or

43 nieuwsberichten gevonden
Heeft u al een snotneuzenprotocol?
23 uur
Loopt u wat te snotteren of te kuchen? Niet zeuren, hoort bij de herfst. Maar niet bij deze. Maak duidelijk wanneer werknemers wel en niet naar kantoor kunnen. Bedrijven doen er goed aan om zo’n snotneuzenprotocol op te stellen. Zeker met oplopende coronabesmettingen en het griepseizoen voor de … Het bericht Heeft u al een snotneuzenprotocol? verscheen eerst op ORnet.
ADM-beleid, een hamerstuk?
1 dag
‘Onze HR-afdeling heeft het bestaande ADM-beleid aangepast. Nu willen ze dat wij als or instemmen met het nieuwe beleid. Waarop moeten wij letten bij de inhoud en de besluitvorming over ADM-beleid?’ Dergelijke vragen komen regelmatig binnen bij het Trimbos-instituut. Sowieso goed als jullie … Het bericht ADM-beleid, een hamerstuk? verscheen eerst op ORnet.
Moeten wij vergaderen met een plaatsvervanger?
1 dag
'Onze directeur geeft aan geen tijd te hebben voor overleg met de or. Kan deze een manager als plaatsvervanger inzetten om met de or te vergaderen?' Volgens de wet op de ondernemingsraden, artikel 1 van de WOR moet de OR overleggen met degene die eindverantwoordelijk is en de hoogste zeggenschap … Het bericht Moeten wij vergaderen met een plaatsvervanger? verscheen eerst op ORnet.
Richtbedragen scholing ondernemingsraden 2022 bekend
1 dag
De SER heeft de richtbedragen voor scholing van de ondernemingsraad voor 2022 bekendgemaakt. De SER stelt de richtbedragen elk jaar vast op voordracht van de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM). De bedragen zijn geen wettelijke norm, wel geven ze or en bestuurder een indicatie van wat … Het bericht Richtbedragen scholing ondernemingsraden 2022 bekend verscheen eerst op ORnet.
‘Er liggen zoveel kansen’
1 dag
Op 25 november vindt in de Jaarbeurs Meetup in Utrecht het event Futureproof Medezeggenschap plaats. Een van de activiteiten waarop je in kunt tekenen is de workshop Diversiteit & Inclusie van Shirley Mathoera en Coby Franken. Waarom zou je dat doen? ‘In deze workshop,’ zegt Shirley, trainer … Het bericht ‘Er liggen zoveel kansen’ verscheen eerst op ORnet.
Coronatoegangsbewijs rukt op in Nederlandse bedrijfsleven
2 dagen
Steeds meer werkgevers willen een coronatoegangsbewijs zien van hun mensen voordat ze mogen werken op locatie. Vooral in de schoonmaak en de bouw zou een QR-code tonen voordat je aan het werk mag inmiddels gebruikelijk zijn geworden. Dat meldt BNR Nieuwsradio. Toch mist deze vereiste elke juridische … Het bericht Coronatoegangsbewijs rukt op in Nederlandse bedrijfsleven verscheen eerst op ORnet.
Wat de or moet weten over vaccineren tegen covid
3 dagen
Een werkgever kan vaccineren niet verplicht stellen. Maar hij kan een werknemer die vaccinatie weigert wel overplaatsen, ergens anders laten werken of opdragen om ander werk te doen. Mits dat het laatste redmiddel is om te voldoen aan zijn zorgplicht voor alle werknemers en bezoekers. Het kabinet … Het bericht Wat de or moet weten over vaccineren tegen covid verscheen eerst op ORnet.
Per stafdienst een or instellen?
3 dagen
Bij de Belastingdienst is de topstructuur gewijzigd. Als gevolg daarvan is ook de medezeggenschapsstructuur gewijzigd. Een van de oude ondernemingsraden die hierdoor is opgeheven is het daar niet mee eens en is een procedure begonnen. Binnen het primaire proces zijn negen (nieuwe) … Het bericht Per stafdienst een or instellen? verscheen eerst op ORnet.
De stille kracht
5 dagen
In onze “nieuw” ingestelde ondernemingsraad begint ieder lid inmiddels een beetje zijn plek te vinden. Afgelopen week kwamen we voor de allereerste keer fysiek bij elkaar voor een training. Leuk en interessant om te zien hoe we steeds meer op elkaar ingespeeld raken. En hoe ieder hierin op eigen … Het bericht De stille kracht verscheen eerst op ORnet.
Ontwikkel jouw or naar een professioneel niveau
6 dagen
Naar een professionele ondernemingsraad. Het ontwikkeltraject Naar een professionele ondernemingsraad is bedoeld voor ondernemingsraden die zich willen ontwikkelen tot een adviesteam met een invloedrijke rol binnen de organisatie. Dat kan een ondernemingsraad zijn die nog onervaren is, maar … Het bericht Ontwikkel jouw or naar een professioneel niveau verscheen eerst op ORnet.
