economie

922 nieuwsberichten gevonden
Dringend advies Belastingdienst aan ondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling
3 dagen
Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers hierover een brief van de Belastingdienst. De Belastingdienst ziet dat het bijzonder uitstel van 60.000 ondernemers is afgelopen, maar dat zij nog geen verlenging hebben aangevraagd. Dit terwijl zij, na afloop van het bijzonder uitstel, niet alle belastingen...
Start before you are ready
1 week
Dat deed ik zo’n 5 jaar geleden. Ik had helemaal geen ambitie om ondernemer te worden maar toen ik er over na ging denken, werd ik wel enthousiast over het idee. Ik begon dus als een “echte ondernemer” met een risico nemen en in het diepe te springen. Want wist ik veel hoe dat zou gaan lopen. Ik had niet iemand die me aan het handje nam en wees op mogelijkheden of vereisten. Ik had geen idee! Learn by doing De ervaring had ik, het netwerk ook en dan maar hopen dat ik ook de gunfactor had. Die...
Stapeling tijdens de coronapandemie
1 week
Dashboard met de resultaten van onderzoek naar de stapeling van het gebruik van regelingen en voorzieningen en enkele vormen van problematiek in het sociaal domein gedurende de coronapandemie.
Bijstandsdebiteuren en -fraudestatistiek, kw4 2020
1 week
Deze tabellen bevatten informatie over bijstandsdebiteuren en -fraude.
Loonverschil tussen top en gewone werknemer iets kleiner
1 week
Het verschil in loon tussen de top en de doorsnee werknemers van de duizend grootste bedrijven in Nederland is iets kleiner geworden. Het brutojaarsalaris van de vijf topverdieners per bedrijf was vorig jaar 5,9 keer zo hoog als de doorsnee voltijdlonen bij deze grote bedrijven.
AZW: uitkomsten werknemersenquête, 4e kwartaal 2020
1 week
AZW: uitkomsten werknemersenquête, 4e kwartaal 2020
Weinig stakingen in 2020
1 week
Coronajaar 2020 kende weinig stakingen, maar naar verhouding veel verloren arbeidsdagen. Er waren 9 werkstakingen, waarvan 6 in het eerste kwartaal. Daar waren 211 duizend arbeidsdagen mee gemoeid. De meeste arbeidsdagen gingen verloren in het onderwijs.
AZW: uitkomsten werkgeversenquête, 4e kwartaal 2020
1 week
AZW: uitkomsten werkgeversenquête, 4e kwartaal 2020
Gemiddelde loonkloof bij de grootste duizend bedrijven, 2010-2020
1 week
In deze tabel is de gemiddelde loonkloof berekend bij de grootste duizend bedrijven voor de jaren 2010-2020
Aansluiting opleiding en werk mbo-gediplomeerden, 2020
1 week
Tabellen over de aansluiting van opleiding en werk van mbo’ers die in schooljaar 2018/’19 hun diploma hebben behaald uitgesplitst naar instelling en regio.
Uitgaven bijzondere bijstand naar cluster, 2020
1 week
Totale uitgaven aan bijzondere bijstand in 2020 naar cluster, op het verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De arbeidsmarkt in cijfers
1 week
Dit is de zesde keer dat De arbeidsmarkt in cijfers verschijnt. In deze editie staan de jaarcijfers van 2020 centraal, op basis van de gegevens die per begin april 2021 beschikbaar waren. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt waren uitzonderlijk in 2020. Doorgaans reageert de arbeidsmarkt met enige vertraging op economische ontwikkelingen. Door de ingrijpende maatregelen waarmee de coronapandemie gepaard ging, en de steunmaatregelen, was de ontwikkeling op de arbeidsmarkt anders dan in...
Wisselingen arbeidsmarkt, maart
2 weken
In maart waren 326 duizend mensen werkloos. Drie maanden eerder, in december 2020, waren er 368 duizend werklozen. In die periode is het aantal werklozen dus met 42 duizend afgenomen.
Werkloosheid verder gedaald
2 weken
In maart 2021 waren 326 duizend mensen werkloos. Gemiddeld over de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen met 14 duizend per maand. In dezelfde periode kwamen er gemiddeld per maand 8 duizend mensen met betaald werk bij.
Verlenging kinderopvangtoeslag, 2013-2019
2 weken
Verlenging duur kinderopvangtoeslag bij werkloosheid, 2013-2019
Geen onverstaanbare meetings meer
2 weken
