tips

25 nieuwsberichten gevonden
Kleine bedrijven uitgezonderd in wet voor gelijke kansen bij sollicitaties
1 uur
Al sinds haar aantreden werkt minister Van Gennip (SZW) aan een wet die discriminatie bij sollicitaties tegengaat. De wet is al aangenomen door de Tweede Kamer, maar de nieuwe Eerste Kamer stribbelt tegen. Daar leven grote zorgen over de uitvoerbaarheid van de wet voor kleine bedrijven. Daarom doet de minister nu een handreiking aan de senatoren, want de wet geldt straks niet meer voor werkgevers met minder dan 50 werknemers. Ook wordt wet pas in 2027 ingevoerd, zodat grotere bedrijven tot die...
Cao-lonen weer veel hoger dan inflatie, maar trend lijkt dalend
2 uur
De lonen die in cao’s worden afgesproken, zijn opnieuw veel hoger dan de prijsontwikkeling. In februari 2024 steeg de inflatie met 2,8 procent, terwijl voor nieuwe cao’s afspraken zijn gemaakt over loonstijgingen die gemiddeld op 6,2 procent uitkomen. Dat laatste percentage is weer hoger dan in januari en de loonafspraken zijn ook nog steeds veel hoger dan in de afgelopen veertig jaar. Wel lijkt de piek van 2023 toch echt voorbij.
Niets doen geen optie: nieuwe handreiking grensoverschrijdend gedrag
1 dag
Er is een nieuwe handreiking voor seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, die meer aandacht besteedt aan de nodige cultuurverandering in de organisatie. Dit is een verbreding van de aanpak die door regeringscommissaris Mariëtte Hamer wordt bepleit. “Niets doen is geen optie, maak het zichtbaar en bespreekbaar.”
Klokkenluiders melden meer misstanden op de werkvloer
1 dag
In het jaar 2023 namen twee keer zoveel mensen contact op met Huis voor Klokkenluiders, omdat ze een misstand op het werk wilden melden. De meeste meldingen hadden betrekking op bedrijfsgeheimen, fraudevermoedens, overtredingen van veiligheidsvoorschriften en sociale (on)veiligheid op de werkvloer. Bedrijven zijn de melder meestal niet dankbaar, want na hun melding worden klokkenluiders nog vaak gepest, geïntimideerd of zelfs ontslagen.
Binnen twee jaar scherpere regels voor platformwerk in Nederland
4 dagen
De Europese Commissie heeft regels vastgelegd waardoor mensen die voor platforms als Uber of online bezorgdiensten werken, beter worden beschermd. Daardoor kunnen platformwerkers straks sneller aantonen dat ze een werknemer zijn en niet een zzp’er. Als de platformbedrijven het daar niet mee eens zijn, moeten ze zelf met bewijs komen om dat te weerleggen. De EU-lidstaten moeten de regels binnen twee jaar invoeren, zodat een gelijk speelveld ontstaat voor bedrijven.
Toch te vinden: meer vrouwen in bedrijfstop dankzij quotum
5 dagen
Het lijkt erop dat het verplichte quotum om meer vrouwen aan te stellen in de Raad van commissarissen effect heeft gehad. Wat ruim acht van de tien beursgenoteerde bedrijven voldoet nu aan het vrouwenquotum. Het argument dat er geen vrouwen te vinden zijn om plaats te nemen in de RvC, dat vroeger veel gebruikt werd, lijkt hiermee achterhaald.
Onbetaald verlof en sabbatical: opletpunten om het goed te regelen
1 week
Wanneer een werknemer onbetaald verlof op wil nemen, zijn er verschillende opties. De wet kent verschillende vormen van onbetaald verlof waar de werkgever aan mee moet werken, maar het kan ook zijn dat de werknemer er gewoon langer ‘tussenuit wil’, met een sabbatical. In het laatste geval is er geen recht op onbetaald verlof, maar misschien is het toch goed om het toe te staan. Regel het dan wel goed.
CNV: geen concurrentiebeding bij ontslag in proeftijd en faillisement
1 week
Vakbond CNV heeft grote bezwaren tegen een onderdeel van het wetsvoorstel dat de toepassing van het concurrentiebeding wijzigt. Want bij ontslag tijdens proeftijd, en bij faillissement van het bedrijf, blijft de werknemer volgens het wetsvoorstel gebonden aan het concurrentiebeding. Dat is ‘onnodig duperend’ voor duizenden werknemers, vindt de vakbond.
