pw de gids

37 nieuwsberichten gevonden
Voor de rechter: concurrentie- en relatiebeding in contract bepaalde tijd vereist maatwerk
1 dag
Een recruiter tekent een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met een concurrentie- en relatiebeding. Wanneer zijn werkgever zijn contract niet verlengt, accepteert hij een baan bij een van diens klanten. Zijn voormalige baas wil hem aan het concurrentiebeding houden.
Hebzucht
1 dag
Columnist Willem de Lange verbaast zich niet over de hebzucht van Sywert van Lienden en zijn vriendjes. Wel over hun naïviteit.
Hoe bouw je een optimale hybride organisatie?
1 dag
Werken op afstand, werken bij elkaar, thuiswerken, in verzamelgebouwen, vanuit de auto, in hubs, spokes, co-locaties… Werken kan overal en altijd. Wie dat aanbiedt, verstevigt zijn imago als moderne werkgever. McKinsey onderzocht hoe je zo’n organisatie goed opbouwt.
Terug naar kantoor: de grote aanwezigheidsshow begint
1 dag
Lange dagen op kantoor leiden niet tot een hogere productiviteit. Maar waarom is er een enorme drang om toch naar kantoor te gaan en in de picture te blijven? Uit het oog, uit het hart. En wat kunnen we daar volgens trainer en adviseur Jan Jacob de Groot aan doen?
Vitaliteitsbeleid opzetten? ‘De grootste investering is een goed gesprek’
5 dagen
Natuurlijk, we weten het allemaal wel: als je lekker in je vel zit, functioneer je beter. Maar waar begin je als werkgever en – net zo relevant – waar eindig je om de vitaliteit van medewerkers te verbeteren? Wat kost dat en wat levert het op, zijn eveneens vragen waar elke HR-professional mee worstelt. De belangrijkste investering is relatief goedkoop: een goed gesprek.
CNV: Vrouw is niet veilig op de werkvloer
5 dagen
De meerderheid van de werkende vrouwen heeft op de werkvloer te maken met een vorm van seksuele intimidatie. Dat meldt vakbond CNV op basis van een onderzoek onder 2700 werkenden, uitgevoerd door Maurice de Hond.
Hoe ga je na corona om met ‘terug-naar-kantoor angst’?
5 dagen
Nu we zicht krijgen op een terugkeer naar kantoor is het tijd om stil te staan bij hoe we onze sociale en professionele netwerken fysiek nieuw leven inblazen. In haar blog deelt Esmeralda Korteweg, stress en burnout coach, haar visie en tips.
Wat maakt je bedrijf een geweldige werkgever?
6 dagen
Afgelopen week zijn een aantal bedrijven uitgeroepen als Best Workplace. Dat gebeurt elk jaar op basis van uitgebreid onderzoek door Great Place to Work. We bekijken de trends aan de hand van een aantal winnaars.
De belastingregels voor werk: dit zijn de wijzigingen
6 dagen
Arbeidskorting, heffingskorting, het basistarief inkomstenbelasting, scholingskosten: ben jij goed op de hoogte van de veranderingen in  de werkgerelateerde belastingen en heffingen? Wat zijn de gevolgen voor je medewerkers? Alle wijzigingen uit het Belastingplan 2021 overzichtelijk op een rij.
Deze fout blijven werkgevers maken bij ontslag op staande voet
6 dagen
Het geven van een ontslag op staande voet is een ultimum remedium en de zwaarste sanctie in het arbeidsrecht. Vier tips hoe je de vernietiging van het ontslag kan voorkomen.
Ylva Poelman deelt lessen uit de natuur met bedrijven
1 week
Bedrijven die graag toekomstbestendig willen worden, doen er goed aan inspiratie op te doen in de natuur, betoogt innovatie-expert Ylva Poelman in haar nieuwe boek De 9 succesfactoren van de BV Natuur – Survivalgids voor bedrijven. ‘Als ondernemer moet je als een stokstaartje zijn, continu om je heen kijkend.’
Onderzoek Berenschot: ‘Werven personeel lastiger, maar heeft minder prioriteit’
1 week
Bedrijven steken minder energie in het aantrekken van nieuwe mensen, terwijl de krapte op de arbeidsmarkt steeds verder toeneemt. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek door adviesbureau Berenschot onder ruim 2100 Nederlandse HR-professionals.
Zo maak je van Hybride werken een succes
1 week
Nu de coronacijfers er steeds gunstiger uitzien en de vaccinatiecampagne op volle kracht draait, komt de vraag ‘wanneer mogen we weer naar kantoor’ onvermijdelijk op. Tegelijkertijd is het duidelijk dat veel medewerkers niet terug willen naar het oude normaal waarin op kantoor werken de norm was. Dat betekent dat organisaties veelal ‘hybride’ zullen gaan werken, schrijven Lucas Swennen en Gea Peper van het HappinessBureau.
Werkgever negeert uitspraak rechter en betaalt salaris niet [rechtspraak]
1 week
Een werkgever ontslaat een werknemer en staakt de loondoorbetaling. Het ontslag wordt ingetrokken, maar desondanks betaalt de werkgever het achterstallige salaris niet. Ook niet wanneer de rechter hem daartoe verplicht. Hierop vraagt de werknemer zelf om ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Heeft zij recht op een transitievergoeding?
Hoe kunnen we duurzaam terug naar kantoor?
1 week
Thuiswerken blijft deze zomer. Tenminste, als het aan het kabinet ligt. Maar ooit verdwijnt het, en de grote vraag is: wat dan? Blijven we vooral vanuit huis werken, of gaan we 2 tot 3 van de 5 dagen terug naar kantoor? En als we teruggaan naar kantoor, hoe doen we dat dan veilig?
