or

932 nieuwsberichten gevonden
Zo omzeil je de valkuilen bij organisatieverandering
8 uur
Een ondernemingsraad is vaak vóór verandering. De organisatie gaat dan beter functioneren als het goed is, wat de organisatie én de medewerkers ten goede komt. Mits je de valkuilen bij organisatieverandering weet te omzeilen. Door Chrétien Sarton Als een ondernemingsraad de plannen van het … Het bericht Zo omzeil je de valkuilen bij organisatieverandering verscheen eerst op ORnet.
Thuiswerken? Zo versterk je de mentale veerkracht van medewerkers
13 uur
De wereld staat op z’n kop door het coronavirus. We worden gedwongen ons aan te passen aan de veranderingen die zich opdringen, waaronder ook het thuiswerken. Medewerkers verschillen in hoe ze met alle plotselinge gebeurtenissen omgaan. Bij sommigen zorgt het gevoel van controleverlies voor stress. Hoe versterk je als HR en leidinggevenden de mentale veerkracht van medewerkers en hou je hen in het zadel? Casus Kelly is erg van slag. “Het loopt thuis helemaal vast. Ik kan door de coronacrisis...
‘Veel werknemers voelen zich niet veilig op de werkvloer’
1 dag
Een groot en groeiend aantal werknemers zegt zich door het coronavirus niet veilig te voelen op de werkvloer. Dat concluderen vakbonden FNV en CNV op basis van eigen onderzoek. Er wordt veel geklaagd over werkgevers die geen goede beschermingsmaatregelen nemen. In de zorg wordt behalve het gebrek … Het bericht ‘Veel werknemers voelen zich niet veilig op de werkvloer’ verscheen eerst op ORnet.
Handel met voorkennis en krijg meer macht
2 dagen
De bestuurder heeft vaak gedetailleerde kennis over voorgenomen besluiten. Het is de vraag of de ondernemingsraad daarvan altijd alles te horen krijgt tijdens de overlegvergadering. Maar ook de ondernemingsraad kan vooraf de nodige informatie vergaren om het spel met voorkennis strategisch te … Het bericht Handel met voorkennis en krijg meer macht verscheen eerst op ORnet.
Veelgestelde vragen & antwoorden over het coronavirus
2 dagen
HR-professionals keken massaal mee tijdens onze webinars over de coronacrisis. Wij hebben de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. In deze whitepaper komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod: Thuiswerken Zieke werknemer Verlof NOW-regeling Download de whitepaper Het bericht Veelgestelde vragen & antwoorden over het coronavirus verscheen eerst op XpertHR.
Duidelijkheid NOW-regeling: een overzicht
2 dagen
 voorHet kabinet kondigde de NOW-regeling aan die een groot deel van de loonkosten van bedrijven dekt. Bedrijven die werknemers weinig tot niet aan het werk kunnen zetten, krijgen zo hulp om die banen te behouden. Maar wanneer kom je hiervoor precies in aanmerking, wat krijg je en per wanneer? De regeling is er voor bedrijven die 3 maanden minimaal 20% omzetverlies hebben door de coronacrisis. Dit geldt vanaf 1 maart, dus is er sprake van terugwerkende kracht. Werkgevers kunnen een...
Regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW) is gereed
2 dagen
De voorwaarden van de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) zijn bekend. Het is een regeling voor tegemoetkoming in de loonkosten als er sprake is van omzetverlies door de coronacrisis. Het UWV zegt ernaar te streven dat bedrijven vanaf 6 april een aanvraag … Het bericht Regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW) is gereed verscheen eerst op ORnet.
Econocom in coronatijden: ‘Werknemers moeten zich comfortabel voelen’
3 dagen
Van handzeep naar HR-beleid. In ultrakorte tijd heeft de Nederlandse vestiging van het Franse miljardenbedrijf Econocom zich aangepast aan het coronavirus. Wat Jeannine Helfensteijn, HR Manager van Econocom Nederland, daarbij opvalt is dat HR steeds meer maatwerk levert. ‘Elke dag komen er nieuwe uitdagingen en vragen bij.’ Jeannine Helfensteijn Uitgestelde opdrachten, geannuleerde klantbezoeken en de uitdaging om zo veel mogelijk thuis te werken. Zoals zo veel bedrijven ondervindt Econocom (...
