management

72 nieuwsberichten gevonden
Nieuw pensioenstelsel: Overzicht van drie premieovereenkomsten
1 dag
Het Nederlandse pensioenstelsel gaat aanzienlijk veranderen door de invoering van de Wet toekomst pensioenen. Deze wet verplicht werkgevers om hun bestaande pensioenregelingen vóór 1 januari 2027 te herzien. Afhankelijk van de politieke ontwikkelingen kan deze deadline mogelijk wel worden uitgesteld.
Bureau Integriteit UWV stelt in overleg met medewerkers kader op voor herkenning omgangsvormen en hoe te handelen
1 dag
Bij Bureau Integriteit van UWV merkt men een toenemende aandacht voor grensoverschrijdend gedrag. Medewerkers willen weten wat wel en niet kan. Om duiding te geven aan de verschillende typen van grensoverschrijdend gedrag hebben ze in sessies met medewerkers en experts de vier ‘o’s opgesteld.
Eén op de vijf werknemers ervaart polarisatie, helft verwacht actie van werkgever
1 dag
Een op de vijf werknemers ervaart polarisatie op de werkvloer rondom gevoelige onderwerpen. Iets meer dan de helft van Nederland geeft aan dat zij hun ideeën over gevoelige onderwerpen vrij kunnen delen op het werk. Bijna de helft van de respondenten vindt dat de werkgever een rol heeft bij polarisatie op de werkvloer, maar slechts 28% geeft aan dat de werkgever deze rol ook actief pakt.
Meerderheid HR-professionals vindt de Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie noodzakelijk
1 dag
De eerste kamer heeft onlangs het wetsvoorstel toezicht gelijke kansen verworpen. Daarover heerst bij HR-professionals onbegrip zo blijkt uit onderzoek van Visma Youserve onder meer dan 500 HR-professionals. Ook blijkt een kwart van de bedrijven  zelf geen actief beleid te hebben om discriminatie bij werving tegen te gaan. ...
HR en AI - Tijd voor de volgende stap: toepassing en integratie
1 dag
Iedereen is inmiddels wel op een of andere manier aan de slag gegaan met AI. Maar vaak blijft het bij experimenteren. Van echte integratie is nog lang niet altijd sprake. Hoe kun je de volgende stap zetten en AI binnen HR en je organisatie goed benutten? Topic: 
Hoogste loonstijging, maar ook meeste stakingen in 2023
2 dagen
Vorig jaar was een uitzonderlijk jaar op sociaal-economisch gebied. Want het bedrijfsleven werd geconfronteerd met de meeste stakingen sinds 50 jaar. Verder waren er forse loonstijgingen, vooral vanwege hoge inflatiecijfers die het heel moeilijk maakten om de loonstijging enigszins te dempen.
Heb jij al de toekomstige leiders in beeld? 'Ze liggen verborgen in de data van vandaag'
2 dagen
Succesvolle leiders lopen in het tijdperk van datagedreven werken niet alleen zelf voorop, maar zijn ook de sleutel tot het identificeren van toekomstige leiders. Waar intuïtie hen kan bedriegen, helpen algoritmes en data-analyse bij het onthullen van verborgen leiderstalent aldus data- en analytics-expert Irma Doze.30 april 2024Topic: HR Analytics
De balans tussen werkdruk en ontspanning hangt aan een zijden draad
3 dagen
Veel mensen worstelen met mentale uitdagingen, zowel in het persoonlijk leven als op het werk. In 2023 was bijna één op de vijf ziektedagen stressgerelateerd. Een goede werk-privébalans is cruciaal voor mentale veerkracht, maar met deadlines en verantwoordelijkheden op het werk is dat niet eenvoudig. OneFit, bekend van het flexibele sportabonnement, onderzocht de werk-privébalans en factoren die werkgeluk beïnvloeden onder meer dan tweeduizend...
Hoe verhoog je de toegevoegde waarde van HR?
3 dagen
Wat draagt HR precies bij aan de organisatie en hoe verbeter je de resultaten van de HR-functie? Het lastig is de waarde van HR in exacte cijfers uit te drukken. Maar de voortdurende vraag naar HR-adviseurs, opleidingsspecialisten en recruiters geeft wel aan dat bedrijven HRM nodig hebben. De HR-afdeling moet zich blijven bewijzen in een bedrijfslandschap dat snel verandert en steeds weer nieuwe uitdagingen kent. Hoe kan HR zijn toegevoegde waarde dan vergroten, zodat het een wezenlijke...
Arbeidsmarktkrapte: Tinder-aanpak Brabantse gemeente scoort
4 dagen
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) trekt miljoenen uit voor pilotprojecten die onder meer bijdragen aan instroom en behoud van personeel. Vijftien gemeenten krijgen elk 250.000 euro voor de uitwerking van experimenten hoe op een innovatieve manier te dealen met de krapte op de arbeidsmarkt. De gemeente Deurne is in een eerder stadium al met succes aan de slag gegaan met een onconventionele aanpak.
