwoordelijkheid, en dus motivatie en betrokkenheid. Maar dan moet je wel oppassen voor de nadelen.
3 Tips hoe je je werk weer het best oppakt na een sabbatical
2 dagen
Stel: je bent er wat maanden uit geweest, misschien wel een jaar. Je bent ‘lekker’ weg geweest op wereldreis, je hebt gemediteerd, gezwommen met dolfijnen, geschilderd, ontslakt, voor de familie gezorgd, vrijwilligerswerk gedaan waar dat echt nodig was. En dan nadert die datum waarop je had afgesproken om weer aan het werk te gaan. Maar die overstap is wel wat groot, lijkt je. Hoe kan je zo vloeiend mogelijk weer aan de hectiek van het werk wennen zonder afgebrand aan de kant te staan...
‘Resultaatgericht werken is grootste succesfactor van Het Nieuwe Werken’
2 dagen
Het Nieuwe Werken heeft een significant positief effect op de werknemersbetrokkenheid en uiteindelijk het presteren van de organisatie. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Arjan de Kok, die ermee promoveerde aan de Universiteit Utrecht. Hij waarschuwt wel voor te veel beveiliging bij mobiel werken. “Dat kan contraproductief werken.”
‘Het Nieuwe Werken ingevoerd, maar vergaderen alsof het nog 1911 is’
2 dagen
Waar organisaties zijn overgestapt op nieuwe manieren van werken, houden ze nog te vaak vast aan oude manieren van vergaderen. Ruben van der Laan en Henk van de Steen van Het Nieuwe Werkoverleg leggen uit hoe het beter kan. “Je moet je continu afvragen waarom je vergadert.”
6 Eenvoudige tips om beter je werktijd te verdelen
2 dagen
Stelt u dat ene klusje alsmaar weer uit? Lopen er te veel zaken door elkaar in uw werk? Knapt u van de ene klus af maar geeft de andere juist weer energie? Van tijdvreters kun je ook tijdgevers maken! Hoe? Neem deze tips ter harte.
10 tips om meer te bewegen tijdens werktijd
2 dagen
Of je nu werkt op kantoor of vanaf je thuiswerkplek. We bewegen te weinig tijdens onze werktijd en blijven maar zitten achter die computer. Een half uurtje per dag is genoeg, zeggen onderzoekers. Maar soms halen we dat niet eens.
Het GROTE Gesprekkenboek
4 dagen
Het GROTE gesprekkenboek geeft u do’s & don’ts, tips en ervaringen van leidinggevenden, HR-professionals en consultants, zodat u het beste gesprek voert.
Investeren in gezonde werknemers: zo overtuig je het management
5 dagen
Werken aan gezonde werknemers; het staat bij veel HR-managers op het wensenlijstje. Maar hoe krijg je groen licht van het management om te investeren in preventie? Vijf ijzersterke argumenten.
Vragen over slapend dienstverband voorgelegd aan Hoge Raad
5 dagen
Moet een werkgever meewerken aan het beëindigen van een slapend dienstverband als de werknemer daar om vraagt? Met de compensatiewet voor de transitievergoeding in het vooruitzicht is dit een veelbesproken onderwerp. Deze kantonrechter roept de hulp in van de Hoge Raad. Wat eraan voorafging Deze rechtszaak gaat over een monteur die al meer dan 30 jaar in dienst is bij zijn werkgever. Hij is door zijn werk arbeidsongeschikt geraakt en heeft een WIA-uitkering. De monteur kan niet meer aan het...
De Do’s en Don’ts van thuiswerken op een rij
5 dagen
Het is wettelijk vastgelegd. Iedereen heeft het recht om thuis te werken, als dat kan met het werk natuurlijk. Thuiswerken kan grote voordelen opleveren voor zowel werknemer als werkgever. Wel zijn er bepaalde zaken die in ogenschouw moeten worden genomen wil ‘thuiswerken’ een geslaagd project zijn. Waar moet je op letten? Zowel als werkgever als werknemer?
Is de term HNW toe aan vervanging?
5 dagen
Steeds meer organisaties hebben vormen van Het Nieuwe Werken ingevoerd. Is de term dan nog wel dekkend? Hoe nieuw is het eigenlijk nog? Kortom is de term niet zo’n beetje aan zijn eind gekomen?
In 6 stappen naar Het Betere Thuiswerken
5 dagen
Het hangt half-onderuitgezakt in een te lage bureaustoel met een ontbrekend wieltje, gekleed in een vies t-shirt of nog erger, eet en drinkt over zijn toetsenbord en kijkt, al muisvegend om aanwezigheid te veinzen met een oog naar Netflix, en met het andere naar die leuke buurvrouw of –man een balkonnetje lager. Rara wie is dat? De thuiswerker. Denkt u.
Het Nieuwe Beoordelen zorgt voor meer betrokkenheid op werkvloer
5 dagen
Kan een beoordelingsgesprek bijdragen aan meer medewerkersbetrokkenheid? Ja, zolang het focust op de talenten.
8 Tips voor de ideale werkplek
5 dagen
Slechts een op de tien Nederlandse werkenden is tevreden met zijn of haar werkplek, zo blijkt uit de Global Workplace Report . Dat moet dus beter. Maar hoe zorg je als werkgever nou voor een plek die wel tot tevredenheid leidt?
4 tips die een team agile maken
5 dagen
Agile is de mate waarin een organisatie snel en goed kan inspelen op veranderende omstandigheden. Vaak vertaald als flexibel, en het geldt als ideaal voor professionals, teams, organisaties en zelfs branches. En het klinkt ook erg prachtig: iedereen past zich op tijd aan op de omstandigheden, vlak voordat ze inderdaad veranderen in de richting die jij al zag aankomen. De werkelijkheid is vaak een stuk(je) weerbarstiger. 4 tips van senior softwareontwikkelaar David Akka brengen de...
10 Tips om je organisatie aantrekkelijk te maken voor millennials en Generatie Z
5 dagen
Hoe zorg je ervoor dat je jouw organisatie aantrekkelijk maakt voor talent? Millennials en Generatie Z kijken naar hele andere dingen dan we traditioneel belangrijk vinden in onze organisatie. 10 tips op een rijtje om de jongste generaties op de werkvloer te behouden.
8 Factoren die werkgeluk belemmeren
5 dagen
Hoe gelukkiger op de werkvloer, hoe beter de prestaties. Dat is inmiddels algemeen bekend. Maar werkgeluk moet vaak opboksen tegen allerlei factoren op kantoor. 8 daarvan op een rijtje.

Pagina's

Abonneren op management