pw de gids

502 nieuwsberichten gevonden
Kabinet zet in op Leven Lang Ontwikkelen
6 uur
Het kabinet wil in deze kabinetsperiode inzetten op Leven Lang Ontwikkelen. Volgens het kabinet is dit van groot belang om ervoor te zorgen dat mensen vitaal, flexibel en duurzaam inzetbaar blijven op een veranderende arbeidsmarkt. 
Zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd
7 uur
Een van de belangrijkste problemen in de huidige arbeidsmarkt is volgens het kabinet de aanzienlijke verschillen in de fiscale behandeling van werknemers en zelfstandigen. Onder andere dit verschil verstoort de keuze van werkenden en hun werkgevers en opdrachtgevers bij de vormgeving van het leveren van arbeid.
Koopkracht stijgt met gemiddeld 2,1 procent
8 uur
Mensen hebben volgend jaar gemiddeld 2,1 procent meer te besteden. Dat blijkt uit de beleidsstukken 2020 van het kabinet die op Prinsjesdag werden gepresenteerd.
Reacties op Troonrede: ‘Kabinet moet meer doen voor werkenden’
10 uur
De aandacht voor middeninkomens tijdens Prinsjesdag is positief, maar het extraatje dat wordt beloofd is een wassen neus zolang Nederland “verslaafd blijft aan flexwerk”. Dat zegt vakbond CNV in een reactie.
Alles wat HR moet weten over Prinsjesdag
10 uur
Wat betekenen de kabinetsplannen voor HR? Een overzicht van de belangrijkste beleidsvoorstellen van het kabinet en een selectie uit de Troonrede.
Troonrede: ‘Zorgen dat mensen gezond en werkend pensioen halen’
10 uur
‘De uitvoering van het pensioenakkoord (…) start dit parlementaire jaar’, dat zei koning Willem-Alexander tijdens het uitspreken van de Troonrede. ‘U kunt voorstellen verwachten om de AOW-leeftijd minder snel te laten stijgen en ervoor te zorgen dat mensen gezond en werkend hun pensioen kunnen halen.’
Vakbonden vragen minimumtarief zzp en 5% loonsverhoging
15 uur
De vakbonden CNV en FNV hebben in de aanloop naar de presentatie van de begrotingsstukken vandaag hun eisen op tafel gelegd. CNV wil een minimumtarief van 25 euro per uur voor zzp’ers, FNV eist in de cao-onderhandelingen 5% loonsverhoging.
‘Gezonde voeding is niet alleen wát je eet’
4 dagen
Voeding heeft effect op stress. Door anders te eten, kun je je stressniveau aanmerkelijk verlagen. Maar stress verlagen gaat niet alleen over wat je eet, zegt psycholoog en specialist in duurzaam gezond leven Albert Sonnevelt. “Als de basis niet goed is, helpen die wortel en die smoothie ook niet.”
Hard werken
4 dagen
‘Hard werken, daar gaat niemand dood van.’ Hoe vaak worden die woorden niet gebruikt? Ik dacht dat ik begreep wat hard werken betekent.
Wat is regresrecht bij ziekte en arbeidsongeschiktheid?
5 dagen
Een werkgever heeft de mogelijkheid schade als gevolg van ziekte en arbeidsongeschiktheid van werknemers op derden te verhalen. Dit heet het zogenoemde regresrecht.
‘Empower people to experience the world’
6 dagen
Hoe ga je als werkgever om met de dilemma’s waar je elke dag opnieuw mee geconfronteerd wordt? Neem nu een grote speler als Booking.com. Neerlands tech-trots bij uitstek, een van de grootste werkgevers in de hoofdstad, een magneet voor expats en wat al niet meer. Kortom, een bloeiend en succesvol bedrijf en ook op de arbeidsmarkt een love brand.
Slechts 29 procent van de medewerkers is enthousiast over nieuwe werkgever
1 week
Nog geen derde van de medewerkers die net gestart is bij een organisatie, is promotor van hun nieuwe werkgever. 26% praat zelfs negatief tijdens de onboarding fase over zijn of haar nieuwe werkgever. Dit blijkt uit het eerste onderzoek naar de beleving van 4400 medewerkers in Nederland gedurende de employee journey, uitgevoerd door Integron.
Ontslaggrond gewetensbezwaren vanaf 2020 niet stapelbaar
1 week
Het stapelen van ontslaggronden (de i-grond) wordt per 1 januari 2020 mogelijk als de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking treedt. De ontslaggrond gewetensbezwaren (de f-grond binnen de Wet werk en zekerheid, WWZ) vormt hierop een uitzondering en kan niet worden gestapeld met andere ontslaggronden.
9 Tekens dat u het wel heeft gehad hier: burn-out of bore-out
1 week
Vermoeid zijn aan het eind van bijna elke werkdag. Slecht slapen. Vaak op de klok kijken. Het zijn tekens dat iemand niet optimaal functioneert. Is het een burn-out of bore-out? Er moet iets veranderen, maar wat?
Vooruitblik Prinsjesdag: grote wijzigingen, veel vraagtekens rond pensioenakkoord
1 week
