ornet

556 nieuwsberichten gevonden
Or let op: NOW-regeling én ontslag aanvragen is riskant
4 uur
In de periode dat een werkgever een tegemoetkoming in de loonkosten krijgt volgens de Noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) kan een reorganisatie met ontslagaanvragen riskant zijn. De ondernemingsraad moet hier goed opletten. ‘Ons bedrijf is erg geraakt door de … Het bericht Or let op: NOW-regeling én ontslag aanvragen is riskant verscheen eerst op ORnet.
Zeker 100.000 aanvragen loonkostenregeling verwacht
10 uur
Het aantal door de coronacrisis getroffen bedrijven dat zich bij het loket van uitkeringsinstantie UWV meldt voor de loonkostenregeling Noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW), kan al gauw oplopen tot 100.000. Werkgevers kunnen vanaf maandagochtend terecht bij het UWV om een … Het bericht Zeker 100.000 aanvragen loonkostenregeling verwacht verscheen eerst op ORnet.
Or en HR-strategie: hoe stellen we nu prioriteiten?
13 uur
Hoe kan de ondernemingsraad in deze roerige tijd prioriteiten bepalen in de agendering van HR-onderwerpen? Wensen van werknemers op het gebied van HR zijn er meestal in overvloed, bijvoorbeeld over informatievoorziening, arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Hoe kan de or de gewenste … Het bericht Or en HR-strategie: hoe stellen we nu prioriteiten? verscheen eerst op ORnet.
KPN versus XS4ALL
1 dag
De Ondernemingskamer (OK) toetst de redelijkheid van de totstandkoming van een besluit, maar niet de voor- en nadelen van het besluit zelf. KPN heeft eind 2018 de centrale ondernemingsraad om advies gevraagd over het plan om de dienstverlening van alle merken, waaronder XS4ALL, onder het KPN-merk … Het bericht KPN versus XS4ALL verscheen eerst op ORnet.
Zo omzeil je de valkuilen bij organisatieverandering
4 dagen
Een ondernemingsraad is vaak vóór verandering. De organisatie gaat dan beter functioneren als het goed is, wat de organisatie én de medewerkers ten goede komt. Mits je de valkuilen bij organisatieverandering weet te omzeilen. Door Chrétien Sarton Als een ondernemingsraad de plannen van het … Het bericht Zo omzeil je de valkuilen bij organisatieverandering verscheen eerst op ORnet.
‘Veel werknemers voelen zich niet veilig op de werkvloer’
5 dagen
Een groot en groeiend aantal werknemers zegt zich door het coronavirus niet veilig te voelen op de werkvloer. Dat concluderen vakbonden FNV en CNV op basis van eigen onderzoek. Er wordt veel geklaagd over werkgevers die geen goede beschermingsmaatregelen nemen. In de zorg wordt behalve het gebrek … Het bericht ‘Veel werknemers voelen zich niet veilig op de werkvloer’ verscheen eerst op ORnet.
Handel met voorkennis en krijg meer macht
6 dagen
De bestuurder heeft vaak gedetailleerde kennis over voorgenomen besluiten. Het is de vraag of de ondernemingsraad daarvan altijd alles te horen krijgt tijdens de overlegvergadering. Maar ook de ondernemingsraad kan vooraf de nodige informatie vergaren om het spel met voorkennis strategisch te … Het bericht Handel met voorkennis en krijg meer macht verscheen eerst op ORnet.
Regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW) is gereed
6 dagen
De voorwaarden van de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) zijn bekend. Het is een regeling voor tegemoetkoming in de loonkosten als er sprake is van omzetverlies door de coronacrisis. Het UWV zegt ernaar te streven dat bedrijven vanaf 6 april een aanvraag … Het bericht Regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW) is gereed verscheen eerst op ORnet.
Adviesrecht over verstrekken van onderzoeksvraag?
1 week
Dient de ondernemingsraad betrokken te worden bij het verstrekken en formuleren van een onderzoeksvraag? Soweco is de sociale werkvoorziening voor zes Overijsselse gemeenten. Aangezien de gemeenten beter zicht willen krijgen op de toekomstmogelijkheden van de sociale werkvoorziening, heeft Soweco … Het bericht Adviesrecht over verstrekken van onderzoeksvraag? verscheen eerst op ORnet.
Veel kritiek op regeling tegemoetkoming ondernemers
1 week
De regeling ‘Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren’ (TOGS) krijgt veel kritiek van ondernemers. Deze steunmaatregel in het kader van de coronacrisis is gebaseerd op SBI-codes, waaronder bedrijven geregistreerd staan. De indeling van de SBI-lijst klopt vaak niet, zo is de klacht, waardoor … Het bericht Veel kritiek op regeling tegemoetkoming ondernemers verscheen eerst op ORnet.
