pw de gids

1258 nieuwsberichten gevonden
Ziekte
13 uur
2020 stond in het teken van ziekte, een verschrikkelijke pandemie heeft de wereld helaas nog steeds in zijn greep. Voor iedereen een tijd met moeilijke keuzes, uitdagingen en angstvisioenen.
Werknemersbetrokkenheid in Europa hoog na invoering thuiswerken
14 uur
Uit recent Europees onderzoek binnen middelgrote en grote bedrijven blijkt dat de werknemersbetrokkenheid hoog is. 86% van de werknemers geeft aan zich betrokken te voelen bij de werkgever. Ondanks de thuiswerksituatie. Hoe komt dat?
Onderzoek: pesten op de (digitale) werkvloer
14 uur
Pesten en ongewenst op de werkvloer komen veel voor. Hoe gaat HR daarmee om? Lukt het om daar aandacht aan te besteden tijdens de coronacrisis en hoe hou je de vinger aan de pols als de werkvloer plotseling grotendeels digitaal is?
De Brexit door een arbeidsrechtelijke bril
1 dag
De Brexit heeft grote gevolgen voor werkgevers die werknemers uit het Verenigd Koninkrijk in dienst hebben. Dit moet je weten over de gevolgen van de Brexit op het arbeidsrecht.
Frauderende werknemers zien graaien als bedrijfscultuur [rechtspraak]
2 dagen
Twee projectleiders van een onderhoudsbedrijf worden op staande voet ontslagen omdat ze behoorlijk creatief zijn in het binnenhalen van gunsten en giften van onderaannemers. De werknemers vinden hun ontslag op staande voet onterecht: fraude zou bij de bedrijfscultuur horen. Wat zegt de kantonrechter?
Racisme op werkvloer woekert onverminderd voort
2 dagen
Meer dan een derde van 305 ondervraagde vertrouwenspersonen kreeg afgelopen jaar meldingen van racisme op de werkvloer. De meeste meldingen gingen over een collega (41 procent), gevolgd door meldingen over een leidinggevende (37 procent).
Maak HR corona-proof, met data
5 dagen
Natuurlijk, de coronacrisis vormt voor HR-afdelingen een pittige uitdaging. Maar sommige van die afdelingen komen er gemakkelijker doorheen dan andere. HR is hier minder tijd kwijt voor administratieve processen, en weet zich meer te richten op strategische kwesties. Hun geheim? Ze hebben gemakkelijker toegang tot hun data.
Miljarden voor aanvullende steunmaatregelen: wat betekent dit voor werkgevers?
6 dagen
Werkgevers die zwaar worden getroffen door de coronacrisis doen terecht een beroep op de overheid voor steun, zo zegt minister Koolmees van SZW. Het kabinet trekt daarom miljarden uit voor uitbreiding van de al bestaande steunpakketten voor ondernemers.
Kabinet onderzoekt thuiswerkvergoeding en verlengt coulance reiskosten
6 dagen
De periode waarin de vaste reiskostenvergoeding onbelast kan worden vergoed aan werknemers die door de coronacrisis thuiswerken, is opnieuw verlengd. Tot 1 april doet de fiscus niet moeilijk over de vergoedingen. Ook onderzoekt het kabinet de mogelijkheid van een thuiswerkvergoeding.
Leiderschap op afstand: zo houd je thuiswerkers vitaal
6 dagen
Sociale steun van collega's speelt een grote rol in de vitaliteit van medewerkers. Nu iedereen thuiswerkt, valt dit vrijwel weg. Daarnaast heeft de leidinggevende minder zicht op de medewerker. Hoe houdt de leidinggevende toch de vinger aan de pols? “Behoud persoonlijk contact, maak resultaatafspraken en doe regelmatig onderzoek naar de vitaliteit van de medewerkers.”
