or

42 nieuwsberichten gevonden
Het werkbelevingsonderzoek: meten is weten?
2 uur
Drie keer per jaar wordt in het UMC Utrecht het werkbelevingsonderzoek (WBO) uitgezet. Het doel is kort cyclisch meten om een vinger aan de pols te houden. Hierdoor kunnen veranderingen in de resultaten van het WBO ook gemakkelijker worden teruggeleid naar veranderingen in de organisatie, en is het … Het bericht Het werkbelevingsonderzoek: meten is weten? verscheen eerst op ORnet.
‘Terug naar de bedoeling van de zorg’
5 uur
Hoe denken, werken en organiseren we meer vanuit de bedoeling? Deze vraag klinkt in zorg-organisaties steeds vaker, en terecht, zegt Wouter Hart. Want de zorg dreigt verstrikt te raken in een veelheid aan regels. Daarbij mag ook de ondernemingsraad kritisch naar de eigen rol kijken. Wat is … Het bericht ‘Terug naar de bedoeling van de zorg’ verscheen eerst op ORnet.
Werkgeversfront Metaal en Techniek vertoont barstjes
5 uur
Een delegatie van werknemers uit de sector Metaal en Techniek heeft een petitie aangeboden bij Ron Follon, onderhandelaar van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek. Follon nodigde aansluitend de bonden uit om terug te keren aan de onderhandelingstafel. Maar daar heeft de FNV, die namens de … Het bericht Werkgeversfront Metaal en Techniek vertoont barstjes verscheen eerst op ORnet.
Werken in de kleine uurtjes is ook topsport
23 uur
Een aanzienlijk deel van de Nederlandse beroepsbevolking, zo’n 1,3 miljoen, wordt blootgesteld aan de gevaren van nachtarbeid. Wat kan de or voor hen betekenen? ‘Een ploegendienstmedewerker verdient dezelfde behandeling als een topsporter.’ Organisaties spelen met de gezondheid van nachtwerkers. … Het bericht Werken in de kleine uurtjes is ook topsport verscheen eerst op ORnet.
Sneller aan het werk na besmet contact
2 dagen
Werknemers die in contact zijn geweest met een besmet persoon, maar negatief getest zijn op het coronavirus en geen klachten hebben, moeten gewoon naar hun werk kunnen. Dat willen de belangenverenigingen van werkgevers en ondernemers VNO-NCW en MKB-Nederland. Sinds 26 januari zijn de regels iets … Het bericht Sneller aan het werk na besmet contact verscheen eerst op ORnet.
Jaarlijkse scholingsdagen
2 dagen
Ons bedrijf heeft sinds kort een compleet nieuwe or. Klopt het dat je als or-lid recht hebt op vijf scholingsdagen per kalenderjaar? In artikel 18, lid 3, onder b, van de WOR kun je lezen dat het gaat om jaarlijks vijf scholingsdagen voor een or-lid. Een or-lid heeft over een periode van drie … Het bericht Jaarlijkse scholingsdagen verscheen eerst op ORnet.
Deze m/v is nu meer dan ooit nodig
2 dagen
Wie een website, krant of topic op social bekijkt, kan er nu niet omheen: het schandaal rond The Voice. Ongepast gedrag, pesten, misstanden, angstcultuur. Nog altijd bestaat het in veel organisaties. Ondernemingsraden, en VGWM-commissies kunnen er ook iets aan doen. Want veel organisaties hebben nog … Het bericht Deze m/v is nu meer dan ooit nodig verscheen eerst op ORnet.
Ziekteverzuim blijft uitzonderlijk hoog
3 dagen
Ook in december was het ziekteverzuim ‘uitzonderlijk hoog’ volgens de arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Vooral in de gezondheidszorg, de industrie, het onderwijs en de bouw vielen relatief veel mensen tijdelijk uit. Volgens cijfers van deze arbodiensten lag het gemiddelde ziekteverzuim … Het bericht Ziekteverzuim blijft uitzonderlijk hoog verscheen eerst op ORnet.
Or-werk werkt in ons nadeel
4 dagen
‘Wij zijn een ondernemingsraad van een woningbouwvereniging. In de afgelopen jaren hebben wij een aantal keer moeten constateren dat individuele or-leden in normale werkoverleggen worden aangesproken op zaken die zij tijdens de overlegvergadering ter sprake hadden gebracht. Eén van de or-leden kreeg … Het bericht Or-werk werkt in ons nadeel verscheen eerst op ORnet.
Integriteitsonderzoeken nemen hand over hand toe
4 dagen
Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt laten werkgevers nieuwe werknemers vaak screenen op werkervaring, diploma's, schulden of een strafblad. Validata Group, dat zichzelf als marktleider beschouwt, heeft sinds 2020 61 procent meer opdrachten gekregen om kandidaten hierop door te lichten. Ook Hoffmann … Het bericht Integriteitsonderzoeken nemen hand over hand toe verscheen eerst op ORnet.
