ornet

44 nieuwsberichten gevonden
‘Geef elke werkende duizend euro opleidingsgeld’
18 uur
Iedere Nederlander moet dit jaar 1000 euro opleidingsgeld krijgen van het kabinet. Deze wens heeft het CNV vastgelegd in een manifest, en aangeboden bij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip. Het CNV ziet de 1000 euro als eenmalige investering die vakbond tientallen … Het bericht ‘Geef elke werkende duizend euro opleidingsgeld’ verscheen eerst op ORnet.
Problemen door slechte communicatie or en bestuurder
21 uur
Goede communicatie is misschien wel het belangrijkste voor een goede samenwerking tussen een or en zijn bestuurder. Intenties kunnen over en weer goed zijn, maar als de communicatie gebrekkig is, leidt dat vroeg of laat toch tot problemen. Dat blijkt uit een bemiddelingsverzoek over een geschil, … Het bericht Problemen door slechte communicatie or en bestuurder verscheen eerst op ORnet.
Geen or-meerderheid vereist voor vaste commissies
22 uur
De or kan een vaste commissie instellen als hij die voor de vervulling van zijn taak redelijkerwijs nodig heeft. De vaste commissie behandelt een door de or aangewezen onderwerp, bijvoorbeeld financiën. Doordat niet álle onderwerpen met de gehele or hoeven te worden besproken, vergroot de or hiermee … Het bericht Geen or-meerderheid vereist voor vaste commissies verscheen eerst op ORnet.
Veel werkenden hechten waarde aan serieus MVO-beleid
1 dag
Twee van elke drie werknemers vindt het belangrijk dat de werkgever een beleid heeft voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Zo blijkt uit recent onderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank. Ook haakt de helft van de werkzoekenden af als de nieuwe werkgever weinig doet aan MVO. … Het bericht Veel werkenden hechten waarde aan serieus MVO-beleid verscheen eerst op ORnet.
Auto-leaseregeling aanpassen
1 dag
De directie wil een wijziging op de leaseregeling voor bedrijfsauto’s doorvoeren. Dit ligt ter beoordeling bij de or. Valt dit onder het instemmingsrecht (artikel 27) of onder het adviesrecht (artikel 25)? Een auto-leaseregeling kan niet zomaar eenzijdig worden gewijzigd. Uit jurisprudentie … Het bericht Auto-leaseregeling aanpassen verscheen eerst op ORnet.
Arbeidsmarkt wordt steeds krapper
2 dagen
De arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal nog iets krapper geworden. Dat komt door meer vacatures die langer openstaan, en door een verdere daling van het aantal werklozen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal banen nam toe met 127.000 naar een recordhoogte van ruim … Het bericht Arbeidsmarkt wordt steeds krapper verscheen eerst op ORnet.
‘Tegemoetkomingsfonds long covid in zorg en onderwijs’
3 dagen
De vakbonden Aob en FNV willen dat de regering een tegemoetkomingsfonds van 150 miljoen euro instelt voor werknemers met long covid in zorg en welzijn en het onderwijs. De vakbonden hebben dit de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Langdurige Zorg en Sport en Onderwijs per brief laten … Het bericht ‘Tegemoetkomingsfonds long covid in zorg en onderwijs’ verscheen eerst op ORnet.
Langer betaald ouderschapsverlof loont vaak niet
3 dagen
Mensen met een laag inkomen nemen veel minder vaak betaald ouderschapsverlof of partnerverlof op dan mensen die boven modaal verdienen. De belangrijkste reden: financiële onhaalbaarheid. Dat blijkt uit een evaluatie van de nieuwe Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG), die minister Karien van … Het bericht Langer betaald ouderschapsverlof loont vaak niet verscheen eerst op ORnet.
Ondernemingskamer gelast onderzoek bij Funda
4 dagen
Bij de organisatie Funda zijn de verhoudingen tussen de betrokken partijen stevig verstoord. Het gaat om onenigheid tussen de makelaarsvereniging NVM, STAK Funda (Stichting Administratiekantoor Funda) en FundaBelang. De ondernemingsraad stelt zich op achter het bestuur van Funda. De … Het bericht Ondernemingskamer gelast onderzoek bij Funda verscheen eerst op ORnet.
Duidelijk meer loon in cao’s; inflatie blijft hoger
1 week
Nieuwe en vernieuwde cao’s van april bevatten een loonsverhoging van gemiddeld 3,4 procent. Dat is het hoogste percentage sinds de bankencrisis van 2008, meldt werkgeversvereniging AWVN. En: er zit vaak een minimumverhoging in voor iedereen. Er werden in april 26 nieuwe cao-akkoorden afgesproken … Het bericht Duidelijk meer loon in cao’s; inflatie blijft hoger verscheen eerst op ORnet.