Avondklok: de regels en de uitzonderingen
1 week
"We zijn coronamoe", zegt premier Rutte. "Het is zwaar en het voelt alsof het alleen maar zwaarder wordt." En daarmee geeft de premier het startsein voor nieuwe, zwaardere maatregelen. Een avondklok en een vliegverbod voor het VK, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika moeten ervoor zorgen dat de derde golf zo ver mogelijk vooruit wordt geschoven. De uitzondering voor zakelijke reizigers vervalt.
Volg de grote jongens
1 week
Wat kan HR doen op het personeel optimaal tegen COVID-19 te beschermen? En wat valt er te leren van de grote bedrijven en beter presterende landen. PW.-hoofdredacteur Martijn van der Kooij heeft een duidelijk advies.
De tombola van vergoedingen bij einde dienstverband
1 week
Met de invoering van de WWZ verdween de - door velen bijna gehate – kantonrechtersformule. De gedachte hierbij was mede dat het ontslagrecht goedkoper zou worden. Maar bijna vijf jaar later is het de vraag of dit resultaat inderdaad is bereikt.
Geen mondkapje? Dan ook geen loon [rechtspraak]
1 week
Over nut en noodzaak van mondkapjes in de strijd tegen corona lopen de meningen uiteen. Maar wie die discussie op de werkvloer wil voeren, loopt aan tegen het instructierecht van de werkgever. Dat merkt ook de medewerker van een bakkerij, die weigert zijn mond te bedekken.
Nic Brassey (CHRO, Ahold): ‘Meer naar elkaar toegegroeid tijdens deze crisis’
1 week
Het was een jaar als geen ander bij Ahold Delhaize. “Het was echt alle hens aan dek”, blikt Nic Brassey, CHRO Europa en Indonesië, terug. Het was niet alleen flink aanpoten, maar ook een leerzame periode waarin de 185.000 medewerkers nog meer één team zijn geworden.
7 tips voor het wow-effect in de online opleiding
1 week
Diederik Slob, directeur innovatie opleidingen van Vakmedianet, was ondanks diverse pogingen niet enthousiast over online opleiden. Het aanbod was mager en het publiek was niet snel te porren. Nu is hij een bekeerling: “We bieden nu puntje-van-je-scherm-garantie.” Dit zijn zijn zeven tips om de online opleiding onweerstaanbaar te maken.
Invoering regeling ‘Bedrag ineens’ uitgesteld
2 weken
Het wetsvoorstel Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen wordt op aandringen van de Eerste Kamer uit elkaar getrokken. Het onderdeel Bedrag ineens wordt een jaar later ingevoerd. Veel senatoren uitten tijdens de behandeling van het wetsvoorstel sterke twijfels over de uitvoerbaarheid van dit deel van de wet.
Employee Experience: de emotionele connectie met werknemers is essentieel
2 weken
De employee experience wordt sterk bepaald door emoties: het gevoel dat medewerkers ervaren in interactie met de organisatie. Gevoelens? Gétver! We houden het in organisaties liever rationeel en functioneel. Toch moet je, wil je een betere employee experience bieden, bewuster werken aan het geven van een goed gevoel.
Alrik Boonstra (Jumbo): ‘In maart draaiden we opeens kerstomzetten’
2 weken
Bij Jumbo was het het afgelopen voorjaar alle hens aan dek. De supermarkten draaiden als een tierelier, maar de La Place-restaurants gingen dicht. Alrik Boonstra, HR-directeur van Jumbo, kijkt terug op een bizar jaar.
Jong Talent Rina Boeddha: ‘Het adapteren van de digitale ontwikkelingen gaat niet snel genoeg’
2 weken
Jonge HR-professionals aan het begin van hun loopbaan. Ze vertellen over hun werk, ambities en de trends die zij zien op HR-gebied. Dit keer Rina Boeddha (33 jaar), directeur en HR-verantwoordelijke bij Connect By People.
