ornet

910 nieuwsberichten gevonden
Zo blijf je de robot de baas
7 uur
Het is een veelgehoorde noodkreet: robots bedreigen onze banen. Echter, volgens bedrijfskundige Ben Dankbaar valt dat reuze mee. De ontwikkelingen gaan altijd langzamer dan we denken, en bovendien kunnen bedrijven zich goed voorbereiden op een gerobotiseerde toekomst. Zijn advies: zorg ervoor dat de … Het bericht Zo blijf je de robot de baas verscheen eerst op ORnet.
Is de bedrijfshulpverlening op orde?
10 uur
Het belang van goede bedrijfshulpverlening is groot. Ieder jaar wordt 300.000 maal eerste hulp gegeven na een bedrijfsongeval en zijn er 1700 bedrijfsongevallen die leiden tot blijvende arbeidsongeschiktheid. Ook komen er jaarlijks 6000 tot 8000 bedrijfsbranden voor. Maar is de bedrijfshulpverlening … Het bericht Is de bedrijfshulpverlening op orde? verscheen eerst op ORnet.
Geen mondkapje, geen loon?
3 dagen
Over nut en noodzaak van mondkapjes in de strijd tegen corona lopen de meningen uiteen. Maar wie die discussie op de werkvloer wil voeren, loopt aan tegen het instructierecht van de werkgever. Dat merkt ook de medewerker van een bakkerij, die weigert zijn mond te bedekken. In Nederland werd op 1 … Het bericht Geen mondkapje, geen loon? verscheen eerst op ORnet.
Duurzame inzetbaarheid kan je ook meten
5 dagen
Duurzaam inzetbare medewerkers zijn onmisbaar. Maar hoe bereik je dit als organisatie? Wanneer ben je duurzaam inzetbaar en hoe meet je het duurzaam inzetbaar potentieel? Het meten van het ‘duurzaam inzetbaar potentieel van menselijk kapitaal’ (D.I.P.) is cruciaal om te achterhalen hoe dit … Het bericht Duurzame inzetbaarheid kan je ook meten verscheen eerst op ORnet.
Verlofuren opnemen
5 dagen
Wij hebben in ons bedrijf recht op 200 uur verlof: 160 uur wettelijk en 40 uur bovenwettelijk. Nu wil onze directeur doorvoeren dat we de dagen zo veel mogelijk opmaken in het jaar dat het recht hiertoe ontstaat. Zodat je maximaal een bepaald aantal uur overhoudt aan het eind van het jaar. Deze … Het bericht Verlofuren opnemen verscheen eerst op ORnet.
Pensioen? Een dure arbeidsvoorwaarde
5 dagen
Bijna alle pensioenen worden aanzienlijk duurder dit jaar. Van de 44 bedrijfstakpensioenfondsen verhogen 39 de premies, ze verlagen de pensioenopbouw of ze passen beide kortingen toe. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het FD en PensioenPro naar de premies van pensioenfondsen. Bij de … Het bericht Pensioen? Een dure arbeidsvoorwaarde verscheen eerst op ORnet.
Grote estafettestaking op komst in de metaal
6 dagen
De vakbonden FNV en CNV organiseren stakingen in de grootmetaal. Vanaf donderdag 21 januari beginnen estafettestakingen bij onder meer chipmachinemaker ASML en truckbouwer DAF. De stakingen zijn coronaproof, aldus de bonden. Grootste struikelblok in de cao-onderhandelingen is hoger loon. De … Het bericht Grote estafettestaking op komst in de metaal verscheen eerst op ORnet.
Over een cor als centrale linking pin
6 dagen
Een fusie-organisatie smeden, strategisch personeelsbeleid ontwikkelen én de covid-crisis beheersbaar houden. Thema's die de cor van ziekenhuis Zuyderland met de bestuurder en raad van toezicht tot resultaat wist te brengen. Dat is beloond met de Driehoek 3D-Trofee. In tijden van covid-19 en … Het bericht Over een cor als centrale linking pin verscheen eerst op ORnet.
Thuiswerkplicht niet realistisch
1 week
Ruim een kwart van de thuiswerkers moet toch af en toe naar kantoor. Bijna de helft doet dat sowieso. Een thuiswerkverplichting wordt dan ook niet realistisch geacht. Toch blijven de zorgen bij werkgevers en vakbonden. Dat blijkt uit een peiling van het CNV onder 1.200 leden. Ruim een kwart (27%) … Het bericht Thuiswerkplicht niet realistisch verscheen eerst op ORnet.
‘Thuiswerken zal een blijvertje blijken’
1 week
‘Ellek nadeel hep se voordeel,’ orakelde een groot Nederlands voetballer ooit. Bij de Volksbank, moederorganisatie van SNS, ASN BANK, RegioBank en BLG Wonen, namen ze deze zegswijze ter harte. Ook de or. Or-voorzitter Frans-Willem van Abeelen vertelt hoe zijn organisatie de coronacrisis te lijf gaat … Het bericht ‘Thuiswerken zal een blijvertje blijken’ verscheen eerst op ORnet.