Zo kunnen HR-adviseurs op de werkvloer omgaan met de Ramadan
1 week
Met de Ramadan die op 11 maart 2024 begint, kunnen HR-adviseurs te maken krijgen met verschillende uitdagingen op het werk. Zo worden de werkomstandigheden extra zwaar voor medewerkers die niet eten en drinken. Dat vraagt om begrip en aanpassingsbereidheid van managers en collega’s.
Onderzoek toont aan: Nederlandstalige vacatureteksten nog te vaag
1 week
Nederlandse vacatureteksten leiden nogal eens tot teleurstellende prestaties. Na een analyse van vacatureteksten uit diverse sectoren, scoorde de gemiddelde tekst een dikke onvoldoende. Het taalgebruik is meestal te moeilijk en sluit niet aan bij een doelgroep die steeds minder talig is. Zo staan in veel vacatureteksten allerlei (ouderwetse) clichés, die jongeren niet eens begrijpen. De overheid scoort het best, vooral doordat overheidsvacatureteksten compleet zijn. De andere kant daarvan is...
HR wil volwassen worden, maar doet nog veel administratieve taken
1 week
Hoewel veel HR-afdelingen grote ambities hebben voor de toekomst, staat slechts 1 op de 10 aan de top van de volwassenheidscurve, waarbij zij alledaagse taken hebben geautomatiseerd en zich volledig kunnen richten op de HR-strategie voor de organisatie. In de praktijk is er dus een aanzienlijke kloof tussen hoge ambities en een realiteit waarin HR-processen nog maar voor een deel zijn geautomatiseerd.
Een nieuwe kijk op verlof: tips om je beleid te verbeteren
2 weken
Steeds meer bedrijven hebben aandacht voor de werk-privébalans van hun medewerkers. Hiervoor kijken zij voornamelijk naar flexibele werktijden en de mogelijkheid om vanuit huis te werken. Maar een goed verlofbeleid is nog vaak onderbelicht, terwijl dit een belangrijke bijdrage kan leveren aan de werk-privébalans. Helaas gaat er in de praktijk nog wel eens iets mis.
Mogelijk verbod concurrentiebeding tot anderhalf keer modaal
2 weken
Nu steeds meer arbeidscontracten een concurrentiebeding bevatten, moet duidelijker worden wanneer dit beding precies kan worden ingeroepen door een werkgever. Want het concurrentiebeding belemmert nu de arbeidsmarkt en legt onnodige druk op de rechtspraak, omdat het relatief vaak wordt aangevochten. Minister Van Gennip (SZW) heeft nu een wetsvoorstel met aangescherpte regels klaargelegd voor internetconsultatie.
Kwaliteit van gastouderopvang moet omhoog
2 weken
Kinderopvang bij gastouders moet aan strengere kwaliteitseisen gaan voldoen. Gastouders moeten daarvoor extra pedagogische kwaliteiten ontwikkelen op het gebied van emotionele veiligheid, het bevorderen van persoonlijke en sociale kwaliteiten en het overbrengen van normen en waarden. Met deze extra eisen moet de kwaliteit van gastouderopvang minimaal gelijk worden aan de omstandigheden bij kinderdagverblijven.
Drie varianten voor verbetering van de WIA
2 weken
Door verschillende oorzaken loopt het stelsel voor arbeidsongeschiktheid helemaal vast. De regels zijn gecompliceerd en UWV heeft te weinig personeel om de mensen te keuren en de regels goed toe te passen. Een advies stelt nu drie varianten voor om de toepassing van de WIA structureel te verbeteren.
Valt er nog iets te doen aan de krappe arbeidsmarkt?
2 weken
Te weinig personeel voor te veel banen: valt daar nou niets aan te doen? Bij de oplossingen wordt vaak gekeken naar het vergroten van het arbeidsaanbod, bijvoorbeeld door deeltijders meer te laten werken of groepen te activeren die nu nog niet deelnemen aan de arbeidsmarkt. Maar dat is lastig en kan ook niet alle knelpunten wegnemen. De oplossing lijkt in handen van de overheid: als die minder geld uitgeeft en minder regels maakt, zijn minder ambtenaren nodig. Die kunnen vervolgens aan de slag...