Mededoenschap bij de ANWB
1 week
Hoever kan medezeggenschap gaan in een organisatie? Vér, wat de ANWB betreft. Daarom is medezeggenschap feitelijk mededóenschap. ‘Concreet betekent dit,’ zegt Kenny Heidt, voorzitter van de or ANWB BV, ‘dat onze ondernemingsraden niet alleen meepraten over beleid, maar het ook helpen … Het bericht Mededoenschap bij de ANWB verscheen eerst op ORnet.
Met de juiste rol krijg je een mooie voorstelling
1 week
Effe zuchten in het nieuwe jaar. Nog maar nauwelijks uit de startblokken, of de eerste schermutselingen over het verstrekken van informatie aan de ondernemingsraad zijn alweer begonnen. Blijft een ingewikkeld dingetje voor menig bestuurder en zeker ook voor advocaten en juristen. Vooral als het gaat … Het bericht Met de juiste rol krijg je een mooie voorstelling verscheen eerst op ORnet.
Or in de zorg: terug naar de menselijk maat met digitalisering en AI
1 week
Het klinkt als een paradox: terug naar de menselijk maat in de zorg dankzij digitalisering en Artificial Intelligence (AI). Toch is die moderne technologie wel degelijk onderdeel van de oplossing. Willem Peter de Ridder legt uit waarom – en hoe de or hierin kan helpen. ‘Veel mensen denken dat AI … Het bericht Or in de zorg: terug naar de menselijk maat met digitalisering en AI verscheen eerst op ORnet.
‘Ook nieuw wetsvoorstel biedt klokkenluider te weinig bescherming’
1 week
De omzetting van een EU-richtlijn voor betere wettelijke bescherming van klokkenluiders in Nederlandse wetgeving is vertraagd. Er is een nieuw wetsvoorstel, maar ook daar is kritiek op. De behandeling van het nieuwe voorstel in de Tweede Kamer is vertraagd. De EU-richtlijn uit 2019 kent een … Het bericht ‘Ook nieuw wetsvoorstel biedt klokkenluider te weinig bescherming’ verscheen eerst op ORnet.
Moet je een masker op tijdens je werk?
1 week
De regering adviseert om ook buiten en op het werk een mondkapje te dragen wanneer het moeilijk is om 1,5 meter afstand te houden. De regering adviseert om dan een wegwerpmondmasker te dragen van type II of type II-R. Het mondkapje moet neus, mond en kin bedekken. Wat betekent dat advies voor de … Het bericht Moet je een masker op tijdens je werk? verscheen eerst op ORnet.
Verslag of notulen?
1 week
We maken als or alleen een verslag van de Overlegvergadering. Moeten we ook een verslag van de or-vergadering maken? Artikel 14 f-h van de WOR bepaalt dat de ondernemingsraad in zijn reglement voorschriften vastlegt omtrent: het opmaken en bekendmaken van de agenda van de vergaderingen van … Het bericht Verslag of notulen? verscheen eerst op ORnet.
Lonen in cao’s stijgen sterk
1 week
In december zijn de lonen in nieuwe of vernieuwde cao’s met gemiddeld 2,6 procent gestegen. Duidelijk meer dan de 2,4 procent loonsverhoging in cao’s van oktober en november. Zo blijkt uit de maandelijkse rapportage van de AWVN over het cao-seizoen. Maar de verwachte inflatie dit jaar is nog … Het bericht Lonen in cao’s stijgen sterk verscheen eerst op ORnet.
Maak burn-out een gespreksonderwerp
1 week
Een op de zes werkenden heeft burn-outklachten, maar structurele aandacht voor het voorkomen van burn-out ontbreekt. Werkgevers nemen te weinig maatregelen of maatregelen die niet werken. Of ze betrekken de or niet bij hun aanpak.   Voor de gezondheid van werkenden is het essentieel dat de or het … Het bericht Maak burn-out een gespreksonderwerp verscheen eerst op ORnet.
Wat de or moet weten over terugkeren naar de zaak
1 week
Het advies van de Rijksoverheid is veranderd in: ‘werk thuis, tenzij het niet anders kan’. Maar in de helft van de bedrijven en beroepen is thuiswerken helemaal geen optie. Hoe kan je dan het beste alle collega's gezond en wel laten doorwerken? Spring snel naar.. Besmettingsgevaar Verplicht … Het bericht Wat de or moet weten over terugkeren naar de zaak verscheen eerst op ORnet.
‘Onbegrijpelijk vonnis over roosters Schiphol-beveiligers’
1 week
CNV Vakmensen gaat namens 40 werknemers bij het beveiligingsbedrijf CTSN op Schiphol in hoger beroep tegen een vonnis van de Amsterdamse rechtbank. Die uitspraak zet de roosters van alle beveiligers bij contractwisselingen op losse schroeven, meent Vakmensen. Daarmee is volgens het CNV 'ongeremde … Het bericht ‘Onbegrijpelijk vonnis over roosters Schiphol-beveiligers’ verscheen eerst op ORnet.