Effectief adviseren? blijf zo lang mogelijk aan tafel
1 week
Besluitvormingsprocessen volgen vaker niet de lijn van de WOR, waarin de bestuurder uiteindelijk een afgerond en definitief besluit zou moeten nemen. De besluitvorming verloopt steeds vaker in stukjes. De ondernemingsraad kan daar in de adviesprocedure effectief mee omgaan: door te … Het bericht Effectief adviseren? blijf zo lang mogelijk aan tafel verscheen eerst op ORnet.
Vragen naar corona: wat mag een werkgever wel en niet?
1 week
Werkgevers hebben volgens de Arbowet de plicht hun werknemers zo goed mogelijk te beschermen tegen risico’s. Kwetsbare personen hebben recht op extra bescherming. De ernst van het coronavirus vraagt dus veel van de werkgever. Mag een werkgever werknemers vragen naar besmetting met corona? En hoe … Het bericht Vragen naar corona: wat mag een werkgever wel en niet? verscheen eerst op ORnet.
Tips voor thuiswerken tijdens de coronacrisis: ga vooral niet aan de keukentafel zitten
1 week
Door de coronacrisis moet vrijwel iedereen thuiswerken en dat is veelal behelpen, omdat bijna niemand een goede thuiswerkplek heeft ingericht. Omdat deze situatie nog wel een aantal weken kan duren, wordt het tijd daar wat aan te doen. OR/net doet suggesties om thuiswerken zo comfortabel en … Het bericht Tips voor thuiswerken tijdens de coronacrisis: ga vooral niet aan de keukentafel zitten verscheen eerst op ORnet.
Het nieuw normaal
1 week
Het nog maar een paar weken geleden dat ik mijn vorige bijdrage voor dit platform instuurde. Het was de tijd dat corona werd bestempeld tot een pandemie, omdat het virus zich behoorlijk ging verspreiden over de hele wereld. Het was een tijd dat her en der quarantaine-maatregelen werden opgelegd, … Het bericht Het nieuw normaal verscheen eerst op ORnet.
Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud: instemmingsplichtig?
1 week
De (tijdelijke) Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) is een onderdeel van het pakket aan maatregelen die de overheid heeft genomen (of aangekondigd) om de uitbraak van het corona-virus het hoofd te bieden. Direct na de afkondiging ervan zagen we op internet een korte discussie over de … Het bericht Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud: instemmingsplichtig? verscheen eerst op ORnet.
Onderhuurders; wat zijn de rechten van de or?
1 week
Bij ons in het gebouw staat een ruimte leeg. Onze directeur is voornemens deze ruimte onder te verhuren aan een ander bedrijf. Dat andere bedrijf komt daar met eigen werknemers werkzaamheden verrichten. Wat zijn hier de rechten van onze ondernemingsraad? Op basis van uw informatie is een aantal … Het bericht Onderhuurders; wat zijn de rechten van de or? verscheen eerst op ORnet.
Adviesrecht: de procedure bij de Ondernemingskamer
1 week
Het adviesrecht is een zware bevoegdheid voor een ondernemingsraad. De mogelijkheid om in beroep te gaan bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam, maakt een adviesprocedure niet vrijblijvend. Door Suzanne Broens et. al. In dit laatste deel van deze reeks over adviesrecht … Het bericht Adviesrecht: de procedure bij de Ondernemingskamer verscheen eerst op ORnet.
Medezeggenschap in coronatijd: dilemma’s en tegenstrijdigheden
1 week
In dit artikel bekijken we vraagstukken voor de ondernemingsraad door de bril van de ambtelijk secretaris. De bril wordt nu sterk gekleurd door alle effecten van het corona covid-19 virus. Door Peer van den Bouwhuijsen, journalist/ambtelijk secretaris bij een zorgorganisatie Onze … Het bericht Medezeggenschap in coronatijd: dilemma’s en tegenstrijdigheden verscheen eerst op ORnet.
9 aandachtspunten bij de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud
1 week
De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) is bedoeld om werkgevers te compenseren voor hun doorlopende loonkosten ten tijde van de omzetdaling als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Arbeidsrechtadvocaat Joost Buur beschrijft negen aandachtspunten bij deze … Het bericht 9 aandachtspunten bij de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud verscheen eerst op ORnet.
De kunst van het vragen stellen; tips voor de or
2 weken
In de ondernemingsraad is communicatie van groot belang, tijdens de vergaderingen en informeel in de wandelgangen. Het stellen van vragen is een onderdeel van de communicatie. Maar de ene vraag is de andere niet. Zorg dat je weet wanneer je de juiste vragen stelt. Door Wanne van den … Het bericht De kunst van het vragen stellen; tips voor de or verscheen eerst op ORnet.