Ontwikkelingen deskundigenoordeel en aanvragen second opinion
4 dagen
Wat schiet een organisatie op met een deskundigenoordeel? Hoe staat het ervoor bij het UWV? En hoe vraag je een second opinion aan? Een korte uitleg. Topic: 
Regionale Werkcentra moeten arbeidsmarkt in Nederland versterken
4 dagen
De Nederlandse arbeidsmarkt blijft kampen met aanhoudende arbeidstekorten. Om de arbeidskrapte aan te pakken, komen er 35 Werkcentra verspreid over het hele land. In een werkcentrum gaan overheidsinstanties samenwerken met, UWV, gemeenten, het bedrijfsleven, vakbonden en onderwijsorganisaties om de regionale arbeidsmarkt te versterken.
Hoe het klassieke personeelshandboek helpt bij (on)gewenste omgangsvormen
1 week
Ongewenste omgangsvormen voorkomen? Zorg voor duidelijke afspraken in het personeelshandboek! Mr Willemijn Jansma legt uit wat de meerwaarde is voor je organisatie en hoe je dit in de praktijk regelt.25 april 2024Topic: Arbeidsvoorwaarden
Vakantiegeld 2024: lagere inkomens krijgen meer, hoge inkomens minder
1 week
In 2024 zullen Nederlanders met een inkomen beneden modaal, meer vakantiegeld ontvangen dan vorig jaar. Degenen met een bovenmodaal inkomen, ontvangen hetzelfde of minder vakantiegeld dan vorig jaar. Deze veranderingen komen vooral door aanpassingen in de inkomensafhankelijke loonheffingskorting.
Leuke extra’s motiveren je personeel om bij je te blijven
1 week
Met de krapte op de arbeidsmarkt zie je dat ondernemers steeds nadrukkelijker het belang ervan inzien om personeel voor langere tijd aan zich te binden. Je moet er als werkgever voor zorgen dat je medewerkers zich gezien voelen en een aangenaam gevoel krijgen bij de gedachte dat ze voor jouw organisatie mogen werken. Het komt daarbij lang niet alleen neer op het bieden van een goed salaris (al helpt dat natuurlijk wel mee!). Maar vaak zijn het juist de collega’s, de waardering van de baas en de...
Vier tips om niet-werkgerelateerd verzuim tegen te gaan
1 week
Slechts 19 procent van de zieke medewerkers wijdt hun verzuim aan werkomstandigheden. Het grootste deel van het verzuim heeft dus niet, of maar voor een deel, te maken met het werk. Dergelijk niet-werkgerelateerd verzuim is niet te beheersen met een reorganisatie of een andere manier van werken. Werkgevers zullen in plaats daarvan meer oog moeten hebben voor de echte achtergronden van dit verzuim. Psycholoog Ellen Botman deelt 4 tips om niet-werkgerelateerd verzuim tegen te gaan.
Concurrentie om personeel verhoogt kosten voor werkgevers
1 week
De strijd om personeel aan te trekken en te behouden dwingt werkgevers om alle registers open te trekken. Vooral financiële prikkels zijn populair, zoals aanbrengpremies of plaatsing in een hogere salarisschaal. Dat verhoogt de kosten voor werkgevers aanzienlijk. Verder proberen werkgevers mensen te binden met ontwikkelingsmogelijkheden en hybride werken, waarmee ze werk en privé beter kunnen combineren.
De HR Podcast afl. 94 - Bas van Leur over de succesvolle implementatie van de digitale assistent Copilot
1 week
In deze aflevering van de HR Podcast duiken we in de wereld van digitale assistenten op de werkplek. Samen met Bas van Leur, expert op het gebied van de digitale assistent Copilot voor Microsoft 365. Hij geeft ons inzicht in wat erbij komt kijken om deze technologie succesvol te implementeren in de organisatie.
Voorbeeld van programmamanagement: ziekteverzuimpercentage omlaag krijgen
1 week
Hoe ontwikkel je vanuit een algemene managementvraag een concrete projectmatige aanpak? In dit artikel werken we een voorbeeld uit om met voorstellen te komen om het ziekteverzuim omlaag te brengen.Topic: 
AWVN: Werkgevers trekken alle registers open om personeel te werven en te behouden
1 week
Concurrentie om personeel te werven en te behouden dwingt werkgevers om alle registers open te trekken. Vooral financiële middelen zoals een aanbrengpremie en hoger inschalen zijn populair, maar ook persoonlijke aandacht en het verbeteren van de werk-privé-balans behoren tot de ingezette middelen. Dat blijkt uit het onderzoek Meer doen met wat je in huis hebt. AWVN-ledenonderzoek personeelstekorten 2024 van werkgeversvereniging AWVN.
