or

1366 nieuwsberichten gevonden
De cumulatiegrond en een extra vergoeding
11 uur
Sinds 1 januari 2020 kent het gesloten ontslagstelsel een extra grond voor ontslag. En dat is de i-grond, of de cumulatiegrond. In de praktijk blijkt dat rechters deze mogelijkheid om de arbeidsovereenkomst te ontbinden niet vaak gebruiken. Maar soms wel. Dat de i-grond soms toch de meest … Het bericht De cumulatiegrond en een extra vergoeding verscheen eerst op ORnet.
Principes
1 dag
Principes zijn dure dingen, roep ik al jaren. Dat komt omdat ze in veel gevallen een praktische oplossing in de weg zitten. Als je op alles je principes loslaat komt de wereld niet vooruit. Alleen… het omgekeerde levert nog veel meer problemen op: als je alleen maar pragmatisch bent, gaat de mens in … Het bericht Principes verscheen eerst op ORnet.
‘Hoe kunnen we online in verbinding blijven?’
1 dag
Wij zijn een or van 13 leden en worstelen, zoals veel anderen die thuis werken, met het in verbinding blijven staan met elkaar. Onze online vergaderingen zijn zakelijk en to the point. Scholing hebben we uitgesteld, omdat velen van ons al veel online vergaderen en we niet nog meer online bezig … Het bericht ‘Hoe kunnen we online in verbinding blijven?’ verscheen eerst op ORnet.
Slingerbeleid bij de overheid; wat kan een or eraan doen?
2 dagen
Zit je in de ondernemingsraad van een bedrijf? Dan kun je met de bestuurder discussiëren over de organisatiestrategie. Maar hoe zit dat met ondernemingsraden bij de overheid? Daar wordt die strategie bepaald door de kiezer, en dus valt er niet aan te tornen. Betekent dit dat een or ook geen invloed … Het bericht Slingerbeleid bij de overheid; wat kan een or eraan doen? verscheen eerst op ORnet.
Meer coronabesmettingen op het werk
2 dagen
Sinds januari loopt het aantal ziekmeldingen gestaag op. Elke maand komt er 0,1 procent bij het gemiddelde percentage. Dat lijkt niet veel, maar de stijging komt vooral doordat meer mensen naar kantoor gaan en daar corona oplopen. Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en … Het bericht Meer coronabesmettingen op het werk verscheen eerst op ORnet.
‘Snel komen met nationaal herstelplan’
3 dagen
Verleng de huidige steunmaatregelen aan het bedrijfsleven tot het eind van dit jaar. Voorlopig geen belastingverhogingen. Tien jaar de tijd om schulden aan de overheid af te lossen. Een speciaal waarborgfonds voor mensen met problematische schulden. Ruimer vroegpensioen voor ouderen, en een … Het bericht ‘Snel komen met nationaal herstelplan’ verscheen eerst op ORnet.
Or en cliëntenraden: hoe versterken die elkaar?
1 week
Medezeggenschap in de gezondheidszorg beperkt zich meestal niet tot de ondernemingsraad. Hoewel een cliëntenraad een andere achterban heeft dan een or, zijn er toch veel raakvlakken tussen beide medezeggenschapsorganen. Daarom is het belangrijk om samen te werken. Dankzij deze samenwerking wordt de … Het bericht Or en cliëntenraden: hoe versterken die elkaar? verscheen eerst op ORnet.
Weinig begrip voor gebruik gluursoftware
1 week
Software om thuiswerkers in de gaten te houden is weinig populair. Een overweldigende meerderheid van 91 procent keurt het gebruik af. De meeste werkenden denken ook niet dat de werkgever deze software gebruikt. Zo bleek uit een kort onderzoek van Ornet. Begin april bleek uit onderzoek van het … Het bericht Weinig begrip voor gebruik gluursoftware verscheen eerst op ORnet.
Frontbericht van de cao-loopgraven
1 week
In maart kwamen 25 nieuwe of vernieuwde cao’s tot stand. Meer dan het langjarig gemiddelde voor maart. Maar er staan nog steeds 333 cao’s te wachten op vernieuwing. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in zijn maandelijkse bericht over het cao-seizoen. De gemiddelde loonafspraak in maart-akkoorden … Het bericht Frontbericht van de cao-loopgraven verscheen eerst op ORnet.
Corona versnelt de vernieuwing in de zorg
1 week
Medezeggenschap in de zorg is een krachtenveld waar verschillende ‘stakeholders’ als de cliëntenraad, toezichthouders en de or vaak samen zoeken naar nieuwe vormen van overleg. Mede door corona lijkt zich dat nu te versnellen. Ondernemingsraden in de zorg verschillen op hoofdlijnen sterk van or’s … Het bericht Corona versnelt de vernieuwing in de zorg verscheen eerst op ORnet.
