management

23 nieuwsberichten gevonden
Voorbeeld Huisregels Personeel voor 2025
2 dagen
Naast het personeelshandboek, waarin arbeidsvoorwaarden nader worden gespecificeerd, leggen organisaties ook huisregels vast. Deze worden vaak verspreid in een boekje, of staan op intranet. De huisregels bieden zo een handvat voor de werkpraktijk van managers en medewerkers. Hier vindt u een overzicht van actuele huisregels voor 2025.
Controle op zzp’ers start in 2025 zonder boetes
3 dagen
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid binnen organisaties. De dienst controleert of mensen volgens de wet (en in de praktijk) eigenlijk in loondienst moeten zijn, maar werken als opdrachtnemer. Eerder is al aangekondigd dat 2025 een overgangsjaar zal zijn, maar nu is ook bekendgemaakt dat in het komende jaar nog geen boetes worden opgelegd. Opvallend is ook, dat opdrachtgevers langer mogen werken met bestaande modelovereenkomsten, want die...
Maximale transitievergoeding 2025 bekend: Wat HR moet weten
4 dagen
De maximale transitievergoeding voor 2025 is vastgesteld. Werkgevers die een arbeidsovereenkomst beëindigen, moeten rekening houden met hogere grensbedragen in het komende jaar. Dit geldt zowel bij het ontslaan van een vaste werknemer als bij het niet verlengen van een tijdelijk contract. In dit artikel zetten we de belangrijkste wijzigingen rondom de transitievergoeding bij elkaar.
Einde aan belastingvrije jubilea 25 en 40 jaar in dienst?
5 dagen
Werknemers die 25 of 40 jaar in dienst zijn, kunnen een belastingvrije uitkering ontvangen van maximaal één maandsalaris. Deze regeling is in veel cao’s en personeelsregelingen opgenomen. Onlangs heeft de Belastingdienst de diensttijdvrijstelling geëvalueerd. De conclusie is dat de regeling slechts beperkt doelmatig is, terwijl de belastingderving hierdoor jaarlijks €36 miljoen bedraagt. Gezien de huidige zoektocht van het kabinet naar financiële middelen, bijvoorbeeld om de btw-verhoging op...
Nederlandse lonen blijven hoog en jagen inflatie aan
5 dagen
De economie van ons land kampt met een opmerkelijke combinatie van hoge loongroei en aanhoudende inflatie. De cao-lonen blijven stijgen, in november met 4,5 procent. Dat is een fors percentage dat de inflatie kan aanjagen omdat ondernemers hiervoor hun prijzen moeten laten stijgen. In dit artikel zien we wat dit betekent voor de arbeidsmarkt en werkgevers.
Hoger nettoloon in 2025, maar groep parttimers blijkt de dupe
1 week
Het gros van de werknemers ontvangt in 2025 een hoger nettoloon in vergelijking met 2024. De belangrijkste reden is een lager belastingtarief in de eerste schijf. Maar voor werknemers met een bruto maandinkomen tussen de 1000 en 2000 euro daalt het nettoloon. Dat komt door een lager opbouwpercentage over het eerste deel van het inkomen uit arbeid. Hierdoor gaan jongeren en deeltijdwerkers met een lager inkomen er netto dus op achteruit in 2025. Een werknemer met een modaal brutoloon van 3.588...
Voorbereiden op warmere tijden met ‘hittekracht’ en ‘hittefit’
1 week
Hoewel we in de winter de kachel flink opstoken, zijn er de laatste jaren ook meer extreem warme dagen. En hitte kan een grote impact hebben op de gezondheid en veiligheid van mensen, vooral op de werkvloer. Daarom is er een nieuwe aanpak ontwikkeld: de hittekracht-index en het concept van hittefit. Deze index kan werkgevers helpen om maatregelen te nemen, waardoor medewerkers toch productief blijven, ondanks de warmte.