Sta op tegen zitten: tips voor een fittere werkplek
3 weken
Nederlanders zitten gemiddeld bijna negen uur per dag en daarmee zijn we 'kampioen zitten van Europa'. Lager opgeleiden zitten tijdens de werkweek gemiddeld bijna 8 uur per dag, terwijl hoger opgeleiden meer dan 10 uur zittend doorbrengen. Van alle beroepen, zitten juristen zitten met het meest op het werk. Maar van veel zitten worden we te dik en eerder ziek, ook mensen die daarnaast veel sporten! Deze tips helpen om beter (en minder) te zitten op de werkplek.
Wet voor duidelijker arbeidsrelatie zelfstandigen opnieuw uitgesteld
3 weken
Er is opnieuw vertraging voor de wet die duidelijkheid moet geven over de arbeidsrelatie tussen zelfstandigen en opdrachtgevers. Hierdoor blijft het langer onduidelijk of een zzp’er opdrachten mag uitvoeren, zonder dat de opdrachtgever het risico loopt dat die later sociale premies moet afdragen omdat de fiscus de zzp’ers als werknemer beschouwt. Het is de bedoeling dat de wet ergens in 2026 ingaat, maar vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst bij werkgevers wel weer controleren  op...
Gratis rechtsbijstand mogelijk voor klokkenluiders
3 weken
Vanaf 1 februari kunnen klokkenluiders gebruikmaken van gratis rechtsbijstand of mediation. Met deze mogelijkheid worden klokkenluiders beter ondersteund bij het afdwingen van hun rechtsbescherming.
Vanaf 1 maart kunnen MKB-bedrijven weer SLIM-subsidie aanvragen
3 weken
Vanaf 1 maart 2024 kunnen MKB-ondernemingen opnieuw SLIM-subsidie aanvragen voor de ontwikkeling van scholingsactiviteiten in de organisatie. Het aanvraagtijdvak opent vrijdag 1 maart 2024 om 9.00 uur en sluit donderdag 28 maart 2024 om 17.00 uur.
Koopkracht en lonen blijven op peil, maar bodem staatskas in zicht
3 weken
De Nederlandse economie keert terug naar een gematigd groeipad. Huishoudens profiteren dit jaar en in 2025 nog van een reële koopkrachtstijging, maar de jaren erna is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Het nieuw aantredende kabinet komt straks direct al voor moeilijke keuzes te staan, omdat de overheidsfinanciën de komende tijd in gedrang komen.
HR-beleidsagenda 2024: hogere eisen voor een mensgericht HR-beleid
4 weken
HR-beleid is alleen effectief als we de context meenemen waarin de organisatie opereert. Het moet bijdragen aan het werkplezier van werknemers, zodat zij voor de organisatie behouden blijven. Want de schaarste aan personeel blijft de HR-beleidsagenda beheersen. Arbeidsmigranten blijven daarom nodig, maar bedrijven moeten daarnaast ook innoveren, investeren in hun personeel en HR moet weer mensgericht gaan werken. De belangrijkste taak van de HR-adviseur wordt de zorgvuldige begeleiding van...
Bijna helft managers wil na promotie meer steun
4 weken
Het vak van manager wordt ernstig onderschat, vindt een meerderheid van de Nederlandse managers. Volgens de meerderheid van de managers wordt het managementvak onderschat. Na een promotie tot manager, voelt ruim vier van de tien zich niet genoeg ondersteund. Ze zouden graag een mentor hebben of overleggen met andere managers binnen de organisatie.
Werkgevers willen geen wet voor gelijke kansen bij sollicitaties
4 weken
Nu er zicht is op een rechts kabinet, lijken werkgeversorganisaties een kans te zien voor een lobby tegen het wetsvoorstel dat sollicitanten gelijke kansen moet geven bij sollicitaties. De werkgeversorganisaties stellen dat het wetsvoorstel te veel procedures voorschrijft en dat dit niet helpt om discriminatie op de werkvloer tegen te gaan. Werkgevers willen de wet van tafel en zien veel meer in handige tools die kunnen helpen om eerlijker te werven en selecteren.
HR-adviseur die adviesrol met praktijk kan verbinden, blijft gewild
4 weken
HR-professionals profiteren nog steeds van hun goede positie op de arbeidsmarkt. Zonder veel moeite kunnen ze een andere baan vinden. Wel valt op dat bedrijven kritischer worden bij de selectie van de gewenste HR-adviseur. Ze zoeken naar een strategische HR-professional die ook haar handen uit de mouwen kan steken bij operationele taken. Bij de selectie willen bedrijven daarom vaker een derde gesprek voeren, om zeker te zijn dat ze de juiste HR-kandidaat gevonden hebben. Maar dan blijkt die...
Abonneren op tips