personeelsnet

27 nieuwsberichten gevonden
Nieuwe spionagewet: wat betekent dit voor bedrijven en HR?
18 uur
De duistere wereld van 007 lijkt ver weg voor de gemiddelde HR-adviseur, maar toch is spionage is een realiteit waar we tegenwoordig rekening mee moeten houden. Om Nederland weerbaarder te maken, zijn nieuwe vormen van spionage strafbaar geworden, waaronder ook het wegsluizen van bedrijfsgeheimen naar vijandige actoren. Wat betekent dit voor bedrijven, hun bedrijfsvoering en HR-beleid?
Terug naar kantoor? Werknemers willen het echt niet
20 uur
Thuiswerken is een belangrijke arbeidsvoorwaarde geworden waarmee werkgevers talent kunnen binden. Maar bijna de helft van de Nederlandse werknemers voelt zich onder druk gezet om vaker naar kantoor te komen dan ze eigenlijk willen. Vooral jongeren voelen die druk van hun bazen sterk. Ondertussen zoeken werknemers daarom naar vacatures waarbij hybride werken wél mogelijk is.
Werkgevers willen echte keuzes tegen arbeidsmarktkrapte
21 uur
De personeelstekorten in Nederland lopen op en de gevolgen worden in steeds meer sectoren voelbaar. Winkels sluiten, wachtlijsten in de zorg groeien en productiecapaciteit wordt afgeschaald. Werkgevers roepen het kabinet daarom op om eindelijk de juiste randvoorwaarden te scheppen.
Duurzame arbeidsrelatie is sleutel tot veiligheid op de werkvloer
4 dagen
Een langdurige arbeidsrelatie met werknemers kan de veiligheid op de werkvloer verbeteren, waardoor minder bedrijfsongevallen gebeuren. Want door medewerkers zekerheid en een toekomstperspectief te bieden, ontstaat een bedrijfscultuur waarin veiligheid en betrokkenheid centraal staan. Werkgevers en HR-professionals zouden daarom bewuste keuzes moeten maken in hun aanname- én arbobeleid.
Iedereen werkt: waar vinden werkgevers nog personeel?
4 dagen
Sinds enkele jaren groeit de groep werkende 25- tot 45-jarigen niet meer. Tegelijkertijd blijven werknemers uitstromen die de pensioenleeftijd bereiken, zodat het lastig is om de productie en dienstverlening op peil te houden. Dit heeft gevolgen voor werkgevers in Nederland, omdat onze economie eigenlijk groter is dan het beschikbare arbeidsaanbod. Wat zeggen deze cijfers precies en hoe kunnen HR-professionals hierop inspelen?
Werknemers in de knel: stijgende prijzen drukken op loon
6 dagen
Bijna 1 op de 5 werkenden in Nederland kan niet goed rondkomen, ondanks een loonsverhoging. Zo betekent de inflatie voor vier van de tien werkenden dat ze moeten besparen op hun boodschappen en primaire levensbehoeften. Daarnaast bezuinigt zes van de tien werknemers thuis op energie, bijvoorbeeld door minder te douchen of de verwarming lager te zetten. De koopkracht van werknemers staat dus onder druk, constateert het CNV, waardoor steeds meer mensen moeten bezuinigen op basisbehoeften.
Werkgever aan zet: jaarlijks 7.000 gevallen van kanker door werk
6 dagen
Ieder jaar opnieuw krijgen zeker 7 duizend Nederlanders kanker op het werk door blootstelling aan schadelijke stoffen of uv-straling. Vooral schilders en lassers hebben een verhoogd risico op kanker door hun werk. Dat komt door onbeschermd werken met oplosmiddelen, maar werknemers lopen ook huidkanker op door onbeschermd buiten te werken. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om hun werknemers hiertegen te beschermen, maar ook de ondernemingsraad kan een belangrijke rol spelen.
Bedrijfsaansprakelijkheid: Hoe kies je de juiste verzekering voor jouw bedrijf?