Or, neem de circulaire economie hoogst serieus
6 dagen
Met alle aandacht voor de energietransitie, de klimaatverandering en corona lijkt de komst van de circulaire economie een beetje te zijn ondergesneeuwd. Toch is er alle reden om de circulaire ontwikkelingen hoogst serieus te nemen. Ook voor organisaties en ondernemingsraden. Dan is de eerste … Het bericht Or, neem de circulaire economie hoogst serieus verscheen eerst op ORnet.
Toch geen hogere pensioenen volgend jaar
6 dagen
Het hing in de lucht door stijgende dekking en een lagere ondergrens. Maar toch gaan de pensioenen van de 5 grootste fondsen volgend jaar niet omhoog. Dat blijkt uit de kwartaalberichten van de vijf grootste pensioenfondsen. De pensioenen indexeren op de lonen en de prijzen mag vanaf 1 januari … Het bericht Toch geen hogere pensioenen volgend jaar verscheen eerst op ORnet.
Actiepuntenlijst of complete notulen?
1 week
De or ontving altijd de gehele notulen van de directieverslagen. Nu wil men het notuleren van die vergadering beperken tot alleen een actiepuntenlijst. Hebben wij hier iets over te zeggen als or? De interne werkwijze van de directie zelf, zoals de wijze van notuleren van de directievergaderingen, … Het bericht Actiepuntenlijst of complete notulen? verscheen eerst op ORnet.
Wacht niet met aanvraag definitieve berekening NOW
1 week
Nog steeds moet meer dan 1 werkgever op elke 3 die de eerste tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) heeft gekregen vragen om de definitieve berekening. Het UWV, dat de regelingen uitvoert, is een mediacampagne begonnen om werkgevers hiertoe op te roepen. Aanvragen moeten … Het bericht Wacht niet met aanvraag definitieve berekening NOW verscheen eerst op ORnet.
Waarom zou je moeten werken met ISO45001?
1 week
Hoe geef je de aandacht voor veiligheid en gezonde arbeidsomstandigheden vorm en jouw organisatie? Het is het beste om je arbobeleid gestructureerd aan te pakken, zodat je zeker weet dat je niets over het hoofd ziet. Daar helpt een managementsysteem bij. Daarmee maak je je streven ook tastbaar voor … Het bericht Waarom zou je moeten werken met ISO45001? verscheen eerst op ORnet.
De vierdaagse werkweek, is dat wat?
1 week
Is het muziek in je oren of vloeken in de kerk? Hangt er net van af hoe je tegen werken aankijkt. En ook welk werk je doet. Vier dagen per week werken in plaats van vijf geeft meer kwaliteit aan je leven. Roept de een. Zo komt het werk niet af, en worden de kosten alleen maar hoger. Zegt de … Het bericht De vierdaagse werkweek, is dat wat? verscheen eerst op ORnet.
Wat de or moet weten over terugkeren naar de zaak
1 week
Het advies van de Rijksoverheid is: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is.  Maar in de helft van de bedrijven en beroepen is thuiswerken helemaal geen optie. Hoe kan je dan het beste alle collega's gezond en wel laten terugkeren? Spring snel naar.. Besmettingsgevaar Verplicht … Het bericht Wat de or moet weten over terugkeren naar de zaak verscheen eerst op ORnet.
Het rommelt nu in de kleinmetaal
1 week
Na de grootmetaal neemt nu de onrust toe in de kleinmetaal. FNV en CNV hebben het bod van de werkgevers voor een nieuwe cao in deze sector, Metaal en Techniek afgewezen. Ze hebben een ultimatum aangekondigd. De vakbonden verwachten niet veel van het ultimatum dat ze binnenkort zullen stellen aan … Het bericht Het rommelt nu in de kleinmetaal verscheen eerst op ORnet.
Movember, help mee de medezeggenschap op de kaart te zetten
1 week
Een paar jaar geleden had mijn man opeens een snor. Hij deed mee aan de “movember-maand”. Tja, een mooi gebaar. Gelukkig ging de snor in december er weer af, maar op deze manier trok hij wel de aandacht, en met hem nog velen. De komende maand november is uitgeroepen tot de maand van de … Het bericht Movember, help mee de medezeggenschap op de kaart te zetten verscheen eerst op ORnet.
Het initiatiefrecht: een vergeten groente
1 week
Het initiatiefrecht is een van de basisrechten van de ondernemingsraad. Hoe mooi, de or mag ook zelf met voorstellen komen! Maar waarom maken ondernemingsraden dan zo weinig gebruik van het initiatiefrecht? Jammer, want een initiatiefvoorstel mag over allerlei onderwerpen gaan. Daarnaast stelt de … Het bericht Het initiatiefrecht: een vergeten groente verscheen eerst op ORnet.
