pw de gids

38 nieuwsberichten gevonden
Arbeidsmobiliteit: het complete overzicht van de mogelijkheden – update 2021
1 dag
Arbeidsmobiliteit is een belangrijk thema voor HR-professionals. Als HR-professional zoek je immers constant naar manieren om medewerkers vitaler, duurzamer inzetbaar, flexibeler en innovatiever te maken en te houden. Dit overzicht van mogelijkheden op het gebied van arbeidsmobiliteit helpt HR-professionals bij het bepalen wat voor de organisatie de beste wijze is om mobiliteit vorm te geven.
NOW terugbetalen – zo werkt dat
2 dagen
Uit de laatste cijfers blijkt dat circa 4 miljard euro aan ontvangen NOW-steun moet worden terugbetaald. Maar hoeveel, met welk tempo en waarom moet er eigenlijk worden terugbetaald? PW. zet het op een rij.
Arbeidsduur aanpassen? De aandachtspunten
3 dagen
Soms wil je als werkgever de arbeidsduur van werknemers wijzigen tijdens drukte of juist bij te weinig werk. Dat kan echter niet zomaar als je andere afspraken over de arbeidsduur hebt gemaakt met werknemers. Waar moet je op letten?
Buitenlandse werknemers inhuren? Hier moet je als werkgever rekening mee houden
4 dagen
Als een werkgever werknemers van buiten Europa wil inhuren zijn er drie belangrijke zaken op te letten. PW. legt uit waar werkgevers aan moeten denken.
Waarom Uberchauffeurs volgens de rechtbank onder de taxi-cao vallen
5 dagen
Taxi-app Uber moet zijn chauffeurs in dienst nemen. Ze vallen voortaan onder de cao Taxivervoer, heeft de rechter bepaald in een zaak die was aangespannen door vakbond FNV. Uber wilde dat de chauffeurs zelfstandigen zouden blijven en heeft al laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.
Wat HR kan leren van beroemheden die een einddoel voor ogen hadden
5 dagen
Auteur en spreker Jacco van den Berg laat zich inspireren door beroemheden die een duidelijk einddoel voor ogen hebben. Aan de hand van aansprekende voorbeelden laat hij zien hoe je als HR-professional (of in je persoonlijke leven) daar je voordeel mee kunt doen. 'Persoonlijke ontwikkeling komt pas echt op gang als je je buiten je conformt-zone beweegt.'
Boete na inspectie: wie moet dat betalen? [rechtspraak]
5 dagen
Een Indonesisch restaurant in Rotterdam krijgt meerdere bezoekjes van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daarbij worden flinke overtredingen gevonden en de eigenaar van het restaurant krijgt dan ook hoge boetes opgelegd. Hij ontslaat daarom de kok. Maar kan dat wel?
AI belangrijk bij recruitment, maar niet allesbepalend
1 week
Je krijgt tegenwoordig de indruk dat binnen no-time het volledige recruitmentproces wordt overgenomen door de computer Artificial Intelligence (AI) maakt het algoritme dusdanig slim, dat de mens het proces eerder verstoort, dan eraan bijdraagt. Maar is dat ook werkelijk het geval?
Gezondheid en duurzame inzetbaarheid: zo komen ze in het DNA van de organisatie
1 week
Een gezonde organisatie is een voorwaarde waar een medewerker op moet kunnen vertrouwen. Maar waarom is dat belangrijk en wie is dan waarvoor verantwoordelijk? Hoe richt je dat dan in? Michael Zant, programmamanager Modern Werkgeverschap bij de gemeente Den Haag, vertelt in deze blog hoe gezondheid en duurzame inzetbaarheid in het DNA van je organisatie komen.
Thuiswerkbeleid: dit zijn de aandachtspunten
1 week
Het verdient altijd aanbeveling om afspraken over thuiswerken vast te leggen in een thuiswerkovereenkomst. Maar wat zijn de aandachtspunten voor thuiswerkbeleid?
EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden: dit zijn de hoofdlijnen
1 week
De Europese Unie heeft in een richtlijn vastgesteld wat transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden zijn. Lidstaten moeten deze richtlijn voor 1 augustus 2022 omzetten in nationale regelgeving. Vooral voor kwetsbare groepen, zoals payrollers en mensen met een nuluren contract, moeten er meer zekerheden komen. PW. zet de belangrijkste punten uit de richtlijn op een rij.
Tijd-voor-tijdregeling: let op het minimumloon
1 week
Je mag overwerk compenseren met een tijd-voor-tijdregeling. Sinds 1 januari 2019 moeten werknemers voor hun gewerkte uren wel minimaal het minimumloon krijgen. Dit betekent dat je het totaal aantal gewerkte uren per loonperiode per werknemer goed moet bijhouden. Wat moet je allemaal in de gaten houden?
‘Hybride leren goudmijn voor werkgevers’
1 week
Hybride leren, een combinatie van online en offline leren, is inmiddels gemeengoed, dus waarom stappen veel organisaties nog niet over op deze vorm? Dat vraagt Annemarie Rebel, directeur-eigenaar van E-learning Training, BV zich af. “Daarmee kun je thuis online kennis opdoen en als je bij elkaar komt de kracht van samen leren en oefenen ervaren.”
Zo kan maatwerk in scholing personeelstekort tegengaan
1 week
Nu er meer vacatures zijn dan werklozen, vragen veel werkgevers zich af hoe zij de juiste medewerkers kunnen vinden om het personeelstekort op te lossen. Veelal in de zorg en het onderwijs speelt dat probleem. Joris van Apeldoorn en Joni Waagmeester, Adviseurs Leren en Ontwikkelen bij LOI Zakelijk, denken mee in oplossingen. “Kijk vooral naar de mogelijkheden binnen de organisatie.”
Investeren in welzijn: een no brainer, toch?
1 week
Wat gebeurt er als een organisatie geen oog heeft voor het welzijn van medewerkers? En waarom is het gewoon een kwestie van logica om dit onderwerp wel hoog op de agenda te zetten? Jochem Tigchelaar, senior consultant bij Kirkman Company, legt het uit.
5 tips om te voorkomen dat jouw stagiair toch als werknemer wordt gezien
1 week
Er bestaat een reëel risico dat een stagiair als werknemer wordt beschouwd, met alle gevolgen van dien. Advocaat Emilie van der Lans geeft vijf tips om dat te voorkomen.
Overgang van onderneming: wat betekent dit voor de transitievergoeding? [rechtspraak]
1 week
Een ontslag gaat meestal gepaard met een transitievergoeding. De hoogte daarvan hangt mede af van het aantal jaren in dienst van de laatste werkgever. Dat kan wel eens onduidelijke situaties opleveren, zoals wanneer de laatste werkgever een voortzetting is van een eerdere werkgever.
Een goed alternatief voor het geijkte sollicitatieproces
2 weken
Je vrienden kies je zelf, je collega’s niet. Of toch wel? Marc-Peter Pijper legt uit waarom geijkte sollicitatieprocedures niet altijd werken, en waarom teams juist zelf moeten beslissen met wie ze zo intensief gaan samenwerken.
De waarde van warmte in HR
2 weken
Natuurlijk, de afkorting HR staat voor Human Resources. Toch draait het in veel gevallen om ‘harde’ zaken als contracten, verlof, declaraties en budgetten, waar financiën de boventoon voeren. De ‘warme’, meer persoonlijke kant van HR is minder goed meetbaar. Of eigenlijk niet. Juist die menselijke kant is cruciaal voor de aantrekkingskracht op talent en sympathie bij het publiek.
Ziekteverzuim: oorzaken en interventies [update 2021]
2 weken
Het voorkomen en verlagen van ziekteverzuim staat prominent in de HR-agenda van vrijwel elke organisatie. Geen wonder, want verzuim is duur. Welke vormen van verzuim zijn er en welke interventies kan HR inzetten?
