personeelsnet

21 nieuwsberichten gevonden
Arbeidsmarkt koelt af: meer werkloosheid, personeelstekort daalt
1 dag
De krapte op de arbeidsmarkt neemt langzaam maar zeker af. Verschillende indicatoren wijzen op een omslag: de werkloosheid is gestegen naar 3,9% – nog altijd laag, maar wel het hoogste percentage in vier jaar. Ook wordt het vinden én behouden van werk iets minder vanzelfsprekend. Met name werklozen vinden minder snel een baan dan in de afgelopen jaren.
Trump’s handelsoorlog bereikt nu ook onze pensioenen
3 dagen
De gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen is in april 2025 gedaald van 120% naar 116%. Dat komt door tegenvallende aandelenrendementen en dalende rentes, als gevolg van de handelsoorlog die de Amerikaanse president Trump is begonnen. Daarmee heeft de politiek in de VS ook invloed op de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel.
Het moet beter, maar hoe zit het ook alweer met die cao’s?
3 dagen
Het Nederlandse cao-stelsel staat onder druk en dreigt draagvlak te verliezen als het niet wordt aangepast aan de realiteit van de huidige arbeidsmarkt. Dit komt enerzijds doordat belangen van werkgevers in een sector nu vaker uiteenlopen, wat het afsluiten van een breed gedragen bedrijfstak-cao bemoeilijkt. Aan de andere kant neemt het belang van vakbonden af, omdat zij leden verliezen. Daardoor praten steeds minder werknemers mee over de cao, terwijl de beroepsbevolking juist diverser wordt.
Uitspraak van de maand: Te snel naar de rechter, geen ontslag
1 week
Een reorganisatie, een kritische werknemer, een (te) snelle vrijstelling van werk, gevolgd door een rechtszaak om de werknemer te ontslaan. Maar de rechter oordeelt dat er geen redelijke grond is voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Maandelijks blogt mr. L.E. Jacobs over een uitspraak van de maand. Hier licht ze toe waarom de rechter de werkgever terugfloot en welke belangrijke les HR hiervan kan leren.
Arbeidsmarkt en economie koelen af, loonverschil man/vrouw kleiner
1 week
De Nederlandse economische groei is bijna tot stilstand gekomen: in het eerste kwartaal van 2025 werd de economie slechts 0,1 procent groter ten opzichte van het vierde kwartaal van 2024. Dat is ook te merken op de arbeidsmarkt: het aantal banen daalde, de werkloosheid steeg licht én het aantal openstaande vacatures liep terug. Door de verscheidenheid aan ontwikkelingen, is maatwerk in HR-beleid belangrijker dan ooit.
Vakantiegeld 2025: alleen middeninkomens gaan er op vooruit
1 week
In 2025 ontvangt slechts een beperkte groep werknemers netto meer vakantiegeld dan in 2024. Alleen werknemers met een bruto maandinkomen tussen de 2.000 en 2.750 euro zien nog een netto toename op hun bankrekening. Voor het overgrote deel van de werknemers blijft het vakantiegeld gelijk of daalt het zelfs. HR-afdelingen doen er goed aan werknemers vooraf te informeren over deze verschillen, vooral omdat veel werknemers reikhalzend uikijken naar hun salarisstrookje van mei.
Verkorting WW-duur raakt tienduizenden werkloze werknemers
1 week
Het kabinet heeft in het Voorjaarsoverleg bekrachtigd dat de maximale duur van de WW-uitkering wordt verkort naar maximaal 18 maanden. Uit een analyse van vakbond CNV blijkt dat deze maatregel jaarlijks zo'n 65.000 mensen zal raken. Dit heeft niet alleen gevolgen voor werknemers, maar vraagt ook aandacht van HR-afdelingen en werkgevers.
Stricte regels uitzendbureaus vanaf 2027: wat werkgevers moeten weten
1 week
Vanaf 1 januari 2027 treedt het nieuwe toelatingsstelsel voor uitzendbureaus in werking. Bedrijven die personeel willen blijven uitlenen, moeten zich tijdig bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) melden.
Vanaf 2027 verplicht elektrisch leasen, extra belasting benzineauto’s
1 week
Het kabinet neemt nu toch weer stappen om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken, met speciale aandacht voor de zakelijke leasemarkt. Vanaf 2027 geldt een nieuwe fiscale norm: alle leaseauto's die werkgevers ter beschikking stellen voor privégebruik van werknemers, moeten volledig emissievrij zijn. Werkgevers die vanaf dat jaar toch kiezen voor fossiele auto's krijgen te maken met een pseudo-eindheffing van 52% over de bijtelling voor privégebruik.
Werkgevers willen eenvoudiger verlofstelsel: ruimte voor maatwerk
1 week
Bijna de helft van de Nederlandse werkgevers (43%) vindt het huidige wettelijke stelsel voor bijzonder verlof veel te moeilijk. Ze vinden het aantal wettelijke regelingen veel te groot. Daardoor ontstaat verwarring over de kosten en de duur van het verlof. Ook begrijpen werkgevers weinig van de verschillende aanvraagprocedures.
Werken in de VS? Dat is voor Nederlanders geen American dream meer
2 weken
Nederlanders zien de Verenigde Staten steeds minder als aantrekkelijke werkbestemming. Voor het eerst is Amerika zelfs uit de top drie van populairste landen gevallen voor Nederlanders die tijdelijk in het buitenland willen werken. De belangstelling is in vier jaar tijd gehalveerd: van bijna 40% naar slechts 19%. 'Het beleid van president Trump lijkt te werken, maar misschien niet helemaal zoals hij gehoopt had: mensen willen steeds minder graag naar Amerika om er te wonen en te werken.'
