ornet

46 nieuwsberichten gevonden
“Vooral doorgaan”
1 dag
Eerder vandaag in pakweg een half uur naar de sportschool gelopen, daar een uur gesport, half uurtje teruggelopen. Lekker. Nu deze column schrijven. Leuk. Morgen dag training geven aan tien geïnteresseerde mensen. Heerlijk. Toen ik een heel stuk jonger was, drie kleine kinderen had, veel in het … Het bericht “Vooral doorgaan” verscheen eerst op ORnet.
Instemmingsrecht en de procedure bij de kantonrechter
1 dag
Het instemmingsrecht is een belangrijke bevoegdheid voor ondernemingsraden. In dit laatste artikel van deze reeks bespreek ik de procedure bij de kantonrechter. Waar moet een or op letten en hoe beoordeelt de kantonrechter een zaak? Welke procedures zijn er? Er zijn twee procedures mogelijk op … Het bericht Instemmingsrecht en de procedure bij de kantonrechter verscheen eerst op ORnet.
Verplicht vaccineren of registreren: wat zeggen de juristen?
2 dagen
Joe Biden wil het voor de medewerkers van zijn Amerikaanse federale overheid. In ons land lijkt het vooralsnog niet erg waarschijnlijk: een vaccinatieplicht voor werknemers. Toch lobbyen werkgeversorganisaties in die richting. Wat zijn de juridische mogelijkheden in deze politiek gevoelige kwestie? … Het bericht Verplicht vaccineren of registreren: wat zeggen de juristen? verscheen eerst op ORnet.
Discriminatie blijft probleem op de arbeidsmarkt
3 dagen
Discriminatie is ook in 2021 nog een probleem op de werkvloer. Ruim 6 van elke 10 werkgevers erkent dat discriminatie een probleem is en dat een divers personeelsbestand belangrijk is. Toch heeft nog niet de helft van de bedrijfsorganisaties doelstellingen of een beleid gericht op diversiteit. Het … Het bericht Discriminatie blijft probleem op de arbeidsmarkt verscheen eerst op ORnet.
Coronacrisis en de maatregelen: wat de or moet weten (liveblog – UPDATE)
3 dagen
Vanaf 25 september vervalt de verplichte 1,5 meter afstand. Ook is vanaf die datum een coronatoegangsbewijs verplicht in alle horeca, bij alle evenementen, bezoeken van professionele sportwedstrijden en voorstellingen in de kunst- en cultuursector. Het financiële steunpakket loopt door tot en met … Het bericht Coronacrisis en de maatregelen: wat de or moet weten (liveblog – UPDATE) verscheen eerst op ORnet.
Donuteconomie voor de or
3 dagen
Moderne organisaties zijn steeds meer gericht op het hebben van betekenis, in plaats van het alsmaar laten groeien van de omzet (bedrijfsleven, zorg) of de welvaart (overheid). Ken je het model van de donuteconomie, van de Engelse econome Kate Raworth? Raworth spreekt van organisaties die ‘laten … Het bericht Donuteconomie voor de or verscheen eerst op ORnet.
Nieuwe or, met erfenis uit het verleden
4 dagen
Wij hebben sinds april dit jaar een or. We zijn nu bezig met het updaten van 'oude' documenten, zoals een gedragscode. Heeft de or ook instemmingsrecht op het updaten van documenten die al bestonden voor de or er was? Ja, als oude documenten worden geüpdatet of gewijzigd, dan heeft de or … Het bericht Nieuwe or, met erfenis uit het verleden verscheen eerst op ORnet.
Uber-chauffeur is werknemer
4 dagen
Taxichauffeurs die voor Uber rijden zijn in loondienst bij het bedrijf. Dat heeft de rechtbank bepaald in een rechtszaak die de FNV had aangespannen tegen Uber. Het vervoersplatform heeft hoger beroep aangekondigd. De rechtbank boog zich in een meervoudige kamer met 3 leden over de zaak. Die … Het bericht Uber-chauffeur is werknemer verscheen eerst op ORnet.
Eén op 5 haalt pensioen niet
5 dagen
Ongeveer 1 op elke 5 werkende mensen haalt in zijn of haar huidige baan het pensioen niet. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CNV onder ruim 2.200 leden boven de 45 jaar. De vakbond voorziet uitval van honderdduizenden werknemers. Het CNV roept de overheid daarom op om meer vaart te zetten … Het bericht Eén op 5 haalt pensioen niet verscheen eerst op ORnet.
Wat de or moet weten over thuiswerken
5 dagen
Het advies van de Rijksoverheid is vanaf 25 september: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Hoe regel je als or momenteel zo veel mogelijk goeds voor de thuiswerkers? Je leest het in dit dossier. Spring snel naar.. Thuiswerkers … Het bericht Wat de or moet weten over thuiswerken verscheen eerst op ORnet.
Is deze opzegging duidelijk en ondubbelzinnig?
