personeelsnet

16 nieuwsberichten gevonden
Bezuiniging kinderopvangtoeslag: gevolgen voor werkende ouders
1 dag
Het kabinet Schoof heeft een eerste belangrijke bezuiniging in het sociaaleconomisch domein aangekondigd. Het gaat 254 miljoen euro besparen op de kinderopvangtoeslag, door de maximum uurprijzen in 2026 niet te indexeren. Deze (eenmalige) maatregel is door coalitiepartrijen PVV, VVD, NSC en BBB afgesproken in het Hoofdlijnenakkoord, om de overheidsfinanciën op orde te houden. Als kinderopvangbedrijven besluiten om hun prijzen in 2026 wél te verhogen boven de maximumvergoeding, kan dat voor...
Meer werkzoekenden, maar tekort aan personeel blijft
2 dagen
De Nederlandse arbeidsmarkt verkeert in een lastige situatie. Werkgevers blijven aanlopen tegen personeelstekorten, waardoor de productie soms achterblijft. Tegelijkertijd wordt de arbeidsmarkt iets ruimer, omdat er meer werkzoekenden zijn dan eerst. Nog steeds sluit het aanbod van kennis en vaardigheden op de arbeidsmarkt niet voldoende aan bij de vraag naar personeel die werkgevers hebben. Maar als de juiste kandidaat is gevonden, krijgt die vaker een vaste baan aangeboden. HR moet blijven...
Recht op bonus voor zieke werknemer: wat u moet weten
4 dagen
Werkgevers en HR-adviseurs stellen met enige regelmaat de vraag of een medewerker het recht op een bonus houdt tijdens ziekte, meldt advocaat arbeidsrecht Linda Jacobs. In dit artikel bespreekt zij wanneer uw werknemers tijdens ziekte recht hebben op een bonus, welke wettelijke bepalingen hierbij van toepassing zijn en hoe werkgevers en HR-adviseurs hierover duidelijkheid kunnen scheppen in hun arbeidsvoorwaarden.
Lonen blijven doorstijgen, dus zorg voor innovatie van het werk
4 dagen
Werkgevers waarschuwen dat de lonen nu zo hard stijgen, dat er te weinig geld overblijft om te investeren en te innoveren. Daarom moet de arbeidsproductiviteit omhoog, vinden de werkgevers: werknemers moeten dus meer gaan produceren voor hun loon. Diverse deskundigen zetten kanttekeningen bij deze denkrichting. Ze vinden het opportunistisch om te klagen over recente loonstijgingen na jaren van matige loonontwikkeling, waarbij werknemers nauwelijks netto meer overhielden. Volgens Derk Koole van...
Ministerie van SZW gaat leren op de werkplek stimuleren
5 dagen
Vier van de tien werknemers in het mkb leert veel van meer ervaren collega’s. Daar kunnen werkgevers van profiteren als zij een goede manier zoeken om leren te bevorderen, stelt het ministerie van SZW, dat speciaal hiervoor een campagnewebsite online heeft gezet waar werkgevers kunnen zien hoe zij leren op de werkvloer nog meer kunnen stimuleren. Leren op de werkvloer lijkt misschien een simpel HR-instrument, maar kan het innovatievermogen daadwerkelijk verdubbelen.
FNV wil AOW-leeftijd terug naar 65 als regeling vroegpensioen uitblijft
1 week
Een nieuwe regeling voor vroegpensioen komt maar niet van de grond, terwijl de bestaande regeling voor zware beroepen eind 2025 afloopt. Vakbond FNV is dat nu zó zat, dat de bond dreigt het pensioenakkoord op te breken en de AOW-leeftijd terug te draaien naar 65 jaar. Dat hebben werkgevers en de overheid dan aan zichzelf te danken, stelt de FNV, want zij komen eerdere afspraken niet na.
Duurzame HR: Een nieuwe richting voor HR-Adviseurs?
1 week
De wereld van het HR-vakgebied is continu in beweging, waarbij het zich voortdurend aanpast aan maatschappelijke ontwikkelingen en de behoeften van zowel managers als medewerkers. Eén van de interessante ontwikkelingen binnen HR is het concept van Duurzame HR. Hiermee verschuift de focus van individuele en marktgerichte belangen naar een bredere benadering die zowel mens als maatschappij centraal stelt. Deze verbreding van perspectief bevordert de belangen van de organisatie en al haar...
Meer dan een kwart heeft wel eens iets gestolen op het werk
1 week
Niet alle werknemers zijn helemaal integer op hun werk. Want 28% van de Nederlanders heeft ooit iets heeft gestolen op het werk. Daarnaast is voor 22% het beleid van de werkgever bij diefstal op de werkvloer onduidelijk. Hierdoor heeft 1 op de 5 werknemers geen concreet beeld van de gevolgen voor hun arbeidsovereenkomst bij diefstal. Dit benadrukt het belang van duidelijke richtlijnen om diefstal te voorkomen.
