management

15 nieuwsberichten gevonden
Vraag naar zzp’ers zakt in: welke alternatieven zijn er nu?
22 uur
Sinds 1 januari van dit jaar handhaaft de Belastingdienst strenger op schijnzelfstandigheid bij ondernemers en zzp’ers. Dit heeft grote gevolgen, vooral in de private sector, waar de vraag naar zzp’ers fors is gedaald. HR-professionals moeten inspelen op deze nieuwe realiteit en alternatieve manieren vinden om flexibele arbeidskrachten in te zetten. Enkele opties zetten we hier op een rij.
Werknemers bewegen genoeg, maar zitten doordeweeks te veel
1 dag
Een flink deel van de volwassen Nederlanders beweegt wel genoeg minuten per week om gezond te blijven, maar de verdeling van hun activiteiten is onevenredig. Doordeweeks zitten zij te veel op hun bureaustoelen, terwijl zij in de weekenden wel volop actief zijn. Om gezond te blijven, is het nodig dat zij hun activiteiten beter spreiden en dus ook op hun werk actief blijven. Met eenvoudige interventies kunnen werkgevers bijdragen aan een gezondere en actievere levensstijl voor hun personeel. Tips...
ZPP: meer zelfstandigen stoppen dan er starten
1 dag
Waar het precies door komt is nog niet helemaal duidelijk, maar in december 2024 stopten meer zzp’ers ermee dan dat er inschrijvingen waren bij de Kamer van Koophandel (kvk). Zo'n 13 procent minder zzp’ers schreven zich in bij het handelsregister dan in dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd is het aantal stoppers met 54 procent fors toegenomen. Het aantal zzp’ers groeit onder aan de streep nog wel, maar minder hard dan een jaar eerder.
Zo ga je slim om met langdurig verzuim en re-integratie
5 dagen
Om je onderneming te beschermen én je personeel goede begeleiding te bieden, is een goede verzuimverzekering onmisbaar.
Fat cats: vakbond wijst op loonkloof, werkgevers willen ‘normale’ lonen
6 dagen
In 2025 willen werkgevers dat de lonen weer ‘terug naar normaal’ gaan. Ze zijn bang dat de Nederlandse economie kapotgaat door de hoge loonstijgingen van de afgelopen paar jaar. Want de hoge lonen jagen inflatie aan, waardoor Nederland onaantrekkelijk wordt als exportland. Maar vakbond FNV vindt dat de politieke voornemens voor betere bestaanszekerheid vertaald moeten worden in meer geld voor werknemers. De loonverschillen zijn nu veel te groot, vindt de bond, die erop wijst dat de ceo’s van...
Verlenging certificaat kerndeskundige RI&E: geen tekort in 2025
1 week
Bedrijven met meer dan 25 werknemers moeten hun risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E) door een kerndeskundige laten controleren. De kerndeskundige moet daarvoor een certificaat hebben, maar het lukt niet om alle kerndeskundigen op tijd te (her-)certificeren. Vanaf 1 januari 2025 geldt daarom een vernieuwd certificatieschema voor arbokerndeskundigen, met als belangrijkste wijziging de verlenging van de overgangsbepaling met 2,5 jaar.
Pensioenfondsen halen opgelucht adem na uitdagend jaar
1 week
In 2024 hebben de Nederlandse pensioenfondsen het iets beter gedaan en daarmee hun financiële positie licht verbeterd. Ondanks een jaar vol uitdagingen, steeg de gemiddelde dekkingsgraad van 115% naar 116%. Toch was het voor de pensioensector een zwaar jaar, met de Wet toekomst pensioenen (Wtp) als bepalende factor.
Historische cao-loonstijging en 1,5% meer koopkracht in 2024
2 weken
De cao-lonen zijn in 2024 met gemiddeld 6,6% gestegen, de grootste stijging sinds 1982. Tegelijkertijd steeg het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens in het derde kwartaal met 1,5% ten opzichte van een jaar eerder. Deze historische cao-loonstijgingen zorgen voor verbeterde koopkracht van huishoudens. Ondernemers moeten de hogere loonkosten opbrengen, maar kunnen tegelijk ook profiteren van een vollere portemonnee bij consumenten.
