personeelsnet

13 nieuwsberichten gevonden
Zeven voordelen van een kleinere werkgever in de strijd om toptalent
2 dagen
Hoe kun je als relatief klein bedrijf talent vinden en behouden, als je in een sector opereert waarin je concurreert met grote bedrijven die alles in huis lijken te hebben om toptalent te binden. Want grote bedrijven hebben een bekende naam, bieden uitdagend werk in een glanzend kantoor en hebben diepe zakken waaruit ze hogere salarissen betalen. Maar als kleiner bedrijf, ben je zeker niet kansloos in de strijd om talent. Want juist een kleiner bedrijf kan aantrekkelijker zijn voor talent dat...
Werknemer krijgt iets meer vakantiegeld, individueel keuzebudget populairder
3 dagen
Hoewel het individueel keuzebudget bij steeds meer werkgevers oprukt, ontvangen nog steeds veel werknemers deze maand hun vakantiegeld. En voor de meeste werknemers valt het netto vakantiegeld iets hoger uit door lagere belastingtarieven.
Werkgevers in het nauw: grootste loonsverhoging in cao’s sinds 13 jaar
3 dagen
Sinds een jaar worden in cao’s al hogere lonen afgesproken, maar in april 2022 was sprake van de grootste gemiddelde loonstijging in cao’s sinds 13 jaar. Werkgevers moeten over de brug komen door de krapte op de arbeidsmarkt en de torenhoge inflatie. Vakbonden voelen zich daarbij gesterkt door spontane acties van werknemers die hun beloning te laag vinden. Om mensen met lagere lonen wat meer lucht te geven, staan in meer cao’s afspraken over een hoger vast extra bedrag. Want daarvan kunnen...
Arbeidsconflict, wat nu? Advocaat Arbeidsrecht Linda Jacobs geeft antwoord
1 week
“Het komt regelmatig voor”, stelt Advocaat Arbeidsrecht Linda Jacobs “dat ik een telefoontje krijg van een werkgever of werknemer met de mededeling dat er een conflict op het werk is en de vraag “wat nu”? In dit artikel beschrijft Jacobs wat u beter kunt doen (en laten) in het geval van een arbeidsconflict.
Nederlandse arbeidsinspectie wijst op donkere kanten van arbeidsmigratie
1 week
Het jaarverslag van de Arbeidsinspectie is dit jaar anders dan anders. Inspecteur-generaal Rits de Boer geeft een toelichting op het werk van de inspectiedienst die meer verhalend is en reflectief. Naast feiten en cijfers, staan in het jaarverslag daarom veel ‘ervaringsverhalen’ uit de inspectiepraktijk. Daarbij wijst de inspectiedienst nadrukkelijk op de duistere kanten van Nederland als arbeidsmigratieland.
Wettelijk minimumloon stijgt 31 euro per maand vanaf 1 juli 2022
1 week
Het wettelijk minimumloon gaat vanaf 1 juli 2022 met 31,20 euro omhoog naar 1756,20 euro bruto per maand. Bij de vorige aanpassing, op 1 januari 2022, steeg het minimumloon al met 24 euro extra per maand. Mogelijk gaat het minimumloon sneller omhoog naar 14 euro per uur. Dat is afhankelijk van het overleg dat het kabinet de komende weken voert met de oppositiepartijen.
De vijf meest gemaakte fouten bij de aanpak psychisch verzuim
2 weken
Steeds meer professionals vallen uit door psychische klachten. Er worden ook nog veel fouten gemaakt bij de aanpak van psychisch verzuim. Bedrijven zouden daar veel slimmer mee om kunnen gaan. Ze kunnen daarvoor beroep doen op vijf nieuwe inzichten uit neurowetenschappelijk onderzoek.
Gericht HR-beleid voor jonge vrouwen: veel ongewenste aandacht, vooral van externen
2 weken
HR-professionals kennen het belang van een open werksfeer, omdat medewerkers dan het beste uit zichzelf kunnen halen. We vinden het belangrijk dat collega’s prettig met elkaar omgaan en sturen daar ook op. Maar vergeet vooral niet om ook verder te kijken, naar klanten, patiënten, leerlingen of passagiers bijvoorbeeld. Want vooral daar zijn de daders te vinden van ongewenste seksuele aandacht, agressie en geweld.
Vacaturemarkt stabiliseert, maar vraag naar HR-professionals groeit door
2 weken
De groei van de arbeidsmarkt stabiliseert, terwijl nog steeds heel veel vacatures open staan. De arbeidsmarkt blijft daarom nog onveranderd krap. De vraag naar HR-professionals en recruiters neemt nog wel steeds enorm toe: het vacatureniveau voor HR-functies is 89 procent boven het niveau van vòòr de pandemie. Bedrijven versterken hun HR-afdelingen voor het werven, aannemen, inwerken en scholen van personeel.
Kantoormedewerkers kunnen in Nederland zeer flexibel werken
2 weken
Nederland is koploper flexibel werken. In ons land kunnen zes van de tien kantoormedewerkers profiteren van flexibele werkuren. Ook voert Nederland de toon als het gaat om de keuze van de werkplek. Want de helft van de Nederlandse kantoormedewerkers kiest zelf waar en wanneer ze werken. Dat aandeel is een stuk hoger dan het Europese gemiddelde van 39%.
Transparante sollicitatieprocedure binnenkort verplicht: 12 richtlijnen
3 weken
Om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan, werkt de overheid aan een wet die uitzendbureaus verplicht om een verzoek tot discriminatie te melden bij de Arbeidsinspectie. Daarvoor moeten werkgevers een transparantie sollicitatieprocedure (gaan) hanteren. Een goed idee, vindt het College voor de Rechten van de Mens, dat 12 richtlijnen geeft voor sollicitatieprocedures die volgens het wetsvoorstel eerlijk kunnen worden ingericht.
Grote werkgevers moeten werknemers vanaf 2023 schoner laten reizen
4 weken
Meer dan de helft van het personenverkeer is onderweg voor het werk. Werkgevers hebben daarmee de sleutel in handen om het personenvervoer te verduurzamen. Vanaf 2023 worden grote werkgevers daarom verplicht om gegevens aan te leveren over zakelijke reizen en het woon-werkverkeer van hun werknemers. In eerste instantie blijft het bij rapporteren van gebruikte brandstoffen en gereisde kilometers. Maar als het doel van minder CO2-uitstoot daarmee niet in zicht komt, krijgen de bedrijven vanaf...
Corona: niet meer thuis blijven na contact met positief getest persoon
4 weken
Het is voor werknemers niet meer nodig om thuis in isolatie te gaan, nadat zij in contact zijn geweest met iemand die positief heeft getest op het coronavirus. Wel moeten zij extra alert blijven op mogelijke klachten en als die er zijn een zelftest doen. Verder is het verstandig om uit de buurt te blijven van mensen met een zwakke gezondheid.
Abonneren op personeelsnet