personeelsnet

172 nieuwsberichten gevonden
‘Altijd bereikbaar zijn’ leidt tot werkstress en hoge kosten voor werkgever
1 dag
In 2018 hadden bijna 1,3 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten. Omdat werknemers zich ziek melden door werkdruk en werkstress, lopen de kosten voor werkgevers op tot 2,8 miljard euro per jaar. Altijd maar bereikbaar zijn met een smartphone, ook buiten werktijd, drijft het verzuim nog eens verder op. Werkgevers moeten daarom meer doen, ook uit eigenbelang.
Hoge Raad verbiedt 'slapend dienstverband' na langdurige ziekte
2 dagen
Het is niet meer toegestaan om een werknemer ‘slapend in dienst’ te houden na twee jaar ziekte. Werkgevers doen dit nu nog vaak wel, om daarmee het betalen van een hoge transitievergoeding te ontlopen bij het ontslag van de werknemer. Maar er is nu een wet waarmee werkgevers worden gecompenseerd voor betaling van de transitievergoeding. Daarom moet de werkgever van de Hoge Raad nu echt een eind maken aan het dienstverband met de werknemer na langdurige ziekte en de wettelijke...
Helft vacatures verloopt via smartphone | vacaturesite belangrijker
6 dagen
Het eigen netwerk is nog steeds de meest effectieve manier om een nieuwe baan te vinden. Een vijfde van de Nederlanders die dit jaar van baan wisselde, vond in het afgelopen jaar via bekenden werk. Maar het belang van vacaturesites neemt toe. De helft van de sollicitaties wordt nu via de smartphone verzonden.
Zo wijzigt de keten van arbeidscontracten vanaf 2020 door de WAB
1 week
Vanaf 1 januari 2020 kunnen werknemers langer in tijdelijke dienst blijven. Zij krijgen dan pas recht op een vast contract, na drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten in drie jaar tijd. Dat staat in de Wet arbeid in balans (WAB) die volgend jaar ingaat. Zodra de WAB geldt, is er geen noodzaak meer voor de geforceerde 7+8+8-oplossing, die arbeidsjuristen voor werkgevers bedachten.
Met ‘zacht werken’ kun je meer bereiken
1 week
Bijna de helft van de werkende Nederlanders (45%) heeft te kampen gehad met een burn-out, of worstelt daar nu mee. Maar werkstress gaat niet altijd over werkomstandigheden, want als werknemer heb je zelf ook regie. In plaats van hard werken, zouden we in moeten zetten op ‘zacht werken’, waardoor je meer bereikt, met meer flow.
AOW-leeftijd blijft ook in 2025 op 67 jaar
1 week
In het pensioenakkoord van 5 juni 2019 is afgesproken om de AOW-leeftijd de komende jaren minder snel te verhogen en dat deze zal stijgen tot 67 jaar in 2024. Op basis van een nieuwe CBS-prognose over de ontwikkeling van de levensverwachting, blijft de AOW-leeftijd in 2025 ook op 67 jaar.
Wat vindt u van het minimumtarief voor zzp’ers en de zelfstandigenverklaring?
1 week
Maatschappelijke organisaties en burgers mogen online hun mening geven over de zelfstandigenverklaring en het minimumtarief voor zelfstandigen. De bedoeling is dat zzp’ers vanaf 2021 minimaal 16 euro per uur gaan verdienen. Zelfstandigen die meer dan 75 euro per uur verdienen, krijgen de mogelijkheid om in een zelfstandigenverklaring af te spreken dat ze daadwerkelijk als zelfstandige hun werk uitvoeren.
HR-professional ziet taken onvermijdelijk veranderen door automatisering
2 weken
Nederlandse HR-professionals verwachten in meerderheid dat hun functie de komende jaren op de schop gaat. Door de invloed van digitalisering, zullen personeelszaken en salarisadministratie verder wijzigen. Daarbij zullen waarschijnlijk banen gaan verdwijnen én veranderen.
Vijf redenen waarom een cadeaukaart het perfecte kerstgeschenk is
2 weken
Wat geef je je medewerkers, klanten en relaties met kerst? Dat is een vraag die nu speelt, voor wie nog op tijd wil zijn. Natuurlijk is een fraai kerstpakket nog altijd in trek. Of een mooie fles wijn, een leuke dvd-box of een boeiend managementboek. Maar de kans is aanwezig dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken. Geen wonder dat een van de meest geliefde manieren in Nederland om iemand een cadeau te geven de cadeaukaart is. Een keuze die ook wordt gewaardeerd door HR-professionals....
Minimumloon 18 euro per maand op 1 januari 2020
2 weken
Het wettelijk minimumloon gaat vanaf 1 januari 2020 met 18 euro per maand verder omhoog, naar 1.653,60 per maand. De verhoging zet door, omdat het minimumloon sinds 1 juli 2019 ook al met ruim twee tientjes is gestegen (toen naar 1.635,60 euro).