Voornemens voor pensioen en geld in 2025, zowel privé als mkb
2 weken
HR in het MKB speelt een sleutelrol in het ondersteunen van werknemers bij hun financiële gezondheid. Het aanpakken van hun financiële stress draagt bij aan de tevredenheid en vitaliteit van medewerkers, en vermindert ook de risico’s van stressgerelateerd ziekteverzuim. Niet alleen werkgevers willen daar in 2025 meer werk van maken, ook werknemers hebben goede voornemens over hun huishoudboekje.
BIJGEWERKT: Dit zijn de wijzigingen voor HR in 2025
3 weken
Wat zijn de plannen voor de arbeidsmarkt in 2025, voor de WW en onze pensioenen? Hoe hoog wordt volgend jaar de thuiswerkvergoeding? En de vrije ruimte van de WKR? Personeelsnet presenteert hier een uitgebreid overzicht met de belangrijkste wijzigingen waar HR-professionals in 2025 rekening mee moeten houden. Bijgewerkt naar de laatste ontwikkelingen.
Voorbeeld Huisregels Personeel voor 2025
3 weken
Naast het personeelshandboek, waarin arbeidsvoorwaarden nader worden gespecificeerd, leggen organisaties ook huisregels vast. Deze worden vaak verspreid in een boekje, of staan op intranet. De huisregels bieden zo een handvat voor de werkpraktijk van managers en medewerkers. Hier vindt u een overzicht van actuele huisregels voor 2025.
Controle op zzp’ers start in 2025 zonder boetes
3 weken
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid binnen organisaties. De dienst controleert of mensen volgens de wet (en in de praktijk) eigenlijk in loondienst moeten zijn, maar werken als opdrachtnemer. Eerder is al aangekondigd dat 2025 een overgangsjaar zal zijn, maar nu is ook bekendgemaakt dat in het komende jaar nog geen boetes worden opgelegd. Opvallend is ook, dat opdrachtgevers langer mogen werken met bestaande modelovereenkomsten, want die...
Maximale transitievergoeding 2025 bekend: Wat HR moet weten
4 weken
De maximale transitievergoeding voor 2025 is vastgesteld. Werkgevers die een arbeidsovereenkomst beëindigen, moeten rekening houden met hogere grensbedragen in het komende jaar. Dit geldt zowel bij het ontslaan van een vaste werknemer als bij het niet verlengen van een tijdelijk contract. In dit artikel zetten we de belangrijkste wijzigingen rondom de transitievergoeding bij elkaar.
Einde aan belastingvrije jubilea 25 en 40 jaar in dienst?
4 weken
Werknemers die 25 of 40 jaar in dienst zijn, kunnen een belastingvrije uitkering ontvangen van maximaal één maandsalaris. Deze regeling is in veel cao’s en personeelsregelingen opgenomen. Onlangs heeft de Belastingdienst de diensttijdvrijstelling geëvalueerd. De conclusie is dat de regeling slechts beperkt doelmatig is, terwijl de belastingderving hierdoor jaarlijks €36 miljoen bedraagt. Gezien de huidige zoektocht van het kabinet naar financiële middelen, bijvoorbeeld om de btw-verhoging op...
Nederlandse lonen blijven hoog en jagen inflatie aan
4 weken
De economie van ons land kampt met een opmerkelijke combinatie van hoge loongroei en aanhoudende inflatie. De cao-lonen blijven stijgen, in november met 4,5 procent. Dat is een fors percentage dat de inflatie kan aanjagen omdat ondernemers hiervoor hun prijzen moeten laten stijgen. In dit artikel zien we wat dit betekent voor de arbeidsmarkt en werkgevers.
Abonneren op management