Nieuws

659 nieuwsberichten gevonden
Ouderschapsverlof: hoe wordt dit geregeld? 2 uur
Als een werknemer vanaf dag één in dienst is bij een werkgever, heeft de werknemer het recht om ouderschapsverlof op te nemen. Een werkgever kan het recht op ouderschapsverlof niet weigeren.
pw de gids management
Toolkit voor candidate persona’s 5 uur
In onze talentgedreven economie zoekt toptalent op een andere manier naar werk dan vroeger. Veel werkgevers hebben nog steeds het idee dat ze simpelweg een vacature kunnen plaatsen en dat de juiste kandidaten hier dan vanzelf op afkomen.
pw de gids management
Nulurencontract, maar fulltime werk? Werkgever moet betalen [Rechtspraak] 11 uur
Wie een werknemer aanneemt op een nulurenconctract, moet zich realiseren dat daar risico’s aan kleven. Wanneer een werknemer structureel veel meer uren werkt, kan hij daar rechten aan ontlenen, zo bleek maar weer voor de kantonrechter.
pw de gids management
Talentmanagement als strategie 12 uur
Wie aan de slag wil met talentmanagement, moet eerst de organisatiestructuur afstemmen op de bedoeling van de organisatie, zegt Lidewey van der Sluis, hoogleraar strategisch talentmanagement en pleitbezorger van holocratisch leiderschap.
pw de gids management
Tips voor de inrichting van flexibel kantoor 13 uur
Wat zijn aandachtspunten bij de inrichting van een flexibel kantoor? Ga niet alleen voor mooi, maar let ook op praktische bruikbaarheid van het meubilair in het kantoor, zo luidt de ervaring bij Aedes in Hilversum.
pw de gids management
6 valkuilen van zelfsturende teams 13 uur
Werken in zelfsturende teams geeft de medewerkers meer eigen verantwoordelijkheid, en dus motivatie en betrokkenheid. Maar dan moet je wel oppassen voor de nadelen.
pw de gids management
3 Tips hoe je je werk weer het best oppakt na een sabbatical 13 uur
Stel: je bent er wat maanden uit geweest, misschien wel een jaar. Je bent ‘lekker’ weg geweest op wereldreis, je hebt gemediteerd, gezwommen met dolfijnen, geschilderd, ontslakt, voor de familie gezorgd, vrijwilligerswerk gedaan waar dat echt nodig was. En dan nadert die datum waarop je had afgesproken om weer aan het werk te gaan. Maar...
pw de gids management
‘Resultaatgericht werken is grootste succesfactor van Het Nieuwe Werken’ 14 uur
Het Nieuwe Werken heeft een significant positief effect op de werknemersbetrokkenheid en uiteindelijk het presteren van de organisatie. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Arjan de Kok, die ermee promoveerde aan de Universiteit Utrecht. Hij waarschuwt wel voor te veel beveiliging bij mobiel werken. “Dat kan contraproductief...
pw de gids management
‘Het Nieuwe Werken ingevoerd, maar vergaderen alsof het nog 1911 is’ 15 uur
Waar organisaties zijn overgestapt op nieuwe manieren van werken, houden ze nog te vaak vast aan oude manieren van vergaderen. Ruben van der Laan en Henk van de Steen van Het Nieuwe Werkoverleg leggen uit hoe het beter kan. “Je moet je continu afvragen waarom je vergadert.”
pw de gids management
6 Eenvoudige tips om beter je werktijd te verdelen 15 uur
Stelt u dat ene klusje alsmaar weer uit? Lopen er te veel zaken door elkaar in uw werk? Knapt u van de ene klus af maar geeft de andere juist weer energie? Van tijdvreters kun je ook tijdgevers maken! Hoe? Neem deze tips ter harte.
pw de gids management
10 tips om meer te bewegen tijdens werktijd 22 uur
Of je nu werkt op kantoor of vanaf je thuiswerkplek. We bewegen te weinig tijdens onze werktijd en blijven maar zitten achter die computer. Een half uurtje per dag is genoeg, zeggen onderzoekers. Maar soms halen we dat niet eens.
pw de gids management
Het GROTE Gesprekkenboek 3 dagen
Het GROTE gesprekkenboek geeft u do’s & don’ts, tips en ervaringen van leidinggevenden, HR-professionals en consultants, zodat u het beste gesprek voert.
pw de gids management
Investeren in gezonde werknemers: zo overtuig je het management 4 dagen
Werken aan gezonde werknemers; het staat bij veel HR-managers op het wensenlijstje. Maar hoe krijg je groen licht van het management om te investeren in preventie? Vijf ijzersterke argumenten.