Learning Agility: vijf cruciale kwaliteiten die alle medewerkers zouden moeten hebben
1 week
Weet jij hoe jouw organisatie er over vijf jaar uitziet? Verandering is voor veel organisaties de enige constante. Je merkt dat de veranderingen steeds sneller gaan. Dit vraagt om nieuwe manieren van werken en nieuwe kwaliteiten van medewerkers. De hoofdvraag is steeds of de medewerkers van nu toekomstproof zijn
De werknemer als mens centraal, als onderdeel van de strategie: ‘Het doet mensen iets dat de organisatie dit zo belangrijk vindt'
1 week
Wat doe je als organisatie wanneer je merkt dat je medewerkers steeds vaker in het nauw komen, door allerlei oorzaken? Facilicom Group tuigde een HR-programma op vanuit de strategie van het bedrijf, waarin de werknemer als mens centraal staat. HR-directeur Wendy Aendekerk en programmamanager Suzanne Dortland over Sociaal Duurzaam.
Hoger opgeleiden vervuilen meer en dat komt ook door hun werk
1 week
Mensen met het minste geld, kunnen niet zo veel kopen. Daardoor zijn zij het meest milieuvriendelijk. Dat is opvallend, want mensen in de laagste inkomensgroepen zijn niet zo bezorgd over klimaatverandering, misschien omdat zij grotere dagelijkse problemen hebben. Mensen met een hoger inkomen, consumeren meer en belasten het milieu daarmee extra. Zij hebben vaker zorgen over het klimaat, maar handelen daar niet naar. Zo wonen mensen met meer geld vaak verder weg van hun werk, waardoor ze het...
Ziekteverzuimgesprek voeren: wat, hoe en waarom?
1 week
Medewerkers die zich vaak ziekmelden, belasten de organisatie en hun collega’s. Want het werk moet worden verdeeld, vervangers ingehuurd, roosters omgegooid. Dat kost tijd, geld en legt druk op medewerkers die steeds weer in moeten springen voor hun veelvuldig zieke collega. Frequente verzuimers kunnen medische klachten hebben, maar vaak ligt de oorzaak van hun verzuim (ook) in de privésfeer. Aanleiding genoeg om een verzuimgesprek te voeren met deze medewerkers. Hier leest u meer over het hoe...
Waarom bedrijven ouderschapsverlof moeten stimuleren
1 week
Meer dan een kwart van de werknemers met jonge kinderen, maakt geen gebruik van de ouderschapsverlofregeling. Vaders doen dit zelfs twee keer zo weinig als moeders. De belangrijkste reden is dat de vergoeding te laag is en ouders dan niet kunnen rondkomen. Maar er is ook (nog steeds) angst voor negatieve gevolgen op het werk, als ouderschapsverlof wordt aangevraagd. Werkgevers zouden er goed aan doen om het opnemen van ouderschapsverlof te stimuleren, om hoger ziekteverzuim te voorkomen.
De schadelijke effecten van HRM
2 weken
HRM heeft meerwaarde voor mens en organisatie. Dat is inmiddels keer op keer uit onderzoek naar voren gekomen. En nog steeds wordt daar onderzoek naar gedaan. Inmiddels is er echter ook aandacht voor de andere kant van de medaille: overdaad aan HRM kan wel degelijk schaden.18 april 2024
Eerste Kamer stemt definitief tegen extra verhoging minimumloon
2 weken
Zoals vorige week al duidelijk werd, heeft de Eerste Kamer op 16 april 2024 tegen de extra verhoging van het wettelijk minimumloon gestemd. Hierdoor gaat de extra verhoging met 1,2% per 1 juli niet door, maar de reguliere indexering wél. Voorafgaand aan de parlementsverkiezing was een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer nog voor een extra verhoging van het minimumloon. Maar in de Senaat stemde de BBB, de grootste fractie, nu tegen uit vrees voor de extra kosten, vooral door de...
Organisaties kritischer op HR-kandidaten - Zo ziet het ideale profiel van de HR-professional anno 2024 eruit
2 weken
Veel organisaties zijn de laatste maanden strenger geworden met het aannemen van HR-professionals. Welke HR-professionals zijn momenteel veelgevraagd? En naar welke skills en competenties zijn organisaties vooral op zoek?Topic: 
EU-landen eens over soepeler regels voor arbeidsmigranten
2 weken
Werknemers van buiten de Europese Unie die hier op een werkvisum verblijven, krijgen binnenkort meer speling om van baan te wisselen of een tijdje werkloos te zijn. De EU-lidstaten hebben hierover nieuwe afspraken goedgekeurd en zullen die binnen twee jaar gaan toepassen.
Blauwe kaart: nieuwe regels voor hoogopgeleide arbeidsmigranten
2 weken
Net als in Nederland, wordt de bevolking in de hele Europese Unie steeds ouder. Om de economie te stutten en sociale voorzieningen op peil te houden, blijven arbeidsmigranten nodig. De EU-lidstaten hebben daarom nieuwe afspraken gemaakt om legale arbeidsmigratie te bevorderen. Onderdeel van de afspraken is dat gekwalificeerde migranten eenvoudiger aan het werk kunnen in beroepen waarvoor diploma’s nodig zijn.

Pagina's

Abonneren op management