ornet

48 nieuwsberichten gevonden
Kan je het instemmingsrecht zo makkelijk omzeilen?
22 uur
Het kabinet wil het instemmingsrecht omzeilen bij de invoering van het coronatoegangsbewijs (ctb) in diverse sectoren. Over dat voornemen hebben diverse Kamerleden kritische vragen gesteld. Het instemmingsrecht kan een complicerende factor zijn bij invoering van het ctb in sommige sectoren. … Het bericht Kan je het instemmingsrecht zo makkelijk omzeilen? verscheen eerst op ORnet.
Het or-ontwikkelteam: Hoe borgen we de positieve veranderenergie?
23 uur
Sinds deze termijn hebben we in onze or een nieuwe commissie: het ontwikkelteam. Doel ervan is wensen op het gebied van scholing en ontwikkeling van de or-leden in kaart brengen, en hen hierin faciliteren. In eerste instantie gaat het vooral om het overleg met de trainers, over de vorm en inhoud … Het bericht Het or-ontwikkelteam: Hoe borgen we de positieve veranderenergie? verscheen eerst op ORnet.
Flexwerkers kunnen eerder meedoen met medezeggenschap
1 dag
Mogelijk kunnen al vanaf 1 januari 2022 meer flexwerkers meedoen met medezeggenschap. Ze kunnen zich sneller verkiesbaar stellen, en ook eerder zelf meedoen met verkiezingen voor de ondernemingsraad. Ook kunnen meer medewerkers plaatsnemen in vaste commissies. De wijzigingen zijn opgenomen in het … Het bericht Flexwerkers kunnen eerder meedoen met medezeggenschap verscheen eerst op ORnet.
Weigeren ongevaccineerden op het werk is niet nodig
1 dag
Het is in menig bedrijf een hot issue: hoe ga je om met ongevaccineerden? Volgens bedrijfsarts Jaap Maas is de RI&E een sleutelinstrument met de bedrijfsarts in een proactieve rol. Er zijn werkgevers die medewerkers zonder test- of vaccinbewijs niet toe willen laten op de werkvloer. Zij … Het bericht Weigeren ongevaccineerden op het werk is niet nodig verscheen eerst op ORnet.
‘Kijk naar de overeenkomsten’
1 dag
In het ideale geval is elke organisatie een afspiegeling van zijn klanten. De praktijk is weerbarstiger. ‘En dat is jammer,’ stelt Rachid Adbaili, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Medezeggenschap (NVMz), ‘vooral voor de organisaties zelf. Een diverse en inclusieve samenstelling van je … Het bericht ‘Kijk naar de overeenkomsten’ verscheen eerst op ORnet.
Moet de or instemmen met een datalekprotocol?
3 dagen
Heeft de or instemmingsrecht op een datalekprotocol? Of hoeft de werkgever het alleen ter informatie bij de or aan te bieden? Er zijn nog geen rechterlijke uitspraken bekend over de vraag of een datalekprotocol onder artikel 27 van de Wet op de Ondernemingsraden valt. Op grond van artikel 27 lid … Het bericht Moet de or instemmen met een datalekprotocol? verscheen eerst op ORnet.
Kabinet wil instemmingsrecht or bij coronatoegangsbewijs omzeilen
3 dagen
Het kabinet wil het coronatoegangsbewijs (ctb) ruimer kunnen toepassen in het bedrijfsleven. Het instemmingsrecht van de ondernemingsraad kan een complicerende factor zijn bij invoering van het ctb in sommige sectoren. Daarom wil de regering het instemmingsrecht omzeilen door invoering rechtstreeks … Het bericht Kabinet wil instemmingsrecht or bij coronatoegangsbewijs omzeilen verscheen eerst op ORnet.
Uitzendkracht krijgt meer rechten
3 dagen
Na 52 weken krijgen uitzendkrachten meer rechten, en na 4 jaar een vaste aanstelling. Een ruimere pensioenregeling, en dezelfde toeslagen en eindejaarsuitkering als de werknemers in dienst bij de inlenende werkgever. Dat zijn enkele hoogtepunten uit de nieuwe Cao voor uitzendkrachten. Een week na … Het bericht Uitzendkracht krijgt meer rechten verscheen eerst op ORnet.
Financiële fitheid van de medewerker: ook een zorg voor de or?
3 dagen
De conclusie is niet erg verrassend, want het blijkt regelmatig opnieuw: geldzorgen komen vaak voor in Nederland. Erover spreken is moeilijk, maar wel nuttig. Geldt dat ook voor de ondernemingsraad? De cijfers zijn schokkend. Zo’n 35 procent van de huishoudens heeft (veel) moeite om financieel … Het bericht Financiële fitheid van de medewerker: ook een zorg voor de or? verscheen eerst op ORnet.
‘Maak goede afspraken over onderling overleg en verhoudingen’
4 dagen
Maak afspraken waarmee je de onderlinge verhoudingen regelt tussen ondernemingsraad, directie en raad van bestuur. Bedrijven die dat goed doen, maken meer kans op de Driehoek 3D Trofee. Alle 3 genomineerden van dit jaar hadden zulke afspraken gemaakt. Bij Royal HaskoningDHV was het overleg in de … Het bericht ‘Maak goede afspraken over onderling overleg en verhoudingen’ verscheen eerst op ORnet.