Flitspaal voor zzp'ers in 2025: Maar rood blijft rood, groen blijft groen
1 week
De laatste tijd verschijnen veel nieuwsberichten met een negatieve lading over zzp’ers en de handhaving door de Belastingdienst. Advocaat arbeidsrecht Linda Jacobs vindt dat niet terecht. Zij licht in dit artikel toe hoe opdrachtgevers, met goed opletten, nog steeds met zzp’ers kunnen blijven werken. Jacobs adviseert om een casus van een werkzame zzp’er erbij te pakken en de gezichtspunten in dit artikel na te lopen.
Hoe en wanneer geef ik een officiële waarschuwing?
1 week
Wanneer een werknemer (herhaaldelijk) overtredingen begaat of bepaalde verplichtingen uit de arbeidsovereenkomst niet nakomt, is het van belang om de werknemer hiervoor officieel te waarschuwen. Te denken valt aan een werknemer die regelmatig te laat verschijnt, ongeoorloofd verzuimt of zich misdraagt. Ook disfunctioneren, kan een reden voor een officiële waarschuwing zijn, stelt mr. Linda Jacobs.
Nettoloon 2025 voor de meesten omhoog, niet voor de laagste inkomens
1 week
De eerste loonstrook van 2025 pakt voor het merendeel van de werknemers positief uit, maar niet voor mensen met de laagste salarissen: zij gaan er volgend jaar netto zelfs iets op achteruit. De verschuiving in het nettoloon komt door een verlaging van het belastingtarief in de eerste schijf en aanpassingen in de heffingskortingen. Hierdoor zullen werknemers met een maandinkomen vanaf € 2.160 bruto, een hoger netto-inkomen zien op hun loonstrookje.
Werkgevers: gematigde cao-lonen en slimmer werken in 2025
2 weken
Om economische groei te houden in 2025, moeten we slimmer gaan werken, vinden werkgevers. Daarom worden arbeidsproductiviteit en innovatie belangrijke punten in onderhandelingen over nieuwe cao’s. Daarbij is er volop ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, gezondheid en werkplezier. Maar forse loonstijgingen, zullen er in 2025 niet meer zijn, als het aan de werkgevers ligt. Alleen waar voldoende financiële ruimte is, kunnen de cao-lonen gematigd omhoog.
Nul uren contract opstellen: flexibel voor werkgever en werknemer
2 weken
Met het nul uren contract sluit de werkgever een arbeidsovereenkomst af met de werknemer, maar regelt hierin geen vaste werkuren. In plaats daarvan, is in het 0 uren contract geregeld dat hij de werknemer flexibel oproept.
Werkgevers: alleen met slimmer werken, kunnen lonen omhoog
2 weken
De hogere inflatie houdt aan en daarmee ook de druk op werkgevers om de lonen te laten stijgen. Maar werkgevers maken zich zorgen en benadrukken dat er alleen ruimte is voor duurzaam hogere lonen, als eerst de arbeidsproductiviteit verbetert. Actie is nodig, vinden de werkgevers, want de Nederlandse loongroei is nog steeds de hoogste van Europa.
Handhaving zzp: uitzendbureaus en detacheerders profiteren
2 weken
De aangekondigde strengere handhaving op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 leidt tot onrust. In de eerste negen maanden van dit jaar schreven meer dan 100.000 zzp'ers zich uit bij de Kamer van Koophandel, een stijging van een kwart ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Maar het lijkt erop dat zzp’ers sterk hechten aan hun zelfstandigheid en ze dus niet massaal in dienst treden bij hun (voormalige) opdrachtgevers. Zij melden zich daarom aan bij uitzend- en...
Wat staat er in een personeelshandboek?
2 weken
Het samenstellen van een personeelshandboek is een intensieve en omvangrijke opdracht voor de HRM afdeling. Hier vindt u een uitgebreide inhoudsopgave van het handboek personeel, met opletpunten.
Hoe bereken ik de transitievergoeding?
