or

1364 nieuwsberichten gevonden
Or-lid krijgt andere functie tijdens zittingsperiode
1 dag
De functie van een van de leden van onze or is vervallen tijdens zijn zittingsperiode. Hij is inmiddels aangenomen bij een ander bedrijfsonderdeel. Kan hij zijn huidige zittingstermijn afmaken voor de kiesgroep waarvoor hij in de or zit? Formeel valt hij nu in een andere kiesgroep. Bij de … Het bericht Or-lid krijgt andere functie tijdens zittingsperiode verscheen eerst op ORnet.
Cultuuromslag
2 dagen
Vrij over dingen kunnen praten houdt in dat je ten opzichte van iedereen, over welk onderwerp, plaats en tijdstip dan ook, durft te spreken. Stel je voor dat elke overlegvergadering in een woordelijk verslag zou worden vastgelegd: wie zou zijn mond dan nog open durven doen? En dat geldt niet in … Het bericht Cultuuromslag verscheen eerst op ORnet.
Over de grote onbekende die long covid heet
3 dagen
Acht van elke tien bedrijfsartsen weten niet goed hoe ze werknemers met langdurige klachten na corona (long covid) moeten behandelen. Er is nog niet genoeg wetenschappelijke kennis om de uiteenlopende klachten goed te kunnen interpreteren. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Arbeids- en … Het bericht Over de grote onbekende die long covid heet verscheen eerst op ORnet.
‘Uitzonderlijk en een beetje bitterzoet’
3 dagen
Ook dit jaar was er weer een Hackaton over medezeggenschap. Een deelnemer over deze MZ-Hackaton: ‘Ik ga het zeker aanraden bij al mijn collega’s. Ze vinden het sowieso leuk om hierover na te denken. En ik vind het echt een hartstikke leuke dag.’ Ruim vijftig enthousiaste jongeren kwamen op 16 … Het bericht ‘Uitzonderlijk en een beetje bitterzoet’ verscheen eerst op ORnet.
Bij overgang van onderneming gaat het niet alleen om de werknemers
3 dagen
Een verkrijgende onderneming die de activiteiten van een voormalige groepsvennootschap voortzet, stelt dat geen sprake is geweest van een overgang van onderneming. Toch is ook personeel overgenomen, en er werken 2 bestuursleden van de overgenomen vennootschap. Is hier sprake van overgang van … Het bericht Bij overgang van onderneming gaat het niet alleen om de werknemers verscheen eerst op ORnet.
De Ondernemingsovereenkomst, wat houdt dat in?
6 dagen
Ondernemer en or kunnen afspraken vastleggen op grond van artikel 32, lid 2 van de WOR. Het vastleggen van zulke afspraken noemen we een ondernemingsovereenkomst. Hoe werkt dit? Op grond van artikel 36 WOR kan nakoming van deze afspraken bij de rechter worden gevorderd. De … Het bericht De Ondernemingsovereenkomst, wat houdt dat in? verscheen eerst op ORnet.
Steeds meer afspraken over thuiswerken in cao’s
1 week
Bijna 1 op elke 3 cao’s bevat afspraken over thuiswerken. Meestal gaan de afspraken over vergoedingen voor thuiswerken. Zo blijkt uit onderzoek van de AWVN, op verzoek van nieuwssite nu.nl. De belangenvereniging van werkgevers stelde vast dat 31 procent van de nieuwe of vernieuwde cao’s van dit … Het bericht Steeds meer afspraken over thuiswerken in cao’s verscheen eerst op ORnet.
Or verkiezingen of niet?
1 week
Afgelopen maand was het weer zover, de verkiezingen voor een nieuwe ondernemingsraad. Bij ons in het ziekenhuis is dat één keer in de 3 jaar en wordt de gehele raad opnieuw verkozen. Deze tijd brengt voor de kandidaten, zeker voor degenen die zich nog nooit eerder kandidaat hebben gesteld, toch … Het bericht Or verkiezingen of niet? verscheen eerst op ORnet.
Ondernemingsraad en toezichthouders: hoe zit dat?
1 week
In februari nam SER-voorzitter Mariëtte Hamer het eerste exemplaar van het boek ‘De governance-driehoek in bedrijf’ in ontvangst. Joost van Mierlo mocht de juridische hoofdstukken schrijven, met bijzondere aandacht voor de relatie van de or met de toezichthouder. In dit artikel geeft hij een … Het bericht Ondernemingsraad en toezichthouders: hoe zit dat? verscheen eerst op ORnet.
Adviesaanvraag over een beleidsvoornemen
1 week
Vorig jaar heeft mijn werkgever geen advies gekregen van de or op een beleidsvoornemen. Nu vraagt hij met nagenoeg dezelfde argumenten opnieuw advies aan. Is dat gegrond? Je spreekt hier over een beleidsvoornemen. Dat is geen voorgenomen besluit als bedoeld in artikel 25 of 27 WOR. Een … Het bericht Adviesaanvraag over een beleidsvoornemen verscheen eerst op ORnet.