Het principe pensioenakkoord dat het kabinet en sociale partners gezamenlijk hebben afgesproken, komt ongetwijfeld aan bod met Prinsjesdag. Het wordt de komende twee jaar verder uitgewerkt en zullen de grootste wijzigingen op het pensioenvlak ooit betekenen. Waar hebben de FNV-leden eigenlijk akkoord op gegeven?
Is een digitale ziekmelding rechtsgeldig of niet?
1 week
De digitalisering heeft ook gevolgen voor de communicatie tussen werkgever en werknemer. Waar werknemers zich voorheen telefonisch ziek meldden, sturen zij nu vaak simpelweg een berichtje via hun telefoon. Is zo’n digitale ziekmelding wel rechtsgeldig?
UWV: bijna helft vacatures moeilijk te vervullen
1 week
Bijna de helft van de vacatures (45%) is volgens werkgevers moeilijk te vervullen. En de krapte op de arbeidsmarkt houdt nog wel even aan. Sterker nog, er komen steeds meer krapteberoepen bij.
Huidige manager voor 1 op de 5 medewerkers reden voor vertrek
1 week
Voor bijna 1 op de 5 medewerkers (19%) is de huidige manager een reden om de organisatie te verlaten. Dit geldt vooral voor jongeren van 18 tot 25 jaar (27%). Daartegenover staat een groot deel van werkend Nederland dat juist enorm te spreken is over zijn manager.
Vakantiedagenregeling: wettelijke en bovenwettelijke dagen
1 week
Per 1 januari 2012 is de huidige vakantiedagenregeling in werking getreden. Er geldt voor de vanaf die datum opgebouwde wettelijke vakantiedagen een vervaltermijn van zes maanden.
Vijf tips voor beter vindbare vacatureteksten
1 week
In het tweede kwartaal van 2019 zijn er online 725.995 unieke vacatures geplaatst, aldus cijfers van Jobfeed. In deze krappe arbeidsmarkt ben je dus niet de enige werkgever die vacatures online plaatst. Met als gevolg dat kandidaten door de bomen het bos niet meer zien. Of eigenlijk: door de vele vacatures, zien ze hun droombaan niet meer. Hoe maak je jouw vacature wel optimaal vindbaar voor jouw doelgroep? Door Search Engine Optimalization (SEO).
Vijf tips om millennials te binnenboord te houden
1 week
Wat wil de millennial? Wat verwacht hij van zijn werkgever? Hoe krijg en behoud je meer tevreden en gelukkiger jonge talenten? Vijf tips om millennials echt te binden aan jouw organisatie.
Vijf tips om millennials binnenboord te houden
1 week
Wat wil de millennial? Wat verwacht hij van zijn werkgever? Hoe krijg en behoud je meer tevreden en gelukkiger jonge talenten? Vijf tips om millennials echt te binden aan jouw organisatie.
Maatregelen voor minder arbeidsdiscriminatie bij sollicitaties
1 week
 Het kabinet Rutte III heeft extra maatregelen aangekondigd om arbeidsdiscriminatie bij werving en selectie tegen te gaan. De inspectie SZW houdt toezicht op naleving en kan boetes opleggen.
Veranderen als reis
2 weken
Medewerkers die schreeuwen om verandering. Ik ken ze niet. De meeste mensen willen alles houden zoals het is. Bij managers is het precies omgekeerd: zij initiëren verandering. En HR? Die kan een beslissende rol in het proces spelen.
Knowmadisch werken – wat is het?
2 weken
Werken in de huidige kennismaatschappij vraagt om continu leren, of om ‘leren als levensstijl’. Makkelijk gezegd, maar hoe faciliteer je dit als leerprofessional of manager?
Wie wint de strijd om employer of choice?
2 weken
Het belang van goed werkgeverschap neemt met de schaarste op de arbeidsmarkt alleen maar toe. Je moet van goeden huize komen als organisatie om tevreden medewerkers aan te trekken én ze ook te behouden. Wie wint uiteindelijk de titel ‘Employer of Choice’? 
Gemeenten en ziekenhuizen populaire werkgevers in de provincie
2 weken
Shell was het afgelopen jaar landelijk de meest favoriete werkgever van Nederland, gevolgd door Het Rijk en de Politie. Maar tussen de provincies zijn er veel verschillen in populariteit van werkgevers. In de top-10 van favoriete werkgevers per provincie staan opvallend veel gemeenten en ziekenhuizen. En dat investeren in employer branding werkt, bewijst ASML.
Rechter: indexatie pensioen wijzigen mag niet
2 weken
Een werkgever wil een pensioenovereenkomst met een onvoorwaardelijke indexatie wijzigen in een voorwaardelijke. Een gepensioneerde werknemer stapt naar de rechter en die stelt hem in het gelijk. De les voor de verzekeraar en werkgever; bescherming van de aanspraken van de werknemer telt het zwaarst.
PW. Poll: Wat moet aandacht krijgen op Prinsjesdag?
2 weken
Welk onderwerp mag vanuit HR-bezien niet missen op Prinsjesdag? Laat het ons weten.

Pagina's

Abonneren op pw de gids