5 dagen
Als een werknemer zijn arbeidsovereenkomst opzegt, heeft dat (financiële) gevolgen. Om de werknemer te beschermen, is de opzegging pas geldig als deze duidelijk en ondubbelzinnig is. Werknemer werkte als onderwijsassistente bij werkgever. Ze kregen een discussie kregen over de mondkapjesplicht op … Het bericht Is deze opzegging duidelijk en ondubbelzinnig? verscheen eerst op ORnet.
Goed functioneren
1 week
Een kabinet moet - hoe je ook went of keert - moet een bijdrage leveren aan het goed functioneren van het land. Tenminste, dat zou je denken... Over wát daaraan bijdraagt kun je van mening verschillen. De criteria die daarbij leidend lijken zijn vooral het beperken van het zetelverlies bij de … Het bericht Goed functioneren verscheen eerst op ORnet.
Groei vrouwelijke bestuurders valt stil
1 week
Meer dan tweemaal zoveel vrouwen als bestuurders kwamen erbij tussen 2018 en 2020. Sindsdien is de groei eruit. Dat blijkt uit de jaarlijkse Dutch Female Board Index. Komt het omdat het streefcijfer niet meer wettelijk verplicht is? Er komt een nieuwe wet die een lege stoel voorschrijft als je geen … Het bericht Groei vrouwelijke bestuurders valt stil verscheen eerst op ORnet.
Niet harder, maar slimmer werken
1 week
Sociale innovatie helpt je organisatie wendbaar te houden. Natuurlijk is daarbij een belangrijke rol weggelegd voor de ondernemingsraad. Als or kun je jouw organisatie helpen om niet harder, maar slimmer te werken! In organisaties volgen veranderingen elkaar steeds sneller op. De wereldwijde … Het bericht Niet harder, maar slimmer werken verscheen eerst op ORnet.
Korter en beter werken tegen de golf aan burn-outs
1 week
FNV en CNV willen een kortere werkweek. De FNV streeft naar 32 uur en meer zeggenschap over het eigen werk. Het CNV wil een vierdaagse werkweek invoeren van 30 uur. Dat moet het toenemend aantal psychosociale problemen bij werkende mensen verminderen, met name burn-outs. De werkgevers zien niets in … Het bericht Korter en beter werken tegen de golf aan burn-outs verscheen eerst op ORnet.
Ik werk in deeltijd. Klopt het dat je dan maar een zeer beperkte tijd voor or-werk krijgt?
1 week
Het antwoord op de vraag hoeveel uren je exact vrijstelling voor je or-werk dient te krijgen, is te vinden in het reglement van je or. Dat reglement moet ten minste voldoen aan de basisvoorwaarden uit de wet. Zie hiervoor artikel 18 van de Wet op de ondernemingsraden. Daarin lees je dat je minimaal … Het bericht Ik werk in deeltijd. Klopt het dat je dan maar een zeer beperkte tijd voor or-werk krijgt? verscheen eerst op ORnet.
Pensioenen noteren klein plusje
1 week
Een procent erbij. Dat noteerden de pensioenfondsen gemiddeld in augustus. De gemiddelde dekkingsgraad ging in die maand van 108 naar 109 procent. Dat blijkt uit het maandbericht van pensioen- en riskexpert Aon. Volgens Aon verbeterde de financiële positie van de fondsen vooral door een positief … Het bericht Pensioenen noteren klein plusje verscheen eerst op ORnet.
‘We willen praten over de (verre) toekomst’
1 week
‘Onze ondernemingsraad ziet allerlei ontwikkelingen voor de lange termijn waar we als organisatie iets mee moeten. Zoals de reductie van onze CO2-uitstoot, energiebesparing en minder afval produceren. Onze bestuurder schuift het voor zich uit vanwege corona. Dat snappen we, maar we willen hier toch … Het bericht ‘We willen praten over de (verre) toekomst’ verscheen eerst op ORnet.
Werkgevers willen meer corona-informatie werknemers
1 week
Werkgevers willen medewerkers kunnen vragen naar hun vaccinatiestatus. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn een campange begonnen om werkgevers en werknemers te wijzen op het belang van vaccinatie. En uit een ledenonderzoek van AWVN zou blijken dat 70 procent wil kunnen controleren of medewerkers zijn … Het bericht Werkgevers willen meer corona-informatie werknemers verscheen eerst op ORnet.
Wat kan je als or-lid met ‘individuele kwesties’?
1 week
‘Ik word als voorzitter van de or regelmatig benaderd door collega’s die een probleem met HR of met de werkgever hebben. Onlangs vroeg een collega mij of ik aanwezig wilde zijn bij een functioneringsgesprek. Ik weet niet goed wat ik hiermee moet. De or heeft een goede relatie met de bestuurder, en … Het bericht Wat kan je als or-lid met ‘individuele kwesties’? verscheen eerst op ORnet.
