or

41 nieuwsberichten gevonden
Adviesrecht bij groepsgewijs inlenen arbeidskrachten?
8 uur
Als 90 procent van de werknemers voor een bedrijf via een uitzendbureau worden ‘ingeleend’, heeft de or dan adviesrecht over de contracten die bedrijf en uitzendbureau met elkaar afsluiten? De or van Albert Heijn E-commerce vindt van wel. Op 29 juni stonden bedrijf en or tegenover elkaar in de … Het bericht Adviesrecht bij groepsgewijs inlenen arbeidskrachten? verscheen eerst op ORnet.
Thuiswerken? Let op de verbindingen
12 uur
Thuiswerken, dat willen we wel. Zeker enkele dagen per week, als het kan. Maar de voorzieningen zijn nog altijd niet op orde. Zo blijkt uit internationaal onderzoek door automatiseerder Ivanti onder kantoormedewerkers, IT-professionals en managers. Waar knelt de schoen, en wat kunnen we eraan … Het bericht Thuiswerken? Let op de verbindingen verscheen eerst op ORnet.
Meeste mensen met long covid volledig afgekeurd
1 dag
Van de werknemers met langdurige coronaklachten die na 2 jaar ziekte gekeurd worden krijgt 85 procent een arbeidsongeschiktheidsuitkering. De meerderheid, zo’n 62 procent, wordt volledig arbeidsongeschikt verklaard. Dat meldt het UWV na een eigen analyse van de WIA-beoordelingen van cliënten met … Het bericht Meeste mensen met long covid volledig afgekeurd verscheen eerst op ORnet.
‘We zijn zelfverzekerder geworden’
1 dag
Machteld Tiessens is or-voorzitter bij zorgorganisatie Stichting Odion. Na de afschaffing van een Dagelijks Bestuur is de ondernemingsraad zelfverzekerder geworden, ziet ze. Nog maar drie jaar in de or en dan al voorzitter? ‘Ja! Ik was al heel snel vicevoorzitter en nu inmiddels voorzitter. … Het bericht ‘We zijn zelfverzekerder geworden’ verscheen eerst op ORnet.
Wat de or moet weten over thuiswerken
3 dagen
Het kabinet roept werkgevers op om afspraken met werknemers te maken om thuiswerken te stimuleren. Hoe regel je als or momenteel zo veel mogelijk goeds voor de thuiswerkers? En voor de mensen die daar niet kunnen, willen of mogen werken? Je leest het in dit dossier. Spring snel … Het bericht Wat de or moet weten over thuiswerken verscheen eerst op ORnet.
De zomer is in aantocht
4 dagen
De laatste loodjes, deze week nog drie trainingen, volgende week nog twee en een congres en dan de week erop nog maar één training en dan... met de vouwwagen richting Frankrijk, richting de Pyreneeën. Dit jaar een compromis met onze pubers, die willen niet naar de bergen. Dus het wordt tien dagen … Het bericht De zomer is in aantocht verscheen eerst op ORnet.
Wat te doen aan de krapte op de arbeidsmarkt?
4 dagen
‘Alleen met de inzet van zowel overheid, werkgevers en werkenden samen kunnen we dit aanpakken.’ Zo omschrijft Karien van Gennip (CDA), minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in een Kamerbrief wat ze wil doen aan de krapte op de arbeidsmarkt. Hoe krijgt dat concreet handen en voeten? Voor … Het bericht Wat te doen aan de krapte op de arbeidsmarkt? verscheen eerst op ORnet.
Omgaan met ‘gedoe’ in de or
4 dagen
Hoe zorg je ervoor dat de communicatie met de bestuurder niet vastloopt in welles-nietes? Door te kiezen voor een manier van communiceren die verbindt in plaats van veroordeelt. Jan Carel van Dorp maakt ons wegwijs in de gereedschapskist van geweldloos communiceren. Naar elkaar luisteren en … Het bericht Omgaan met ‘gedoe’ in de or verscheen eerst op ORnet.
‘We horen laat van zijn plannen’
5 dagen
Het gebeurt geregeld dat een or met een adviesaanvraag wordt geconfronteerd als alles al in kannen en kruiken is. Het voorgenomen besluit was al definitief. Hoe kan dit beter? Donderdagmorgen belde de or van Hamersma BV mij op en een halfuur later zat ik in een Zoomgesprek. Er lag plotseling een … Het bericht ‘We horen laat van zijn plannen’ verscheen eerst op ORnet.
Links of rechts?
6 dagen
‘Als ik dit koffiekopje zo voor jullie houd, waar zit het oortje dan?’ De or-leden die tegenover mij zitten kijken me verward en enigszins geschrokken aan. Ze voeren een verhit gesprek: hun bestuurder heeft tijdens de vorige vergadering gezegd dat de or niet gaat over thema ‘X’. Dit terwijl de … Het bericht Links of rechts? verscheen eerst op ORnet.
