personeelsnet

19 nieuwsberichten gevonden
Loonafspraken blijven hoog: tijd voor een bredere blik op cao’s
1 dag
De gemiddelde loonafspraak in nieuwe cao’s bedroeg in januari 2025 maar liefst 4,7 procent. Dit betekent dat de loonafspraken al 29 maanden op rij boven de 4 procent blijven. Ondanks eerdere voorspellingen van een daling, lijkt deze nog niet ingezet. Arbeidsvoorwaardenadviseur Roel Fransen wil dat loonstijgingen niet meer als enige oplossing worden gezien en pleit voor een bredere blik.
Markt voor zzp'ers en gedatcheerden blijft onrustig, maar herstelt
2 dagen
De markt voor zzp’ers en gedetacheerden is flink in beweging. Waar de vraag in januari 2025 ten opzichte van december 2024 met 20% steeg, ligt deze nog altijd 28% lager dan een jaar eerder. De cijfers laten zien dat de markt onvoorspelbaar blijft en maandelijkse ontwikkelingen eerder als ‘dagkoersen’ moeten worden beschouwd dan als structurele trends.
Deelauto voor werknemers? Let op, want fiscus ligt op de loer
5 dagen
Steeds meer bedrijven bieden hun werknemers deelauto’s aan om flexibel en duurzaam vervoer te stimuleren. Maar hoe zit het met de fiscale gevolgen? Want als je niet goed oplet, moet de medewerker bijtelling betalen voor privégebruik van de deelauto, en dat wil je meestal niet. HR-professionals doen er goed aan de belangrijkste regels te kennen om verrassingen bij de loonheffingen te voorkomen.
Strengere regels voor detacheren arbeidsmigranten van buiten EU
5 dagen
Er moet een einde komen aan de oneigenlijke detachering van arbeidsmigranten die niet tot de EU behoren. Die detachering gebeurt met een sluiproute via een andere EU-lidstaat, waardoor in 2023 zo’n 23 duizend arbeidsmigranten van buiten de EU toch in ons land aan het werk konden. Deze constructie omzeilt het Nederlandse toelatingsbeleid en leidt vaak tot misstanden. Het kabinet wil hier een rem op zetten.
Jongeren willen best meer werken, maar minder reistijd
1 week
Hoewel vaak wordt gedacht dat jongeren minder willen werken, is zeven van de tien 18- tot 29-jarigen best bereid extra uren te maken. Voorwaarde is wel dat ze dan minder tijd kwijt zijn om van en naar het werk te reizen. Ook hechten jonge medewerkers veel waarde aan flexibiliteit en een goede werk-privébalans.
Maatregelen misbruik van arbeidsmigranten, twijfel over handhaving
1 week
De Arbeidsinspectie krijgt meer mogelijkheden om bedrijven aan te pakken bij ernstige misstanden met arbeidsmigranten. Werkgevers en uitzendbureaus die zich schuldig maken aan uitbuiting of gevaarlijke werkomstandigheden, kunnen te maken krijgen met directe sancties. In het uiterste geval kan een arbeidsinspecteur het bedrijf zelfs stilleggen. De vraag is wel of de Arbeidsinspectie écht zijn tanden kan laten zien, want de afgelopen jaren is flink bezuinigd op de inspectiedienst.
Inclusief HR-beleid: woke of winstgevend?
1 week
Inclusief HR-beleid ligt onder vuur. ‘Woke’ is voor sommigen een scheldwoord geworden, zeker online, en ook in de ‘echte’ wereld neemt de weerstand toe. Toch tonen feiten aan dat diversiteit bedrijven juist succesvoller maakt. Het verhoogt het werkplezier, stimuleert innovatie en versterkt je concurrentiepositie. Wie nu afhaakt, loopt straks waarschijnlijk achter. Met deze 8 praktische stappen, werk je aan een toekomstbestendig en inclusief HR-beleid.
Ontslag op staande voet: werkgever vaak financieel kwetsbaar
1 week
Wanneer een werknemer ontslag op staande voet aanvecht bij de kantonrechter, blijkt dat het ontslag in veel gevallen juridisch niet houdbaar is. Want werkgevers maken nogal eens fouten in de procedure of kunnen onvoldoende aantonen dat er sprake is van een dringende reden voor het ontslag. Dit kan hen duur komen te staan.
Personal assistant gewild door persoonlijke en sociale vaardigheden
1 week
Door de automatisering zijn veel administratieve functies verdwenen, maar de vraag naar administratief personeel stijgt de laatste jaren weer. Ook zetten meer bedrijven personal assistants (PA’s) in, die leidinggevenden en ondernemers ondersteunen. Naar verwachting zal deze trend de komende jaren voortduren. Efficiëntie, flexibiliteit en (vooral) menselijke vaardigheden, maken de PA een waardevolle aanvulling binnen organisaties.