Thuiswerken is het nu, maar voor veel ondernemers en bedrijven is het ook de toekomst. Wanneer je vanuit huis aan het vergaderen bent, is het van belang dat jij goed verstaanbaar bent en je de anderen duidelijk hoort. Omdat de speakers en microfoon van je laptop vaak niet goed genoeg zijn, heb je een vergaderspeaker nodig. De Poly Sync is de ideale professionele vergaderspeaker voor effectieve meetings. Voor thuis Met de Poly Sync 20 heb je een vergaderspeaker voor thuis. Je sluit de...
De kracht van bellen
2 weken
Sinds enige tijd heb ik een “jonge” compagnon. Een dertiger. Die denkt anders, doet anders. En dat is leuk. Geeft een frisse blik. Leerzaam vooral. Zij is helemaal van de techniek. Schakelt daarin snel. Dan voel ik me af en toe net een slak. En soms lacht ze me uit. Vorige week nog. Toen ik een “nog niet klant” voorstelde om even te bellen. Zij worstelde met de naam van haar bedrijf. En dat is net iets voor mij. Om daarover mee te denken. Bellen is uit de tijd. Zei mijn “jonge” compagnon. Dat...
NEA 2020 Resultaten in vogelvlucht
2 weken
In deze resultaten in vogelvlucht geven CBS en TNO een toegankelijke eerste indruk van de resultaten van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2020 in woorden en figuren.
1 op 5 werknemers kwam in 2020 (vrijwel) niemand tegen tijdens het werk
2 weken
Eind 2020 gaf 22 procent van alle werknemers aan tijdens het werk hooguit één keer per dag een werkgerelateerde persoonlijke ontmoeting te hebben. In 2018 was dat nog 10 procent. De mate van telefonisch en digitaal contact bleef in deze periode vrijwel gelijk.
Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2020 Resultaten
2 weken
Deze publicatie beschrijft arbeidsomstandigheden van werknemers in 2020, uitgesplist naar geslacht, leeftijd en bedrijfstak. Aan bod komen onder meer arbeidsongevallen, ziekteverzuim, inzetbaarheid, arbeidsvoorwaarden en werkdruk.
Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2020 Methode
2 weken
Deze publicatie vormt de methodologische verantwoording bij de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2020. Deze enquête onder werknemers in Nederland beschrijft onder meer arbeidsongevallen, ziekteverzuim en werkdruk.
Tabellen Tozo voorlopig februari 2021
2 weken
Aantal uitkeringen in het kader van de Tozo.
Aantal banen per SBI per maand, nov 2020 – jan* 2021
3 weken
Aantal banen van werknemers per SBI per maand, november 2020 – januari* 2021
Culturele diversiteit Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten februari 2021
3 weken
Culturele diversiteit onder werknemers van Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, februari 2021
Grootste loonkostenstijging in 12 jaar
3 weken
De loonkosten per gewerkt uur van werknemers zijn in 2020 met 3,1% gestegen ten opzichte van 2019. Dit is de grootste stijging na 2008. Hoewel er in 2020 minder werd uitgegeven aan loonkosten, viel het bedrag per gewerkt uur hoger uit, doordat werknemers als gevolg van de coronacrisis aanzienlijk minder uren maakten.
Culturele diversiteit HTM Personenvervoer november 2020
3 weken
Culturele diversiteit onder werknemers van HTM Personenvervoer, november 2020
Economisch beeld wat negatiever
3 weken
Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS is in april negatiever dan een maand eerder.
Arbeidsparticipatie statushouders stagneert
3 weken
Van de statushouders die in 2014 een verblijfsvergunning asiel hebben ontvangen, had 43 procent medio 2020 een baan. De arbeidsparticipatie nam de afgelopen jaren toe, maar de toename is tijdens de coronacrisis tot stilstand gekomen.
Wat is het verschil tussen een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering?
3 weken
Wanneer u als zelfstandig ondernemer of als zzp’er te maken krijgt met letselschade, dan kunnen de gevolgen groot zijn. U krijgt te maken met de gevolgen van arbeidsongeschiktheid, namelijk (tijdelijk) geen of minder inkomen. Mogelijk heeft u daar als zzp’er al over nagedacht en daarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Mocht een ander aansprakelijk zijn voor uw letselschade, dan is het aan te raden om niet alleen een beroep te doen op uw arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar...
Barometer culturele diversiteit
3 weken
Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het CBS in het kader van de Barometer Culturele Diversiteit een dashboard gemaakt met cijfers over culturele diversiteit op de arbeidsmarkt.

Pagina's

Abonneren op economie