personeelsnet

20 nieuwsberichten gevonden
Schade maken, is betalen? Niet altijd
21 uur
Draait de werkgever altijd op voor schade die een werknemer veroorzaakt? In veel gevallen wel, maar er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld als er sprake is van ‘bewuste roekeloosheid’ van de werknemer, of van opzet. Voor de duidelijkheid is het goed om voorschriften over het gebruik van de leaseauto en bedrijfseigendommen vast te leggen in het personeelshandboek of de arbeidsovereenkomst, schrijft advocaat arbeidsrecht Linda Jacobs.
Akkoord vroegpensioen zwaar werk, uitkering kan 300 euro p/m hoger
4 dagen
Het kabinet, vakbonden en werkgevers hebben een akkoord bereikt over een structurele vroegpensioenregeling voor mensen met zwaar werk. Zij kunnen óók na 2025 met vervroegd pensioen gaan. Vakbonden en werkgevers kunnen dit samen aan de cao-tafel regelen. In de huidige RVU-regeling ontvangen vervroegd uittredende werknemers een uitkering die gelijk is aan het netto AOW-bedrag. In de nieuwe regeling kunnen mensen in knellende situaties maximaal 3600 euro bruto per extra krijgen. Een externe partij...
Organisaties kunnen meer doen om personeelstekort op te lossen
4 dagen
Zowel bedrijven als overheden laten veel kansen liggen om het personeelstekort aan te pakken. Het beter inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, kunstmatige intelligentie (AI), robotisering en digitalisering kunnen hierbij helpen.
Minimumuurloon stijgt boven de 14 euro per uur uit vanaf 2025
6 dagen
Het wettelijk minimumloon (WML) wordt twee keer per jaar vastgesteld. Op 1 januari 2025 gaat het bruto minimumuurloon van 13,68 euro naar 14,06 euro per uur. Deze stijging van 2,75 procent is gebaseerd op de ontwikkeling van de cao-lonen.
Nederland raakt achterop met arbeidsproductiviteit
6 dagen
In de afgelopen tien jaar is de arbeidsproductiviteit in Nederland minder hard gegroeid dan in andere rijke landen. Hierdoor is Nederland gezakt op de internationale ranglijst van bruto binnenlands product (bbp) per gewerkt uur. De afname betekent niet dat Nederlanders minder hard zijn gaan werken, maar wel dat er (te veel) mensen werken in bedrijven die te weinig waarde toevoegen aan de economie. Ook het terugschroeven van de gaswinning in Groningen, heeft invloed op de afgenomen...
ZZP'er of niet? Nieuwe richtlijnen om arbeidsrelatie te bepalen
1 week
Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst weer actief controleren op schijnzelfstandigheid, dus is het extra belangrijk om goed te kijken of een opdrachtnemer ook écht als zzp’er werkt. Want ook al teken je een overeenkomst van opdracht met een zzp’er of freelancer, het is de praktijk die bepaalt of er daadwerkelijk sprake is van een opdrachtnemer-opdrachtgeverrelatie. Als blijkt dat de arbeidsrelatie meer kenmerken heeft van een dienstverband, moeten alsnog loonheffingen en premies worden betaald....
Vijf tips voor het ontwikkelen van een sterke leercultuur
1 week
De wereld om ons heen verandert snel en daar moeten bedrijven zich op aanpassen om bij te blijven en (als het even kan) voorop te lopen. Medewerkers moeten daarvoor op de hoogte zijn van de laatste technieken en weten hoe ze die kunnen toepassen in hun werk. Maar niet iedereen wordt blij van de gedachte aan schoolbankjes. En hoe regel je dat medewerkers kunnen leren, terwijl bedrijfsactiviteiten al je aandacht vragen? Linda Koopmans, leerexpert bij TNO, geeft hier 5 tips.
Kwart zzp'ers mist opdrachten door handhaving schijnzelfstandigheid
1 week
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer handhaven op schijnzelfstandigheid en dat leidt tot ongerustheid bij opdrachtgevers. Zij zijn een stuk voorzichtiger geworden bij het inhuren van zelfstandigen. Zzp’ers merken die terughoudendheid nu al, want een kwart is één of meer opdrachten misgelopen vanwege het opheffen van het handhavingsmoratorium.
Hoe je met een zakelijke lening voor starters je bedrijf opzet en laat groeien
1 week
Ondernemen is voor heel veel mensen de ultieme droom. Het runnen van je eigen bedrijf is een geweldig mooie kans en een manier om zelf richting te geven aan je leven. Maar veel mensen maken van deze droom geen werkelijkheid. Ontzettend zonde natuurlijk, maar ondernemen is ook geen makkelijk beroep.
Eén op de drie deeltijders werkt nu meer uren
1 week
Het zou een oplossing kunnen zijn voor een vastlopende arbeidsmarkt: vraag beschikbare deeltijders of ze misschien meer uren willen werken. Dat lijkt nu vruchten af te werpen. Want in 2023 gaven 528 duizend deeltijders aan dat ze meer uren wilden en konden werken. Gemiddeld ging 29 procent van hen per kwartaal daadwerkelijk meer werken, met een toename van 10,3 uur per week.
