ornet

41 nieuwsberichten gevonden
Conflict en mediation
2 dagen
‘De samenwerking met onze bestuurder loopt niet goed. De or wordt niet actief betrokken en de onderlinge overleggen verlopen zeer moeizaam. Sommige or-leden dreigen al met opstappen. We vrezen dat we van de ene in de andere procedure zullen belanden. Onze trainer adviseerde om een mediator in te … Het bericht Conflict en mediation verscheen eerst op ORnet.
We hebben te weinig vrije dagen
2 dagen
Wat, hebben Nederlandse werknemers te weinig vrije dagen? Ja, dat is echt zo, in vergelijking met de rest van Europa. Hoog tijd om daar iets aan te doen. Volgens een recente vergelijking in de Volkskrant scoort Nederland bedroevend laag in de Europese ranglijst van wettelijke vrije dagen en … Het bericht We hebben te weinig vrije dagen verscheen eerst op ORnet.
Inflatie bereikt nieuwe recordstand, brengt steeds meer mensen in problemen
2 dagen
De inflatie is volgens de Nederlandse consumentenprijsindex (CPI) in juli opgelopen naar 10,3 procent op jaarbasis. De stijging was 8,6 procent in juni. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend gemaakt. Volgens de Europees geharmoniseerde methode HICP was de inflatie in … Het bericht Inflatie bereikt nieuwe recordstand, brengt steeds meer mensen in problemen verscheen eerst op ORnet.
Vanaf nu langer betaald ouderschapsverlof
4 dagen
Na jarenlang touwtrekken tussen overheid, werkgevers en werknemers is er nu langer betaald ouderschapsverlof. Negen weken, voor 70 procent doorbetaald in het eerste jaar. Vooral stellen met een inkomen boven modaal profiteren fiscaal van de regeling. Toch gaan de meesten wel langer met … Het bericht Vanaf nu langer betaald ouderschapsverlof verscheen eerst op ORnet.
Aanvraag vakantie uiteindelijk niet gehonoreerd
4 dagen
Een collega heeft op een bepaald moment zijn vakantie vastgesteld met zijn leidinggevende. Enige maanden later krijgt hij te horen dat de vakantie niet wordt gehonoreerd. Kan dit? In artikel 638 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek wordt gesproken over termijnen waarop de leidinggevende een … Het bericht Aanvraag vakantie uiteindelijk niet gehonoreerd verscheen eerst op ORnet.
‘Vaak duurt het twee jaar voor ze goed op weg zijn’
4 dagen
Petra van Dijk is ambtelijk secretaris en ondersteunt al ruim 10 jaar diverse ondernemingsraden. Eerder deed ze dat in loondienst; sinds 2016 heeft ze haar eigen bureau Boeckx Ondersteuning. We vragen naar haar ervaringen met het ‘startklaar’ maken van ondernemingsraden. Waar loopt een beginnende … Het bericht ‘Vaak duurt het twee jaar voor ze goed op weg zijn’ verscheen eerst op ORnet.
Volgend jaar kunt u meer loon verwachten
5 dagen
Nederlandse werkgevers voorzien een loonsverhoging van gemiddeld 3,8 procent in 2023. Dat blijkt uit het jaarlijkse Salary Budget Planning Report van adviesbureau WTW (Willers Towers Watson). Dat zou gelijk zijn aan het percentage waarmee de cao-lonen in juni omhoog zijn gegaan. Maar is het genoeg … Het bericht Volgend jaar kunt u meer loon verwachten verscheen eerst op ORnet.
Tegengaan stagediscriminatie krijgt handen en voeten
6 dagen
VNO-NCW en MKB-Nederland hebben met onder andere minister Dijkgraaf (OCW), universiteiten, hogescholen en studentenorganisaties een manifest ondertekend om stagediscriminatie in het hoger onderwijs tegen te gaan. Het komt ook terug in het Actieplan Arbeidsdiscriminatie, en mogelijk ook in het … Het bericht Tegengaan stagediscriminatie krijgt handen en voeten verscheen eerst op ORnet.