L1: Iedereen wil een oplossing
1 week
Zo kan het niet verder bij de regionale omroep L1. Daarover zijn alle betrokkenen: de Raad van Commissarissen RvC, de directeur, de hoofdredacteur en ook de zeskoppige Ondernemingskamer (OK) in Amsterdam het eens. Dat is ook het enige waarover ze het eens zijn. Hoe gaat dit dan verder? Niemand is … Het bericht L1: Iedereen wil een oplossing verscheen eerst op ORnet.
Gelijkwaardigheid in de medezeggenschap?
1 week
Er wordt veel heen en weer gejojood over gelijkwaardigheid. De een vindt het zus en de ander vindt het zo. Maar waar gaat het eigenlijk om? Afgelopen week genoot ik weer eens van live aan het werk zijn, na de vele één- en meerdaagse onlinetrainingen afgelopen periode. Een nieuwe OR dus de ‘Full … Het bericht Gelijkwaardigheid in de medezeggenschap? verscheen eerst op ORnet.
Zelforganisatie als vorm van medezeggenschap
1 week
Neos verzorgt in Eindhoven de opvang van daklozen en vrouwen die te maken hebben met huishoudelijk geweld. Een tak van de zorg die erg in beweging is. Tel daar de corona-crisis bij op en je weet dat er voldoende werk is voor de ondernemingsraad. We spreken hierover met voorzitter Ferdi van … Het bericht Zelforganisatie als vorm van medezeggenschap verscheen eerst op ORnet.
Pensioenfonds mag collectieve waardeoverdracht doorvoeren
1 week
De Stichting bedrijfspensioenfonds voor de agrarische en voedselvoorzieningshandel (AVH) verzoekt de Ondernemingskamer om de collectieve waardeoverdracht naar een ander pensioenfonds (PGB) niet te laten plaatsvinden per 1 januari 2021. De AVH deed haar verzoek via haar verantwoordingsorgaan op 21 … Het bericht Pensioenfonds mag collectieve waardeoverdracht doorvoeren verscheen eerst op ORnet.
Stoppen na 45 dienstjaren? Niet voor iedereen
1 week
Stoppen na 45 dienstjaren wordt geen algemene regel, wat het demissionaire kabinet betreft. Niet doelgericht, moeilijk uitvoerbaar, juridisch kwetsbaar en het kost de staatskas teveel. Dat zijn de bezwaren van minister Koolmees van Sociale Zaken tegen een publiek gefinancierde dienstjarenregeling. … Het bericht Stoppen na 45 dienstjaren? Niet voor iedereen verscheen eerst op ORnet.
Thuiswerkers steeds vaker bespioneerd
1 week
Bij 13 procent van de thuiswerkers controleert de werkgever of ze aan het werk zijn. Dat gebeurt door bellen, en met spionagesoftware die periodiek vraagt om aanwezigheid te bevestigen. En soms met apps die toetsenbordaanslagen en muiskliks registreren. Dat blijkt uit onderzoek van het CNV, en uit … Het bericht Thuiswerkers steeds vaker bespioneerd verscheen eerst op ORnet.
Het nieuwe pensioenstelsel: welke stappen kan de or al zetten?
2 weken
Op 16 december 2020 verscheen een concept van de wetswijzigingen die voor het nieuwe pensioenstelsel nodig zijn. Het is een concept, daarom is nog niet alles zeker en volledig uitgewerkt. Maar de informatie geeft al wel veel richting aan de ondernemingsraad, bij de overgang naar een nieuw … Het bericht Het nieuwe pensioenstelsel: welke stappen kan de or al zetten? verscheen eerst op ORnet.
‘Teveel onnodige besmettingen op het werk’
2 weken
Sommige bedrijven werken ruim een jaar na het begin van de coronacrisis nog niet coronaproof. Mensen die thuis kunnen werken moeten toch naar de zaak komen. En mensen die niet kunnen thuiswerken, kunnen lang niet altijd veilig werken. Dat heeft de FNV verklaard tegen nieuwszender BNR. Werkgevers … Het bericht ‘Teveel onnodige besmettingen op het werk’ verscheen eerst op ORnet.
‘We willen graag een or’
2 weken
Regelmatig krijgen we als SER-Bedrijfscommissie vragen van medewerkers die melden dat er in hun organisatie geen ondernemingsraad is. Ze willen weten hoe ze dat wel voor elkaar kunnen krijgen. En soms is er een bestuurder die aangeeft wel een ondernemingsraad te willen, maar niet goed te weten wat … Het bericht ‘We willen graag een or’ verscheen eerst op ORnet.
Deeltijders KLM verzetten zich tegen 5 gebroken werkdagen
2 weken
FNV Luchtvaart heeft op 1 april een petitie met 1.325 handtekeningen aangeboden tegen de nieuwe deeltijdroosters voor Ground & Passenger Services. De luchtvaartmaatschappij zegt dat ze ‘goede nota’ heeft genomen van de bezwaren tegen de roosters. KLM is hierover in gesprek met de … Het bericht Deeltijders KLM verzetten zich tegen 5 gebroken werkdagen verscheen eerst op ORnet.