PW. magazine over leren & ontwikkelen: lees het themanummer nu online
2 weken
PW. magazine van september 2021 staat in het teken van leren & ontwikkelen. Lees dit magazine nu meteen digitaal.
Wetsvoorstel ‘Werken waar jij wilt’: veranderen werkplek makkelijker voor werknemer
2 weken
Met de Wet flexibel werken (Wfv) die in januari 2018 in werking trad, kunnen werknemers naast de arbeidsduur ook hun werktijden en arbeidsplaats wijzigen. Momenteel ligt het initiatiefwetsvoorstel ‘Werken waar je wilt’ bij de Tweede Kamer om de Wfw aan te passen. Deze aanpassing moet het voor werknemers nog gemakkelijker maken om van werkplek te veranderen.
Stress door een overbetrokken leidinggevende? 5 tips voor medewerkers
2 weken
Het komt nog wel eens voor: leidinggevenden die niet los kunnen laten en daardoor stress veroorzaken bij medewerkers van een bedrijf. Hoe kunnen medewerkers zo'n leidinggevenden in goede banen leiden? En wat als je zelf zo'n overbetrokken baas bent? Coach Annette van Engelen geeft tips.
De Belofte: stage lopen in de praktijk
2 weken
Arbeidsmarkt en beloftes, het blijft een boeiende combinatie. Elke maand leg ik er een onder het vergrootglas en kijk of deze ook daadwerkelijk wordt waargemaakt. Als trouwe lezer weet u dat er op dat terrein nog best wat te verbeteren valt.
Uitzendovereenkomst of payrollcontract: een groot verschil in de rechtszaal [rechtspraak]
2 weken
Een uitzendbureau wil het contract met een van zijn werknemers niet verlengen. Volgens haar is er echter sprake van een payrollconstructie en heeft zij inmiddels een vast contract. Wat is het verschil tussen een uitzendovereenkomst of payrollcontract en waar ging het uitzendbureau in de fout?
Einde aan coronasteun, werktijdverkorting keert terug
2 weken
Het kabinet stopt per 1 oktober met de generieke steunmaatregelen die de afgelopen anderhalf jaar de Nederlandse economie zoveel mogelijk door de coronacrisis moesten helpen. Dit betekent dat de regelingen NOW, TVL, Tozo, TONK en diverse fiscale maatregelen vanaf die datum niet worden verlengd. Werktijdverkorting keert terug.
Geen vaccinatieplicht op de Nederlandse werkvloer: wat mag er wel?
2 weken
Nu de eerste grote werkgever in Nederland vaccinatie verplicht stelt voor werknemers die op kantoor werken, is de vraag: mag dat? Nee zeggen de vakbonden. Nee zegt ook minister De Jonge. Maar werkgevers zijn wel verplicht te zorgen voor een veilige werkplek. Wat mag er dan wel?
Dit is waarom ook het MKB werkgeluk als cruciale factor ziet
2 weken
Maar liefst twee derde van de Nederlandse HR-managers in het MKB vindt dat organisaties meer moeten doen om werkgeluk te vergroten. PW. vroeg Heleen Mes, expert in werkgeluk en employee experience, te reageren op deze andere uitkomsten van onderzoek van ScaleUp Impact.
Aandacht voor mentale gezondheid: zo doe je dat
3 weken
Een kwart van de Nederlandse werknemers vindt dat zijn werkgever hem niet ondersteunt op het mentale vlak. Dat is opmerkelijk omdat de laatste jaren steeds meer bekend is geworden over de invloed van mentale gezondheid op de werkvloer.
Strategische personeelsplanning: 6 stappen en 8 bouwstenen – laatste update: 2021
3 weken
Update 2021 - In een snel veranderende wereld – of een wereld in crisis – lijkt het bijna onmogelijk om vooruit te kijken naar wat de organisatie op de korte én langere termijn nodig heeft. Dat maakt strategische personeelsplanning (SSP) tot een uitdaging, maar tegelijkertijd belangrijker dan ooit. In dit artikel: de definitie, de te nemen stappen en de opbrengst.

Pagina's

Abonneren op pw de gids