‘Vakantiegeld moet worden uitbetaald’
1 week
Bezuinigen op personeelskosten door het mes te zetten in de vakantiedagen mag niet. Dat bepaalde de rechtbank Rotterdam deze week in een kort geding. Toch had de ondernemingsraad van het bedrijf positief geadviseerd over de maatregel. Mei is de maand waarin veel bedrijven vakantiegeld uitkeren … Het bericht ‘Vakantiegeld moet worden uitbetaald’ verscheen eerst op ORnet.
Bestuurscrisis bij AT5
1 week
De redactie van de Amsterdamse stadsomroep AT5 heeft het vertrouwen in de directie opgezegd. Aanleidingen zijn het onverwachte ontslag van de adjunct-hoofdredacteur Hélène Pronk, en een activiteitenplan. Dat zou zonder overleg met medewerkers of ondernemingsraad worden uitgevoerd. Hélène Pronk, … Het bericht Bestuurscrisis bij AT5 verscheen eerst op ORnet.
Agile werken – een goed idee?
1 week
‘We moeten ons bedrijf omvormen tot een lerende organisatie, en daarom moeten we agile gaan werken.’ Het is een uitspraak die je als OR ongetwijfeld diverse malen hebt gehoord, want het enthousiasme bij directies is vaak groot. Maar helaas blijkt dat agile werken niet altijd een succes. Waar ligt … Het bericht Agile werken – een goed idee? verscheen eerst op ORnet.
Verlof bij een vitaliteitsregeling, hoe zit dat?
1 week
Een werknemer vindt dat zijn werkgever hem te weinig extra verlofdagen toekent. Omdat hij maar 80 procent van de arbeidstijd werkzaam is, krijgt hij ook maar 80 procent van het aantal extra verlofdagen. De FNV participeert als cao-partij in de door werknemer aangespannen procedure tegen de … Het bericht Verlof bij een vitaliteitsregeling, hoe zit dat? verscheen eerst op ORnet.
OR L1 bereid tot nieuwe verkiezingen
2 weken
De ondernemingsraad van regionale omroep L1 is bereid om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Als dat kan bijdragen aan de oplossing van de bestuurlijke problemen, die de organisatie sinds de zomer van 2020 in hun greep houden. De or reageert met zijn voorstel op de beschikking van 26 april van … Het bericht OR L1 bereid tot nieuwe verkiezingen verscheen eerst op ORnet.
‘Uniek onderzoek naar een bijzonder fenomeen’
2 weken
Veruit de meeste ambtelijk secretarissen (83%) zijn vrouwen. Toch verdienen zij 8 procent minder dan hun mannelijke collega’s. Dit is één van de uitkomsten van ‘Het grote AS-onderzoek 2020’. Organisatieadviesbureau Eprom heeft het uitgevoerd in opdracht van OR-ondersteuning. Op maandag 10 mei … Het bericht ‘Uniek onderzoek naar een bijzonder fenomeen’ verscheen eerst op ORnet.
Spoorstakingen mogelijk
2 weken
Tot en met zaterdag zijn er stakingen mogelijk op het spoor. Leden van FNV Spoor die werken bij ProRail voeren actie voor een betere cao. De acties zijn aangekondigd voor woensdag tot en met zaterdag op verschillende plekken in het land. Donderdag wordt er actie gevoerd in de regio's Den Haag, … Het bericht Spoorstakingen mogelijk verscheen eerst op ORnet.
Geschil en relatie. Hoe doe je beiden recht?
2 weken
Soms ontstaat er een geschil tussen ondernemingsraad en bestuurder, dat je met hulp van een derde wil oplossen. Maar wat doet het met de overlegrelatie als bestuurder en or samen voor de rechter staan? En wat zijn alternatieven? Als extern adviseur van een ondernemingsraad kreeg ik laatst een … Het bericht Geschil en relatie. Hoe doe je beiden recht? verscheen eerst op ORnet.
‘Alles bij L1 doorlichten’
2 weken
Een tweede bestuurder en een commissaris met beslissende stem. Dat zijn de concrete maatregelen die de Ondernemingskamer Amsterdam (OK) heeft genomen om de bestuurscrisis bij de regionale omroep L1 te bezweren. Ook komt er een onafhankelijk onderzoeker. De namen worden nog deze week bekend … Het bericht ‘Alles bij L1 doorlichten’ verscheen eerst op ORnet.
Wachten na testen: ben je dan ziek?
2 weken
Hoe moet de werkgever omgaan met personeel dat een coronatest heeft laten doen vanwege lichte verkoudheidsklachten? Tellen de dagen die medewerkers thuis op de uitslag van de test hebben gewacht als ziekte of als vrije dag? In de meeste gevallen bleek de uitslag negatief. Het kabinet heeft … Het bericht Wachten na testen: ben je dan ziek? verscheen eerst op ORnet.