Thuiswerken raakt steeds meer ingeburgerd
6 dagen
Eén op elke drie werknemers blijft minstens de helft van de werkweek thuiswerken. Twee van elke drie bedrijfsorganisaties heeft een thuiswerkregeling. En bijna altijd zit daar ook een thuiswerkvergoeding bij. Dit blijkt uit onderzoek bij iets meer dan duizend werkgevers, uitgevoerd door het … Het bericht Thuiswerken raakt steeds meer ingeburgerd verscheen eerst op ORnet.
Wat heeft de centrale ondernemingsraad over ons te zeggen?
1 week
‘Ons bedrijf heeft meerdere vestigingen in Nederland, elk met een eigen or. Er is ook een centrale directie met een eigen or. Wat als de centrale directie iets over de vestigingen wil besluiten? Ligt het dan ook bij de ondernemingsraden van de vestigingen?’ Artikel 33 van de WOR stelt: ‘de … Het bericht Wat heeft de centrale ondernemingsraad over ons te zeggen? verscheen eerst op ORnet.
Or moet instemmen met discriminatievrij selecteren
1 week
Gelijke kansen voor iedereen bij werving en selectie is een van de uitgangspunten die horen bij een bedrijf dat diversiteit en inclusie serieus neemt. Het wetsvoorstel ‘Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie’ wil daaraan bijdragen. De Tweede Kamer is onlangs verder gegaan met de … Het bericht Or moet instemmen met discriminatievrij selecteren verscheen eerst op ORnet.
Een goed advies maar niemand die ervan weet, hoe voorkom je dat?
1 week
Een van de belangrijkste rechten in de WOR is het adviesrecht. Hierdoor kunnen werknemers, via de ondernemingsraad, invloed hebben op belangrijke economische of organisatorische besluiten in hun organisatie. Toch gaat het nog vaak mis bij de laatste belangrijke stap: de communicatie naar de … Het bericht Een goed advies maar niemand die ervan weet, hoe voorkom je dat? verscheen eerst op ORnet.
‘Eindelijk meer pensioen’
1 week
De pensioenen gaan omhoog. ABP, het grootste pensioenfonds en een pensioenfonds in de metaal (PME) hebben al verhogingen aangekondigd per 1 juli. Experts verwachten dat alle 5 grote fondsen de pensioenuitkeringen zullen verhogen. De FNV verwacht aankondigingen bij meer fondsen. De fondsen hopen zelf … Het bericht ‘Eindelijk meer pensioen’ verscheen eerst op ORnet.
Wie zijn jullie ‘Partners of Choice’?
1 week
Als je in de ondernemingsraad stapt, denk je misschien niet direct aan dat je ook dan te maken krijgt met inkoop. Toch is dat het geval. Ornet publiceerde een onderzoek naar de belangrijkste or-werkgebieden, dat laat zien welke dienstverleners het vaakst worden gekozen. En … Het bericht Wie zijn jullie ‘Partners of Choice’? verscheen eerst op ORnet.
Corona komt weer terug
1 week
Het aantal coronabesmettingen neemt snel toe. Ook op de werkvloer is dat te merken. Arbodiensten en werkgevers benadrukken daarom weer de hygiëneregels op het werk. Werkgevers willen ook meer duidelijkheid van het kabinet. In een week liep het aantal geregistreerde besmettingen op met 70 procent, … Het bericht Corona komt weer terug verscheen eerst op ORnet.
Belangstelling polsen
1 week
'Ik heb begrepen dat je voorafgaand aan tussentijdse or-verkiezingen een belangstellingsregistratie kan houden. Hoe werkt dit?' Een belangstellingsregistratie is het polsen van de belangstelling voor de openstaande zetels. Het is bedoeld om vooraf inzicht te krijgen of er bij (tussentijdse) … Het bericht Belangstelling polsen verscheen eerst op ORnet.
Loonstijging zet door
1 week
De lonen gaan omhoog. In mei was de gemiddelde afspraak 3,6 procent erbij. Dat is tweetiende procent meer dan in april. Zo blijkt uit het maandbericht van werkgeversvereniging AWVN. Niet alle werkgevers zijn verheugd over die aanhoudende stijging. Er werden in mei 26 nieuwe cao-akkoorden … Het bericht Loonstijging zet door verscheen eerst op ORnet.
De vierdaagse grijpt om zich heen; doet u mee?
2 weken
In het Verenigd Koninkrijk is een groot experiment met de vierdaagse werkweek begonnen. Ruim 3.300 werknemers bij 700 bedrijven doen eraan mee. Ze werken 6 maanden 4 dagen per week, tegen hetzelfde loon. En ze zijn 1 dag extra per week vrij. Het Westen experimenteert volop met de vierdaagse. Hoe kan … Het bericht De vierdaagse grijpt om zich heen; doet u mee? verscheen eerst op ORnet.