6 dagen
Of je nu een klein bedrijf runt of een grotere onderneming hebt. Risico’s binnen de onderneming zijn er altijd. Waar je dan allemaal aan kunt denken? Een klant die struikelt in je winkel. Een product dat schade veroorzaakt. Of een fout die leidt tot financiële schade bij een ander bedrijf. Je kunt zomaar aansprakelijk worden gesteld. Regel daarom altijd een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Dit beschermt je tegen claims van derden en dekt de kosten van schadeclaims en juridische...
Drie actiepunten voor AI in HR: Werkgevers moeten nú opletten
6 dagen
Met de razendsnelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) grijpen steeds meer HR-afdelingen naar AI-systemen voor recruitment, personeelsbeoordelingen en procesoptimalisatie. Maar niet alles wat technologisch mogelijk is, is ook toegestaan. De AI-verordening (AI-act), die sinds 1 augustus 2024 geldt, stelt strikte eisen aan het gebruik van AI binnen arbeidsrelaties. Werkgevers moeten zich hier goed op letten, want de gevolgen van kunnen groot zijn als zij de regels overtreden.
Opnieuw uitstel pensioenbedrag ineens, nu tot 1 juli 2026
1 week
Er is veel enthousiasme om werknemers de mogelijkheid te bieden om bij hun pensionering 10 procent ineens te laten opnemen van hun gespaarde pensioen. Helaas lukt het maar niet om deze maatregel in de praktijk in te voeren. Daarom wordt deze mogelijkheid opnieuw uitgesteld, nu weer tot 1 juli 2026. En dat is dan op z’n vroegst, want het kan heel goed zijn dat ook die invoeringsdatum niet wordt gehaald.
Werkgeluk: jongeren minder tevreden, willen meer autonomie
1 week
Het werkgeluk in Nederland neemt iets af. Waar de oudere babyboomers best tevreden zijn met hun werk, ligt dat anders bij jongere werknemers. Gen Z is het minst gelukkig, want jongeren willen meer vrijheid een betere werksfeer. Verder willen werknemers meer keuze als het gaat om de plek waar ze werken. HR-professionals en werkgevers moeten daarom maatwerk leveren in flexibele arbeidsvoorwaarden en werkstructuren. Want dat kan bijdragen aan een hogere betrokkenheid en tevredenheid van hun...
Opdrachtgevers leggen risico schijnzelfstandigheid bij zzp’er
1 week
Sinds de handhaving op schijnzelfstandigheid begin dit jaar is gestart, nemen opdrachtgevers vaker verhaalclausules op in contracten met zzp’ers. Met dergelijke afspraken willen zij boetes en naheffingen verhalen op zzp’ers als de Belastingdienst hun arbeidsrelatie achteraf als dienstverband aanmerkt. Hoewel dit juridisch niet altijd is toegestaan, voelen zzp’ers zich toch onder druk gezet om dergelijke contracten te ondertekenen.
Ongewenst gedrag op de werkvloer: een hardnekkig probleem
1 week
Ongewenst gedrag blijft een zorgwekkend en structureel probleem binnen Nederlandse organisaties. Door het grensoverschrijdend gedrag, voelen werknemers die hier mee te maken krijgen zich ellendig én minder welkom. Daardoor neemt ook de loyaliteit aan hun werkgever af. Veel slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag overwegen om van baan te wisselen. Dit maakt het bestrijden van ongewenst gedrag niet alleen een kwestie van sociale veiligheid, maar ook een strategische prioriteit voor...
Zo helpt strategische personeelsplanning bij aanpak van vergrijzing
1 week
Er is een grote uitstroom van kennis en ervaring door toenemende vergrijzing, wat de toch al krappe arbeidsmarkt extra onder druk zet. HR-afdelingen moeten daarom niet alleen de leeftijdsopbouw in kaart brengen, maar ook bepalen welke functies sterk afhankelijk zijn van specifieke expertise bij oudere werknemers. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een senior beleidsmedewerker of technisch specialist met unieke kennis en ervaring vertrekt? Door deze risico’s tijdig te signaleren met strategische...