‘Ruimte voor extra arbeidsmigranten is beperkt’
1 week
Meer arbeidsmigranten naar Nederland halen leidt tot verergering van bestaande maatschappelijke problemen. Waaronder de woningnood, discriminatie op de arbeidsmarkt en het stikstofprobleem. Dat stelt de Nederlandse Arbeidsinspectie in zijn jaarverslag. De FNV vindt dat de Inspectie eerst naar … Het bericht ‘Ruimte voor extra arbeidsmigranten is beperkt’ verscheen eerst op ORnet.
‘Tijd van vooruitschuiven is op Schiphol voorbij’
1 week
Om de personeelskrapte en de werkdruk bij de bagageafhandelaars te verlichten zal KLM 130 extra medewerkers aantrekken. Na de zomer wordt ook de uitbesteding van werk aan het afhandelingsbedrijf Viggo stopgezet. KLM bereikte hierover een akkoord met de medezeggenschapscommissie van Ground Services … Het bericht ‘Tijd van vooruitschuiven is op Schiphol voorbij’ verscheen eerst op ORnet.
Vraag pas om een mening als iemand een mening heeft
1 week
Tijdens een or-vergadering kan het voorkomen dat sommige or-leden voortdurend aan het woord zijn, terwijl anderen zich de hele bijeenkomst hullen in zwijgzaamheid. Hoe ga je ermee om? Natuurlijk is de een extraverter dan de ander. En niet iedereen heeft een even groot belang bij een bepaald … Het bericht Vraag pas om een mening als iemand een mening heeft verscheen eerst op ORnet.
Jubileumuitkering weg?
1 week
Wij zijn als organisatie overgenomen door nieuwe investeerders. Nu wordt ‘per direct’ de jubileumuitkering stopgezet. Dat was een beloning na een aantal jaren in dienst. We zijn niet gebonden aan een cao, wel is er een personeelshandboek waarin alles is beschreven. Hebben wij als or hier iets over … Het bericht Jubileumuitkering weg? verscheen eerst op ORnet.
Arbeidsinspectie kritisch op bezorgdiensten
1 week
Hoge werkdruk, illegaal werk, zware fysieke belasting en mogelijk schijnconstructies. Dat zijn de belangrijkste bezwaren die de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft tegen bedrijven die werken met maaltijdbezorgers en flitsbezorgers. Zo blijkt uit een rapport over de bezorgdiensten dat minister Van … Het bericht Arbeidsinspectie kritisch op bezorgdiensten verscheen eerst op ORnet.
Werken aan een duurzame toekomst
1 week
Op dinsdag 5 juli 2022 organiseert het Nationaal Contactpunt voor de OESO Richtlijnen (NCP) een MVO trainingsdag voor leden van ondernemingsraden. Deelnemen aan deze training is gratis. Welke rol kan de ondernemingsraad spelen bij de klimaattransitie? Antwoorden vinden op dit vraagstuk is een van … Het bericht Werken aan een duurzame toekomst verscheen eerst op ORnet.
Alledaags seksisme
1 week
Iemand uit een appgroepje, met wie ik weleens een van de plaatjes of filmpjes deel, vroeg me: ‘Hoe lang moet ik nog wachten op spotprenten van Johan Derksen’. Dat was op vrijdag, de dag nadat hij gewag had gemaakt van zijn ‘jeugdzonde’. Het is inderdaad verbazingwekkend hoe snel er via whatsapp, … Het bericht Alledaags seksisme verscheen eerst op ORnet.
Abrona: positie nemen én krijgen
2 weken
De ondernemingsraad van Abrona belandde in de top-drie voor de titel ‘Or van het jaar’, georganiseerd door NVMz en Ornet. Wat maakt deze or zo goed? Met zes tips! Abrona is een zorginstelling met rond vijftig locaties in de provincie Utrecht. Er werken zo’n 1400 professionals aan de verzorging, … Het bericht Abrona: positie nemen én krijgen verscheen eerst op ORnet.
Or kan wat doen met ziekteverzuim
2 weken
Het ziekteverzuim loopt steeds verder op. Het gemiddelde percentage over alle bedrijfstakken is nu 5,6 procent. Dat melden diverse arbodiensten waaronder ArboNed en HumanCapitalCare. In de zorg is het verzuim bijna tweemaal zo hoog als dat gemiddelde. Wat kan de ondernemingsraad doen? Over het … Het bericht Or kan wat doen met ziekteverzuim verscheen eerst op ORnet.
Kunnen we nu verkiezingen houden?
2 weken
‘De zittingstermijn van onze ondernemingsraad verstrijkt over vier maanden. Normaal gesproken zouden we al voorbereidingen treffen voor de verkiezingen van een nieuwe ondernemingsraad. Maar door de nasleep van de coronacrisis en het hoge ziekteverzuim in onze organisatie denken wij deze verkiezingen … Het bericht Kunnen we nu verkiezingen houden? verscheen eerst op ORnet.
