hr praktijk

32 nieuwsberichten gevonden
Expatregeling aantrekkelijk, maar lokt kennismigrant niet direct
3 dagen
Het belastingvoordeel voor kennismigranten, ook wel de expatregeling of 30 procentregeling genoemd, wordt door de doelgroep als aantrekkelijk gezien. Maar de regeling "blijkt voor kennismigranten eerder een reden om in Nederland te blijven dan om in eerste instantie naar Nederland te komen", meldt onderzoeksbureau Regioplan in een rapport over Nederland als vestigingsland voor kennismigranten.
Ruim een derde van zzp'ers bezorgd over Wet DBA
3 dagen
Ruim een derde van de zzp'ers in Nederland maakt zich zorgen over de aanstaande handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) door de Belastingdienst. Dat meldt Knab na onderzoek onder meer dan 3000 zzp'ers, waaronder klanten en niet-klanten van de onlinebank voor zzp'ers.
Pensioenfondsen maken snel vorderingen met aanpassen regelingen aan nieuwe wet
3 dagen
51 van de 100 grootste fondsen hebben een transitieplan gepubliceerd. Dat de vorderingen snel gaan, biedt HR-afdelingen de mogelijkheid om hun strategieën en communicatie tijdig aan te passen aan de verwachte veranderingen. De pensioenfondsen voeren de nieuwe wetgeving in zonder nadelige effecten voor werknemers, met zelfs potentiële voordelen voor jongere medewerkers.
Recht op onbereikbaarheid na werktijd ook in Nederland opeens weer op de agenda
3 dagen
Nederlandse HR-professionals staan op het punt een grote verandering tegemoet te zien: het recht op onbereikbaarheid buiten werktijd lijkt nu serieus op de agenda te staan. Wat eerst een sluimerend voorstel was, krijgt plotseling nieuwe aandacht, met mogelijke impact voor alle werkenden in Nederland.
HR Podcast afl. 102 - Bijzonder hoogleraar Gabriël Anthonio: 'Verbinding essentieel bij het leiden van verandering'
4 dagen
De vraag die je volgens Gabriël Anthonio jezelf zou kunnen stellen: ben ik een beetje een aardige leider? Zou ik mezelf aannemen als er vandaag een vacature is op het project ‘Mijn eigen leven’? Een gesprek over leiderschap, verbinding en verandering met een gedreven bestuurder en bestsellerauteur.Topic: 
Hervind de balans tussen werk en privé: oproep tot actie
5 dagen
In de afgelopen jaren hebben we onze manier van werken drastisch zien veranderen. Met de opkomst van werken op afstand zijn de traditionele grenzen tussen werk en privé veel vager geworden. Dit heeft bijgedragen aan een zorgwekkende trend: vorig jaar werd bijna één op de vijf ziektedagen veroorzaakt door stressgerelateerde klachten. Hoe kunnen we in deze nieuwe realiteit een gezonde balans vinden tussen werk en privé?
Studenten kiezen steeds vaker voor een studiegerelateerde bijbaan
5 dagen
De voorkeur van studenten voor bijbanen gaat sterk uit naar studiegerelateerde of bijbanen die op een andere manier bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling, zo blijkt uit de Bijbanen Barometer 2024. Bedrijven die werkstudenten inzetten doen dit om hun vaste kern veel efficiënter in te kunnen zetten.
Aandacht voor neurodiversiteit in je organisatie - Verschillende perspectieven op diverse breinen
5 dagen
Het begrip neurodiversiteit duikt steeds vaker op. Ook op de werkvloer. Het heeft te maken met de verscheidenheid in hoe breinen functioneren. Maar wat wordt er precies mee bedoeld? Wat betekent neurodiversiteit voor organisaties en individuele medewerkers? En: waar kun je terecht als hoe jouw brein werkt je in je werk in de weg zit?
Rob Senden, Directeur HR bij AZL: ‘Doe een stap terug wanneer het bij transformaties even tegenzit’
5 dagen
Hoe kunnen medewerkers optimaal blijven presteren in grote verandertrajecten? Hoe krijg je ze mee, wanneer per definitie onzekerheden op de loer liggen? Kwesties waar met name HR-professionals zich over buigen. Rob Senden heeft dat eerder gedaan en doet dat nu bij pensioenuitvoeringsorganisatie AZL. Een gesprek over de relevante drivers en cruciale momenten voor een succesvolle transformatie.
Een optimale employee journey: de belangrijkste momenten en touchpoints
1 week
Het is tijd voor een modern HR-beleid. Een beleid dat ervoor zorgt dat je medewerkers boeit en bindt, en waarin ze kunnen blijven leren en ontwikkelen. Een goed ingerichte employee journey legt de basis voor een modern HR-beleid. In dit artikel leggen we uit wat de belangrijke momenten en touchpoints in de employee journey zijn en hoe het jouw organisatie op voorsprong brengt.
