tips

22 nieuwsberichten gevonden
Termen in vacatureteksten die sollicitanten afschrikken
3 uur
Een vacaturetekst is voor sollicitanten de eerste kennismaking met een bedrijf en bepaalt daarmee voor een deel het werkgeversmerk. Een oubollige of onduidelijke vacaturetekst kan daardoor een negatieve beeldvorming hebben voor de organisatie. Maar vacatureteksten staan vol clichés en onduidelijkheden. Bovendien gebruiken werkgevers soms termen die sollicitanten afschrikken, terwijl ze juist positief bedoeld zijn.
Tweederde had er niet op gerekend, maar nettoloon stijgt toch in 2024
2 dagen
Het netto maandsalaris van Nederlanders met een modaal inkomen stijgt met 67,42 euro per maand vanaf 1 januari 2024. Deze verhoging komt neer op een toename van 2,58%. Medewerkers met tweemaal modaal krijgen er 1,69% bij. De grootste salariseffecten zullen optreden bij mensen met het minimumloon die 40 uur per week werken. Zij krijgen er 204 euro per maand bij, omdat het minimumloon voortaan per uur wordt vastgesteld. Deze cijfers zijn berekend op basis van de Prinsjesdagplannen van het kabinet...
Als parttimer meer gaat werken, loont dat in de meeste gevallen wél
3 dagen
Om de arbeidskrapte te verlichten, kan het helpen als parttimers meer uren gaan werken. Maar een werkgever die dat vraagt, merkt dat bij veel deeltijdwerkers het beeld leeft dat meer werken nauwelijks loont. Want iedereen hoort wel verhalen dat een beetje extra bruto salaris, teniet kan worden gedaan door hogere belastingen en doordat toeslagen minder worden. Onlangs gaf Arjen Lubach daar in zijn Avondshow opmerkelijke voorbeelden van, waaruit dat ook zou blijken. Maar volgens deskundige...
BEWAREN: Dit zijn de wijzigingen voor HR in 2024
5 dagen
Hoewel het kabinet nu demissionair is, heeft het nog genoeg plannen voor het komende jaar waar HR-adviseurs mee te maken zullen krijgen. Zo werkt de minister van SZW door aan de hervormingen van de arbeidsmarkt, waardoor werkenden sneller een vast contract krijgen en flexcontracten aan banden gaan. Verder gaat de reiskostenvergoeding omhoog en wordt het eenvoudiger om een OV-kaart te verstrekken aan werknemers die hybride werken. Personeelsnet las de rijksbegroting en het belastingplan en geeft...
Belangrijke aandachtspunten voor HR uit de Troonrede van 2023
6 dagen
Vandaag sprak koning Willem-Alexander zijn tiende troonrede uit, waarin diverse beleidsvoornemens van belang zijn voor HR-professionals. Personeelsnet belicht hier enkele kernpunten die in 2024 impact kunnen hebben op het HR-vakgebied.
Campagne voor werkende gepensioneerden is ‘funest voor oudere werknemers’
6 dagen
Minister Van Gennip (SZW) is een campagne gestart om meer gepensioneerden (weer) aan het werk te krijgen. Maar die pakt ‘desastreus’ uit voor werknemers tussen 55 en 65 jaar, stelt vakbond CNV. Nu hebben werkloze ouderen het al heel moeilijk, terwijl gepensioneerden lekker kunnen bijverdienen omdat zij goedkoper zijn voor werkgevers. De campagne is dan ook ‘weggegooid geld’.
Looneis FNV aangescherpt: 5 tot 14 procent erbij in 2024
1 week
Vakbond FNV zet voor het komende jaar in op een loonstijging van 5 tot 14 procent tijdens de cao-onderhandelingen. Dit nieuws komt, traditiegetrouw, een dag voor Prinsjesdag en volgt op een eerdere aankondiging door vakbond CNV die een stijging tussen de 4 en 10 procent voorstelde.