‘Zo doen we het hier’
2 weken
‘Culture eats strategy for breakfast’. Misschien heb je deze uitspraak van Peter Drucker weleens gehoord. Hiermee bedoelt de Amerikaanse hoogleraar en consultant dat de organisatiecultuur bepaalt wat het resultaat van een organisatie is. Wat kan de or daarmee? Niet de strategieën, niet de … Het bericht ‘Zo doen we het hier’ verscheen eerst op ORnet.
De vakbond? Wat is dat?
2 weken
De cao-onderhandelingen voor de Universitair Medische Centra zijn vastgelopen. Regelmatig zie ik, in het kader hiervan, berichtgeving van de vakbonden voorbijkomen. Informatie over hoe de situatie nu is, of oproepen om mee te doen aan de verschillende georganiseerde acties. Bij het kantoor van de … Het bericht De vakbond? Wat is dat? verscheen eerst op ORnet.
Wordt meedoen met medezeggenschap makkelijker?
2 weken
Misschien kunnen binnenkort meer werknemers met korte of tijdelijke dienstverbanden meedoen met medezeggenschap. Ze kunnen zich sneller verkiesbaar stellen, en ook eerder zelf meedoen met verkiezingen voor de ondernemingsraad. Ook kunnen meer medewerkers in plaats van or-leden plaatsnemen in vaste … Het bericht Wordt meedoen met medezeggenschap makkelijker? verscheen eerst op ORnet.
Maak medezeggenschap klaar voor de toekomst
2 weken
De toekomstbestendigheid van de medezeggenschap staat onder druk. Diverse ondernemingsraden worstelen met vragen over de vormgeving van de medezeggenschap en de samenstelling van de or. Wat zijn de mogelijkheden, waar liggen grenzen? Tot ver in de jaren tachtig waren de ‘in de onderneming … Het bericht Maak medezeggenschap klaar voor de toekomst verscheen eerst op ORnet.
De voorwaarden van NOW 3 en 4 – update –
2 weken
De NOW is een subsidie op een deel van de loonkosten voor bedrijven die door de coronacrisis minder of geen omzet maken. Bedrijven die minder omzet maken vanwege de wateroverlast kunnen ook NOW 4 aanvragen. NOW stopt per 1 oktober 2021. Aanvragen NOW Aanvragen van NOW 4 kan vanaf maandag 26 juli … Het bericht De voorwaarden van NOW 3 en 4 – update – verscheen eerst op ORnet.
PostNL negeert advies or
2 weken
PostNL sluit zijn sorteercentrum in Heerenveen. Het werk gaat naar Assen of Zwolle, waardoor de medewerkers veel langere reistijden krijgen. Mede hierom heeft de ondernemingsraad unaniem tegen de adviesaanvraag van de directie gestemd over de verhuizing. De directie heeft het negatieve advies naast … Het bericht PostNL negeert advies or verscheen eerst op ORnet.
Van kluitjesvoetbal naar positiespel
2 weken
Veel ondernemingsraden ambiëren een proactieve en strategische rol. Toch laten zij zich geregeld verrassen door onverwachte adviesaanvragen. Dan slokken de dagelijkse vraagstukken weer alle aandacht op. Een herkenbaar en hardnekkig patroon – dat je met drie stappen kunt doorbreken. Stap 1: weet … Het bericht Van kluitjesvoetbal naar positiespel verscheen eerst op ORnet.
Steunpakket uitgekleed per 1 oktober
2 weken
Zoals verwacht stopt het kabinet per 1 oktober met de generieke steunmaatregelen NOW, TVL, Tozo, TONK en diverse fiscale maatregelen. Aanleiding is de economie, die zich snel herstelt. Enkele gerichte subsidies blijven bestaan. Het kabinet wil een gerichte compensatiemaatregel voor nachtclubs en … Het bericht Steunpakket uitgekleed per 1 oktober verscheen eerst op ORnet.
‘Advies in vakantietijd’
2 weken
Vlak voor mijn vakantie kreeg ik een adviesopdracht van een or over een ingrijpende reorganisatie. De bestuurder is zelf op vakantie, de or niet compleet en HRM gedeeltelijk op vakantie. Veel van de medewerkers zijn lastig te bereiken in verband met de vakantieperiode. Maar de bestuurder heeft wel … Het bericht ‘Advies in vakantietijd’ verscheen eerst op ORnet.
‘Het sleutelwoord is vertrouwen’
2 weken
Begrippen als 'organisatieverandering’ en ‘samenwerking’ kenmerken een toekomstbestendige organisatie. Wil de medezeggenschap goed aangehaakt blijven, dan zal hij daarin moeten meebewegen. Maar wat is daarvoor nodig? We spreken met de openingsspreker van het event Futureproof medezeggenschap, … Het bericht ‘Het sleutelwoord is vertrouwen’ verscheen eerst op ORnet.

Pagina's

Abonneren op ornet