Participatiewet in balans stap-voor-stap ingevoerd vanaf 2026
2 weken
Mensen met een beperking moeten het liefst ook een betaalde baan hebben, vindt het kabinet. Als dat echt niet lukt, krijgen ze inkomensondersteuning. De bestaande Participatiewet die dat regelt, voldoet niet (meer) en is te hard om goed te functioneren. Vanaf 1 januari 2026 moet de wet beter in balans komen, door ruim 20 maatregelen die de wet op korte termijn vereenvoudigen en verbeteren. Het is een eerste stap op weg naar een fundamentele herziening van de Participatiewet.  
Cao-lonen stijgen nu al 31 maanden, daling blijft uit
2 weken
De cao-afspraken over lonen in Nederland blijven structureel erg hoog. In maart 2025 lag de gemiddelde loonafspraak op 4,3%, waarmee deze voor de 31e achtereenvolgende maand boven de 4% uitkwam. Dit betreft nieuwe cao’s voor ruim 1 miljoen werknemers, vooral in de zorg en de bouw. De eerder verwachte daling, lijkt voorlopig nog niet in zicht.
Variabel samenwerken in flexkantoren
2 weken
In steeds meer organisaties is het vaste bureau verleden tijd. Medewerkers komen wanneer het hen uitkomt, combineren thuiswerken met kantoordagen en willen vooral één ding: zonder gedoe kunnen samenwerken. In die realiteit spelen flexkantoren een cruciale rol. Niet als doel op zich, maar als middel om medewerkers ruimte te geven en tegelijkertijd verbinding te behouden.
Voorjaarsnota 2025 voor HR: Kortere WW, hogere loonbelasting
2 weken
Na 25 uur onderhandelen zijn de fractievoorzitters van de regeringscoalitie het eens geworden over een pakket maatregelen die de inkomsten en uitgaven van de Rijksbegroting in evenwicht moeten houden. Dat is voor een deel ten koste gegaan van zekerheden op het sociaaleconomisch terrein. Zo wordt de WW-duur (weer) korter, is de gratis kinderopvang opnieuw naar achter geschoven en gaan we allemaal meer belasting betalen. Personeelsnet geeft hier een uitgebreid overzicht met de belangrijkste...
Meertaligheid zorgt voor problemen in bouw, landbouw en industrie
3 weken
Als collega’s elkaars taal niet spreken, leidt dat soms tot fouten, buitensluiting en ruzies op het werk. Ook kunnen daardoor gevaarlijke situaties of ongelukken ontstaan, ook al is dat gelukkig maar in ruim 1 procent van de meertalige organisaties het geval. Ook de communicatie met klanten is niet altijd opperbest, als de medewerkers niet allemaal Nederlands spreken. Het proactief aanpakken van taalbarrières kan helpen om fouten, conflicten en veiligheidsrisico’s op de werkvloer te verminderen.
Een werknemer neemt ontslag op staande voet: mag dat?
3 weken
Bij ontslag op staande voet denken we meestal aan een werkgever die zijn werknemer wegstuurt. Maar het kan ook andersom. Want in uitzonderlijke situaties mag een werknemer zelf vertrekken — met recht op achterstallig loon, transitievergoeding én een extra schadevergoeding. Je moet het als werkgever dan wel te bont maken, maar dat was dan ook wel het geval bij een pizzabakker die zijn recht haalde. Hij vertrok per direct van zijn werk, omdat zijn loonbetaling al maandenlang uitbleef.
Online tool helpt bij aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag
3 weken
Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een gevoelig onderwerp waar steeds meer organisaties mee aan de slag willen. Tegelijk blijkt het in de praktijk lastig om te bepalen waar je begint en wat er nodig is om een sociaal veilige werkomgeving te creëren. Zeker in kleinere bedrijven is die drempel hoog. Er is vaak geen HR-afdeling, geen vertrouwenspersoon en beperkte kennis over hoe je preventie vormgeeft.
Rouw op het werk: afspraken over rouwverlof in meer dan 80 cao’s
3 weken
Werknemers die een naaste verliezen gaan door een moeilijke tijd en dat kan impact hebben op het functioneren. Naast de gevoelens van rouw, moet er vaak ook van alles geregeld worden. Rouwenden kunnen niet altijd rekenen op steun van hun werkgever: een kwart ervaart helemaal geen begrip op het werk. Om hen ruimte te bieden, worden in cao’s nu vaker afspraken gemaakt over betaald rouwverlof.
Stijging kort verzuim onder jongeren vraagt om nieuwe aanpak
4 weken
Het kort verzuim onder jonge werknemers in de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar neemt sterk toe. Uit recente cijfers blijkt dat inmiddels een kwart van alle korte verzuimgevallen binnen deze leeftijdsgroep valt, terwijl dit tien jaar geleden nog rond de 15 procent lag. Deze opvallende stijging duidt op een verandering in de verzuimcultuur en vraagt om een aangepaste aanpak van werkgevers en HR-afdelingen.
Bedrijven zetten oudere zelfstandigen in tegen arbeidstekort
4 weken
Zelfstandige professionals vullen steeds vaker tijdelijk openstaande vacatures in en bieden gespecialiseerde kennis waar bedrijven dringend behoefte aan hebben. Opvallend hierbij is dat bedrijven steeds vaker kiezen voor oudere freelancers om personeelstekorten aan te vullen.
Abonneren op personeelsnet