pw de gids management
Vragen over slapend dienstverband voorgelegd aan Hoge Raad 4 dagen
Moet een werkgever meewerken aan het beëindigen van een slapend dienstverband als de werknemer daar om vraagt? Met de compensatiewet voor de transitievergoeding in het vooruitzicht is dit een veelbesproken onderwerp. Deze kantonrechter roept de hulp in van de Hoge Raad. Wat eraan voorafging Deze rechtszaak gaat over een monteur die al meer dan 30...
xperthr arbo
De Do’s en Don’ts van thuiswerken op een rij 4 dagen
Het is wettelijk vastgelegd. Iedereen heeft het recht om thuis te werken, als dat kan met het werk natuurlijk. Thuiswerken kan grote voordelen opleveren voor zowel werknemer als werkgever. Wel zijn er bepaalde zaken die in ogenschouw moeten worden genomen wil ‘thuiswerken’ een geslaagd project zijn. Waar moet je op letten? Zowel als...
pw de gids management
Is de term HNW toe aan vervanging? 4 dagen
Steeds meer organisaties hebben vormen van Het Nieuwe Werken ingevoerd. Is de term dan nog wel dekkend? Hoe nieuw is het eigenlijk nog? Kortom is de term niet zo’n beetje aan zijn eind gekomen?
pw de gids management
In 6 stappen naar Het Betere Thuiswerken 4 dagen
Het hangt half-onderuitgezakt in een te lage bureaustoel met een ontbrekend wieltje, gekleed in een vies t-shirt of nog erger, eet en drinkt over zijn toetsenbord en kijkt, al muisvegend om aanwezigheid te veinzen met een oog naar Netflix, en met het andere naar die leuke buurvrouw of –man een balkonnetje lager. Rara wie is dat? De...
pw de gids management
Het Nieuwe Beoordelen zorgt voor meer betrokkenheid op werkvloer 4 dagen
Kan een beoordelingsgesprek bijdragen aan meer medewerkersbetrokkenheid? Ja, zolang het focust op de talenten.
pw de gids management
8 Tips voor de ideale werkplek 4 dagen
Slechts een op de tien Nederlandse werkenden is tevreden met zijn of haar werkplek, zo blijkt uit de Global Workplace Report . Dat moet dus beter. Maar hoe zorg je als werkgever nou voor een plek die wel tot tevredenheid leidt?
pw de gids management
4 tips die een team agile maken 4 dagen
Agile is de mate waarin een organisatie snel en goed kan inspelen op veranderende omstandigheden. Vaak vertaald als flexibel, en het geldt als ideaal voor professionals, teams, organisaties en zelfs branches. En het klinkt ook erg prachtig: iedereen past zich op tijd aan op de omstandigheden, vlak voordat ze inderdaad veranderen in de...
pw de gids management
10 Tips om je organisatie aantrekkelijk te maken voor millennials en Generatie Z 4 dagen
Hoe zorg je ervoor dat je jouw organisatie aantrekkelijk maakt voor talent? Millennials en Generatie Z kijken naar hele andere dingen dan we traditioneel belangrijk vinden in onze organisatie. 10 tips op een rijtje om de jongste generaties op de werkvloer te behouden.
pw de gids management
8 Factoren die werkgeluk belemmeren 4 dagen
Hoe gelukkiger op de werkvloer, hoe beter de prestaties. Dat is inmiddels algemeen bekend. Maar werkgeluk moet vaak opboksen tegen allerlei factoren op kantoor. 8 daarvan op een rijtje.
pw de gids management
3 trends die de toekomst op de werkvloer gaan bepalen 4 dagen
De specifieke keuzes die individuele medewerkers maken op het gebied van technologie zijn bepalend voor de toekomst van de werkvloer. Binnen nu en vijf jaar krijgen we te maken met nieuwe manieren van werken en leven. En daar moeten we ons op voorbereiden. Zowel binnen grote als kleine organisaties is het steeds meer geaccepteerd dat...
pw de gids management
Geluk als motor 4 dagen
Bijna elk bedrijf voert periodiek een arbeidstevredenheidsonderzoek uit. Dat is begrijpelijk, maar het is verouderd en weinig ambitieus.
pw de gids management
‘Sturen op output kan niet’ 5 dagen
Organisaties die succesvol willen zijn, hebben een strategie nodig. Maar dat is nog maar de eerste stap. Die strategie moet ook succesvol worden uitgevoerd. Hoe kan HR daar een bijdrage aan leveren?
pw de gids management
6 methoden om leerresultaten te evalueren 5 dagen
De beste manier om een uitspraak te doen over leerresultaten, is door iemand zijn bekwaamheid in de praktijk te laten demonstreren: een proeve van bekwaamheid.
