or

42 nieuwsberichten gevonden
Het kan verkeren, ook met de pensioenen
5 uur
De pensioenen zijn in juli iets minder waard geworden. Gemiddeld daalde de actuele dekkingsgraad van 110 naar 108 procent. ‘Het geeft aan hoe snel ontwikkelingen kunnen gaan en de situatie kunnen doen omslaan’, zegt Frank Driessen, chief executive officer van Aon’s Retirement Solutions in een … Het bericht Het kan verkeren, ook met de pensioenen verscheen eerst op ORnet.
Ondernemingsraad, er is huiswerk voor thuiswerk
8 uur
In mijn vorige baan onderhandelde ik namens CNV over cao’s en sociale plannen. Thuiswerken was toen een stuk minder normaal dan vandaag de dag. Het was raar en onprettig om ‘jouw’ medewerkers niet te kunnen zien. Een lid van de Raad van Bestuur van een grote organisatie vatte het onbehagen mooi … Het bericht Ondernemingsraad, er is huiswerk voor thuiswerk verscheen eerst op ORnet.
‘Overal in Europa gelijk loon voor gelijk werk’
1 dag
Buitenlandse chauffeurs die voor Nederlandse bedrijven rijden vallen onder het Nederlandse arbeidsrecht. Ook voor hen geldt de cao beroepsgoederenvervoer. Dit bepaalde het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in een langslepende zaak over inleenconstructies van personeel uit het … Het bericht ‘Overal in Europa gelijk loon voor gelijk werk’ verscheen eerst op ORnet.
Verplichten tot oprichten GOR, kan dat?
1 dag
Twee werknemers verzoeken de rechtbank Limburg om verschillende rechtspersonen te veroordelen tot het oprichten van een gemeenschappelijke ondernemingsraad. Om verschillende redenen worden de beide werknemers niet ontvankelijk verklaard in hun verzoek. Onder meer is niet gesteld dat instelling … Het bericht Verplichten tot oprichten GOR, kan dat? verscheen eerst op ORnet.
Drie rollen om de regie te pakken
4 dagen
De traditionele ondernemingsraad stelt zich vooral op als toezichthoudende controleur, die plannen en voorgenomen besluiten van de bestuurder beoordeelt. Er zijn echter meer rollen waar je als ondernemingsraad uit kunt kiezen. In dit artikel, het tweede van de reeks, komen drie rollen aan de orde … Het bericht Drie rollen om de regie te pakken verscheen eerst op ORnet.
Het begint met een visie op ondernemen
4 dagen
Wat de huidige crisis ons in ieder geval heeft geleerd, is dat de wereld veranderd. Wij moeten ons hierop aanpassen. En wellicht al voorbereiden op de volgende crisis. Van marketing en technologie tot producten en HR-beleid. Voor de OR het moment een breed (bedrijfskundig) gesprek te voeren. Of … Het bericht Het begint met een visie op ondernemen verscheen eerst op ORnet.
‘Vaccinatieplicht kan niet in Nederland’
5 dagen
Bedrijven mogen werknemers in Nederland niet verplichten om gevaccineerd te zijn voordat ze mogen verschijnen op de werkvloer. Zo denken bijna alle arbeidsjuristen over de aangekondigde vaccinatieplicht bij enkele grote Amerikaanse techbedrijven, waaronder Facebook en Google. Google en Facebook … Het bericht ‘Vaccinatieplicht kan niet in Nederland’ verscheen eerst op ORnet.
Ziekteverzuim stijgt weer tot ‘normaal’ niveau
6 dagen
Het aantal ziekmeldingen neemt toe. Zeker als je het vergelijkt met de stand vorig jaar. Maar toen waren er bijzonder weinig mensen die zich ziekmelden. Het verzuim komt dus weer op een ‘normaal’ niveau. Tenminste, als je de stand van 2018 en 2019 normaal zou willen noemen. Dat melden arbodiensten … Het bericht Ziekteverzuim stijgt weer tot ‘normaal’ niveau verscheen eerst op ORnet.
Wat de or moet weten over vaccineren tegen covid
6 dagen
Een werkgever kan vaccineren niet verplicht stellen. Maar hij kan een werknemer die vaccinatie weigert wel overplaatsen, of opdragen om ander werk te doen. Mits dat het laatste redmiddel is om te voldoen aan zijn zorgplicht voor alle werknemers en bezoekers. Privéorganisaties mogen onder strikte … Het bericht Wat de or moet weten over vaccineren tegen covid verscheen eerst op ORnet.
Bedrijfsarts boven huisarts
6 dagen
Mag de bedrijfsarts beslissen dat iemand 2 weken na een lichte operatie moet komen werken? De huisarts heeft betrokkene geadviseerd om langer rust te houden. De bedrijfsarts is degene die de werkgever adviseert of een werknemer wegens ziekte in staat is om zijn of haar werk te doen. De huisarts … Het bericht Bedrijfsarts boven huisarts verscheen eerst op ORnet.