Overgang nieuw pensioenstelsel vertraagd
2 weken
Het Wetsvoorstel toekomst pensioenen, dat de overgang naar een nieuw pensioenstelsel moet regelen, loopt mogelijk een jaar vertraging op. Dat meldt het FD. Uitstel zou kunnen betekenen dat veel pensioenfondsen de pensioenen alsnog moeten korten. De tijdelijke overgangswet Toekomst pensioenen zou … Het bericht Overgang nieuw pensioenstelsel vertraagd verscheen eerst op ORnet.
‘Een vreemde manier van reorganiseren’
2 weken
Pakketvervoerder UPS gaat reorganiseren. Hierbij vervallen 50 banen in Nederland. De ondernemingsraad heeft positief geadviseerd over de reorganisatie, en over de vertrekregeling. CNV Vakmensen vindt dat onbegrijpelijk. Bovendien wijst de vakbond op een afspraak in de cao. Bij reorganisaties waarbij … Het bericht ‘Een vreemde manier van reorganiseren’ verscheen eerst op ORnet.
‘Dilemma tussen politiek, productiescore en menselijke maat’
2 weken
Politiek en ambtenarij staan op grote afstand van elkaar. Daardoor komen burgers in de knel, zo liet de kindertoeslagenaffaire zien. De or van de Belastingdienst wil dat de politiek serieuzer kijkt naar de uitvoerbaarheid van nieuwe regelgeving. 'We zijn dagelijks op het Journaal, en dus wordt … Het bericht ‘Dilemma tussen politiek, productiescore en menselijke maat’ verscheen eerst op ORnet.
Gedeelde werkelijkheden
2 weken
Vanaf 28 april zijn de coronamaatregelen versoepeld. Eindelijk, zeggen sommigen. Te vroeg, zeggen anderen. Een gedragswetenschapper betoogt dat het voor ons Nederlanders lastig te bevatten is, stijgende cijfers én versoepelingen. Iedereen vindt het fijn dat de terrassen opengaan en dat je weer vrij … Het bericht Gedeelde werkelijkheden verscheen eerst op ORnet.
De cumulatiegrond en een extra vergoeding
3 weken
Sinds 1 januari 2020 kent het gesloten ontslagstelsel een extra grond voor ontslag. En dat is de i-grond, of de cumulatiegrond. In de praktijk blijkt dat rechters deze mogelijkheid om de arbeidsovereenkomst te ontbinden niet vaak gebruiken. Maar soms wel. Dat de i-grond soms toch de meest … Het bericht De cumulatiegrond en een extra vergoeding verscheen eerst op ORnet.
Principes
3 weken
Principes zijn dure dingen, roep ik al jaren. Dat komt omdat ze in veel gevallen een praktische oplossing in de weg zitten. Als je op alles je principes loslaat komt de wereld niet vooruit. Alleen… het omgekeerde levert nog veel meer problemen op: als je alleen maar pragmatisch bent, gaat de mens in … Het bericht Principes verscheen eerst op ORnet.
‘Hoe kunnen we online in verbinding blijven?’
3 weken
Wij zijn een or van 13 leden en worstelen, zoals veel anderen die thuis werken, met het in verbinding blijven staan met elkaar. Onze online vergaderingen zijn zakelijk en to the point. Scholing hebben we uitgesteld, omdat velen van ons al veel online vergaderen en we niet nog meer online bezig … Het bericht ‘Hoe kunnen we online in verbinding blijven?’ verscheen eerst op ORnet.
Slingerbeleid bij de overheid; wat kan een or eraan doen?
3 weken
Zit je in de ondernemingsraad van een bedrijf? Dan kun je met de bestuurder discussiëren over de organisatiestrategie. Maar hoe zit dat met ondernemingsraden bij de overheid? Daar wordt die strategie bepaald door de kiezer, en dus valt er niet aan te tornen. Betekent dit dat een or ook geen invloed … Het bericht Slingerbeleid bij de overheid; wat kan een or eraan doen? verscheen eerst op ORnet.
Meer coronabesmettingen op het werk
3 weken
Sinds januari loopt het aantal ziekmeldingen gestaag op. Elke maand komt er 0,1 procent bij het gemiddelde percentage. Dat lijkt niet veel, maar de stijging komt vooral doordat meer mensen naar kantoor gaan en daar corona oplopen. Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en … Het bericht Meer coronabesmettingen op het werk verscheen eerst op ORnet.
‘Snel komen met nationaal herstelplan’
3 weken
Verleng de huidige steunmaatregelen aan het bedrijfsleven tot het eind van dit jaar. Voorlopig geen belastingverhogingen. Tien jaar de tijd om schulden aan de overheid af te lossen. Een speciaal waarborgfonds voor mensen met problematische schulden. Ruimer vroegpensioen voor ouderen, en een … Het bericht ‘Snel komen met nationaal herstelplan’ verscheen eerst op ORnet.

Pagina's

Abonneren op or