Opletpunten: zo geef je iedereen een gelijke kans om door te stromen
2 weken
Ongelijke behandeling begint vaak al tijdens de werving en selectie van personeel. Maar (onbedoelde) discriminatie speelt ook een rol bij promotie- en doorstroomprocessen. Een oplossing is het objectiveren van deze processen. Dit voorkomt dat mensen die voldoen aan de 'norm' – zoals witte mannen zonder beperkingen – worden voorgetrokken bij promoties. In dit artikel vindt u opletpunten voor HR-adviseurs die het promotiebeleid van de organisatie willen objectiveren.
Bijna 1 op de 6 Nederlanders niet op vakantie wegens werk en studie
2 weken
In 2023 gingen Nederlanders van 15 jaar of ouder gemiddeld 2,5 keer op vakantie. Dit komt neer op een totaal van 37,6 miljoen vakanties. Maar lang niet iedereen kon zijn koffers pakken, want ruim 19 procent van de Nederlanders bleef thuis. Een derde van degenen die niet op vakantie gingen, gaf als reden hiervoor dat ze liever thuisbleven. En bijna 1 op de 6 Nederlanders moest thuisblijven vanwege werk of studie.
Tips: Wanneer klikt het met een coach? De wetenschap geeft antwoord
2 weken
Coaching is populairder dan ooit. Of het nu gaat om het uitstippelen van de volgende carrièrestap of het verbeteren van de balans tussen werk en privé, een coach kan daaraan bijdragen. De coach biedt niet alleen een luisterend oor en ondersteuning, maar daagt ook uit om nieuwe perspectieven te tonen. Zo kan coaching helpen om hun persoonlijke en professionele doelen te bereiken. Maar hoe vind je een coach die bij je doelen past? Nieuw onderzoek geeft antwoord, waarbij vooral opvalt dat het...
Werven blijft lastig, dus anders kijken naar talent en vaardigheden
2 weken
Werkgevers zien een grotere uitdaging voor de toekomst in het aantrekken van het juiste personeel. De belangrijkste factor hierbij is de vaardigheidskloof. Toch biedt minder dan de helft van de Nederlandse organisaties regelmatig interne opleidingen en trainingen aan om deze kloof te dichten. “Om dit probleem op te lossen moeten we als managers anders gaan kijken naar hoe we talent inzetten binnen onze organisaties,” vindt expert talentontwikkeling Derk Jan Koole.
Technisch opgeleide moeders zijn inspiratie voor hun dochters
3 weken
Ben je een technisch opgeleide moeder? Dan is de kans groter dat je dochter een technisch vakkenpakket kiest op de middelbare school. Want ouders hebben een grote invloed hebben op de vakkenkeuze van hun kinderen, vooral als het gaat om technische vakken. Opvallend is ook, dat technische opgeleide moeders hun zonen nóg meer inspireren om ook de techniek in te gaan.
Dit is het HR-gehalte van het nieuwe Kabinet-Schoof
3 weken
Het nieuwe kabinet-Schoof dat op 2 juli 2024 aantreedt, telt diverse bewindspersonen met een achtergrond in het HR-vakgebied. Deze kennis en ervaring kan van belang zijn als het kabinet beslissingen neemt op sociaal-economisch terrein die de belangen raken van werkgevers en het welzijn en de rechtsbescherming van werknemers. In dit artikel belicht Personeelsnet de HR-kwalificaties van enkele van de nieuwe bewindspersonen.
FNV: optreden tegen ongewenst gedrag, ook bij bedrijfsuitjes
3 weken
Vakbond FNV roept op tot strengere regels om werknemers te beschermen tegen grensoverschrijdend gedrag. De vakbond stelt voor om de Arbowet aan te scherpen met een verplichte gedragscode, inclusief sancties en meldmogelijkheden. Daarnaast wil de vakbond dat seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens bedrijfsuitjes en zakenreizen expliciet strafbaar wordt gesteld in het strafrecht, ongeacht de locatie.
Manager denkt dat verplicht op kantoor werken aantrekkelijk is
4 weken
Als het gaat om hybride werken, lijken medewerkers en managers in een aparte bubbel te leven. Want medewerkers vinden het fijn als ze van hun werkgever (deels) thuis mogen werken, terwijl het hogere management het juist heel aantrekkelijk vindt om verplicht naar kantoor te komen. Managers lijken echt te geloven dat een volledige terugkeer naar kantoor de werkgever aantrekkelijker maakt. Maar daar staan ze alleen in, want alle andere functiegroepen vinden juist het tegenovergestelde.
Abonneren op personeelsnet