Lonen gaan aarzelend weer omhoog
1 week
Na een dipje in augustus is de loonsverhoging weer op gang gekomen. Gemiddeld 2,4 procent meer loon zat in de cao’s die werden afgesloten in september. Duidelijk meer dan de 1,8 procent van augustus. Toch is het jaargemiddelde aan loonstijgingen in cao’s nog niet veranderd. Dat meldt … Het bericht Lonen gaan aarzelend weer omhoog verscheen eerst op ORnet.
Geen instemming nodig bij ploegendienstregeling in de cao?
1 week
Is een (tijdelijke) wijziging van een ploegendienstregeling die is opgenomen in de cao een instemmingsplichtig besluit? Recticel heeft een ondernemingscao met daarin sinds 2008 dezelfde ploegendienstregeling. Steeds is een 2- of 3-ploegendienst het uitgangspunt in de cao. Soms heeft Recticel, … Het bericht Geen instemming nodig bij ploegendienstregeling in de cao? verscheen eerst op ORnet.
Langer betaald ouderschapsverlof vanaf volgend jaar
2 weken
Vanaf augustus 2022 kunnen ouders negen weken betaald ouderschapsverlof krijgen. En wel tegen 70 procent van hun laatst verdiende loon. Met die gewijzigde Wet betaald ouderschapsverlof is de Eerste Kamer akkoord gegaan. De 9 weken betaald verlof moeten worden opgenomen in het eerste levensjaar … Het bericht Langer betaald ouderschapsverlof vanaf volgend jaar verscheen eerst op ORnet.
Thuiswerkbeleid, ook tegen zoomongelukken
2 weken
Weer een nieuwe coronagerelateerde uitdrukking: zoomongeluk. Het zou mede komen door onduidelijk, of ontbrekend thuiswerkbeleid. Volledige vrijheid over waar je werkt lijkt vooral tot onduidelijkheid te leiden bij veel bedrijven momenteel. Hoe zit dat? De directies van de meeste … Het bericht Thuiswerkbeleid, ook tegen zoomongelukken verscheen eerst op ORnet.
De starttraining
2 weken
Veel ondernemingsraden beginnen hun zittingstermijn met een ‘starttraining’. Meestal bestaat de kern van die training uit een inleiding op de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Is dat een goed idee? ‘Beste Hans, ik ben Karina, de ambtelijk secretaris van het Lorelei Ziekenhuis. Onze … Het bericht De starttraining verscheen eerst op ORnet.
Intense discussie over toekomst arbeidsmarkt
2 weken
De een noemt het een ‘flexfiasco’, de ander spreekt van de ‘dynamische arbeidsmarkt van de 21e eeuw’. Een ding is zeker: de discussie over de arbeidsverhoudingen van de nabije toekomst wordt steeds emotioneler. Tijdens Decent Work Day, op 8 oktober liep de FNV te hoop tegen de ‘flexverslaving’ … Het bericht Intense discussie over toekomst arbeidsmarkt verscheen eerst op ORnet.
Hoger pensioen dichterbij dan ooit
2 weken
Vanaf 1 januari 2022 kunnen de pensioenen omhoog. Het kabinet staat toe dat pensioenfondsen de pensioenen indexeren vanaf 105 procent dekking. Dat heeft staatssecretaris Dennis Wiersma namens het kabinet bekend gemaakt. Mits de Tweede Kamer ermee instemt. Dat meldt het CNV. Indexeren van de … Het bericht Hoger pensioen dichterbij dan ooit verscheen eerst op ORnet.
Verknipt en verknepen
2 weken
Ik merkte deze week dat ik een stuk minder effectief was dan een tijdje terug. Dat weet ik in eerste instantie aan de leeftijd. Beetje minder scherp, kan gebeuren. Maar bij nader onderzoek bleek er iets heel anders aan de hand. Ik werd verknipt en daardoor verknepen door allerlei onzin om me heen, … Het bericht Verknipt en verknepen verscheen eerst op ORnet.
Duurzaam werken bij Essent: balanceren tussen belangen en mogelijkheden
2 weken
Duurzaamheid is hot. Ook bij Essent. Maar wat is daarbij de inbreng van de ondernemingsraad? ‘Als energieleverancier moet je het goede voorbeeld geven. Hieraan dragen wij als ondernemingsraad actief bij.’ Gaat het om milieu, klimaat en duurzaamheid dan is er bij Essent de laatste pakweg vijftien … Het bericht Duurzaam werken bij Essent: balanceren tussen belangen en mogelijkheden verscheen eerst op ORnet.
Or PostNL sleept directie voor de rechter
2 weken
De ondenemingsraad van PostNL stond op 30 september voor het Gerechtshof tegenover zijn bestuurder. De zaak ging om de vraag of de postbezorgers recht hebben op bepaalde vergoedingen die andere medewerkers van PostNL wel ontvangen. Eerder legde de ondernemer een advies van zijn or daarover naast … Het bericht Or PostNL sleept directie voor de rechter verscheen eerst op ORnet.

Pagina's

Abonneren op or