Jonge werknemer hecht aan gezonde leeftijl, maar de werkgever moet ervoor betalen
1 week
Om medewerkers vitaal te houden, besteden werkgevers meer aandacht aan het mentale en fysieke welzijn van hun mensen. Ze stimuleren hun personeel om de auto te laten staan en te gaan fietsen, bieden gezonde menu’s aan in het bedrijfsrestaurant en houden rekening met de werk-/privébalans. Werknemers willen best meewerken aan dergelijke vitaliteitsmaatregelen, maar opvallend is dat ze het liefst geld willen zien als ze gezonder gedrag vertonen.
Werkende Oekraïense vluchtelingen, beperking derdelanders voorlopig uitgesteld
1 week
Vluchtelingen uit Oekraïne mogen na melding bij UWV bij u aan het werk. Deze regeling geldt ook voor 'derdelanders': dit zijn vluchtelingen (zoals studenten van buiten de EU) die bij het uitbreken van de oorlog in Oekraine waren, maar niet de Oekraïense nationaliteit hebben. Het demissionaire kabinet vindt dat de juridische basis voor werkende derdelanders nu niet meer bestaat, maar wacht een definitief oordeel hierover af van de Raad van State. Tot die tijd mogen derdelanders blijven werken in...
Na zeven jaar van stijging, daalt eindelijk het ziekteverzuimcijfer
1 week
Na zeven jaar van gestaag stijgend ziekteverzuim, is nu een duidelijke daling in het verzuim van werknemers merkbaar. Daardoor komt het ziekteverzuimcijfer uit op 5 procent in het tweede kwartaal van 2023. De daling is in bijna alle bedrijfstakken zichtbaar.
Werknemers willen invoering Wet werken waar je wilt, maar senaat beslist
1 week
Dinsdag 12 september 2023 beslist de nieuwe Eerste kamer of de Wet werken waar je wilt werkelijkheid wordt. Nu het kabinet is gevallen, kan het nog spannend worden of de nieuwe senatoren hun goedkeuring willen geven aan de initiatiefwet. Als de wet wordt ingevoerd, kunnen werknemers een verzoek doen om thuis te werken. Zeven van de tien werknemers, willen in ieder geval dat de senatoren ‘voor’ stemmen.
Jongeren vinden en binden? 9 tips om eerste keus te worden als werkgever
2 weken
Jonge werknemers kijken anders naar werk. Ze willen meer afwisseling, uitdaging en zoeken bevestiging. Om als werkgever eerste keus te worden, moet u jongeren laten zien dat het werk impact heeft, dat werknemers gezien en gehoord worden en dat er ruimte is voor een goede werk/privébalans. De volgende generatie binden en boeien, lukt met de 9 tips in dit artikel.
Zitten is echt heel slecht: tips voor fitter zitten op de werkplek
2 weken
Nederlanders zitten gemiddeld bijna negen uur per dag. Lager opgeleiden zitten tijdens de werkweek gemiddeld bijna 8 uur per dag, terwijl hoger opgeleiden gemiddeld meer dan 10 uur zittend doorbrengen. Maar van veel zitten worden we te dik en eerder ziek, ook mensen die daarnaast veel sporten! Deze tips helpen om beter (en minder) te zitten op de werkplek.
HRM beleidsplan maken
2 weken
Als er behoefte is aan strategisch HRM beleid, heeft de HRM adviseur de taak om hiervoor een HRM beleidplan te ontwikkelen. Personeelsnet biedt hier 10 bouwstenen aan voor het HRM beleidsplan.
Checklist: onbekende Klokkenluidersregeling verplicht vanaf 17 december 2023
2 weken
Wanneer een medewerker een ernstige misstand op het werk opmerkt, moet er een mogelijkheid zijn om daar melding van te doen, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor de melder. In Nederland moeten bedrijven met 250 of meer medewerkers sinds 18 februari 2023 al zo'n meldpunt hebben. En voor bedrijven met 50-249 medewerkers is de deadline 17 december 2023. Maar de helft heeft nog geen klokkenluidersregeling, terwijl 1 op de tien niet eens weet of ze zo’n regeling hebben. Driekwart van de...
