economie

692 nieuwsberichten gevonden
Zeven op de tien ondernemers verwacht coronacrisis te overleven
18 uur
Circa 7 op de 10 ondernemers verwacht dat het bedrijf de coronacrisis (zeker of waarschijnlijk) zal overleven. 2 op de 10 kan het nog niet inschatten en 1 op de 10 verwacht de coronacrisis waarschijnlijk niet te overleven. Dit zijn enkele van de resultaten van de vierde KVK-Flitspeiling onder ruim 1800 ondernemers in de periode van 14 tot en met 24 mei 2020. Voor de sectoren cultuur, sport en recreatie, detailhandel, horeca en persoonlijke dienstverlening ligt dit aandeel iets lager, hier...
Maandcijfers gewerkte uren EBB
1 dag
Om de uitwerking van de coronamaatregelen op de arbeidsmarkt zo actueel mogelijk in beeld te brengen, zijn maandcijfers over de gewerkte uren per werkende berekend vanaf 2013 tot nu.
2,1 procent minder uren gewerkt in eerste kwartaal
1 dag
Alle werkenden van Nederland, werknemers en zelfstandigen, werkten in het eerste kwartaal van 2020 in totaal 3,4 miljard uren. Dat is 2,1 procent minder dan in het kwartaal ervoor (gecorrigeerd voor seizoeninvloeden).
Gebruik Tozo in april 2020
1 dag
Aantal uitkeringen in het kader van de Tozo.
Vermogensonderzoeken in het buitenland 2018
1 dag
In dit rapport worden de resultaten beschreven van het onderzoek naar vermogensonderzoeken in het buitenland door gemeenten in 2018. Opdrachtgever: het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
Aansluiting opleiding en werk mbo-gediplomeerden, 2019
2 dagen
Maatwerktabellen over de aansluiting van opleiding en werk van mbo’ers die in schooljaar 2017/’18 hun diploma hebben behaald uitgesplitst naar instelling en regio.
In maart 413 duizend personen met algemene bijstand
1 week
Eind maart 2020 telde Nederland 413 duizend personen tot de AOW-gerechtigde leeftijd met een algemene bijstandsuitkering. Dat zijn er 2 duizend minder dan aan het eind van het vierde kwartaal van 2019, maar duizend meer dan eind februari 2020.
AZW: ontstane vacatures, branche, RegioPlus-(arbeidsmarkt)regio, 2017-2018
1 week
Ontstane online vacatures binnen zorg en welzijn naar AZW-hoofdbranche en RegioPlus-(arbeidsmarkt)regio, van 2017 en 2018.
AZW-smal: Uitstroom werknemers, 55+, branche, 2017-2018
1 week
Uitstroom van werknemers uit zorg en welzijn smal; 55+, branche, mobiliteitskenmerk, 2017-2018
AZW: Pendel, woon- en werkregio, 2016-2018
1 week
Inkomende en uitgaande pendel van werknemers in zorg en welzijn naar woon- en werkregio, 2016-2018
AZW-smal: Uitstroom werknemers, baanselectie, 2017-2019
1 week
Uitstroom van werknemers uit zorg en welzijn smal: leeftijdscategorie, branche, baanselecties, 2017-2019.
Werkzame Beroep Bevolking verbijzonderd naar diverse onderwerpen
1 week
Werkzame Beroep Bevolking verbijzonderd naar diverse onderwerpen, 2003 - 2019
Enorm veel mogelijkheden in een klein kastje
1 week
Je eigen gepersonaliseerde mini-pc Een Asus barebone is een mini pc. Hoe klein is mini? Hij past in je handpalm. Dit maakt ‘m kleiner dan zelfs de meest compacte laptops bijvoorbeeld. Het grote voordeel van dit formaat is dat deze pc overal past. Op je bureau, eronder of misschien wel achter je monitor waarop je werkt. Een barebone past overal. Let er wel op dat zoals de naam al aangeeft het om een barebone gaat, wat wil zeggen dat de pc nog niet helemaal af is. Een barebone moet je nog...
Werkzame beroepsbevolking, 2019
1 week
Werkzame beroepsbevolking naar positie in de werkkring, geslacht en leeftijd in jaren
Goede klantgesprekken doen pijn
2 weken
Goede klantgesprekken doen pijn. Iedere klant die ik dit vertel, vindt dat een vreemde uitspraak. Want klantgericht als we zijn, gaan we voor het goede gevoel van de klant. Dat we leuk en positief met elkaar in gesprek zijn. We willen vooral lief zijn voor de klant, plooien gladstrijken en moeilijke stiltes vermijden. Maar als je echt iets wilt bereiken met je klant dan moet je je klant soms pijn doen. Want voor verandering of beweging zijn er maar twee routes te bewandelen. De route van pijn (...
Wisselingen arbeidsmarkt, april
2 weken
Overzicht van wisselingen van arbeidsposities in april
160 duizend minder mensen met werk in april
2 weken