Hoeveel mag deskundige bijstand kosten?
1 week
Een voormalige oudergeleding van de medezeggenschapsraad (OMR) van een islamitische basisschool is in beroep gekomen tegen de uitspraak van de Landelijke Commissie voor Geschillen WMS van 17 februari 2020. De uitspraak is gewezen tussen de OMR van de basisschool en Stichting Noor, de stichting die … Het bericht Hoeveel mag deskundige bijstand kosten? verscheen eerst op ORnet.
Reorganisatie? Regeren is vooruitzien
1 week
Ondanks de wisselende economische berichten zijn veel organisaties bezig met reorganisaties. Als or zaak om je belangrijke rol hierin te pakken. Wanneer je je nu voorbereidt, heb je meer invloed wanneer het straks echt nodig is. Een reorganisatie kan zich voordoen in allerlei vormen. De impact op … Het bericht Reorganisatie? Regeren is vooruitzien verscheen eerst op ORnet.
De vorm is anders, het verhaal blijft
1 week
Laat ik beginnen met u alsnog het allerbeste te wensen voor 2021, met veel invloed als ondernemingsraad. Ik weet niet of u zelf vindt dat u voldoende invloed heeft gehad op alle veranderingen die er in 2020 hebben plaatsgevonden? Veranderingen die in 2021 ook wel hun invloed zullen hebben. Juist … Het bericht De vorm is anders, het verhaal blijft verscheen eerst op ORnet.
‘Ouders hebben een dubbele baan in deze coronacrisis’
1 week
Het CNV wil een calamiteitenfonds om werkenden door de coronacrisis te helpen. Veel ouders zitten volledig knel tussen werk en privé, constateerde de vakbond. Ook GroenLinks wil betaald verlof voor ouders die hun baan met thuisonderwijs voor kinderen combineren. Het CNV wordt naar eigen zeggen … Het bericht ‘Ouders hebben een dubbele baan in deze coronacrisis’ verscheen eerst op ORnet.
Kan een zelfstandige dit werk doen?
1 week
Sinds 11 januari is de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) beschikbaar. Het is een proef met een online vragenlijst. Opdrachtgevers kunnen hiermee voor elke opdracht beoordelen of ze een zelfstandig ondernemer moeten inhuren of een dienstverband moeten aanbieden. De vragen gaan over de … Het bericht Kan een zelfstandige dit werk doen? verscheen eerst op ORnet.
Medezeggenschap en de WOR bij de overheid, hoe zit dat?
1 week
Sinds 1995 geldt de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) ook voor de overheidssectoren. Sindsdien is de WOR de raamwetgeving voor alle ondernemingsraden in Nederland. Alleen voor defensie en onderwijs bestaan aparte medezeggenschapsregelingen. Uitgangspunt is dat de WOR zoveel mogelijk volledig van … Het bericht Medezeggenschap en de WOR bij de overheid, hoe zit dat? verscheen eerst op ORnet.
Conflict over tijd voor de or, wat zit daar achter?
1 week
De voorzitter van een or in de horeca zit in de knel met zijn uren. Hij heeft het erg druk met zijn dagelijks werk en daarom doet hij het or-werk thuis, in privétijd. Hij heeft de bestuurder gevraagd om de 200 overuren die daardoor zijn ontstaan, uit te betalen. De bestuurder weigert dat te doen. De … Het bericht Conflict over tijd voor de or, wat zit daar achter? verscheen eerst op ORnet.
Vaccineren niet verplichten, maar…
2 weken
Een werkgever mag zijn mensen niet verplichten tot vaccineren. Dat vindt driekwart van werkend Nederland. Maar een op elke drie vindt ook dat de werkgever niet-gevaccineerde collega’s moet verbieden om op het werk te komen. Dit blijkt uit onderzoek over coronavaccins van HR-dienstverlener Visma | … Het bericht Vaccineren niet verplichten, maar… verscheen eerst op ORnet.
Lockdown verlengd, meer steun in aantocht
2 weken
De lockdown van de Nederlandse economie, die naar verwachting volgende week zou eindigen krijgt een verlenging van 3 weken. Dat zal het kabinet morgen bekend maken, melden ‘ingewijden’ en de NOS. Het kabinet denkt nog na over uitbreiding van de steunmaatregelen aan getroffen bedrijven en … Het bericht Lockdown verlengd, meer steun in aantocht verscheen eerst op ORnet.
Pesten is niet grappig
2 weken
Iedere dag worden talloze werknemers gepest door collega’s of leidinggevenden. Dat gaat veel verder dan een grapje of een beetje plagen. Pesten maakt mensen langzaam kapot. Het merendeel van de ondernemingsraden is ervan overtuigd dat pesten in hun organisatie niet voorkomt. Ze horen er namelijk … Het bericht Pesten is niet grappig verscheen eerst op ORnet.