Coronacrisis en de maatregelen: wat de or moet weten (liveblog – UPDATE)
5 dagen
De Rijksoverheid adviseert iedereen om zo veel mogelijk thuis te blijven. Alle locaties en evenementen zijn gesloten tussen 17.00 tot 05.00, behalve essentiële winkels. Anderhalve meter afstand houden is verplicht voor alle volwassen vanaf 18 jaar. Ontvang thuis maximaal 4 gasten per dag. Deze … Het bericht Coronacrisis en de maatregelen: wat de or moet weten (liveblog – UPDATE) verscheen eerst op ORnet.
Afwijzing werknemersverzoek tot ontbinding arbeidsovereenkomst
5 dagen
Deze zaak gaat over een anesthesiemedewerker werkzaam bij een ziekenhuis. De kantonrechter heeft onderzocht of van de werkneemster, gelet op de handelingen van de werkgever kon worden verwacht of zij nog langer in dienst kon blijven. Er blijken incidenten te zijn geweest die voor een onmogelijke … Het bericht Afwijzing werknemersverzoek tot ontbinding arbeidsovereenkomst verscheen eerst op ORnet.
De voorwaarden van de NOW – update –
5 dagen
De NOW is een subsidie op een deel van de loonkosten voor bedrijven die door de coronacrisis minder of geen omzet maken. De regering opent de NOW in het vierde kwartaal van 2021 opnieuw voor bedrijven die minstens 20 procent minder omzet verwachten in november en december 2021. De vergoeding is … Het bericht De voorwaarden van de NOW – update – verscheen eerst op ORnet.
Gebrekkig vertrouwen
1 week
Onlangs hebben wij twee ondernemingsraden geadviseerd. Hun moederbedrijf werd overgenomen door een private-equity bedrijf. De adviesaanvraag was voor beide ondernemingsraden dezelfde. Hij bevatte niet één cijfer, geen enkel toekomstperspectief, en in een klein hoekje nog net de naam van het private … Het bericht Gebrekkig vertrouwen verscheen eerst op ORnet.
Stakingen Metaal en techniek houden aan
1 week
Op vrijdag 26 en maandag 29 november houden de vakbonden FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie 24 uursstakingen. Inzet van de stakingen is een betere cao voor de Metaal & Techniek. We blijven doorstaken voor een goede en eigentijdse cao", aldus een vakbondsonderhandelaar. De stakingen op … Het bericht Stakingen Metaal en techniek houden aan verscheen eerst op ORnet.
Wetsvoorstel verbetering positie klokkenluiders zwaar onder vuur 
1 week
De rechtspositie van klokkenluiders versterken. Dat is het doel van de Europese richtlijn bescherming klokkenluiders. Uiterlijk op het eind van dit jaar moet de richtlijn zijn opgenomen in Nederlandse wetgeving. Maar die omzetting schiet jammerlijk tekort. Voor bedrijven zonder or is er ook geen … Het bericht Wetsvoorstel verbetering positie klokkenluiders zwaar onder vuur  verscheen eerst op ORnet.
Veiligheidsinstructies, niet zomaar een documentje
1 week
Hoe leer je? Voor een snel antwoord op die vraag stellen mensen vaak deze vraag: ‘Als je een nieuwe smartphone hebt gekocht, wat doe je dan? Eerst de gebruiksaanwijzing lezen of de smartphone aanzetten en met pogingen te komen tot een goed gebruik van het apparaat?’ Natuurlijk spelen hier meer … Het bericht Veiligheidsinstructies, niet zomaar een documentje verscheen eerst op ORnet.
Wie zijn dé Partners of Choice in or-land?
1 week
Wat zijn de favoriete bedrijven voor OR om zaken mee te doen? ORnet onderzocht het en publiceert vandaag in het digimagazine Partner of Choice de winnaars en challengers in maar liefst vijf verschillende categorieën. De cover van het digimagazine Partner of Choice … Het bericht Wie zijn dé Partners of Choice in or-land? verscheen eerst op ORnet.
COR luidt noodklok over werkomstandigheden gevangenissen
1 week
De Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) luidt de noodklok over de werkomstandigheden in meer dan 30 gevangenissen. Overleg met de directie is op niets uitgelopen. De COR overlegt met de vakbonden over acties in de gevangenissen. Dat heeft de COR verklaard tegen … Het bericht COR luidt noodklok over werkomstandigheden gevangenissen verscheen eerst op ORnet.
Mag de werkgever zomaar een medisch onderzoek houden?
1 week
De werkgever heeft een PMO (Periodiek Medisch Onderzoek of Preventief Medisch Onderzoek) aangekondigd. Moet de ondernemingsraad hiermee instemmen? Volgens artikel 18 van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) moet de werkgever de werknemer ‘periodiek in de gelegenheid stellen een onderzoek te … Het bericht Mag de werkgever zomaar een medisch onderzoek houden? verscheen eerst op ORnet.