GGD Regio Utrecht: ‘Let vooral op de extra ingezette werknemers’
3 dagen
Een organisatie als de GGD zit midden in deze crisis zit en werkt nauw samen met het RIVM. Werknemers draaien overuren en het werk gaat maar door. Daarom is het op dit moment zaak voor HR om medewerkers gezond, fit en gemotiveerd te houden. Inge Louwerse HR-adviseur bij GGD Regio Utrecht: ‘De meerderheid kan niet thuiswerken en draait overuren, want het is drukker dan ooit. Daarom verzorgen wij onder meer fruit, extra drinken, een massagestoel en een pingpongtafel. Een extra oog op medewerkers...
Adviesrecht over verstrekken van onderzoeksvraag?
3 dagen
Dient de ondernemingsraad betrokken te worden bij het verstrekken en formuleren van een onderzoeksvraag? Soweco is de sociale werkvoorziening voor zes Overijsselse gemeenten. Aangezien de gemeenten beter zicht willen krijgen op de toekomstmogelijkheden van de sociale werkvoorziening, heeft Soweco … Het bericht Adviesrecht over verstrekken van onderzoeksvraag? verscheen eerst op ORnet.
Veel kritiek op regeling tegemoetkoming ondernemers
3 dagen
De regeling ‘Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren’ (TOGS) krijgt veel kritiek van ondernemers. Deze steunmaatregel in het kader van de coronacrisis is gebaseerd op SBI-codes, waaronder bedrijven geregistreerd staan. De indeling van de SBI-lijst klopt vaak niet, zo is de klacht, waardoor … Het bericht Veel kritiek op regeling tegemoetkoming ondernemers verscheen eerst op ORnet.
Effectief adviseren? blijf zo lang mogelijk aan tafel
3 dagen
Besluitvormingsprocessen volgen vaker niet de lijn van de WOR, waarin de bestuurder uiteindelijk een afgerond en definitief besluit zou moeten nemen. De besluitvorming verloopt steeds vaker in stukjes. De ondernemingsraad kan daar in de adviesprocedure effectief mee omgaan: door te … Het bericht Effectief adviseren? blijf zo lang mogelijk aan tafel verscheen eerst op ORnet.
Vragen naar corona: wat mag een werkgever wel en niet?
4 dagen
Werkgevers hebben volgens de Arbowet de plicht hun werknemers zo goed mogelijk te beschermen tegen risico’s. Kwetsbare personen hebben recht op extra bescherming. De ernst van het coronavirus vraagt dus veel van de werkgever. Mag een werkgever werknemers vragen naar besmetting met corona? En hoe … Het bericht Vragen naar corona: wat mag een werkgever wel en niet? verscheen eerst op ORnet.
Bij bouwbedrijf in Oss letten collega’s meer op elkaar
6 dagen
Alle schaftketen zitten op slot bij Hendriks Bouw en Ontwikkeling in Oss. Medewerkers eten hun lunch op gepaste afstand van elkaar. Sinds een van de inhuurkrachten is overleden aan corona is hier geen discussie meer over. HR-manager Esther Lucassen: ‘Onze grootste prioriteit is dat we niet ziek worden en aandacht hebben voor elkaar.’ Hendriks Bouw en Ontwikkeling heeft 225 mensen in dienst, deels op kantoor, deels op bouwplaatsen, deels bij klanten voor storing en onderhoud. De onderneming...
Tips voor thuiswerken tijdens de coronacrisis: ga vooral niet aan de keukentafel zitten
6 dagen
Door de coronacrisis moet vrijwel iedereen thuiswerken en dat is veelal behelpen, omdat bijna niemand een goede thuiswerkplek heeft ingericht. Omdat deze situatie nog wel een aantal weken kan duren, wordt het tijd daar wat aan te doen. OR/net doet suggesties om thuiswerken zo comfortabel en … Het bericht Tips voor thuiswerken tijdens de coronacrisis: ga vooral niet aan de keukentafel zitten verscheen eerst op ORnet.