Een ‘hoger’ doel
1 week
Als ik aan de gesprekken terugdenk die ik met haar heb gevoerd, dan verschijnt er een dikke glimlach op mijn gezicht. En dat is best gek, want zij was net ontslagen, schrijft HR-consultant Jeroen Riemeijer. Maar zij had een 'hoger' doel.
Corona-informatie voor HR – update: 11-06-21 – Dynamisch werken? Grote verschillen tussen millennials en oudere generaties  
1 week
In dit liveblog vind je alle voor HR relevante corona-informatie. Zodra er aanleiding toe is, wordt dit blog bijgewerkt.
Verboden onderscheid
1 week
De Nederlandse overheid wil arbeidsmarktdiscriminatie uitbannen. Natuurlijk. Verboden onderscheid op basis van bijvoorbeeld afkomst, geslacht of leeftijd is echt uit den boze. Maar we zijn er nog niet, dat schrijft Marco Hendrikse, manager marketing- en contentstrategie, in zijn blog.
Drempelvrijstelling vervroegd uittreden: zo zit het
1 week
 De uitkeringsregeling voor vervroegd uittreden (RVU), de drempelvrijstelling, de eindheffing: niet bepaald gemakkelijke kost voor HR, ook omdat de regels steeds wijzigen. Weet jij precies hoe het zit?  Een overzicht.
Investeer in jezelf: de Belastingdienst betaalt nu nog mee
1 week
Het is altijd een goed moment om te starten met een opleiding. Maar volgens Diederik Slob, directeur Innovatie Opleidingen van Vakmedianet, is het nu slimmer dan ooit. Waarom? Omdat je van de Belastingdienst nog tot 2022 gebruik mag maken van de aftrekpost voor studiekosten.
Dit zijn de Best Workplaces van 2021
2 weken
Abbvie, AFAS Software, Talent Care en Viisi Hypotheken staan op de eerste plek in de verschillende lijsten van Best Workplaces 2021.
Hoge verwachtingen na coronatijd
2 weken
Al de hele coronatijd is het lastig om verwachtingen helder en positief te krijgen en houden. Nu het perspectief gloort dat er een einde komt aan de coronamaatregelen, is het volgens Ardienne Verhoeven, specialist in recruitment en onboarding, van belang hoge verwachtingen te hebben.
Werknemer in de cel: reden voor ontslag op staande voet? [rechtspraak]
2 weken
Een werknemer meldt zich ondanks eerdere waarschuwingen ziek en is niet bereikbaar voor zijn werkgever. Na tien dagen blijkt hij in detentie te zitten. De werkgever vindt dit ongeoorloofde afwezigheid en ontslaat de werknemer op staande voet. Maar zo makkelijk gaat dat niet.
Hoe je mensen een burn-out in jaagt
2 weken
De grootste talenten in je organisatie hebben het meeste kans op een burnout.  Managementconsultant en coach Alain Hunkins benoemt de belangrijkste oorzaak: hun direct leidinggevenden. Hij geeft op Forbes praktijktips om het talent beter te managen.
Hybride werken: dit is de ideale mix volgens toonaangevende bedrijven
2 weken
De hybride organisatie wordt door toonaangevende Nederlandse HR-professionals omarmt. Maar hoe ziet zo'n organisatie - waarin volop plek is voor thuiswerken - eruit? Lees hoe ING, Deloitte, ProRail en Graydon de nabije toekomst zien.
Ben jij een ‘Da Vinci-manager’? 
2 weken
Van moderne leidinggevenden wordt verwacht dat ze alleskunners zijn. Er lopen echter maar weinig Leonardo da Vinci’s rond in het management, weet Marc-Peter Pijper. En dus moet het anders…
Werken aan diversiteit is werken aan je bedrijfscultuur
2 weken
Diversiteit en inclusiviteit is een thema waar momenteel veel over geschreven wordt. Maar hoe belangrijk vinden bedrijven in Nederland dit eigenlijk? En in hoeverre is er beleid op? PW. in gesprek met Ilze Lamers, HR Director Northern Europe bij PageGroup. Zij deden recent onderzoek onder 235 bedrijven.
‘Geef medewerker hoofdrol in HR-proces’
2 weken
Meer dan de helft van het mkb zoekt naar wegen om HR-processen te vereenvoudigen en waar mogelijk te automatiseren. De hangmappen in metalen archiefkasten zijn weliswaar ingeruild voor data in Excel, Word en Outlook, maar mkb'ers beseffen dat het efficiënter kan. “Beperk de eerste stappen richting automatiseren tot veel voorkomende en eenvoudige HR-processen”, is een dringend advies.
Vakbonden en werkgevers eens over hervorming arbeidsmarkt
2 weken
De vakbonden en werkgevers hebben overeenstemming bereikt over de hervorming van de arbeidsmarkt. In een nieuw advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) pleiten ze onder meer voor het afschaffen van nulurencontracten en zou werken via een tijdelijk contract maximaal nog maar drie jaar mogen duren
Zo zorg je voor een candidate experience zonder (digitale) hobbels
3 weken
Talloze organisaties hebben zichzelf het voorbije decennium de taak opgelegd om de klant centraal te stellen. Maar bij het aantrekken van nieuwe medewerkers bepaalt dit principe veel minder het denken en handelen. Terwijl er op de arbeidsmarkt een ware strijd woedt om nieuw talent binnen te halen. Processen digitaliseren kan helpen om de achterstand om te zetten in een voorsprong.

Pagina's

Abonneren op pw de gids