pw de gids management
Whitepaper | Oproepovereenkomst in de WAB, hoe zit dat? 5 dagen
Met de wet arbeidsmarkt in Balans (WAB) verandert er één en ander in de regelgeving rondom oproepkrachten. In deze whitepaper bespreekt arbeidsrechtjurist Edith van Schie wat de regering wil aanpassen aan de oproepovereenkomst. Het is belangrijk om te definiëren wanneer sprake is van een oproepovereenkomst. Als sprake is van een...
xperthr arbo
Video: Zo zet u HR Analytics effectief en succesvol in binnen uw organisatie 5 dagen
In veel organisaties wordt het belang van HR Analytics inmiddels onderkend; het analyseren en interpreteren van data is onmisbaar om te komen tot datagedreven HR-beleid. Maar hoe zet je de volgende stap, met HR Analytics echt waarde creëren voor de organisatie?18 april 2019Topic: HR Analytics
hr praktijk management
Bereken de transitievergoeding voor uw werknemer 5 dagen
Wanneer heeft een werknemer recht op een transitievergoeding en hoe hoog is die vergoeding? Met de tool van PW. komt u eenvoudig tot een betrouwbare berekening.
pw de gids management
Zo werkt het kopen en verkopen van vakantiedagen 5 dagen
Het kopen en verkopen van vakantiedagen kan een handig middel zijn om werknemers te helpen die tijdelijk meer vrije tijd nodig hebben of juist wat meer inkomen willen. In dit voorbeelddocument zijn regelingen opgenomen voor het kopen en verkopen van vakantiedagen. De werkgever kan uiteraard ook alleen voor één van beide regelingen kiezen....
xperthr arbo
Inzetbaarheid oudere werknemer geeft werkgever kopzorgen 5 dagen
Werkgevers maken zich zorgen over de verhoogde AOW-leeftijd. Zij verwachten problemen door beperkte inzetbaarheid van mensen met gezondheidsproblemen en voorzien dat werknemers het lichamelijk niet volhouden om door te werken tot de AOW-leeftijd. Het goede nieuws is dat die zorgen zich uiten in meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid...
pw de gids management
Video: Hoe ga je van functies naar rollen? 5 dagen
Per organisatietype zijn er kenmerken die maken of je wel of niet gaat werken in generieke functies eventueel in combinatie met rollen. Wilma van Vuuren, docent Bouwen aan een dynamisch functiehuis, legt in deze video uit hoe je van functies naar rollen gaat.16 april 2019Topic: Beoordelen & functioneren
hr praktijk management
Het XpertHR College – AVG: een jaar later 6 dagen
De invoering van de AVG bezorgde HR vorig jaar een drukke periode. Een jaar later helpen wij u opnieuw met het opfrissen van de hoofdzaken. Krijg het mee tijdens het XpertHR College op 14 mei! Steffie Schepers HR bereidde zich begin 2018 voor op de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), die per 25 mei 2018 van kracht ging. Een jaar later...
xperthr arbo
Slapende dienstverbanden verboden, asociaal of geen van beide? 6 dagen
Kan een werkgever worden verplicht om een langdurig zieke werknemer te ontslaan en hem de transitievergoeding te betalen? Arbeidsrechtjurist Edith van Schie vindt van niet. Een aantal recente uitspraken zetten de discussie over slapende dienstverbanden op scherp.  Wie in de media leest over slapende dienstverbanden ziet vooral de kant van zieke...
xperthr arbo
Talenten aantrekken in IT: kansen in diversiteit en inclusiviteit 6 dagen
IT'ers zijn moeilijk te vinden en toppers al helemaal. Toch liggen er kansen voor organisaties die het net iets anders doen om die toppers binnen te halen. En die kansen liggen in diversiteit en inclusiviteit. 12 april 2019Topic: Recruitment 2.0
hr praktijk management
The video’s I hate… 6 dagen
An interactive lecture Last week I gave a lecture (two times 45 minutes) to a group of bachelor students (Business Administration) at the Vrije Universiteit Amsterdam. In an attempt to keep their attention, I gave an interactive lecture. The students could choose which modules in my menu (see below) they preferred. The two green modules were...
hr trend institute management
Video: Voorbeelden systemen van functiewaardering 1 week
Wat zijn de kenmerken van een functiewaarderingsysteem? Wilma van Vuuren, docent Bouwen aan een dynamisch functiehuis, laat in deze video zien uit welke elementen een functiewaarderingsysteem bestaat en zoomt in op twee systemen: een marktconform systeem en een overheidsgerelateerde.19 april 2019Topic: Beoordelen & functioneren
hr praktijk management
Extreem weinig cao’s door harde looneisen en zuinige werkgevers 1 week
Vakbonden zien ruimte voor loonsverhogingen en zijn niet te beroerd om die eis in te brengen aan de onderhandelingstafel. Werkgevers houden de hand liever op de knip. Het resultaat? Extra lange onderhandelingen en extreem weinig cao’s die worden afgesloten.