Kan een or ook agile werken?
2 weken
Steeds meer organisaties werken ‘agile’, die term kom je dus vaker tegen. Agile werken maakt omgaan met continue verandering mogelijk. Maar wat is agile precies? En is het ook iets voor de ondernemingsraad? Agile werken komt  uit de softwareontwikkeling. Het staat voor flexibel en projectgewijs … Het bericht Kan een or ook agile werken? verscheen eerst op ORnet.
Sociale partners zijn bezorgd over politieke impasse
2 weken
Het CNV roept politieke partijen in Den Haag op ‘om over hun eigen schaduw heen te stappen’ en snel tot een kabinet te komen. Vakbondsvoorzitter Fortuin maakt zicht grote zorgen over de stroeve kabinetsformatie. Ook andere belangenverenigingen van werkgevers en ondernemers maken zich grote zorgen … Het bericht Sociale partners zijn bezorgd over politieke impasse verscheen eerst op ORnet.
Medezeggenschap op hoog niveau
2 weken
Een or heeft continu te maken met uitdagingen. Die gaan verder dan je kennis van de WOR op peil brengen. Hoe word je een sterk team dat met lastige onderwerpen overweg kan? Dit artikel geeft handvatten hoe je van een diverse groep een sterk team maakt. En hoe je als team kan omgaan met lastige … Het bericht Medezeggenschap op hoog niveau verscheen eerst op ORnet.
‘How can I help?’
2 weken
Het was een onaangenaam, zeurend gevoel, ergens in mijn ingewanden. Pijn was een te groot woord. Maar het zeurende gevoel behoorde er niet te zijn, het was er ook nooit eerder geweest. En het ging niet vanzelf weg. Op de stoel van onze huisarts zat een waarnemer. Een vriendelijke mevrouw die tot … Het bericht ‘How can I help?’ verscheen eerst op ORnet.
Wat kost het pensioen?
2 weken
Pensioenfondsen geven te weinig informatie over de kosten voor uitvoeren en beheren van pensioenregelingen. Dat concludeert de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het is relevante informatie voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Ondertussen is de dekking van de pensioenen … Het bericht Wat kost het pensioen? verscheen eerst op ORnet.
Leaseauto geen verworven arbeidsvoorwaarde
2 weken
Veel werkgevers ruilen hun wagenpark met leaseauto’s in voor een duurzamer alternatief. Vaak heeft een werkgever toestemming nodig van een werknemer om een leaseauto in te nemen. Maar soms biedt het leasebeleid uitkomst. Werknemer had vanaf 2004 een leaseauto tot zijn beschikking. De … Het bericht Leaseauto geen verworven arbeidsvoorwaarde verscheen eerst op ORnet.
‘Factchecking om medewerkers gerust te stellen’
3 weken
De or van het Radboudumc in Nijmegen zat vanaf de eerste Covid-golf aan de bestuurstafel. En koos ook voor factchecking om misinformatie recht te zetten. Het coronavirus, en de onvoorspelbaarheid ervan, zorgt voor een turbulente werkelijkheid. Dat geldt ook voor or-leden in zorgorganisaties. … Het bericht ‘Factchecking om medewerkers gerust te stellen’ verscheen eerst op ORnet.
Eerder stoppen komt niet van de grond
3 weken
Bedrijven kunnen hun oudere werknemers fiscaal vriendelijk eerder met pensioen laten gaan. Maar veel werkgevers kunnen het vervroegd pensioen momenteel niet betalen. Het gaat om de RVU-boete, een fiscale heffing over gouden handdrukken en andere pensioenuitkeringen aan werknemers die stoppen vòòr … Het bericht Eerder stoppen komt niet van de grond verscheen eerst op ORnet.
Verkiesbaarheid opnemen in or-reglement
3 weken
Mag je in het or-reglement opnemen dat een medezeggenschapslid maar twee periodes achtereen verkiesbaar kan zijn? Of mag de verkiesbaarheid van een or-lid niet worden beperkt? Beide opties zijn mogelijk. De or mag zelf bepalen dat een lid maar twee periodes achtereen verkiesbaar kan zijn. De or … Het bericht Verkiesbaarheid opnemen in or-reglement verscheen eerst op ORnet.
Niet stemmen maar scoren
3 weken
De besluiten in de or worden genomen vanuit democratisch oogpunt. Als er een keuze gemaakt moet worden, stemt de ondernemingsraad meestal. De stem van de meerderheid is bepalend. En de overige meningen? Geeft deze besluitvorming wel een compleet beeld van hoe de aanwezigen erover denken? Omdat de … Het bericht Niet stemmen maar scoren verscheen eerst op ORnet.

Pagina's

Abonneren op or