Inzichten en oplossingen voor HR-uitdagingen als conflictbeheersing, inhuur zzp’ers en diversiteitsbeleid
1 week
Met alle maatschappelijke en technologische ontwikkelingen nemen de verantwoordelijkheden van het HR-team alleen maar toe. Hoe baan je je een weg in deze jungle aan HR-uitdagingen? Tijdens HR Day nemen CHRO’s, experts en specialisten je mee in alles wat op HR afkomt en welke oplossingen daarbij horen. Wil je al direct wat inzichten meenemen? Lees dan verder.
Hoe AI jouw organisatie klaarstoomt met de juiste skills voor de toekomst
1 week
Skill gaps leiden tot een verborgen productiviteitsverlies en zorgen voor een afname van innovatiekracht. In combinatie met een krappe arbeidsmarkt, snel veranderende technologie en regelgeving is dit dé uitdaging voor L&D-professionals. Lees hier hoe skill-based leren en AI jouw organisatie kan helpen om deze uitdagingen het hoofd te bieden.
Rechtvaardigt een poging tot kussen op de mond van collega ontslag op staande voet?
1 week
Voor werkgevers is het zeer belangrijk om de dringende reden voor een ontslag op staande voet zo goed en uitgebreid mogelijk te formuleren. Alle in de procedure te verwijten zaken dienen in de ontslagbrief te staan. Ook moet werkgever het betwiste weten te bewijzen zo legt mr. Petra Willems uit aan de hand van een recente uitspraak.3 september 2024Topic: Ontslag
Gelogen over re-integratie: ontslag op staande voet te rigoureuze maatregel
1 week
Een werknemer van de Hogeschool Rotterdam die zou hebben gelogen over zijn re-integratietraject, is onterecht op staande voet ontslagen, oordeelde de Rotterdamse kantonrechter onlangs. De werkgever had in plaats van over te gaan op een verregaande maatregel als ontslag op staande voet beter naar een maatregel als een tijdelijke loonstop kunnen grijpen. De man krijgt daarom exclusief rente ruim 14.700 euro bruto...
Remote teams betrokken houden? Dit kun je leren van de neurowetenschap
1 week
Leidinggeven aan remote teams vereist niet alleen nieuwe vaardigheden, ook traditionele vaardigheden zijn van belang. Neurowetenschapper Marcia Goddard zet ze op een rij.26 augustus 2024Topic: Leiderschap & Management Development
Australiërs mogen voortaan werkgever negeren buiten werktijd
1 week
Australiërs mogen voortaan onbelangrijke telefoontjes of e-mails van hun werkgever die buiten werktijd binnenkomen negeren. Dat komt door nieuwe wetgeving die sinds maandag van kracht is. Als werkgevers toch contact opnemen, riskeren zij een boete die kan oplopen tot omgerekend ruim 56.000 euro.
Marco Burelli, Head of HR Strategy TomTom: ‘Mensen worden productiever dankzij nieuwe HR-structuur en -strategie’
1 week
Marco Burelli, Head of HR Strategy van TomTom en spreker tijdens HR Day stelt dat het tijd is om af te rekenen met ‘traditionele HR-modellen’, en een ‘revolutie in hoe we onszelf organiseren' door te voeren. Burelli licht in dit interview de nieuwe HR-strategie van TomTom toe die dankzij de transformatie van de afdeling mogelijk is. ‘Er was weerstand, maar veel minder dan voorzien.’
Marco Burelli, Head of HR Strategy TomTom: ‘Product-driven HR heeft de toekomst’
1 week
Het is tijd om af te rekenen met ‘traditionele HR-modellen’, en een ‘revolutie in hoe we onszelf organiseren' door te voeren aldus Marco Burelli, Head of HR Strategy van TomTom. Burelli licht in dit interview toe hoe HR onder zijn leiding is getransformeerd naar een klantgerichte afdeling die principes uit productmanagement en agile werken toepast.
Raymond de Jong, Directeur P&O over de HR-transformatie bij het Rijksmuseum
1 week
Het Rijksmuseum is sinds de heropening in 2013 met meer dan 60% gegroeid: van 590 medewerkers naar 950. Deze sterke groei vraagt om verbeterde processen, structuren en systemen. Ook de rol van HR verandert hierdoor. Bovendien blijken uitdagingen die al voor de ingezette transformatie opspeelden, bijzonder hardnekkig. Zoals de invulling van bepaalde functies. 
Onwerkbare situatie niet goed onderbouwd - Kritische projectleider VWS onterecht uit functie gezet
2 weken
Vier maanden na zijn aantreden als projectleider verantwoordelijk voor een intern programma voor personeelsbeleid werd een ambtenaar uit zijn functie gezet. De projectleider stelde naar eigen zeggen misstanden aan de kaak op het ministerie van VWS. De rechter kent de man een ontslagvergoeding van 15.000 euro toe. Vakbond FNV vindt het een ‘ongekend harde uitspraak’ over de manier waarop VWS met een ‘kritische ambtenaar’ is...