2 weken
Sinds1 januari 2020, moet u de transitievergoeding op een andere manier berekenen. Voor oudere werknemers die al langer in dienst zijn, betaalt u minder. Maar iedere werknemer heeft al wel recht op een vergoeding vanaf het begin van de arbeidsovereenkomst en dus niet pas na twee jaar. De berekening van de vergoeding gaat tot op de dag nauwkeurig en wordt niet meer afgerond op halve jaren. Gelukkig zijn er hulpmiddelen om de transitievergoeding te berekenen. Maar voor de HR-professional is het...
BIJGEWERKT: Dit zijn de wijzigingen voor HR in 2025
3 weken
Wat zijn de plannen voor de arbeidsmarkt in 2025, voor de WW en onze pensioenen? Hoe hoog wordt volgend jaar de thuiswerkvergoeding en de vrije ruimte van de WKR? Personeelsnet presenteert hier een uitgebreid overzicht met de belangrijkste wijzigingen de HR-professionals in 2025 rekening mee moet houden. Bijgewerkt naar de laatste ontwikkelingen.
Kwart werknemers mist hoger doel bij werkgever
3 weken
Bijna een kwart van de Nederlandse werknemers merkt niet dat hun werkgever een hoger doel nastreeft. Daarnaast geeft 29 procent aan dat ze zich niet kunnen vinden in de missie van hun organisatie, zelfs als er wel een duidelijk doel is vastgesteld.
Server Onderhoud – Inloggen nu niet mogelijk
3 weken
Vanwege een storing, zijn onze servers zijn op dit moment in onderhoud. Hierdoor is het tijdelijk helaas niet mogelijk om in te loggen bij HR Tools & Extra's.
Zzp’er of werknemer? Gezag, arbeid en loon zijn niet het hele verhaal
3 weken
Vanaf 1 januari 2025 controleert de Belastingdienst weer op schijnzelfstandigheid. De kernvraag is dan: is er sprake van een zelfstandige of een werknemer? Het antwoord hangt vooral af van de werkrelatie in de praktijk. Belangrijk is of de werkende instructies ontvangt (gezag), het werk persoonlijk moet uitvoeren en loon ontvangt voor de verrichte arbeid. Daarnaast biedt een set van 9 beoordelingscriteria extra houvast. Samen vormen deze een afwegingskader voor werkgevers, zzp’ers en HR-...
Niet alle werkende Nederlanders krijgen een volledig pensioen
3 weken
Bijna een derde van de jonge werkenden in Nederland, heeft geen idee wat voor pensioenuitkering zij zullen krijgen. Daarnaast zegt 36 procent van de Nederlanders in loondienst dat zij geen volledig pensioen opbouwen bij hun werkgever. Slechts 14 procent vult het pensioen zelf aan door extra te sparen of beleggen.
Arbeidsinspectie gaat meer controleren op schijnconstructies
3 weken
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft haar meerjarenplan voor 2023-2026 gepubliceerd. Hierin staan de belangrijkste taken en prioriteiten van de inspectie. Het doel blijft: eerlijk, gezond en veilig werk voor alle werknemers in Nederland. In de komende jaren controleert de inspectiedienst vooral op onderbetaling, schijnconstructies en arbeidsuitbuiting. Daarbij is extra aandacht voor flexwerken en arbeidsmigranten, maar ook voor technologische ontwikkelingen zoals AI en robotisering.
Uitstel verplichte verzekering arbeidsongeschiktheid voor zzp’ers
4 weken
Zzp’ers zijn de laatste tijd in rep en roer. Niet alleen gaat de Belastingdienst vanaf 2025 weer controleren op schijnzelfstandigheid, maar het kabinet zet ook de plannen door om zzp’ers verplicht te laten verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Maar de verplichte AOV loopt vertraging op, want het wetsvoorstel daarvoor blijkt totaal niet uitvoerbaar. De minister van SZW gaat de vormgeving van de AOV daarom aanpassen, waardoor het nieuwe wetsvoorstel er pas na de zomer van 2025 kan zijn....
Abonneren op management