Or-lid ontslagen wegens schending privacy
2 weken
Een werkneemster, tevens ondernemingsraadslid, is bij de werkgever belast met de controle van de urenregistratie, camerabewaking en naleving van de huisregels. Wanneer zij hiervan misbruik maakt en de privacy van haar collega’s ernstig schendt, is dit reden voor de werkgever haar arbeidsovereenkomst … Het bericht Or-lid ontslagen wegens schending privacy verscheen eerst op ORnet.
Recordstijging lonen vorig jaar
2 weken
Gemiddeld stegen de cao-lonen vorig jaar met 3 procent. Het is de grootste jaarlijkse stijging sinds 2008. De stijging komt vooral omdat driekwart van de cao’s al in 2019 waren afgesloten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds de eerste helft van 2017, toen de lonen met … Het bericht Recordstijging lonen vorig jaar verscheen eerst op ORnet.
Duurzame inzetbaarheid in tijden van Corona
2 weken
Hoe kun je jouw Duurzaam Inzetbaar Potentieel ontwikkelen in tijden van Corona? Hoe kun jij nu, en ook straks, nog werk doen dat er toe doet? Kortom hoe kun jij na (en tijdens) deze crisis relevant voor de arbeidsmarkt blijven? Juist nu is het een goed moment om daar over na te denken en te kijken … Het bericht Duurzame inzetbaarheid in tijden van Corona verscheen eerst op ORnet.
De vlieguren van Renske Leijten en Pieter Omtzigt
2 weken
Stel: je krijgt een zeer ernstige diagnose van een specialist in het ziekenhuis. Om een kans op overleven te maken moet je een bijzonder risicovolle operatie ondergaan. Kies je dan voor een operatie door een jonge, enthousiaste, onervaren chirurg, die deze operatie graag voor de eerste keer wil gaan … Het bericht De vlieguren van Renske Leijten en Pieter Omtzigt verscheen eerst op ORnet.
‘Geen pensioenkortingen dit jaar’
2 weken
De grote pensioenfondsen ABP en PFZW hoeven hun pensioenen dit jaar niet te verlagen. Beide fondsen hadden volgens eerste berekeningen op 31 december 2020 een hogere dekkingsgraad dan het vereiste minimum van 90 procent. Dat geldt voor de meeste pensioenfondsen, stelt pensioenspecialist Aon. Op … Het bericht ‘Geen pensioenkortingen dit jaar’ verscheen eerst op ORnet.
De Groundhog Day van medezeggenschap
2 weken
In de film Groundhog Day met Bill Murray wordt de hoofdpersoon elke dag op hetzelfde moment wakker. Hij maakt elke dag hetzelfde mee, en hij kan maar niet uit die herhaling komen. Herkenbaar? Dan is nu, aan het begin van een nieuw jaar, een goed moment om even stil te staan bij dat soort gewoontes, … Het bericht De Groundhog Day van medezeggenschap verscheen eerst op ORnet.
‘Geen verplichte calamiteitenpot risicobedrijven’
2 weken
De overheid wil ‘majeure’ risicobedrijven verplichten om geld te reserveren voor de kosten van eventuele calamiteiten. Die reservering moet voorkomen dat overheden na een faillissement kosten moeten maken voor het herstellen van milieuschade of het saneren van bedrijfsterreinen. … Het bericht ‘Geen verplichte calamiteitenpot risicobedrijven’ verscheen eerst op ORnet.
Moeten we een advies publiceren?
2 weken
Binnen onze onderneming heeft een reorganisatie plaatsgevonden met meer dan vijftig gedwongen ontslagen. De OR heeft na een zorgvuldig adviestraject positief geadviseerd. De OR heeft van een aantal boventallige collega’s de vraag gekregen of de OR bereid is om het advies te publiceren. Onze … Het bericht Moeten we een advies publiceren? verscheen eerst op ORnet.
Samen fitter naar de eindstreep
3 weken
Fit de pensioenleeftijd halen is wel zo prettig voor de werknemer. Maar gemotiveerde, gezonde en bekwame werknemers zijn evengoed onmisbaar voor de hele organisatie. Pas als beide partijen samenwerken voor duurzaam inzetbare medewerkers kunnen ze echt stappen maken. Dit leidde tot een opmerkelijke … Het bericht Samen fitter naar de eindstreep verscheen eerst op ORnet.
Or de dupe van borrelpraat?
3 weken
Werkgevers in Nederland investeren zowel absoluut als in vergelijking met onze buurlanden zeer weinig in preventie. Bang voor schadeclaims zijn ze wel. Daarom grijpen ze vaak naar relatief goedkope middelen om te proberen schade te voorkomen. Werknemers testen op alcohol-, drugs- en … Het bericht Or de dupe van borrelpraat? verscheen eerst op ORnet.

Pagina's

Abonneren op ornet