Zzp-markt in beweging door onrust over handhaving
2 weken
Sinds de strengere handhaving van de Wet DBA per 1 januari 2025 staat de markt voor zelfstandigen en gedetacheerden onder druk. De effecten zijn divers: terwijl de uitzend- en detacheringsbranche een lichte groei laat zien na een periode van krimp, is het aantal opdrachten voor zzp’ers en gedetacheerden juist gedaald naar het laagste punt sinds 2022.
Meer vrouwen in de (sub)top, maar we zijn er nog lang niet
2 weken
Steeds meer bedrijven in Nederland nemen actieve stappen om de man-vrouwverhouding in de (sub)top te verbeteren. Ruim vierduizend ondernemingen hebben gerapporteerd over hun genderbalans, meer dan voorheen. Iets meer vrouwen zitten in de raad van bestuur, maar minder vrouwen zijn nu commissaris. Per saldo is het aantal vrouwen in de (sub-)top wel toegenomen. Veel bedrijven werken daarvoor met streefcijfers en actieplannen, waarmee ze laten zien dat diversiteit op de agenda staat.
Zorgen over veiligheid in de bouw: steeds meer werk geweigerd
2 weken
De veiligheid op de bouwplaats is soms zo slecht, dat een derde van de bouwprofessionals wel eens werk heeft geweigerd. Werkgevers moeten niet alleen investeren in veiligheidsvoorzieningen, maar ook zorgen voor een cultuur waarin werknemers zich veilig voelen om onveilige situaties aan te kaarten. De bouwsector streeft naar nul doden op de bouwplaats, maar een kwart van de bouwprofessionals denkt dat dit in de praktijk niet haalbaar is.
Arbeidsmarkt koelt een beetje af, maar meer vacatures verwacht
2 weken
De Nederlandse arbeidsmarkt vertoont tekenen van lichte afkoeling. De werkloosheid loopt iets op, meer mensen zijn actief op zoek naar (ander) werk en de krapte neemt iets af. Toch is de vraag hoe lang deze trend aanhoudt. Want, hoewel de economische vooruitzichten positief blijven, moeten bedrijven rekening houden met onzekerheid en schommelingen in de arbeidsmarkt. Flexibele wervingsstrategieën en een goed oog voor economische ontwikkelingen kunnen werkgevers helpen zich hierop voor te...
Internationale vrouwendag op 8 maart: is daar nog steun voor?
2 weken
Op zaterdag 8 maart 2025 wordt wereldwijd Internationale Vrouwendag gevierd. Dat is een instituut met een betekenisvolle historie, maar er worden ook internationale themadagen georganiseerd die minder goed geworteld zijn. Niet zo gek dus, dat driekwart van de medewerkers sceptisch is over de manier waarop die dagen worden gevierd, zeker als die niet matchen met het personeelsbeleid op de werkvloer. Toch steunt een meerderheid beleid voor inclusie- en diversiteit.  Want zes van de tien...
Strengere controle inhuur zzp’ers zet personeelsbeleid onder druk
2 weken
Veel bedrijven staan op het punt hun beleid rond zzp’ers aan te passen. De strengere handhaving op schijnzelfstandigheid zet bedrijven ertoe aan om hun flexibele personeelsstrategie opnieuw te beoordelen. Voor HR en werkgevers ligt de uitdaging in het vinden van een evenwicht tussen naleving van de regels voor de inhuur van zzp’ers en het opvangen van personeelstekorten.
