personeelsnet

14 nieuwsberichten gevonden
Uit NCOI onderzoek blijkt dat 9 op de 10 werkende Nederlanders een flexibele opleiding belangrijk vindt
21 uur
Tachtig procent van werkend Nederland is nog niet uitgeleerd. De helft daarvan zegt echter geen tijd te kunnen vinden om een studie te volgen naast een drukke baan. Wanneer men wel een studie naast zijn of haar werk volgt, wordt dan ook veel waarde gehecht aan de flexibiliteit van een onderwijsinstelling. Ruim negen op de tien (92%) werkende Nederlanders zegt de mate van flexibiliteit die een onderwijsinstelling kan bieden erg belangrijk te vinden.
9 adviezen voor Diversiteitsbeleid: HR-professional erkent belang voor organisatie
2 dagen
HR-professionals zijn zich bewust van de positieve gevolgen van een divers medewerkersbestand. Want dit sluit vaak aan bij de maatschappelijke visie van de organisatie én het verbetert de prestatie van teams en afdelingen. Daarbij komt dat bedrijven met een diversiteitsbeleid de voorkeur genieten van jonge werkzoekenden, wat in deze krappe arbeidsmarkt een groot voordeel is.
Griepklachten? Blijft thuis en volg het Snotneusprotocol
2 dagen
Nu het weer écht herfst is, melden meer mensen zich ziek op het werk vanwege luchtwegklachten. Was het een tijdje terug misschien nog gebruikelijk om met een hoestje en een snotneus naar het werk te gaan, nu hebben werkgevers en collega’s dat liever niet. Een ‘snotneusprotocol’ moet helpen om het ziekteverzuim de komende tijd beheersbaar te houden.
Opdrachtgevers vragen personeel om QR-code voor toegang tot de werkvloer
2 dagen
Het mag niet, maar in de praktijk vragen opdrachtgevers om QR-codes aan personeel van ingehuurde bedrijven. Ze trekken daarmee één lijn met het controleren van klanten en bezoekers. Gevolg is dat bezorgers, loodgieters en schoonmakers die de werkvloer op willen, hun QR-code moeten tonen. Daarmee brengen de opdrachtgevers het personeel van hun opdrachtnemers in de problemen.
Betaald ouderschapsverlof in 2022 gaat door, mogelijk hogere uitkering
1 week
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet Betaald ouderschapsverlof. Vanaf 2 augustus 2022 krijgen werknemers recht op een ouderschapsverlofuitkering van het UWV voor de duur van 9 weken. In de Senaat werd een motie aangenomen waardoor het doorbetalingspercentage naar 70% kan gaan, in plaats van de 50% die nu in het wetsvoorstel staat.
Jong talent wil hybride werken zonder lastige managers en procedures
1 week
Flexibel en hybride werken is in trek bij jong en oud, maar bij de jongste generaties werknemers is deze wens nog veel sterker. Werkgevers moeten daar structureel in meegaan om werknemers te verbinden, motiveren en productief te houden. Want jongeren hebben grote verwachtingen van hun (digitale) werkomgeving en kiezen daarin hun eigen weg. Ze willen niet vastzitten in een sterk begrensde organisatie en zien de toegevoegde waarde van een leidinggevende niet echt.
Let op: NOW1 ontvangen? Vraag dan voor 31 oktober definitieve berekening aan
1 week
Als u aan het begin van de coronacrisis NOW-loonsubsidie hebt ontvangen, heeft u nog maar twee weken de tijd om een definitieve berekening in te leveren. Dat is belangrijk, want de NOW1 was een voorschot op basis van schattingen. Nu is het tijd om cijfers aan te leveren waarmee het definitieve bedrag wordt vastgesteld. Doet u dit niet, dan moet u het hele NOW-bedrag terugbetalen.
Tweederde bedrijven maakt al afspraken over hybride werken
2 weken
Tweederde van de bedrijven heeft al afspraken gemaakt over hybride werken. Ze doen dat om aantrekkelijk te zijn als werkgever, omdat de werknemers het willen en om efficiënter te werken, bijvoorbeeld omdat er minder reistijd is. Kosten besparen staat niet voorop. Werkgevers zitten nu niet te wachten op nieuwe wetgeving en vinden extra regels overbodig.
Veel meer HR-vacatures dan voor de coronacrisis
2 weken
Er komt maar geen einde aan de stijging van het aantal openstaande vacatures in Nederland. Nu de economie aantrekt, gaan we weer volop consumeren. Gevolg is een schreeuwend te kort aan arbeidskrachten, zoals chauffeurs en bezorgers. Maar ook in de HR is de vraag naar personeel enorm gestegen en zijn er nu ruim 40% meer HR-vacatures dan voorheen.
Vier tips om burnouts bij werknemers te herkennen
2 weken
Nu we langzaam maar zeker weer terugkeren naar normaal, is het zaak de mentale gezondheid van werknemers niet uit het oog te verliezen. Drie op vier werknemers ziet de burnout zelf niet aankomen, dus hoe herken je dan een burnout bij collega’s of medewerkers? En wat kun je er aan doen?
Werkgevers vragen toch naar QR-code voor vaccinatie, vakbond eist handhaving
3 weken
Ook al mag het niet, toch controleren werkgevers de QR-code van medewerkers die naar kantoor komen. Daaronder zijn ook bekende namen, zoals accountantskantoor Deloitte. Maar die praktijk moet stoppen, vindt vakbond CNV, die het kabinet oproept om streng te handhaven. Volgens de bond kan de werkomgeving veilig blijven met de ‘klassieke’ coronaregels zoals afstand houden, ventileren en eventueel mondkapjes.
Overspannen arbeidsmarkt: Recruiters krijgen nauwelijks reactie op vacatures
3 weken
Het laagterecord in arbeidsmarktactiviteit uit het tweede kwartaal is in het derde kwartaal 2021 opnieuw gebroken. In een markt waar de vraag nog nooit zo hoog is geweest, is het aanbod van actieve baanzoekers nog nooit zo laag geweest. Recruiters ontvangen nu geen 8 sollicitaties meer per vacature, maar slecht een enkele sollicitatie of zelfs helemaal geen enkele meer.
Betere samenwerking met salarisprofessionals door coronacrisis
3 weken
De salarisadministratie is het afgelopen jaar druk geweest met coronaregelingen zoals de NOW. Dat gebeurde afwisselend vanuit huis en dat is de salarisprofessionals goed bevallen. Door de intensieve samenwerking tijdens de coronacrisis, is de relatie met de afdelingen HR en Financiën ook verbeterd. Maar voor het komende jaar, staan weer klassieke thema’s op de agenda, zoals de Werkkostenregeling (Wkr), nieuwe cao’s en de Wet arbeidsmarkt in balans.
Werkgeversvereniging wil dat Nederlanders langer gaan werken
3 weken
De arbeidsmarkt is nu zo krap, dat het onze welvaart bedreigt. Daarom moeten werknemers méér uren gaan werken. In ruil daarvoor moeten werkgevers dan voltijdscontracten aanbieden en de werk-privébalans verbeteren. Verder moet de productiviteit omhoog met nieuwe technologie, waarvoor werknemers moeten worden opgeleid.
Abonneren op personeelsnet