Ontslag op staande voet voor werkweigering [rechtspraak]
2 weken
Niet altijd is de verhouding tussen werkgever en werknemer helder. Is iemand bijvoorbeeld een werknemer wanneer er nooit iets op schrift is gezet? De werknemer in deze zaak meent dat ze inderdaad een werknemer is. De werkgever is van mening dat ze een vrijwilliger is. Hoe dan ook is ze niet bereid om het werk te doen dat haar wordt opgedragen. Haar werkgever vertelt haar dat ze per direct kan vertrekken. Is dit ontslag op staande voet rechtsgeldig?
Brexit is een feit. Wat betekent dit voor HR?
2 weken
De gevolgen van de Brexit voor HR en payroll blijven voorlopig beperkt. Alleen wie inwoners van het Verenigd Koninkrijk in dienst heeft, moet oppassen. Door de Brexit is het VK nu een zogenoemd derde land geworden.
Waarom strategisch talentmanagement een must is voor elke HR-professional
2 weken
Joost van de Kamp, directeur HR van Stichting Dichterbij, vertelt waarom hij in november de Masterclass Strategisch Talentmanagement van de PW. academy volgde en wat dit met hem deed. De inzichten gebruikt hij om focus en enthousiasme te stimuleren in de organisatie.
Industriële sector investeert te weinig in duurzame inzetbaarheid
3 weken
Investeren in duurzame inzetbaarheid is een punt van aandacht binnen veel organisaties. Ook binnen de industriële sector zijn er verbeteringen noodzakelijk om te zorgen dat medewerkers nu en in de toekomst inzetbaar zijn en blijven. Dr. mr. Karin Manuel, lector aan het NCOI, deed onderzoek. Zij pleit voor meer evidence-based werken en het toepassen van bewezen effectieve aanpakken.
Zo pakt VodafoneZiggo inzetbaarheid aan tijdens de coronacrisis
3 weken
Bij telecombedrijf VodafoneZiggo staat ‘health & safety’ voorop, zeker ook tijdens de coronacrisis. Er kwam een wellbeing-plan bij dat rust op drie belangrijke pijlers, aldus Jacinta Nunes de Gouveia, manager Health bij VodafoneZiggo. “Wij hebben, met goed resultaat, diverse activiteiten ingezet die de mentale, fysieke en sociale fitheid ondersteunen.”
Loonstrook 2021: werknemer krijgt meer, werkgever is duurder uit
3 weken
Door stijging van de sociale premies betalen werkgevers dit jaar meer voor hun personeel dan in 2020. Voor werknemers begint het jaar met beter nieuws: hun nettoloon stijgt met enkele tientjes per maand, door lagere belasting en hogere heffingskortingen.
Groei, transitie en reflectie
3 weken
Het al wat ouder en nog steeds erg actuele model van organisatieontwikkeling van Greiner laat zien hoe belangrijk het is dat leidinggevenden reflectiemomenten inbouwen. Doe je dat goed dan is de kans op groei groter dan wanneer je dat niet doet. Zeker In coronatijden een wijze boodschap. Een praktisch model waar jij als HR professional vandaag al mee aan de slag kunt met jouw directie en andere opdrachtgevers.
Blog Joost Schrage: van vliegtuig naar ziekenhuis
3 weken
Misschien berijd ik mijn stokpaardje te vaak, maar ik ga ik het toch wéér een keer hebben over de personeelsperikelen in de zorg. Ik heb hier al menig column mee gevuld, maar zolang de zaak niet is opgelost blijf ik erop terugkomen. Iemand moet het doen.
Werknemer liegt om quarantaine te vermijden, krijgt ontslag [rechtspraak]
3 weken
Een medewerker van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) jokt over zijn vakantiebestemming om niet in quarantaine te hoeven na een vakantie in een land waarvoor code oranje geldt. De leugen komt uit en de werknemer wordt ontslagen. Is deze straf te zwaar na dertig jaar trouwe dienst?
Het vaccin: wie krijgt het en wanneer?
3 weken
Op 8 januari 2021 begint de vaccinatie tegen het coronavirus. Er zijn niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Wie krijgen de vaccinatie het eerst en hoe wordt de volgorde bepaald?

Pagina's

Abonneren op pw de gids