Voorlopig nog geen uitbreiding coronatoegangsbewijs
1 week
De Tweede Kamer behandelt wetsvoorstellen om het coronatoegangsbewijs (ctb) ruimer toe te passen deze week niet meer. Met name het voorstel om het ctb in meer branches verplicht te kunnen stellen stuit op felle kritiek van de vakbonden. De Tijdelijke wet verbreding inzet coronatoegangsbewijzen … Het bericht Voorlopig nog geen uitbreiding coronatoegangsbewijs verscheen eerst op ORnet.
Enquêteren over arbo: hoe doe je dat goed?
1 week
Het contact met de achterban is bij veel ondernemingsraden niet goed. Sommige or’s zijn uit beeld geraakt bij de medewerkers. Ondernemingsraden weten op hun beurt niet precies wat er leeft bij hun achterban. Dat is een gemiste kans! Vooral als het gaat om arbeidsomstandigheden. Gelukkig heeft de or … Het bericht Enquêteren over arbo: hoe doe je dat goed? verscheen eerst op ORnet.
Is Helpling een (uitzend)werkgever?
1 week
Een nieuwe uitspraak over de ‘platformarbeid’. Dit keer stond de vraag centraal wie de werkgever is: het platform of de gebruiker? Het platform Helpling bemiddelt tussen schoonmakers en huishoudens en brengt zo vraag en aanbod op het gebied van (schoonmaak)werk samen. Aan het Gerechtshof … Het bericht Is Helpling een (uitzend)werkgever? verscheen eerst op ORnet.
Hybride werken is vaak blijvend mogelijk
2 weken
Bij ruim 7 van elke 10 bedrijven kunnen mensen hybride werken (deels thuis, deels op kantoor). Twee derde van deze 72 procent, dus bijna de helft (48%) van alle werkgevers, denkt dat hybride werken blijvend is in hun onderneming. Dat is vooral zo bij grote ondernemingen met meer dan 250 werknemers. … Het bericht Hybride werken is vaak blijvend mogelijk verscheen eerst op ORnet.
Prettig positief
2 weken
Prettig positief was de feedback die ik kreeg op mijn vorige bijdrage in de column op deze website. Tja, maar sinds maandag ben ik wat in mineur, mijn agenda is weer in één keer leeg geveegd. Trainingen zijn gecanceld, groepen willen live, maar mogen niet van hun werkgever. Een goede vriendin … Het bericht Prettig positief verscheen eerst op ORnet.
Werkvloer belangrijker als besmettingsbron corona
2 weken
Het ziekteverzuim loopt steeds verder op. In oktober steeg het gemiddelde percentage van 4,2 naar 4,6 procent. Dat melden de arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Volgens beiden is het de grootste stijging sinds de uitbraak van het coronavirus in maart 2020. De werkvloer stijgt met stip als bron … Het bericht Werkvloer belangrijker als besmettingsbron corona verscheen eerst op ORnet.
Kabinet komt met nieuw steunpakket tijdens ‘milde lockdown’
2 weken
Het kabinet trekt de portemonnaie om bedrijven en instellingen te compenseren die omzetverlies hebben door de lockdown van 3 weken. De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) keert weer terug in dit vierde kwartaal van 2021. Aangevuld met een scala aan regelingen voor specifieke sectoren, die worden … Het bericht Kabinet komt met nieuw steunpakket tijdens ‘milde lockdown’ verscheen eerst op ORnet.
Een langdurig ziek or-lid vervangen
2 weken
‘Onze ondernemingsraad bestaat uit zeven leden. Een van de or-leden is sinds enkele maanden ziek. Naar verwachting gaat dit nog een tijd duren. Blijft onze collega lid van de ondernemingsraad, ook als hij langdurig afwezig is? En kunnen wij vervanging voor hem regelen?’ Helaas, ook or-leden … Het bericht Een langdurig ziek or-lid vervangen verscheen eerst op ORnet.
OR en milieuzorg: doe meer met het milieu
2 weken
De ondernemingsraad veel onderwerpen op de agenda. Het milieu wordt vaak vergeten. Toch heeft de or een stimulerende taak om te bevorderen dat de ondernemer aandacht besteedt aan milieuzorg. De stimulerende taak van de or bij milieuzorg is opgenomen in artikel 28 lid 4 van de WOR. Bij belangrijke … Het bericht OR en milieuzorg: doe meer met het milieu verscheen eerst op ORnet.
Werkstress en burn-outs kosten steeds meer
2 weken
Burn-outklachten en ander stressgerelateerd verzuim kosten werkgevers steeds meer. Dit jaar 3,2 miljard euro, dat is 100 miljoen meer dan vorig jaar. Zo bleek uit de factsheet van TNO bij het begin van de Week van de Werkstress. Aanpakken van stress en burn-outs kan de onderneming veel geld … Het bericht Werkstress en burn-outs kosten steeds meer verscheen eerst op ORnet.

Pagina's

Abonneren op ornet