Vrijwel volledige top L1 vervangen
1 week
Drie leden van de raad van commissarissen van regionale omroep L1 stappen op per 1 augustus. Alleen Barbara van Hussen en bestuurder Job van der Have, aangesteld door de Ondernemingskamer, blijven aan. Zij kijken naar de samenstelling van de nieuwe directie en raad van commissarissen (RvC). Daarbij … Het bericht Vrijwel volledige top L1 vervangen verscheen eerst op ORnet.
Wat doen we met het rookbeleid?
1 week
Sinds 1 juli zijn rookruimtes in (semi-)publieke organisaties en in openbare ruimten niet meer toegestaan. En over 6 maanden, op 1 januari 2022 mogen rookruimtes helemaal niet meer voorkomen in bedrijfsgebouwen. Wat heeft de ondernemingsraad daarmee te maken? Omdat rookruimtes vanaf 1 januari … Het bericht Wat doen we met het rookbeleid? verscheen eerst op ORnet.
Ontbinding wegens bedrijfseconomische redenen
1 week
De arbeidsovereenkomst van een arbeidsongeschikte werknemer is met ingang van 1 januari 2020 komen te vervallen. Overleg tussen de werkgever en de werknemer over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst leidt niet tot een oplossing. De werkgever kan de werknemer niet herplaatsen en bovendien is … Het bericht Ontbinding wegens bedrijfseconomische redenen verscheen eerst op ORnet.
In 10 stappen meer grip op de strategie van de organisatie
1 week
De strategie van de organisatie blijft een lastig onderwerp voor veel or-leden. Job Hoogendoorn, docent op de Or Summercourse en in het dagelijkse leven betrokken bij het Erasmus OR Centre, heeft er ruimschoots ervaring mee. ‘Strategie is voor velen een ver-van-mijn-bed-show. De valkuilen die erbij … Het bericht In 10 stappen meer grip op de strategie van de organisatie verscheen eerst op ORnet.
Medezeggenschap kent vele vormen: mijn ontdekkingsreis als or-lid
1 week
Ongeveer 4 jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met medezeggenschap. Niet veel later mocht ik mij or-lid van het UMC Utrecht noemen. Als nieuw lid wordt je door-leden die al langer in de or zitten meegenomen in de gebruiken, procedures en het proces van de or. De werkwijze neem je op dat … Het bericht Medezeggenschap kent vele vormen: mijn ontdekkingsreis als or-lid verscheen eerst op ORnet.
Pensioenen hebben droge voeten
1 week
Beleggingen en rente. Die zorgen ervoor dat bijna alle grote pensioenfondsen boven water staan. Hun dekkingsgraad is net hoger dan 100 procent. Maar de meesten hoeven voorlopig nog niet op hogere pensioenuitkeringen te rekenen. Dat de financiële positie van de fondsen verbetert, heeft vooral te … Het bericht Pensioenen hebben droge voeten verscheen eerst op ORnet.
De or kan meer zijn dan een passieve politieagent
1 week
Ondernemingsraden houden zich vooral bezig met het beoordelen van plannen van de directie. Daarvoor hebben ze immers advies- en instemmingsrecht van de WOR. Maar hiermee lopen ze vaak achter de feiten aan. Jan de Jonge, partner van Nieuw Organiseren laat in 2 artikelen zien dat de or meer kan doen … Het bericht De or kan meer zijn dan een passieve politieagent verscheen eerst op ORnet.
Mag de werkgever een verlof-stop inlassen?
1 week
Onze werkgever heeft besloten om deze zomer een stop in te lassen op het nemen van verlof. Kan de werkgever dit zomaar doen? De werkgever kan je verlofmogelijkheid voor de betreffende periode niet eenzijdig intrekken, gezien WOR art. 27 1e lid, onderdeel b: Een besluit tot vaststelling, wijziging … Het bericht Mag de werkgever een verlof-stop inlassen? verscheen eerst op ORnet.
Cao-seizoen is nu echt op stoom
1 week
Werkgevers en vakbonden zijn hun achterstand bij het vernieuwen van cao’s aan het inlopen. Dat meldt de AWVN in haar maandelijkse bericht over de voortgang van het cao-seizoen. In juni kwamen 38 nieuwe of vernieuwde akkoorden tot stand. Dat zijn er meer dan in de afgelopen maanden van 2021, meer … Het bericht Cao-seizoen is nu echt op stoom verscheen eerst op ORnet.
Het werk van de or moet zichtbaar zijn
2 weken
ROC Midden Nederland is een organisatie met een grote diversiteit aan colleges en diensten. Voor de ondernemingsraad is het dan ook een uitdaging om iedereen te bereiken en te laten weten waar hij voor staat. We praten met voorzitter Roel Jansen over de zichtbaarheid van de or in de … Het bericht Het werk van de or moet zichtbaar zijn verscheen eerst op ORnet.