Karige subsidie long covid is ‘mooi begin’
2 weken
Werkgevers in de sectoren zorg en welzijn kunnen subsidie aanvragen om werknemers na 2 jaar ziekte in dienst te houden. De subsidie is bedoeld als een tegemoetkoming in de loonkosten. Aanvragen kan in 3 tijdvakken, tot 1 februari 2023. Het gaat om werknemers in de zorg die tussen maart 2020 en … Het bericht Karige subsidie long covid is ‘mooi begin’ verscheen eerst op ORnet.
Bedrog leidt tot ontslag op staande voet
2 weken
Een hoge functionaris bij een bedrijf heeft ‘op afstand’ een verkeerde voorstelling van zaken gegeven over een ondernemingsovereenkomst met de ondernemingsraad. De werkgever heeft hem op staande voet ontslagen. Zowel de kantonrechter als Gerechtshof achten dit ontslag rechtsgeldig. In deze zaak was … Het bericht Bedrog leidt tot ontslag op staande voet verscheen eerst op ORnet.
Afstand
2 weken
Als pleitbezorger van duurzame ontwikkeling toog ik laatst met wat spullen die ik niet meer gebruikte, waarop ik was uitgekeken of die alleen maar ruimte innamen naar een kringloopwinkel in de buurt. De spullen waren compleet en schoongemaakt, afgezien van een klein vlekje op een Perzisch tapijt. … Het bericht Afstand verscheen eerst op ORnet.
‘Veel ondernemingsraden durven niet door te zetten’
2 weken
Manon Krol ondersteunt als adviseur al meer dan 10 jaar ondernemingsraden. Haar ideale wereld in de medezeggenschap: 'Een bestuurder die vraagt om advies omdat hij dit wil en niet omdat het in de WOR staat'. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Soms wordt de or door de bestuurder als een soort te … Het bericht ‘Veel ondernemingsraden durven niet door te zetten’ verscheen eerst op ORnet.
Werkplek wordt onveiliger; meer discriminatie verwacht
2 weken
Bijna 1 op elke 5 werkenden voelt zich soms onveilig op het werk. En bijna 1 op elke 6 is er weleens gediscrimineerd. Vooral mensen jonger dan 35 jaar hebben dat gevoel. Dit blijkt uit de Discriminatie Arbeidsmonitor 2022 van Nationale Vacaturebank. Uit het onderzoek blijkt dat meer vrouwen dan … Het bericht Werkplek wordt onveiliger; meer discriminatie verwacht verscheen eerst op ORnet.
Op weg naar een goede RI&E
2 weken
De Risico-inventarisatie en Evaluatie (RI&E) is de belangrijkste pijler van het arbobeleid. Maar uit onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie blijkt dat de kwaliteit van talloze RI&E’s ondermaats is. Deze zomer komt er regelgeving om nieuwe RI&E’s naar een hoger niveau te … Het bericht Op weg naar een goede RI&E verscheen eerst op ORnet.
Kabinet houdt indexeren pensioenen niet tegen
2 weken
Wat het kabinet betreft, mogen pensioenfondsen dit jaar de pensioenuitkeringen aanpassen. Dat kan door een wijziging van het Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen per 1 juli aanstaande. Of de pensioenen omhoog gaan, en met hoeveel bepalen de pensioenfondsen zelf. Dit blijkt uit een … Het bericht Kabinet houdt indexeren pensioenen niet tegen verscheen eerst op ORnet.
Geldt er een taaleis om in de or te mogen?
3 weken
'Ik vraag me af of je de Nederlandse taal machtig moet zijn om in de or te kunnen.' Als deze voorwaarde gesteld zou worden, is dat in strijd met de Wet op de ondernemingsraden artikel 6, lid 2 en 3, en is daarmee een beperkende, niet toegestane afwijking op de termijn. Het belemmert de … Het bericht Geldt er een taaleis om in de or te mogen? verscheen eerst op ORnet.
Nieuw hoofdstuk medezeggenschap bij Vestia
3 weken
Bij woningcorporatie Vestia heeft de or sinds het bijna-faillissement in 2012 een afwachtende opstelling omgezet in een kritische rol. Met de splitsing in 2023 van Vestia in  drie corporaties ontstaan er ook drie ondernemingsraden. Woningcorporatie Vestia in Rotterdam was de grootste bezitter van … Het bericht Nieuw hoofdstuk medezeggenschap bij Vestia verscheen eerst op ORnet.
Hoe kom je uit de spaghetti die hybride werken heet?
3 weken
Hybride werken is hèt modewoord van nu. Wie ‘het’ niet doet of biedt, heeft een imagoprobleem. Zeker bij jongere werkenden. Maar deskundigen zijn het eens: hybride werken is geen doel op zich. Het moet een manier zijn om het werk zo efficiënt mogelijk te organiseren. Voor iedereen, en dat is een … Het bericht Hoe kom je uit de spaghetti die hybride werken heet? verscheen eerst op ORnet.

Pagina's

Abonneren op or