Kabinet wil af van inhouding voor huisvesting op minimumloon
2 weken
Het kabinet wil dat werkgevers geen geld meer inhouden op het minimumloon van werknemers voor huisvestingskosten. Momenteel mogen werkgevers tot 25% van het minimumloon inhouden voor huisvesting, een regeling die veel wordt toegepast bij arbeidsmigranten. Omdat deze constructie misbruik in de hand werkt, wordt de regeling stapsgewijs afgebouwd en uiteindelijk volledig afgeschaft.
Griepgolf treft werkvloer: hoe houd je het bedrijf draaiend?
2 weken
De jaarlijkse griepepidemie is in volle gang en bereikt dit jaar een ongekend hoog niveau. Huisartsen zien een verdubbeling van het aantal griepgevallen, en de kosten door ziekteverzuim lopen in de miljarden. Werkgevers merken dit direct: lege bureaus, een stagnerende productie en een toenemende werkdruk op de medewerkers die nog wel aan het werk zijn. Hoe kun je als werkgever slim inspelen op deze griepgolf en de impact op de organisatie beperken?
Let op: Stuur belangrijke brieven niet zomaar naar de HR-berichtenbox
2 weken
HR-systemen bieden steeds meer service aan zowel de werkgever als de werknemer. Je kunt allerlei praktische personeelszaken eenvoudig regelen, vaak zelfs met een app op je telefoon. En vaak is ook een berichtenbox aanwezig. Maar wat als een aanzegbrief voor een tijdelijk contract alleen in de digitale postbus van het HR-systeem staat, maar de werknemer dit niet weet? Dan is het risico voor de werkgever, zo oordeelde de kantonrechter, die de wettelijke aanzegvergoeding aan de werknemer toekende...
Impuls voor de opleiding bedrijfsartsen door innovaties
2 weken
Het tekort aan bedrijfsartsen is al jaren een groot probleem. Om de opleiding bedrijfsgeneeskunde te versterken en het vak aantrekkelijker te maken, kent ZonMw subsidie toe aan negen vernieuwende projecten.
Lonen blijven niet achter bij inflatie, modaal groeit zelfs sneller
2 weken
De laatste jaren stijgen de lonen fors, maar toch blijft het beeld hangen dat de salarissen de inflatie niet bijhouden. Maar als we naar álle loonbedragen kijken, dan loopt de inkomensgroei over de afgelopen jaren toch gelijk op met de stijgende kosten van levensonderhoud. Sinds 2018 is het modale inkomen met 25 procent gestegen en dat is 1 zelfs procentpunt meer dan de inflatie in die periode.
Europese AI-verordening: Wat HR moet doen vanaf 2 februari 2025
2 weken
Sinds 1 augustus 2024 is de Europese AI-verordening in werking getreden, waarmee het veilig gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) wordt geregeld. Deze nieuwe set regels stelt duidelijke eisen aan de ontwikkeling en het gebruik van AI-systemen, afhankelijk van het risico dat deze systemen met zich meebrengen. Voor HR-adviseurs, die steeds vaker gebruikmaken van AI voor personeelsbeheer en werving, is deze verordening zeker relevant. Zo moet vanaf 2 februari 2025 het kennisniveau op orde...
Boetes voor illegale arbeid zijn nu hoger
3 weken
Vanaf februari 2025, kunnen werkgevers die er een rommeltje van maken en moedwillig illegale arbeid laten verrichten door arbeidsmigranten van buiten de EU, hogere boetes krijgen. Per overtreding gaat de boete voor de zwaarste gevallen ruim drieduizend euro omhoog, naar 11.250 euro. Bij het vaststellen van de boetes houdt de Arbeidsinspectie wel meer rekening met de zwaarte van de overtreding.
Verbouwing van de WIA gaat nog voor de zomer van start
3 weken
Het huidige stelsel voor ziekte en arbeidsongeschiktheid staat onder druk. Hoewel het veel mensen ondersteunt, is alles rondom arbeidsongeschiktheid en de WIA veel te moeilijk geworden in de afgelopen jaren. Niet alleen werkgevers en werknemers worstelen met de WIA, ook het UWV lukt het maar niet om de WIA-(her)beoordelingen op tijd uit te voeren. Er ligt al een tijd een rapport met aanbevelingen van de onafhankelijke commissie OCTAS, waar de minister van SZW nu op voortborduurt. Daarvoor gaat...
‘Hervorm de arbeidsmarkt en voer leerplicht in voor werknemer’
3 weken
Er moet een leerplicht komen voor werknemers, vindt de hoogste ambtenaar van het ministerie van economische zaken. Want scholing en mobiliteit kunnen helpen bij de huidige arbeidsmarktkrapte. Het komt ook de veerkracht van organisaties ten goede op de lange termijn, net als de loopbaanperspectieven van werknemers.
Ouders werken minder door tekort aan kinderopvang
3 weken
De kinderopvang heeft te maken met grote personeelstekorten, lange wachtlijsten en stijgende prijzen. Door deze problemen, is de impact op ouders en de arbeidsmarkt groot. En ook HR-adviseurs krijgen te maken met de gevolgen ervan voor werknemers binnen hun organisatie. Werkgevers moeten daarom werknemers met kinderen tegemoetkomen.
Abonneren op personeelsnet