‘Hij wordt nooit meer de oude. En jij ook niet’
2 weken
De psycholoog aarzelde niet, geen fractie van een seconde. Even daarvoor had ze na een hele serie andere vragen aan mijn vrouw gevraagd 'Waar ben je nu echt bang voor?' 'Ik ben zo bang dat hij nooit meer de oude wordt' zei mijn vrouw meteen. En daar kwam het antwoord, onmiddellijk, 100% zeker: … Het bericht ‘Hij wordt nooit meer de oude. En jij ook niet’ verscheen eerst op ORnet.
Or-communicatie in tijden van crisis
2 weken
Veel ondernemingsraden hebben de in afgelopen jaren advies uitgebracht over een reorganisatie, sluiting of massaontslag. Nu is er zoiets ongrijpbaars als de coronacrisis. Snel en duidelijk communiceren is nu van groot belang. De ondernemingsraad wil goed contact houden met bestuurder en … Het bericht Or-communicatie in tijden van crisis verscheen eerst op ORnet.
Gezond werken: tips voor thuis en op het werk
2 weken
Veel bedrijven hebben door de Corona-pandemie hun poorten voor onbepaalde tijd moeten sluiten. Maar in talloze andere organisaties wordt doorgewerkt, al dan niet op basis van thuiswerk. Wat kan een werkgever doen om te zorgen dat de medewerkers daarbij gezond blijven werken? Door Koen … Het bericht Gezond werken: tips voor thuis en op het werk verscheen eerst op ORnet.
Thuiswerken door corona; waar moet je op letten?
2 weken
In deze tijden van corona werken veel mensen thuis. Maar niet iedereen heeft een professionele thuiswerkplek. Waar moet je op letten bij thuiswerken? En hoe zit het met de zorgplicht van de werkgever bij de inrichting van de thuiswerkplek? Iedereen die werk heeft dat zich daarvoor leent, moet … Het bericht Thuiswerken door corona; waar moet je op letten? verscheen eerst op ORnet.
Overzicht: steunmaatregelen voor bedrijven
2 weken
Met een pakket economische maatregelen ter waarde van 10 tot 20 miljard euro per kwartaal wil het kabinet voorkomen dat bedrijven door de coronacrisis in financiële nood komen. Bedrijven kunnen hun personeel blijven doorbetalen, belastingen worden versoepeld en er komen meer kredietmogelijkheden. … Het bericht Overzicht: steunmaatregelen voor bedrijven verscheen eerst op ORnet.
Coronavirus velt ook cao-overleg en loonstijging
2 weken
Werkgeversvereniging AWVN zegt het cao-overleg voor de komende weken helemaal te zien stilvallen als gevolg van de coronacrisis. Vanwege de onzekere tijden onderbreekt tot ongenoegen van de AWVN een groeiend aantal werkgevers het overleg, terwijl in het voorjaar meestal tientallen nieuwe cao’s … Het bericht Coronavirus velt ook cao-overleg en loonstijging verscheen eerst op ORnet.
Zonder instemming afwijken van het handboek?
2 weken
In ons handboek staat dat we het eerste jaar van ziekte 100% uitbetalen. Mogen individuele contracten hiervan afwijken naar 70% in het eerste jaar, zonder instemming van een ondernemingsraad? Indien de collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten met de ondernemingsraad, kan dit niet zonder de … Het bericht Zonder instemming afwijken van het handboek? verscheen eerst op ORnet.
Hoe moet een advies eruitzien?
2 weken
Een van de wezenlijke bevoegdheden van een ondernemingsraad is het advies­recht. Dit artikel handelt over de vraag hoe een advies eruit zou moeten zien, uitgaand van de rechtspraak. Door Suzanne Broens et. al. Over een aantal bedrijfseconomische- en organisatorische beslissingen is in artikel … Het bericht Hoe moet een advies eruitzien? verscheen eerst op ORnet.
Nuttig gebruik maken van het initiatiefrecht
2 weken
Als ondernemingsraad heb je werkelijk recht van spreken; volgens artikel 23 van de WOR heeft de or de bevoegdheid voorstellen te doen en standpunten kenbaar te maken over alle aangelegenheden die de onderneming betreffen. Hoe kun je nuttig gebruik maken van dit recht? Door Frank van … Het bericht Nuttig gebruik maken van het initiatiefrecht verscheen eerst op ORnet.
Coronavirus: verplicht vrije dagen opnemen?
3 weken
‘Wij zijn een ondernemingsraad van een groothandel. Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus is het werk drastisch afgenomen. Onze bestuurder heeft werknemers verzocht om op vrijwillige basis zo veel mogelijk vakantiedagen op te nemen. Zij zegt ook te overwegen om werknemers te verplichten … Het bericht Coronavirus: verplicht vrije dagen opnemen? verscheen eerst op ORnet.

Pagina's

Abonneren op ornet