Slechts één van de zeven werknemers krijgt vaste baan na flexibele schil
2 weken
Van de 771 duizend werknemers die in 2016 begonnen in een flexibele baan zat 54 procent een jaar later nog steeds in de flexibele schil. Sommigen waren nog aan het werk in een flexbaan, anderen zaten korte tijd zonder werk tussen twee flexbanen in. Mensen met een lage opleiding of een migratieachtergrond, stromen moeilijker door naar vast werk. Bij grote bedrijven hebben flexwerkers de meeste kans op doorstroom naar een vaste baan.
Het wat en hoe over de transitievergoeding vanaf 1 januari 2020
3 weken
Vanaf 1 januari 2020, moet u de transitievergoeding op een andere manier berekenen. Voor oudere werknemers die al langer in dienst zijn, betaalt u straks minder. Maar iedere werknemer heeft straks al wel recht op een vergoeding vanaf het begin van de arbeidsovereenkomst en dus niet pas na twee jaar. De berekening van de vergoeding gaat tot op de dag nauwkeurig en wordt niet meer afgerond op halve jaren. Gelukkig zijn er hulpmiddelen om de transitievergoeding te berekenen. Maar voor de HR-...
Werkgevers gezocht: duwtje naar betere werving en selectie
3 weken
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en onderzoeksinstituut TNO zijn op zoek naar werkgevers die in 2020 deel willen nemen aan de pilot Nudging in Werving en Selectie. Met kleine zetjes, zogenaamde ‘nudges’, leren werkgevers om hun werving en selectie beter te maken. Ze gaan vacatureteksten aanpassen, de briefselectie anders uitvoeren en leren gestructureerd interviewen.
Sollicitant zoekt meer uitdaging en hoger salaris
3 weken
Nederlandse werknemers solliciteren naar een nieuwe baan omdat ze meer uitdaging willen (64%) en ook een hoger salaris (60%). Eén op de zeven solliciteert omdat de verstandhouding met de leidinggevende slecht is. Vervelende collega’s (12%) of pesten op de werkvloer (2%) zijn ook redenen om naar een andere functie te zoeken.
Zo wijzigen de regels voor oproepcontracten vanaf 1 januari 2020
4 weken
Vanaf 1 januari 2020 wijzigen de regels voor oproepcontracten. Met de Wet arbeidsmarkt in balans krijgen werknemers meer zekerheid. Zo komen er ruimere oproeptermijnen. Verder moeten werkgevers voortaan na een jaar een contract aanbieden met vaste uren. Hier vindt u een overzicht van de belangrijkste wijzigingen voor het werken met oproepkrachten.
Over tien jaar zit kwart werknemers thuis met werkstress
1 maand
Als we werkstress en burn-out niet beter behandelen, zal dat merkbaar worden in onze economische groei. Want zonder ingrijpen, zit over tien jaar een kwart van de beroepsbevolking ziek thuis. Daarvoor waarschuwt arbodienst Arbo Unie.
Flexplekken sluiten niet aan bij behoefte van medewerkers
1 maand
Een eigen kamer op het werk, zit er voor veel mensen niet meer in. Want flexplekken zijn goedkoper en sluiten beter aan op de wisselende aanwezigheid van het personeel. Maar geconcentreerd werken in één grote ruimte met allemaal collega’s om je heen, is voor veel mensen heel lastig.
4500 euro boete voor discriminatie bij werving en selectie
1 maand
Vergeleken met 2015 lijken werkgevers nog steeds te discrimineren op migratieachtergrond, maar het is in 2019 wel minder. Discriminatie op basis van leeftijd en geslacht komt niet of nauwelijks voor. Werkgevers moeten verplicht HR-beleid maken om discriminatie tegen te gaan, compleet met een plan van aanpak. Als dat ontbreekt, kan de inspectie een boete opleggen.
Managers op de pijnbank: 11 redenen waarom leiders (mis-)lukken
1 maand
Managers hebben meestal hard gewerkt om op hun leiderschapspositie terecht te komen. Maar de weg naar boven, is slechts de helft van de strijd. Het samenstellen en bij elkaar houden van een effectief team, is veruit het belangrijkste deel van goed leiderschap. Want als de druk oploopt, moet de samenwerking tussen manager en medewerkers optimaal zijn.
Voor het eerst sinds 2013 zijn er minder vacatures
1 maand
Het lijkt er sterk op dat de arbeidsmarkt een omslagpunt is gepasseerd. Want voor het eerst in jaren daalt het aantal vacatures. In het derde kwartaal van 2019 was het vacatureaanbod 5,3% lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.
WAB-checklist: 5 punten waarmee werkgevers zich voor 1 januari 2020 kunnen voorbereiden
1 maand
Op 1 januari 2020 gaat de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) in. Daardoor kunnen de rechten en plichten van iedere werkgever en werknemer in Nederland veranderen. Voor werkgevers heeft het ministerie van SZW een WAB-checklist gemaakt met actiepunten die u vóór 1 januari 2020 kunt aanpakken.