HR moet proactief zijn vanwege ‘dubbele vergrijzing’
2 weken
De arbeidsmarkt staat voor een aanzienlijke uitdaging die wordt aangeduid als de ‘dubbele vergrijzing’. Vanaf 2025 gaan grote groepen werknemers met pensioen; er is dus sprake van aanzienlijke vergrijzing. Die trend is dubbel, want gepensioneerden worden ook ouder en genieten dus langer van hun pensioen. Dat heeft grote maatschappelijke gevolgen, bijvoorbeeld omdat veel meer zorgpersoneel nodig is. Op bedrijfsniveau moet HR verder vooruit kijken, om de behoefte aan arbeidskrachten voor de...
Zeven werkdagen stress per maand, maar manager laat het afweten
3 weken
Nederlandse werkgevers lijken minder oog te hebben voor de werkdruk en stress die medewerkers ervaren. Werknemers vinden vooral dat hun manager het laat afweten, want bijna de helft voelt zich niet gesteund door hun manager in perioden van werkstress. Bij meer dan een kwart van de werknemers gebeurt helemaal niets om de mentale gezondheid op het werk bevorderen.
Werkdruk wordt doorslaggevende factor voor werzoekenden
3 weken
De arbeidsmarkt is dynamisch en werkzoekenden houden nu meer rekening met de werkdruk, salaris en een vast dienstverband, voordat ze solliciteren. Werkgevers en HR-adviseurs moeten daar rekening mee houden, als ze concurrerend willen blijven bij het aantrekken en behouden van talent. Voor HR-adviseurs is het cruciaal om deze verschuivingen te begrijpen om strategieën voor talentwerving en -behoud effectief vorm te geven.
Geldzorgen: 4 manieren hoe HR-professionals de medewerkers kunnen steunen
3 weken
Nederlanders maken zich steeds meer zorgen over hun financiële situatie. De boodschappenprijzen zijn immers torenhoog, elke maand wordt de hoge energierekening weer afgeschreven en de Nederlandse economie nadert een recessie. HR-afdelingen krijgen signalen dat geldzorgen door de hoofden van hun medewerkers spoken. Hoe zorg je ervoor dat je als HR-professional in gesprek kan gaan met deze medewerkers en hoe weet je wanneer je dit kan?
Hogere loonkosten door minimumuurloon in 2024: tips voor HR-adviseur en werkgever
3 weken
Tot nu toe is het wettelijk minimumloon gelijk voor alle werknemers, of ze nu 36 uur per week werken of 40 uur. Om een einde te maken aan deze ongelijke behandeling, wordt vanaf 2024 het minimumloon in Nederland per uur berekend, in plaats van per dag, week of per maand. Werknemers die 36 uur werken houden hetzelfde minimumloon als nu, maar bij een 40-urige werkweek moet 4 uur per week moet worden bijbetaald. Deze verandering kan de loonkosten voor werkgevers met een 40-urige werkweek dus...
Recruitment: kandidaten gebruiken ChatGPT om hun cv's op te fleuren
3 weken
Recruiters kunnen kandidaten niet meer goed beoordelen op het eerste schriftelijke contact dat zij met hen hebben. Want uit recent onderzoek blijkt namelijk, dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse werkzoekenden gebruik maakt van AI-tools zoals ChatGPT om hun sollicitatiebrieven en cv’s op te peppen. Wat betekent dit voor werving- en selectiemedewerkers? Hoe selecteer je de juiste kandidaat, als je niet zeker kan zijn dat cv’s en sollicitatiebrieven door mensen zijn geschreven?
Abonneren op tips