Complete or Vlisco stapt op om angstcultuur
2 weken
De voltallige ondernemingsraad van de Helmondse stoffenfabrikant Vlisco is op 19 juli opgestapt. Belangrijkste reden is de angstcultuur die de directie in stand zou houden bij het bedrijf. Leden van de or zouden zijn bedreigd met ontslag op staande voet, en geïntimideerd om in te stemmen met … Het bericht Complete or Vlisco stapt op om angstcultuur verscheen eerst op ORnet.
De voorwaarden van NOW 3 en 4 – update –
2 weken
De NOW is een subsidie op een deel van de loonkosten voor bedrijven die door de coronacrisis minder of geen omzet maken. NOW 4 aanvragen bij het UWV kan naar verwachting vanaf maandag 26 juli. Bedrijven die minder omzet maken vanwege de wateroverlast kunnen ook NOW 4 aanvragen. Aanvragen NOW NOW 4 … Het bericht De voorwaarden van NOW 3 en 4 – update – verscheen eerst op ORnet.
‘Werk zo veel mogelijk weer thuis.’ Is dat een probleem?
2 weken
‘We gaan terug naar werk zo veel mogelijk thuis’. Dat zei premier Rutte tijdens het debat over de sterk oplopende Covid-besmettingscijfers. Het gaat om een dringend advies van het kabinet. Want je moet wel kunnen thuiswerken. In ongeveer de helft van de bedrijven en functies kan dat niet. Wat is nu … Het bericht ‘Werk zo veel mogelijk weer thuis.’ Is dat een probleem? verscheen eerst op ORnet.
Representativiteit vakbond niet voldoende komen vast te staan
2 weken
Een vakbond vordert voor de kantonrechter toegelaten te worden tot nog niet bestaande cao-onderhandelingen. De kantonrechter wijst de vordering af, omdat de representativiteit van de vakbond onvoldoende is komen vast te staan. Verder is onvoldoende onderbouwd dat het belang om te worden toegelaten … Het bericht Representativiteit vakbond niet voldoende komen vast te staan verscheen eerst op ORnet.
De digitale tsunami komt eraan
2 weken
Digitale ontwikkelingen voorspellen een tsunami van veranderingen voor werk en organisaties. Schattingen over de gevolgen variëren, maar verwacht wordt dat zeker de helft van de werkzaamheden zal veranderen. Daarmee veranderen ook heel veel banen, en zal één op de twintig verdwijnen. Naar … Het bericht De digitale tsunami komt eraan verscheen eerst op ORnet.
De R is weer in de maand
2 weken
Het R-getal is op hetzelfde niveau als een jaar geleden: 2,17. Net zoals in februari 2020. Ondertussen staan de zomervakanties op stapel. Een maand geleden optimistisch een camping geboekt in Frankrijk. Deze zomer de schade inhalen en de reizen maken die vorig jaar niet konden. We zijn inmiddels … Het bericht De R is weer in de maand verscheen eerst op ORnet.
Plotseling onderhandelaarsakkoord nieuwe cao metalektro
2 weken
Werkgevers en vakbonden in de metalektro hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe cao. Opvallendste onderdeel is een loonsverhoging van 5,3 procent. Tot voor kort wilden de werkgevers, verenigd in de FME niet verder gaan dan 2,25 procent hoger loon. De salarisverhoging vindt … Het bericht Plotseling onderhandelaarsakkoord nieuwe cao metalektro verscheen eerst op ORnet.
Bedrijfsleven zucht onder enorm tekort vakmensen
2 weken
Vakkrachten zijn erg schaars momenteel. Vooral in de bouw, automatisering, techniek, zorg, onderwijs en horeca zijn ze bijna niet te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het economisch bureau van ABN AMRO. Volgens het CNV hebben werkgevers dat aan zichzelf te danken. Het economisch bureau van de … Het bericht Bedrijfsleven zucht onder enorm tekort vakmensen verscheen eerst op ORnet.
De werkvloer directer betrekken bij medezeggenschap
2 weken
Lomoz is een groot platform voor medezeggenschap in de sectoren zorg en welzijn. Het platform zorgt voor kennisuitwisseling van de 120 aangesloten ondernemingsraden. Dat doen ze onder meer door het organiseren van workshops over actuele onderwerpen. We spreken Annelies Wouters en Corien de Kloe, … Het bericht De werkvloer directer betrekken bij medezeggenschap verscheen eerst op ORnet.
Voorlopig geen handhaving schijnzelfstandigheid
3 weken
De Belastingdienst gaat vanaf 1 oktober niet actief handhaven op schijnzelfstandigheid. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief gezegd in reactie op een motie van Pieter Grinwis (ChristenUnie). In deze motie uitte Grinwis zijn zorgen over traagheid bij de oplossing van knelpunten … Het bericht Voorlopig geen handhaving schijnzelfstandigheid verscheen eerst op ORnet.

Pagina's

Abonneren op or