pw de gids

460 nieuwsberichten gevonden
Upskillen en reskillen: zo werkt dat in de praktijk
17 uur
Als talent schaars is, moet je als organisatie de talenten in eigen huis verder ontwikkelen. Upskillen en reskillen, heet dat. Organisatiepsycholoog Mirjam Baars legt uit wat dat in de praktijk betekent.
Hoe maak je medewerkers learning agile?
18 uur
Voor organisaties is het belangrijk dat medewerkers voortdurend wendbaar zijn. Deze wendbaarheid moeten zij niet alleen in hun werk laten zien. Het is ook belangrijk dat medewerkers wendbaar zijn als het om hun leren gaat.
Privébijtelling elektrische auto’s steeds minder gunstig
20 uur
Dit jaar is de fiscale bijtelling voor elektrische auto’s van de zaak aangepast en wat minder aantrekkelijk gemaakt. Met het Klimaatakkoord wordt deze bijtelling verder versoberd. Op termijn biedt het rijden met een volledig elektrische auto geen belastingvoordeel meer ten opzichte van andere auto’s.
De 4 variabelen die veerkracht beïnvloeden
1 dag
Hoe vergroot je het welzijn op de werkvloer? Volgens psycholoog Martin Appelo moet een werkgever zijn medewerkers vooral voorzien van controlemogelijkheden en sociale steun. Dat klinkt misschien voor de hand liggend – maar het leidt soms tot verrassende adviezen.
Ontslag op staande voet voor te laat komen
2 dagen
Een werknemer die regelmatig te laat komt, en dat in de urenadministratie verhult voor zijn werkgever, wordt op staande voet ontslagen. Is hier sprake van een dringende reden voor ontslag op staande voet?
Personeelsbeleid met een deadline
5 dagen
Welke HR-thema’s zijn voor uw bedrijf essentieel? Dat is sowieso een belangrijke vraag voor HR, maar hij wordt nóg belangrijker als uw bedrijf wil groeien, en dat binnen vijf tot zeven jaar. Dan heb je niet de tijd om van alles te gaan proberen. Dan moet je kiezen. En die keuzes zijn leerzaam – ook voor HR-afdelingen zonder deadline.
Loonbetaling tijdens arbeidsongeschiktheid bij zwangerschap/bevalling
6 dagen
Wanneer een werkneemster ziek wordt tijdens haar zwangerschap of bevalling dan zijn er twee mogelijkheden inzake de doorbetaling van het loon.
Meer vaste banen en vacatures
1 week
Het aantal mensen met een vast contract in Nederland neemt nog steeds toe, al zijn het er wel nog steeds minder dan voor de economische crisis. Voor werkgevers blijft het ondertussen knap moeilijk om mensen te vinden.
5 tips om beter om te gaan met werkdruk
1 week
Wat moet je doen als taken, verplichtingen en lijstjes je boven het hoofd groeien? Wees toch niet zo streng voor jezelf, is de boodschap van arbeidspsychologe Alice Boyes.
Werknemer komt niet terug van vakantie: wat kan HR doen?
1 week
Een jaarlijks terugkerend probleem: de werknemer die te laat van zijn vakantie terugkomt. De drie weken waarvoor hij toestemming heeft, worden opeens vier weken. Niet zelden onverwachts. Wat nu?
Discriminatie in vacatureteksten: het gaat nog vaak mis
1 week
Gezocht: een starter, een student, een jonge hond met maximaal 2 jaar ervaring… onderzoek van de VU (in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens) toonde vorig jaar al aan dat leeftijdsdiscriminatie (te) vaak voorkomt in vacatureteksten. Hoe vaak is (te) vaak?
Hoe HR innovatie kan verwezenlijken
1 week
Innovatie is niet alleen het bedenken van nieuwe producten en diensten. Het is ook: medewerkers stimuleren om voortdurend op zoek te gaan naar nieuwe werkwijzen. Hoe kan HR dat verwezenlijken?
Slapend dienstverband ontbonden: belang werknemer weegt zwaarder [rechtspraak]
1 week
Opnieuw heeft een rechter geoordeeld dat het in stand houden van een slapend dienstverband slecht werkgeverschap is. De kantonrechter van de Rechtbank Gelderland verwees daarbij nadrukkelijk naar de Wet compensatieregeling transitievergoeding (WCT) die op 1 april 2020 van kracht wordt.
Missiemanagement. Nog even relevant als 50 jaar geleden
1 week
Evenals vorige zomer had ik ook dit jaar weer het voorrecht om in Florida de vibe van NASA’s Apollo 11-missie te ervaren. Deze keer was het extra merkbaar omdat het dit jaar vijftig jaar geleden is dat die historische gebeurtenis plaatsvond.
Arbeidsrecht in vogelvlucht
1 week
Het arbeidsrecht is een veelkoppig monster dat bovendien voortdurend aan verandering onderhevig is. Een aantal grote thema’s blijven altijd belangrijk voor HR.
Wanneer is er recht op kraamverlof?
1 week
Op 1 december 2001 is een wettelijk kraamverlof ingevoerd voor partners. Sinds 1 januari 2019 bedraagt het verlof eenmaal de wekelijkse arbeidsduur, met een maximum van vijf dagen.