Het aantal mensen met betaald werk daalde in april met 160 duizend naar 8,9 miljoen. Een terugval van die omvang in een maand tijd is niet eerder voorgekomen sinds er maandcijfers worden samengesteld (vanaf 2003).
Werkloosheid en de coronacrisis: wat meet het CBS precies?
2 weken
De bijzondere maatregelen die gelden tijdens de coronocrisis stelt het CBS voor uitdagingen bij het samenstellen van werkloosheidscijfers.
Caroline van Bommel: “Onderhoud contact met andere ondernemers”
2 weken
Interview met Caroline van Bommel van Ken je Kracht Als zzp’er wil jij jouw financiën graag zo goed mogelijk geregeld hebben. Spaar je wel (genoeg)? Plan je voldoende vooruit? Om te kijken hoe succesvolle ondernemers dit doen, interviewen wij maandelijks een van onze leden. Deze maand: Caroline van Bommel van Ken je Kracht. Wij vroegen haar hoe zij haar zaken op het gebied van financiën als zzp’er heeft geregeld. Het interview wordt mede mogelijk gemaakt door zzp-bank Knab, themapartner van ZZP...
Europees Sociaal Fonds in Nederland, 2014-2019
3 weken
Dashboard rondom de uitvoering van het Europees Sociaal Fonds (ESF) in Nederland, 2014-2019.
Verhuizen en sociale voorzieningen in Almelo, 2016-2019
3 weken
Verhuizingen van en naar Almelo gedurende 2016, 2017 en 2018 naar soort woning en mate waarin bewoners van corporatiehuurwoningen binnen Almelo gebruikmaken van sociale voorzieningen op 1 januari 2019.
Economie in laagconjunctuur
3 weken
Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS is medio mei fors verslechterd. De economie is in een fase van laagconjunctuur gekomen.
Economie krimpt met 1,7 procent in eerste kwartaal 2020
3 weken
Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, is het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal van 2020 met 1,7 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat is de grootste krimp na het eerste kwartaal van 2009.
Aantal vacatures daalt met 60 duizend in eerste kwartaal
3 weken
Aan het einde van het eerste kwartaal van 2020 waren er 60 duizend vacatures minder dan een kwartaal eerder. Het gemiddelde aantal banen groeide met 23 duizend, minder dan in de voorgaande kwartalen. Het gemiddelde aantal werklozen daalde in het eerste kwartaal met 39 duizend.
Vooral uitzendkrachten in eerste kwartaal vaker zonder werk
3 weken
IIn het eerste kwartaal van 2020 waren er 1,8 miljoen werknemers met een flexibel dienstverband. In het eerste kwartaal van 2019 waren dat er nog 1,9 miljoen. De afname is het grootst bij het aantal uitzendkrachten.
Het is tijd voor nieuwe kansen
3 weken
Ik had zomaar een spontaan gesprek met de eigenaar van een lokale boekenwinkel. “Hoe gaat ie…”, vroeg ik. “Ik mag niet klagen…”, zei hij. “Het loopt wel door. Soms bellen klanten mij met een bestelling, als ze de deur niet uit willen. Maar in de winkel is het rustig. En bij jou dan?”, vroeg hij terwijl hij me al wat somber aankeek. Dus ik vertelde enthousiast over het online werken met klanten. De masterclasses van afgelopen maand. De kansen voor ondernemers om online te werken. En de...
Statistisch Bulletin nr. 05
3 weken
Bulletin met de meest recente CBS-cijfers over verschillende thema’s.
Ontvangen Tozo in de administratie: hoe verwerk je jouw ZZP-noodhulp in de boekhouding?
3 weken
Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) aanvragen? Een steunmaatregel voor zzp’ers zoals jij, om de grootste klappen van de coronacrisis op te vangen. Financiële steun voor zelfstandigen die het echt nodig hebben, als belangrijke aanvulling om tot een minimuminkomen te komen. Tip: gebruik de Tozo-uitkering om maximaal 3 maanden inkomensondersteuning aan te vragen. Of gebruik een lening tot bedrijfskapitaal, tot maximaal €10.517. Let op: de inkomensondersteuning is een...
Gebruik Tozo in maart 2020
4 weken
Landelijke cijfers over het aantal uitkeringen en het aantal personen met een uitkering in het kader van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), maart 2020.
Ziekteverzuim eerste kwartaal hoogste in 17 jaar
4 weken
In het eerste kwartaal van 2020 is het ziekteverzuim onder werknemers opgelopen tot 5,2 procent, het hoogste verzuim sinds het eerste kwartaal van 2003. De toename deed zich voor in vrijwel alle bedrijfstakken.

Pagina's

Abonneren op economie