Vaker afgekeurd door Post-COVID: 5 aandachtspunten voor HR
2 weken
Hoewel de internationale coronacrisis voorbij is, zijn de gevolgen voor werkgevers en werknemers nog wel voelbaar. Want duizenden mensen raken jaarlijks definitief arbeidsongeschikt door de slepende gevolgen van hun COVID-infectie. Patiënten zien er aan de buitenkant vaak gezond uit, maar zijn chronisch vermoeid en kunnen zich moeilijk concentreren. Eerst werden zij nog aangespoord tot extra activiteit, bijvoorbeeld met sporten of intensieve fysiotherapie. Maar artsen weten nu dat dit de...
Werknemer kan sneller gelijk halen bij Regelrechter
3 weken
Vanaf 1 maart 2025 wordt het eenvoudiger voor werknemers om hun recht te halen bij financiële geschillen met werkgevers. Dit zal vooral aantrekkelijk zijn voor arbeidsmigranten, flexwerkers en zzp’ers die nu niet zo snel naar de rechter stappen. De zogenaamde 'regelrechter' biedt een laagdrempelige en snelle manier om juridische conflicten over loon en andere arbeidsvoorwaarden aan te vechten, zonder ingewikkelde procedures of hoge kosten. Dit experiment start in vier rechtbanken en loopt drie...
Hogere groei in onzekere wereld: Wat betekent dit voor HR?
3 weken
De Nederlandse economie groeit de komende jaren gestaag, maar de wereld waarin we opereren is onzeker. De komende jaren stijgt de koopkracht en neemt de armoede iets af, maar er zijn groeiende geopolitieke risico’s die de arbeidsmarkt en financiële positie van bedrijven kunnen beïnvloeden. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor het HR-beleid van organisaties?
Eerste ‘nieuwe' pensioenen: tot 8 procent meer uitgekeerd
3 weken
Eind februari 2025 hebben 65.000 gepensioneerden voor het eerst een pensioenuitkering ontvangen in het nieuwe stelsel. Hun pensioenfondsen zijn als eerste overgestapt en konden tot wel 8 procent meer uitkeren. Dat zorgt voor blije gepensioneerden, die profiteren van de goede beleggingsresultaten die er nu zijn. Tegelijkertijd hebben 135.000 werkenden binnen deze fondsen, nu online inzicht in hun persoonlijke pensioenvermogen.
Uitspraak van de maand: Werkgever verslikt zich in ketenregeling
4 weken
Een werkgever dacht slim te tellen, maar liep vast in de ketenregeling. De kantonrechter oordeelde dat een werkneemster – ondanks een tussentijdse overname door een payrollbedrijf en wisseling tussen vestigingen – recht had op een vast contract. Een dure vergissing, want de werkgever moet nu alsnog loon betalen. Maandelijks blogt Advocaat arbeidsrecht Linda Jacobs over een uitspraak van de maand. Wat valt haar op en welke lessen kunnen werkgevers en HR-adviseurs hieruit trekken?
Bedrijfsarts beroept zich terecht op medisch beroepsgeheim
4 weken
Voor zover het nog niet bekend was, is er nu extra duidelijkheid: de Hoge Raad heeft bevestigd dat de bedrijfsarts vrijwel altijd gebonden is aan het medisch beroepsgeheim en geen gegevens uit de spreekkamer mag delen met anderen. Uitzondering hierop is (algemene) informatie die de bedrijfsarts deelt voor de verzuimbegeleiding en re-integratie van de medewerker. Zelfs al geeft de medewerker toestemming voor het delen van medische gegevens, blijft het beroepsgeheim nog steeds gelden. Dat blijkt...
Uitzendbureau moet migrant helpen inschrijven, maar geen controle
4 weken
De gebrekkige registratie van arbeidsmigranten bij de gemeente blijft een hardnekkig probleem. Veel arbeidsmigranten staan niet of verkeerd ingeschreven, waardoor hun verblijfplaats onduidelijk is en zij moeilijk bereikbaar zijn voor de overheid. Uitzendbureaus worden daarom medeverantwoordelijk voor de juiste registratie in de Basisregistratie Personen (BRP). De regeling gaat uit van de goede wil van uitzendbureaus, want controle komt er voorlopig niet.
Abonneren op personeelsnet