pw de gids management
Alles over Het Nieuwe Werken bij PW 1 week
De themasite ‘Over Het Nieuwe Werken’ is verhuisd. Nieuws, achtergronden, interviews en best practices over dit onderwerp vindt u voortaan bij PW.
pw de gids management
Slechts 3 op de 10 Nederlandse bedrijven werft succesvol flexibele workforce 1 week
71 procent van organisaties in Nederland heeft moeite met het werven van flexibele arbeidskrachten en medewerkers voor onregelmatige en ploegendiensten. Dat betekent dat slechts drie op de tien organisaties erin slaagt om een flexibele workforce te vinden. Daarnaast geeft 67 procent van de Nederlandse werkgevers aan te worstelen met het behouden...
hr praktijk management
Ontwikkelingen in het vak van opleidingsprofessionals 1 week
Hoewel we niet over een glazen bol beschikken die aangeeft hoe het vak van opleidingskundigen zich gaat ontwikkelen, kunnen we al wel een paar richtingen ontdekken in het huidige werk van opleidingsprofessionals.
pw de gids management
40-urige werkweek is niet meer van deze tijd 1 week
De klassieke werkweek van 40 uur lijkt aan zijn einde gekomen te zijn. Zowel werknemers als hun werkgever zien er het nut niet meer van in. We kunnen werken waar en wanneer we willen immers.
pw de gids management
HR-managers vinden beoordelingsgesprekken verspilling van tijd en geld 1 week
Beoordelingsgesprekken leveren alleen maar frustratie op voor managers en werknemers. Ze zijn niet motiverend en hebben geen positief effect op de prestatie omdat ze vooral terugkijken. Organisaties kunnen zich veel beter richten op doorlopende coaching, waardoor teamleden het hele jaar door te horen krijgen hoe ze hebben gepresteerd en hoe het...
personeelsnet management
Te veel informatie kan de werknemer niet aan 1 week
Apps, telefoon, e-mail. Het moderne werken heeft een voordeel. We kunnen overal en altijd wanneer we willen werken. Nadeel: er is een overload aan informatie en ‘we staan altijd aan’. Bijna drie op de tien werknemers kan al die informatie niet verwerken.
pw de gids management
Video: Hoe moet een dynamische functiebeschrijving eruit zien? 1 week
Een functiebeschrijving die je enerzijds goed kunt gebruiken om functiewaardering toe te passen en die anderzijds voldoende ruimte laat voor de wendbare medewerker/organisatie, hoe ziet die eruit? In deze video legt Wilma van Vuuren, docent Masterclass Bouwen aan een dynamisch functiehuis van HR Academy, uit wat het format van een...
hr praktijk management
Doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd 1 week
Sinds 1 januari 2016 zijn nieuwe regels van kracht voor het verlengen en beëindigen van arbeidsovereenkomsten met werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben gepasseerd. Met de Wet Doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd zijn verschillende wetten veranderd om de aantrekkelijkheid van het laten doorwerken van AOW-gerechtigde...
pw de gids management
Geluk op het werk: wat is dat eigenlijk? 1 week
Een 7,2. Dat is de score van Nederlanders als het gaat om geluk op het werk. Een ruime voldoende dus, maar… wat wil dat precies zeggen? Zijn wij tevreden, bevlogen of betrokken?
pw de gids management
4 vragen over de beeldschermbril 1 week
Wat is een beeldschermbril, moet de werkgever die verstrekken en mag dat onbelast? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rij. 1. Wat is een beeldschermbril? De speciale beeldschermbril is in feite een zwakke leesbril, geschikt voor een tussenafstand van circa 50 cm (40 cm tot het toetsenbord, 60 cm tot het scherm), de afstand tussen de...
xperthr arbo
Mobiele telefoon leidt af, maar vooral buiten het werk 1 week
Je werk doen, met allemaal schermen om je heen die kunnen afleiden, is dat wel verstandig? Want alleen al de aanwezigheid van een mobiele telefoon, kan leiden tot slechtere prestaties. Maar er kunnen ook positieve kanten zitten aan het gelijktijdig gebruik van verschillende schermen.
personeelsnet management
Vitaliteit, zo maak je er werk van 1 week
Steeds meer organisaties – met name de HR-professionals – buigen zich over de vraag: Hoe houd je medewerkers gemotiveerd en vitaal? Dit wordt niet alleen gedreven door marktomstandigheden als hogere pensioenleeftijden, snelle technologische ontwikkelingen en problemen om goed gekwalificeerde en getalenteerde medewerkers te vinden. Een succesvolle...
hr praktijk management

Pagina's