pw de gids

1126 nieuwsberichten gevonden
Voorkom een burn-out na de vakantie
14 uur
Juist na een vakantie komt uitval door burn-out regelmatig voor. Niet gek, want wie uitgeput met vakantie gaat, rust onvoldoende uit. En gedrag is moeilijk te veranderen, waardoor gestrest werken ook na de vakantie ‘de norm’ blijft. Medewerkers lopen zo extra risico op een burn-out en uiteindelijk ook op uitval van werk. Wat kun je doen als leidinggevende?
Flexibele pensioenpremie: belegger PGGM ziet hier grote voordelen in
20 uur
Een variabele premie levert een beter pensioen op. Dat stellen deskundigen van pensioenbelegger PGGM op basis van een onderzoek. De deskundigen denken daarbij dat werknemers en gepensioneerden van een deels flexibele premie het meest profiteren.
Wat is het diploma van de coronageneratie straks waard?
22 uur
Naar goed gebruik begin je een column niet met ‘ik’. Volgens de kenners staat daar al jaren de ‘niet lezen’ straf op. Daarom verdoezel ik het met wat introzinnen. Het kan niet anders. Daar gaat-ie dan: ik maak me zorgen.
Is er nu nog iemand die pal voor zijn eigen mensen gaat staan?
1 dag
Dat COVID-19 de wereld compleet op z’n kop heeft gezet is geen nieuws, maar hoe zit het met de arbeidsmarkt? Nu het coronastof enigszins is opgetrokken kunnen we misschien heel voorzichtig een tussenbalans opmaken. En vooral ook: hoe staat het met de beloftes van werkgevers? Blijven deze beloftes ook overeind bij zware tegenwind?
Prinsjesdag 2020: de belangrijkste punten voor HR op een rij
2 dagen
Op 15 september 2020 zijn tijdens Prinsjesdag de Miljoenennota en het Belastingplan 2021 gepresenteerd. PW. vroeg Ralph Koks, arbeidsjurist bij SD Worx, de belangrijkste punten voor HR- professionals op een rij te zetten én toe te lichten.
Nog steeds geen duidelijkheid over zzp’ers
2 dagen
Het kabinet heeft besloten de Wet DBA voor zzp'ers te vervangen, omdat hij niet voor duidelijkheid en rust heeft gezorgd. Nieuwe wet- en regelgeving zou per 1 januari 2021 in moeten gaan, maar dat lijkt niet te gebeuren. Wat is de stand van zaken?
Prinsjesdag 2020: De Grote Alles is Anders Show
2 dagen
Niets is wat het was. Nederland legde zichzelf altijd een strenge begrotingsdiscipline op, maar nu lijken er geen grenzen voor begrotingstekorten en overheidsschulden te bestaan. De presentatie van de Miljoenennota was dan ook een Grote Alles is Anders Show. Zo lijkt het althans.
Prinsjesdag: 1,4 miljard voor begeleiding van werk-naar-werk en omscholing
3 dagen
Het stimuleren van werk is hét wapen in de strijd tegen de gevolgen van de coronacrisis. Het kabinet trekt daarom ruim een miljard euro uit voor een aanvullend sociaal pakket.
Prinsjesdag 2020: Defensie zet nadrukkelijk in op personeelsbeleid
3 dagen
Volgend jaar wil het ministerie van Defensie zich nadrukkelijk profileren als moderne werkgever in de hoop nieuw personeel aan te trekken.
Prinsjesdag 2020: nieuw pensioenstelsel is voor 1 januari 2022 voorzien
3 dagen
Het kabinet streeft ernaar de wetgeving rond een nieuw pensioenstelsel op 1 januari 2022 in werking te laten treden.
Prinsjesdag 2020: zorgen over toenemende ongelijkheid
3 dagen
In 2019 is de inkomensongelijkheid in Nederland verder toegenomen. Een bestuursvoorzitter verdient nu 32 keer zo veel als de gemiddelde werknemer. Dat schrijft het kabinet in de miljoenennota 2021.
Prinsjesdag 2020: Koopkrachtverbetering door corona onzeker
3 dagen
Niet eerder waren de koopkrachtplaatjes die het kabinet presenteert zo onzeker als nu. Gemiddeld genomen lijkt er voor bijna alle groepen een koopkrachtverbetering, echter wie zijn baan verliest, gaat er juist hard op achteruit.
Troonrede 2020: hoofdpunten op gebied personeel, werk en economie
3 dagen
De Troonrede staat dit jaar in het teken van de coronacrisis. Hieronder de belangrijkste citaten op het gebied van personeel, werk en economie.
NOW en mogelijke alternatieven
3 dagen
De coronacrisis slaat hard toe en de tweede golf dient zich aan. Per 1 oktober 2020 wordt de huidige NOW-regeling met drie tijdvakken van drie maanden verlengd. Maar niet iedere werkgever kan of wil daar gebruik van maken. Wat zijn de alternatieven?
Wat verwacht HR van Prinsjesdag 2020?
4 dagen
Prinsjesdag 2020 wordt anders dan andere jaren. Toch zijn er genoeg belangrijke onderwerpen om over te praten. Welke onderwerpen moeten er volgens HR-professionals op de agenda staan?