Het nieuw normaal
6 dagen
Het nog maar een paar weken geleden dat ik mijn vorige bijdrage voor dit platform instuurde. Het was de tijd dat corona werd bestempeld tot een pandemie, omdat het virus zich behoorlijk ging verspreiden over de hele wereld. Het was een tijd dat her en der quarantaine-maatregelen werden opgelegd, … Het bericht Het nieuw normaal verscheen eerst op ORnet.
Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud: instemmingsplichtig?
1 week
De (tijdelijke) Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) is een onderdeel van het pakket aan maatregelen die de overheid heeft genomen (of aangekondigd) om de uitbraak van het corona-virus het hoofd te bieden. Direct na de afkondiging ervan zagen we op internet een korte discussie over de … Het bericht Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud: instemmingsplichtig? verscheen eerst op ORnet.
Werkgever ontbindt in te laat afgesproken proeftijd. Geldt ontbinding nog?
1 week
Een werkgever ontslaat een werknemer in de proeftijd. Maar de werknemer meent dat de proeftijd te laat is afgesproken, toen hij al aan het werk was. De rechter oordeelt dat het ontslag in de proeftijd rechtsgeldig is gegeven, maar ook weer is ingetrokken. Wat eraan voorafging Een werknemer komt per 1 mei 2019 bij een detacheerder in dienst en werkt bij een casino als Event Security Officer. Eerder deed hij hetzelfde werk, op dezelfde plek via een ander bureau. Op 20 mei laat hij de werknemer...
Stimuleer digitale gezondheidszorg bij werknemers tijdens pandemie
1 week
‘Werkgevers in Nederland moeten hun personeel aanmoedigen digitale gezondheidszorg te gebruiken. Juist nu, tijdens de coronacrisis.’ Vindt Peter Abelskamp, Business Leader Corporate bij Mercer Nederland. In tijden dat fysiek (sociaal) contact afgeraden wordt, kan digitale zorg eraan bijdragen dat het virus zich niet blijft verspreiden. Zo kan je video bellen met de huisarts, waardoor mogelijke besmetting in de wachtkamers wordt voorkomen. Tot dusver ziet Mercer niet veel werkgevers...
Onderhuurders; wat zijn de rechten van de or?
1 week
Bij ons in het gebouw staat een ruimte leeg. Onze directeur is voornemens deze ruimte onder te verhuren aan een ander bedrijf. Dat andere bedrijf komt daar met eigen werknemers werkzaamheden verrichten. Wat zijn hier de rechten van onze ondernemingsraad? Op basis van uw informatie is een aantal … Het bericht Onderhuurders; wat zijn de rechten van de or? verscheen eerst op ORnet.
Zorgdirecteur liegt over cv. Kan werkgever loon terugvorderen?
1 week
Een zorgdirecteur heeft gelogen over een aantal zaken op zijn cv. De werkgever wil daarom de arbeidsovereenkomst buitengerechtelijk vernietigen en het betaalde loon terugvorderen. Kan en mag de werkgever dit op deze manier doen?  Wat eraan voorafging Een werknemer treedt op 1 januari 2017 in dienst als directeur zorg bij een zorgorganisatie. Volgens zijn cv heeft hij een aantal opleidingen gedaan bij beroepsverenigingen en is hij psychotherapeut BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg...
Adviesrecht: de procedure bij de Ondernemingskamer
1 week
Het adviesrecht is een zware bevoegdheid voor een ondernemingsraad. De mogelijkheid om in beroep te gaan bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam, maakt een adviesprocedure niet vrijblijvend. Door Suzanne Broens et. al. In dit laatste deel van deze reeks over adviesrecht … Het bericht Adviesrecht: de procedure bij de Ondernemingskamer verscheen eerst op ORnet.