Meer mensen zoeken ander werk, vast contract wordt de norm
2 weken
De Nederlandse arbeidsmarkt blijft flink in beweging, met nieuwe ontwikkelingen die HR-adviseurs belangrijke inzichten bieden in de huidige trends. Het werven van talent blijft een uitdaging, maar de stijging in het aantal werkzoekenden biedt mogelijkheden om vacatures sneller te vervullen. Maar kandidaten hebben nog steeds volop keus; werkgevers proberen hen daarom direct te binden met ene vast contract.
Lonen omhoog: Cao-lonen met 6,8%, modaal inkomen 1,17%
2 weken
In het derde kwartaal van 2024 laten de lonen in Nederland een wisselend beeld zien. De cao-lonen zijn in dit kwartaal met 6,8% gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, terwijl het modale inkomen slechts met 1,17% is toegenomen.
Kansen voor HR-professionals: meer ruimte voor vaste functies
2 weken
De arbeidsmarkt blijft krap, met 108 vacatures per 100 werklozen, maar werkgevers vinden iets makkelijker nieuw personeel, blijkt uit de meest recente CBS-kwartaalcijfers. Ondanks een lichte daling in het aantal vacatures in het tweede kwartaal van 2024, blijft het een uitdaging om personeel te vinden. Werkgevers bieden nog steeds vaste functies aan, ook voor HR-professionals die durven innoveren. Personeelsnet zet de kansen voor HR-adviseurs hier op een rij.
Onboarden doe je ook online
3 weken
De manier waarop we werken is drastisch aan het veranderen. Steeds meer combineren we onze offline werkgewoonten met online mogelijkheden, waarbij beide dimensies elkaar versterken. Het is echter belangrijk te realiseren dat hoewel ze elkaar aanvullen, offline en online werken niet hetzelfde zijn. Beide hebben unieke voordelen die niet zomaar tegen elkaar kunnen worden afgewogen. Wanneer we het over online samenwerking hebben, moeten we vooral stilstaan bij twee fundamentele elementen: tijd en...
Bijna helft werknemers tevreden met salarispakket
3 weken
Bijna de helft van de Nederlandse werknemers (49%) is tevreden over hun volledige salarispakket. Hiermee staat Nederland op de tweede plaats in Europa, na Polen (51%). Maar een breder beloningspakket, inclusief extra vakantiedagen en flexibele werkuren, is belangrijk om talent aan te trekken en te behouden.
Meer verzuim door stress: dit moeten HR Professionals weten
3 weken
Stressgerelateerd verzuim vormt een groeiend probleem binnen de Nederlandse arbeidsmarkt. Goed om te weten: één van de beste oplossingen om deze trend te keren, ligt in het vroegtijdig signaleren van stressklachten en ondersteuning bieden aan getroffen medewerkers.
Gen Z wil eerlijke leidinggevenden en loopbaanontwikkeling
3 weken
Nederlandse werknemers van Generatie Z hebben duidelijke wensen voor hun werkplek. De jongste beroepsbevolking hecht veel waarde aan eerlijkheid en integriteit bij hun managers en is bereid van baan te veranderen om hun carrière vooruit te helpen. Tegelijkertijd kampen veel Gen Z’ers met burn-outklachten, wat hun werkervaring negatief beïnvloedt.
2025: Deze fiscale arbeidsregels wijzigen door het belastingplan
4 weken
Naast de invoering van nieuwe sociaaleconomische beleidsplannen voor 2025, moeten HR-professionals ook rekening houden met een reeks fiscale wijzigingen die direct invloed hebben op de werkvloer. De fiscale plannen hebben hun uitwerking op vergoedingen aan werknemers en op het arbeidsvoorwaardenpakket voor volgend jaar. In dit artikel geeft Personeelsnet een overzicht van de belangrijkste veranderingen zoals gepresenteerd in het Belastingplan 2025.
Schadevergoeding als werknemer onterecht tussentijds opzegt
4 weken
Als een werknemer een tijdelijke arbeidsovereenkomst opzegt zonder dat daarin een opzegbeding is opgenomen, is er sprake van een onregelmatige opzegging. Dat is niet zonder risico voor de werknemer, want als werkgever kunt u dan een schadevergoeding eisen die flink kan oplopen.
Werkgevers willen medewerkers niet vaker terug op kantoor
4 weken
Nederlandse werkgevers zijn tevreden met de huidige balans tussen thuiswerken en werken op kantoor. Ze zijn dan ook niet van plan om medewerkers te verplichten vaker naar kantoor te komen. Daardoor is het in Nederlandse kantoren een stuk rustiger op woensdag en vrijdag. Als werkgevers zich al zorgen maken over thuiswerken, is het vooral over de sociale samenhang binnen de organisatie.
Abonneren op personeelsnet