Thuiswerken na corona? Maak een passend thuiswerkbeleid
2 weken
Nu de coronacrisis (hopelijk) ten einde loopt, is het de vraag hoe het nieuwe normaal eruit gaat zien. Werken we vooral thuis verder, gaan we massaal terug naar de zaak, of omarmen we het hybride werken? Zó kun je als or helpen om de richting te bepalen. In het voorjaar van 2020 moesten velen … Het bericht Thuiswerken na corona? Maak een passend thuiswerkbeleid verscheen eerst op ORnet.
Meer uren maken: de oplossing van het personeelstekort?
2 weken
Treinen vallen uit, de wachtrijen in het ziekenhuis en op de luchthaven worden langer. Overal is een tekort aan personeel. In plaats van meer mensen uit het buitenland halen zouden we zelf ook meer uren kunnen werken. Die suggestie doet de AWVN. Lang niet iedereen denkt er zo over. Nergens in … Het bericht Meer uren maken: de oplossing van het personeelstekort? verscheen eerst op ORnet.
Pensioenen staan nu ongekend hoog
2 weken
Met een gemiddelde van 122 procent heeft de maanddekking van de pensioenen in april een nieuwe recordstand bereikt. Dat meldt pensioen- en riskspecialist Aon in zijn maandelijkse bericht over de pensioenen. Omdat de beleidsdekking voor de tweede maand op rij stabiel bleef op 112 procent geeft dat … Het bericht Pensioenen staan nu ongekend hoog verscheen eerst op ORnet.
Start bij het einde en stop bij het begin
2 weken
Voor ondernemingsraden met instemmingsrecht op de pensioenregeling heb ik een goede tip: Start bij het einde en stop bij het begin. Dit vraagt om uitleg. Stel: de werkgever wil een andere pensioenregeling met de ondernemingsraad afspreken. De huidige en nieuwe pensioenregeling worden met elkaar … Het bericht Start bij het einde en stop bij het begin verscheen eerst op ORnet.
Kan HR in de VGWM?
2 weken
Een beleidsmedewerker van HR binnen onze organisatie wil deelnemen in de VGWM-commissie als onderdeel van de ondernemingsraad. Kan dat zomaar, en wat kan er wel en niet bij instroom in een commissie? In formele zin is een beleidsmedewerker van de afdeling HR een medewerker, en kan hij als zodanig … Het bericht Kan HR in de VGWM? verscheen eerst op ORnet.
‘Ondernemingsraden hebben het vaak moeilijk’
2 weken
Het ministerie van VWS kent een bijzondere functie: de personeelsraadgever. De functie is zeldzaam in Nederland. Terwijl de waardering door medewerkers en management bijzonder hoog is. Sinds het tv-programma #boos is er veel aandacht voor machtsverhoudingen in organisaties en zoeken veel … Het bericht ‘Ondernemingsraden hebben het vaak moeilijk’ verscheen eerst op ORnet.
Instelling GOR bevorderlijk voor goede toepassing WOR
2 weken
De ondernemingsraad van VWS, een onderneming die tot een groep behoort, heeft bij VWS een verzoek ingediend om toe te treden tot de groepsondernemingsraad (GMOR). Na indiening van dit verzoek is de ondernemingsraad van rechtswege opgehouden te bestaan. Door een reorganisatie is het aantal … Het bericht Instelling GOR bevorderlijk voor goede toepassing WOR verscheen eerst op ORnet.
Ziek? Dat zal nu de griep wel zijn
2 weken
Het ziekteverzuim is in maart nog iets verder opgelopen, vergeleken met februari. Het gemiddelde percentage over alle bedrijfstakken is nu 5,6 procent. Dat melden diverse arbodiensten waaronder ArboNed en HumanCapitalCare. Maar corona is nu niet meer de belangrijkste oorzaak. In februari was … Het bericht Ziek? Dat zal nu de griep wel zijn verscheen eerst op ORnet.
‘Een sterke driehoek draagt bij aan een gezonde organisatie’
2 weken
Royal HaskoningDHV won afgelopen najaar de 3D-trofee van de Alliantie Medezeggenschap en Governance. Een hele eer, vinden or-leden Maikel Sterk en Nancy Nonkes. Zij vertellen hoe de driehoek in hun organisatie te werk gaat. Ze hadden al een paar keer bij de uitreiking van de 3D-trofee gezeten, … Het bericht ‘Een sterke driehoek draagt bij aan een gezonde organisatie’ verscheen eerst op ORnet.
Duurzame inzetbaarheid en uw or
2 weken
Een directeur van een middelgroot bedrijf beschreef hun geweldige programma voor duurzame inzetbaarheid met grote trots en veel enthousiasme. Zij vertelde dat het bedrijf een gezonde levensstijl stimuleert. Ze bieden een kantine met betaalbaar gezond eten, cursussen over omgaan met stress en ze … Het bericht Duurzame inzetbaarheid en uw or verscheen eerst op ORnet.

Pagina's

Abonneren op ornet