OR jaarboek 2022
1 week
Het OR Jaarboek geeft helder en bondig een praktische uitleg aan bevoegdheden, werkwijze en faciliteiten van de or. Het boek helpt ieder lid van een ondernemingsraad om efficiënt en snel de informatie te vinden die hij of zij nodig heeft, voor, tijdens en na het overleg. Het boek geeft daarnaast … Het bericht OR jaarboek 2022 verscheen eerst op ORnet.
WOR Wet op de ondernemingsraden 2022
1 week
De herziene uitgave van Wet op de ondernemingsraden tekst en commentaar, editie 2022 is geheel up-to-date gemaakt. Naast de uitgebreide toelichtingen is ook de jurisprudentie bijgewerkt en eerdere wijzigingen zijn nader aangevuld door ervaringen uit de praktijk te verwerken.De rechtspraak … Het bericht WOR Wet op de ondernemingsraden 2022 verscheen eerst op ORnet.
Bijna 1 miljoen zit straks zonder pensioen
2 weken
Het aantal mensen dat geen aanvullend pensioen opbouwt is ‘zorgelijk groot’. Dat zegt de Vakcentrale voor Professionals (VCP). Er zijn diverse nieuwe hulpmiddelen om snel een pensioenregeling op te zetten. In absolute aantallen is het aantal werknemers zonder pensioen van 856.000 in 2016 gestegen … Het bericht Bijna 1 miljoen zit straks zonder pensioen verscheen eerst op ORnet.
Goede voornemens
2 weken
En dan rollen we zomaar 2022 in. Met een Kerst en Oud &Nieuw in lockdown en quarantaine. In stilte de feestdagen gevierd. De kerstvakantie die verlengd was, wordt nog langer verlengd, we hebben hier in huis een COVID-estafette. Gelukkig ben ik inmiddels weer ‘los’, ik was de eerste in de rij. … Het bericht Goede voornemens verscheen eerst op ORnet.
Content met convenanten: 3 praktijkvoorbeelden
2 weken
Toeval of niet: alle drie de genomineerden voor de 3D-Trofee 2022 kennen convenanten. Met als doel de structuur, faciliteiten en bevoegdheden voor de medezeggenschapsorganen én de besluitvorming in de ‘driehoek’ formeel vorm te geven. In convenanten ofwel ‘ondernemingsovereenkomsten’ kunnen … Het bericht Content met convenanten: 3 praktijkvoorbeelden verscheen eerst op ORnet.
Een interne verhuizing. Is dat adviesplichtig?
2 weken
Wij verhuizen binnenkort binnen hetzelfde pand naar een andere verdieping. Is dit adviesplichtig? Adviesrecht gaat over wijziging van de plaats waar de onderneming haar werkzaamheden uitoefent. Zo blijkt uit artikel 25 eerste lid sub f van de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Dat kan ook voor … Het bericht Een interne verhuizing. Is dat adviesplichtig? verscheen eerst op ORnet.
Nieuwe estafettestakingen in de kleinmetaal
2 weken
FNV, CNV en De Unie hebben ‘een nieuwe serie’ regionale stakingen aangekondigd bij bedrijven in de kleinmetaal, of metaal en techniek. De eerstvolgende staking is op donderdag 13 januari in de regio Eindhoven. Reden voor de aanhoudende golf van stakingen is het uitblijven van een nieuwe cao. De … Het bericht Nieuwe estafettestakingen in de kleinmetaal verscheen eerst op ORnet.
Zorg werkt vaker door met besmetting
2 weken
Tussen 10 en 25 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden die zich laat testen blijkt besmet met corona. Dat constateert De Telegraaf na een rondgang langs acht grote ziekenhuizen. Het ziekteverzuim loopt al sinds september hoog op in meerdere sectoren. ‘Het loopt in Amsterdam uit de … Het bericht Zorg werkt vaker door met besmetting verscheen eerst op ORnet.
Hybride werken, het nieuwe normaal?
2 weken
Hybride werken. Het klinkt mooi. Maar wat betekent het nou precies en waarom zou de ondernemingsraad zich hiermee bezig moeten houden? De coronapandemie heeft geleid tot een nieuwe visie op de werkplek. Thuiswerken, een ontwikkeling die al langzaam was ingezet, heeft in korte tijd een enorme … Het bericht Hybride werken, het nieuwe normaal? verscheen eerst op ORnet.
Adviesopdracht bij verkoop
2 weken
'Wij zijn een ondernemingsraad van een bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie. Wij maken deel uit van een groot Nederlands concern. Bij toeval zijn we ervan op de hoogte geraakt dat men op dit moment onderzoekt of wij ‘in de etalage’ kunnen worden gezet. Daartoe zal op korte termijn een … Het bericht Adviesopdracht bij verkoop verscheen eerst op ORnet.

Pagina's

Abonneren op or