De optimale werkweek bestaat uit 8 uur werken
1 week
Het is nog steeds de standaard bij een fulltime baan: 8 uur per dag, 5 dagen per week. Een werkend leven is goed voor lichaam en geest, wisten onze opa’s al. Onzin, zeggen Engelse onderzoekers. Acht uur per week werken is genoeg om psychisch gezond te blijven. Of om het te worden.
Fiets van de zaak wordt eenvoudiger
2 weken
De regels voor de fiets van de zaak gaan vanaf 2020 veranderen. Net als voor auto’s van de zaak komt er een forfaitaire bijtelling voor het privégebruik van de bedrijfsfiets. Voor fietsen die u ter beschikking stelt aan werknemers hoeven u en de medewerkers geen complexe administratie meer bij te houden.
Nieuwe taken voor HR: HR als bedrijfsgeweten
2 weken
Nee, in de toekomst bent u als HR-medewerker niet langer de koning van het handboek, de expert in administratieve processen. Eerder speelt u de rol van kritische vragensteller, het geweten van het bedrijf. Hoe zien die nieuwe taken er in de praktijk uit?
9 Manieren om constructief om te gaan met conflicten
2 weken
Warme weken zijn bijzonder geschikt voor conflicten. Irritaties, misverstanden, jaloezie en andere kleine ergernissen worden snel groter als het warm is. Niet goed voor de inzetbaarheid van mensen, noch voor de prestaties die ze moeten leveren. Meestal komt het conflict op het bordje van de leidinggevende. Wat kan hij/zij doen om de atmosfeer op de werkplek wat dragelijker te maken, behalve de airco een graadje lager zetten?
Veel verzuim door privésores
2 weken
Bijna een op de vijf werkende Nederlanders heeft zich wel eens ziek gemeld wegens stress in het privéleven en was daarbij niet eerlijk over de oorzaak van het verzuim. 40 procent van de werkenden ervaart wel eens concentratieproblemen op het werk door levensloopstress.
Leraar negeert instructies na tramaanslag: ontslag wegens plichtsverzuim [rechtspraak]
2 weken
Een docent wordt op staande voet ontslagen omdat hij, ondanks nadrukkelijke instructies om op school te blijven, zijn leerlingen alleen achterliet na de tramaanslag in Utrecht. Hij vindt dat er geen dringende reden is voor ontslag. Wat zegt de kantonrechter?
Op deze drie terreinen willen medewerkers nog meer steun van HR
2 weken
Werknemers in Europa zien de toekomst rooskleurig in. Dat blijkt uit het recente onderzoek ‘The Workforce View in Europa 2019’ van ADP. Wel komen er drie verbeterpunten duidelijk naar voren.
Sollicitant bluft zich door sollicitaties heen
2 weken
Sollicitanten zijn zich terdege bewust van het feit dat het niet meevalt om vacatures te vervullen. Ze stellen daarom hogere eisen en tillen ook niet al te zwaar aan de functie-eisen.
Hoe een bedrijfskundige blik HR verder helpt
2 weken
Maakt uw HR-organisatie deel uit van het secondaire of het tertiaire proces? En als u nu twijfelt: zou de directie uw werkzaamheden ook gemakkelijk kunnen inkopen bij een derde partij? Luidt het antwoord bevestigend, dan bekijkt u uw vakgebied waarschijnlijk niet met een bedrijfskundige bril.
Wanneer is er recht op politiek verlof?
2 weken
Het politiek verlof is geregeld in het Burgerlijk Wetboek artikel 7:643.
Dit zijn de 16 kenmerken van de ‘Homo Employabilis’
2 weken
Hoe ziet de ‘homo employabilis’, oftewel de goed inzetbare medewerker, eruit? Hieronder de 16 kenmerken van de volmaakt inzetbare medewerker en een afsluitende tip (nummer 16).
Tien redenen om te starten met mindful walking
2 weken
Medewerkers die optimaal functioneren en meer plezier in hun werk ervaren. natuurlijk wil elke werkgever dat.  De rode draad hierbij is: Betere concentratie door betere ontspanning. Daarom is er steeds meer aandacht voor mindfulness. In combinatie met wandelen is mindfulness nog effectie­ver.
HR, neem slaapproblemen medewerkers serieus (met 9 tips)
2 weken
Een slaapprobleem is een serieus probleem. Niet alleen voor de betreffende persoon, maar ook voor de werkgever. Een verminderde slaapkwaliteit is namelijk van grote invloed op de productiviteit en de gezondheid van medewerkers. Negen adviezen voor werkgevers én werknemers.
Het stoplicht van het leven
3 weken
Een verkeerslicht dat op oranje springt, betekent meestal ‘nog even het gas erop’, zodat je niet hoeft stil te staan. Ook donkeroranje en zelfs lichtrood is voor velen geen enkel probleem om nog effe door te duwen. Dat kan misschien in het verkeer, maar de stoplichten in het leven zijn er niet voor niets!

Pagina's

Abonneren op pw de gids