Dilemma: Oudere werknemer nu duur ontslaan of goedkoper na 1 januari 2020?
1 maand
Wanneer ontslag van een werknemer noodzakelijk is, moet u rekening houden met veel aspecten die er toe doen. Organisatorische, emotionele, maar zeker ook rationele aspecten zoals de financiële afhandeling van het ontslag. Na 1 januari 2020 geldt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Ontslag van oudere werknemers wordt dan goedkoper, terwijl tijdelijke werknemers vanaf dag 1 recht krijgen op een transitievergoeding. Is het beter om ontslag uit te stellen tot volgend jaar? Een rekentool geeft...
Top 10 vacaturesites verandert nauwelijks, ondanks internationale concurrentie
1 maand
Vacaturesite Indeed is in Nederland de afgelopen twee jaar sterk gegroeid en staat nu op de eerste plek van de top 10 vacaturesites. In 2017 stond die vacaturesite nog op een vierde plek. Onder de grootste stijgers, zijn veel vacaturesites die zich richten op een afgebakende doelgroep, zoals een vakgebied of een regio.
Opleidingskosten voor andere functie aftrekbaar van transitievergoeding
1 maand
Werkgevers die medewerkers opleiden voor een andere functie binnen het eigen bedrijf, mogen de kosten daarvoor volgend jaar aftrekken van de transitievergoeding. Nu mogen werkgevers in principe ook al opleidingskosten verrekenen, maar de regels daarvoor zijn ingewikkeld.
Update: werkgever moet ontslag verlenen na twee jaar ziekte, maar uitzonderingen mogelijk
1 maand
Nu er een wet komt om de transitievergoeding terug te vragen na langdurige ziekte, is het ‘slapend dienstverband’ niet meer te rijmen met goed werkgeverschap. Als een langdurig zieke werknemer na twee jaar ziekte wil dat zijn werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigt, moet de werkgever daarmee instemmen. De werkgever moet dan ook de transitievergoeding betalen. Dit is het advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad, waarin ook staat dat er toch een paar uitzonderingen zijn. Advocaat...
We werken om te leven, maar het werk moet wel betekenis hebben
1 maand
Nederlandse werknemers benaderen hun werk vooral praktisch. Ze werken vooral om in hun levensonderhoud te voorzien. Wel vinden ze het belangrijk dat het werk dat ze doen, betekenis heeft voor henzelf en de maatschappij. Een vijfde is bereid minder te verdienen in ruil voor een meer betekenisvolle baan.
DNB-president: Pensioenen nu in één keer korten
1 maand
Pensioenfondsen die er slecht voor staan, moeten niet langer treuzelen en de gevreesde pensioenkortingen nu in één keer doorvoeren. Want nog meer uitstel, betekent grotere onzekerheid. Nederland moet het pensioenstelsel zo inrichten dat het kan omgaan met de huidige lage of zelfs negatieve rente. We mogen onze problemen niet makkelijk wegschuiven en op het bordje van jongeren neerleggen. Daarvoor waarschuwt de president van De Nederlandsche Bank (DNB).
Dit zijn de wijzigingen voor HR in 2020
1 maand
Nu de kabinetsplannen voor 2020 bekend zijn, kunnen HR-professionals zich gaan voorbereiden op de vele wijzigingen die op stapel staan. Zoals het extra betaalde geboorteverlof, de langere ketenregeling en het nieuwe ontslagrecht. Maar bijvoorbeeld ook de langverwachte compensatie van de transitievergoeding na langdurige ziekte, of de ruimere Werkkostenregeling en de fiets van de zaak. Bent u ook benieuwd naar alle wijzigingen voor de HR-praktijk? Personeelsnet.nl stelde dit uitgebreide...
HR in de Troonrede van 2019: we gaan erop vooruit, maar garanties zijn er niet
1 maand
De Nederlandse economie groeit door en veel mensen gaan dat in 2020 ook écht merken. Maar individuele garanties zijn er niet, omdat onze levens veelal niet binnen de koopkrachtplaatjes vallen. Deze opvallende ‘disclaimer’ was onderdeel van de Troonrede die Koning Willem Alexander uitsprak op Prinsjesdag 17 september 2019. Personeelsnet selecteerde de punten die van belang zijn voor HR-professionals.
Looneis FNV blijft 5 procent; vakbonden willen vaste baan standaard maken
1 maand
De maandag voor Prinsjesdag, publiceert vakbond FNV altijd de cao-inzet voor het komende jaar. Voor 2020 handhaaft Nederland’s grootste vakbond de looneis op 5 procent, terwijl iedereen minstens 14 euro per uur moet gaan verdienen. Zowel de FNV als vakbond CNV vinden dat de vaste baan weer de norm moet worden in ons land.

Pagina's

Abonneren op personeelsnet