Medezeggenschap in coronatijd: dilemma’s en tegenstrijdigheden
1 week
In dit artikel bekijken we vraagstukken voor de ondernemingsraad door de bril van de ambtelijk secretaris. De bril wordt nu sterk gekleurd door alle effecten van het corona covid-19 virus. Door Peer van den Bouwhuijsen, journalist/ambtelijk secretaris bij een zorgorganisatie Onze … Het bericht Medezeggenschap in coronatijd: dilemma’s en tegenstrijdigheden verscheen eerst op ORnet.
9 aandachtspunten bij de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud
1 week
De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) is bedoeld om werkgevers te compenseren voor hun doorlopende loonkosten ten tijde van de omzetdaling als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Arbeidsrechtadvocaat Joost Buur beschrijft negen aandachtspunten bij deze … Het bericht 9 aandachtspunten bij de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud verscheen eerst op ORnet.
De kunst van het vragen stellen; tips voor de or
1 week
In de ondernemingsraad is communicatie van groot belang, tijdens de vergaderingen en informeel in de wandelgangen. Het stellen van vragen is een onderdeel van de communicatie. Maar de ene vraag is de andere niet. Zorg dat je weet wanneer je de juiste vragen stelt. Door Wanne van den … Het bericht De kunst van het vragen stellen; tips voor de or verscheen eerst op ORnet.
Wat helpt medewerkers die piekeren over het coronavirus?
1 week
Iedereen piekert weleens. De huidige onzekerheid over alle gevolgen van het coronavirus kan voor medewerkers een trigger voor zijn spanning en stress. ‘Wat als’ scenario’s kunnen voor escalerende rampgedachten zorgen waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. Hoe word je piekeren de baas? Casus De leidinggevende van Leo belt voor een korte consultatie. “Ik ken Leo al wel als iemand die slecht slaapt en snel wakker ligt van zijn problemen, maar nu met de Corona-crisis doet hij helemaal...
Vergaderen op afstand verbindt
1 week
Natuurlijk, we zitten nog middenin de coronacrisis en het is nog niet te overzien hoe lang het allemaal gaat duren en wat de impact zal zijn. En hoewel niemand staat te juichen bij de huidige ontwikkelingen zien we toch zo nu en dan een lichtpuntje. Het succes van een ondernemer is afhankelijk van vele factoren. In het leven van iedere ondernemer gebeuren er zaken die je niet onder controle hebt. De coronacrisis laat dat in vele gedaanten zien. Je wordt als ondernemer gedwongen keuzes te maken...
‘Hij wordt nooit meer de oude. En jij ook niet’
1 week
De psycholoog aarzelde niet, geen fractie van een seconde. Even daarvoor had ze na een hele serie andere vragen aan mijn vrouw gevraagd 'Waar ben je nu echt bang voor?' 'Ik ben zo bang dat hij nooit meer de oude wordt' zei mijn vrouw meteen. En daar kwam het antwoord, onmiddellijk, 100% zeker: … Het bericht ‘Hij wordt nooit meer de oude. En jij ook niet’ verscheen eerst op ORnet.
Or-communicatie in tijden van crisis
1 week
Veel ondernemingsraden hebben de in afgelopen jaren advies uitgebracht over een reorganisatie, sluiting of massaontslag. Nu is er zoiets ongrijpbaars als de coronacrisis. Snel en duidelijk communiceren is nu van groot belang. De ondernemingsraad wil goed contact houden met bestuurder en … Het bericht Or-communicatie in tijden van crisis verscheen eerst op ORnet.
Gezond werken: tips voor thuis en op het werk
2 weken
Veel bedrijven hebben door de Corona-pandemie hun poorten voor onbepaalde tijd moeten sluiten. Maar in talloze andere organisaties wordt doorgewerkt, al dan niet op basis van thuiswerk. Wat kan een werkgever doen om te zorgen dat de medewerkers daarbij gezond blijven werken? Door Koen … Het bericht Gezond werken: tips voor thuis en op het werk verscheen eerst op ORnet.

Pagina's

Abonneren op or