Opkomst van de Profnar - 'Bedrijven richten zich steeds actiever op organiseren van tegengeluid'
2 weken
Hoe zorg je voor een veilig werkklimaat en een cultuur waarin iedereen zich durft uit te spreken? Door gesprekken te faciliteren. En dat kan door een moderne hofnar in te huren, de zogenaamde profnar. En het daarna in de organisatie te verankeren door bijvoorbeeld het houden van 'kampvuurgesprekken'.
Re-integratiedossier: checklist
2 weken
Een werknemer heeft het re-integratieverslag nodig als die na 2 jaar ziekte een WIA-uitkering aanvraagt. Zorg dat het re-integratieverslag compleet is, want het UWV beoordeelt hierop. Topic: Ziekteverzuim & re-integratie
Generatieve AI verandert positie HR-professionals in organisatie sterk
2 weken
AI-technologie verandert de positie van HR in die van geloofwaardige activist: de HR-professional die gevoelige thema’s benoemt en verantwoordelijkheid voor verbetering neemt. Ook draagt de HR-professional bij aan het 'empoweren' van de organisatie door generatieve AI-technologieën te gebruiken.13 augustus 2024Topic: HR Tech
'Invoeren van zelfsturing vraagt jaren en heeft een hoog afbreukrisico' - Enkele alternatieven die beter werken
2 weken
Waarom overheidsdiensten als de Belastingdienst en de Raad voor de Kinderbescherming stuklopen op zelfsturende teams? Consultant en organisatiespecialist Jesse Segers: 'Van management naar zelfsturing is een continuüm, een nooit gewonnen strijd.' Er zijn volgens hem betere alternatieven als je efficiëntie of flexibiliteit nastreeft.
AI-tools voor personeelsselectie: zo scheid je volgens psychologen de goede van de slechte
3 weken
AI verandert personeelsselectie razendsnel, maar het is belangrijk om te kiezen voor verantwoorde en effectieve toepassingen. Hoe maak je onderscheid tussen betrouwbare tools en lepe beloftes in het overvloedige aanbod? Psychologen Rinie Ariëns en Reinout de Vries schreven vuistregels om het enorme aanbod te schiften.
Aantal vaste contracten gestegen, met name bij overheid
3 weken
Het aantal werknemers met een vast contract is in twee jaar tijd gestaag toegenomen. Dat meldt het CBS. Vooral mensen die voor de overheid werken, hebben vaker een aanstelling voor onbepaalde tijd. Maar ook in de zorg werken relatief meer mensen met een vast contract.
AWVN ‘zeer bezorgd’ over de hoogte van de loonafspraken
3 weken
In juli kwamen nieuwe loonafspraken in cao’s uit op gemiddeld 5,0 procent. Het juli-gemiddelde is iets hoger dan het gemiddelde van mei en juni. De komende maanden wordt duidelijk of de dalende trend van het afgelopen jaar is gestagneerd. Daarmee zouden de loonafspraken nog steeds op historisch hoog niveau staan. AWVN beveelt cao-onderhandelaars met klem aan om de bedrijfseconomische situatie van bedrijf en bedrijfstak in de onderhandelingen te betrekken.
Corporate mobiliteitsbeleid kleurt groener: 'Organisaties zijn wakker geschud'
3 weken
Verduurzamen, op naar klimaatneutraal. De doelstellingen vanuit Den Haag en vooral Europa stapelen zich op, gesteund door wetgeving. Veel organisaties bewogen al vanuit overtuiging en ambitie, anderen komen in actie door de verplichte mobiliteitsregistratie. Experts en HR-professionals over de stand van zaken qua mobiliteitsbeleid....
Informatieplicht werkgever: vervallen vakantiedagen, gemiste werkinstructies en zero-tolerancebeleid
3 weken
Er gelden in het arbeidsrecht vooral op basis van rechtspraak regels die je als werkgever in acht moet nemen ten aanzien van die verplichte informatie. Leef je die niet na, dan kan dat je duur komen te staan. In deze blog bespreekt arbeidsrechtadvocaat Astrid Zuidinga de kracht van herhaling in het arbeidsrecht aan de hand van drie belangrijke onderwerpen.12 augustus 2024Topic: HR-afdeling
Werken aan een warm leerklimaat: ‘Leren is een gedeelde verantwoordelijkheid’
3 weken
HR-specialist Pieter Somberg breekt in Werken aan leerklimaat een lans voor 'inclusief leren'. Het boek is vermomd als 'luchtige zomerlectuur' om bij een koel drankje onder een parasolletje te lezen'. Achter die vermomming gaat een pleidooi schuil voor een leerklimaat waarin rekening wordt gehouden met de individuele leervoorkeuren van medewerkers.

Pagina's

Abonneren op hr praktijk