Prinsjesdag 2020: de grote klap komt nog
4 dagen
Wat valt er tijdens Prinsjesdag op het gebied van personeel & werk te verwachten? PW.-hoofdredacteur Martijn van der Kooij blikt vooruit. Komt het hoge woord eruit in de Troonrede of Miljoenennota?
Liveblog Prinsjesdag 2020: HR-nieuws over personeel & werk
4 dagen
PW. volgt Prinsjesdag 2020 op de voet. In deze liveblog vind je nieuws over personeel en werk dat je als HR-professional niet mag missen.
Leeftijdsdiscriminatie verschillend beoordeeld [rechtspraak]
4 dagen
Een hiring manager geeft voor een vacature de voorkeur aan kandidaten met maximaal tien jaar ervaring. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat de werkgever zich daarom schuldig maakt aan leeftijdsdiscriminatie. De rechter oordeelt anders. Waarin zit hem het verschil?
Vijf stappen naar duurzame inzetbaarheid
1 week
Niemand zal ontkennen dat het belangrijk is om werknemers gezond en gemotiveerd te houden tot aan de pensioendatum. Toch hebben veel organisaties moeite om het thema duurzame inzetbaarheid in de praktijk handen en voeten te geven. Hoe pak je dat aan? Vijf stappen zijn essentieel.
Inclusiviteit is een state of mind
1 week
Het is hoog tijd dat mooie woorden een halt worden toegeroepen. Dat we écht de mouwen opstropen en aan de slag gaan met inclusiviteit. Niet stoppen als het heet wordt en gaat schuren. We moeten daar doorheen met moed, lef, kwetsbaarheid en een onbevooroordeelde nieuwsgierigheid naar jezelf en elkaar toe.
15 Nederlandse organisaties in top 125 Best Workplaces van Europa
1 week
Van de 125 beste werkgevers van Europa zijn er vijftien afkomstig uit Nederland. De sterke punten van deze werkgevers? Het betrekken van medewerkers bij beslissingen over hun werk en werkomgeving, transparante communicatie en het ontbreken van voortrekgedrag.
Praktische focus op talentontwikkeling
1 week
Het talent in je organisatie kennen en ontwikkelen geeft positieve energie, intrinsieke motivatie en meer kansen voor optimale inzetbaarheid. Het is dé manier voor werk-nemer en organisatie om wendbaar te blijven, stellen Helma Schuldink van Margolin en Peter Lijster van Zorg van de Zaak. Maar hoe breng je het potentieel in kaart?
Groeien met de growth mindset
1 week
De ontwikkeling van medewerkers ‘gaat vliegen’ als zij worden ingezet op hun sterke punten (versterk wat werkt!) en als zowel de medewerkers als de leidinggevende hun ‘fixed mindset’ inruilen voor een ‘growth mindset’.
Terugblik op de coronacrisis voor HR
1 week
2020 gaat de geschiedenis in als het jaar van de coronacrisis. Hoe begon het ook al weer en wat betekende het coronavirus voor HR?
Veel bijval in Kamer voor voorstel voor minimumuurloon
1 week
Een voorstel van de PvdA om een minimumuurloon in te voeren, kan in de Tweede Kamer in ieder geval op veel sympathie rekenen. Ook de coalitiepartijen D66 en ChristenUnie zijn positief.
Wanneer hoef je geen transitievergoeding te betalen?
1 week
Bij ontslag kan een werknemer vaak, maar zeker niet altijd aanspraak maken op een transitievergoeding. Er gelden namelijk nogal wat uitzonderingen. Welke dat zijn? Een overzicht.
Prinsjesdag 2020: geen spektakel op pensioengebied, wel oppassen geblazen
1 week
Pensioenspecialist Corey Dekkers grijpt Prinsjesdag 2020 aan om HR-adviseurs te wijzen op belangrijke aandachtspunten rond ontslag, WW en pensioenwetgeving.
Wen maar aan wenden 
1 week
Als de coronacrisis ons iets leert, is dat het cruciaal is op tijd de steven te wenden. Hoofdredacteur van PW. Martijn van der Kooij schrijft waarom we maar moeten wennen aan wenden.
3 tips voor de juiste keuze van een functienaam
1 week
Een gemiddelde vacaturetekst is wel honderden woorden lang. Toch zijn het de eerste luttele woorden die het grootste verschil maken. Of concreter: de functienaam die misschien maar een tot drie woorden bevat, bepaalt voor een groot deel het succes van de vacaturetekst. Hoe bepaal je nu wat de juiste functienaam is?
Ontslag op staande voet voor negeren van lockdown [rechtspraak]
1 week
De manager van een fastfoodrestaurant opent op 16 maart de deuren van het restaurant, ondanks het feit dat een dag eerder de lockdown is ingegaan. Hij zegt dat hij de instructies verkeerd heeft begrepen, maar zijn werkgever ontslaat hem op staande voet. Is dat terecht?

Pagina's

Abonneren op pw de gids