Werknemers hebben wat meer rechten
6 dagen
Een op elke drie werknemers heeft een verbod op nevenactiviteiten in zijn contract. Vanaf 1 augustus is die bepaling niet altijd meer geldig. Vanaf 1 augustus moet de werkgever ook verplichte opleidingen kostenloos aanbieden, en de studietijd compenseren. Iedereen doet er goed aan om zijn … Het bericht Werknemers hebben wat meer rechten verscheen eerst op ORnet.
Drie rollen om de regie te pakken
1 week
De traditionele ondernemingsraad stelt zich vooral op als toezichthoudende controleur, die plannen en voorgenomen besluiten van de bestuurder beoordeelt. Er zijn echter meer rollen waar je als ondernemingsraad uit kunt kiezen. In dit artikel, het tweede van de reeks, komen drie rollen aan de orde … Het bericht Drie rollen om de regie te pakken verscheen eerst op ORnet.
Buiten categorie
1 week
We schrijven begin jaren 70 van de vorige eeuw. Tien jaar eerder was een boterberg ontstaan als een direct gevolg van productiesubsidies in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Mijn toenmalige aardrijkskundeleraar zei dat de enige manier om dit probleem op te lossen was: het openen … Het bericht Buiten categorie verscheen eerst op ORnet.
Met duidelijke afspraken sta je juridisch ook sterker
1 week
Het lijkt vanzelfsprekend. Als de directie aanstuurt op een belangrijke organisatorische wijziging, komt ze met een adviesaanvraag. Maar er is ook een alternatief: een convenant. Daarin maak je als or heel duidelijke afspraken met de bestuurder en heb je dus ook een sterkere juridische positie. Hoe … Het bericht Met duidelijke afspraken sta je juridisch ook sterker verscheen eerst op ORnet.
‘De meeste bestuurders deugen’
1 week
Wat voor mensbeeld heb jij? En wat doet dat met de manier waarop je anderen benadert? Zelfinzicht geeft (zelf)vertrouwen, ook tegenover een bestuurder. Dat heeft een or-lid nodig om wezenlijke vragen te stellen, en zo echt als tegenmacht te dienen. Tijdens de landelijke Workshopdag, dit voorjaar … Het bericht ‘De meeste bestuurders deugen’ verscheen eerst op ORnet.
Armoede neemt toe; roep om sociaal akkoord zwelt aan
1 week
Het moet haalbaar zijn voor vakbonden, werkgevers en kabinet om vóór Prinsjesdag nog een sociaal akkoord te sluiten over het verbeteren van de koopkracht. ‘Als de politieke wil er is, dan is dat zeker mogelijk’, zegt FNV-bestuurslid Petra Bolster. Prinsjesdag is binnen twee maanden, en kabinet en … Het bericht Armoede neemt toe; roep om sociaal akkoord zwelt aan verscheen eerst op ORnet.
Minder werkstress? Ideeën werkenden zijn cruciaal
1 week
Werkstress aanpakken vergt tijd, aandacht en kennis. Dat ontbreekt vaak. Werkgevers moeten veel meer oog hebben voor de oplossingen die werkenden aandragen om werkstress tegen te gaan. Een van de meest voorkomende werkgerelateerde gezondheidsproblemen is werkstress. De vakbond FNV doet, op basis … Het bericht Minder werkstress? Ideeën werkenden zijn cruciaal verscheen eerst op ORnet.
Fysieke aanwezigheid bij or-vergadering?
1 week
Mogen tijdens een or-vergadering de afwezige leden ook telefonisch of per e-mail hun mening geven en stemmen over een besluit? In jullie reglement zal ongetwijfeld ook iets staan over hoeveel mensen er minimaal in een vergadering aanwezig moeten zijn om te kunnen vergaderen. En daarnaast zal er … Het bericht Fysieke aanwezigheid bij or-vergadering? verscheen eerst op ORnet.
‘Uitzendbureau Tentoo in de fout met omroepkrachten’
1 week
Medewerkers van regionale omroepen die via payroller annex uitzendbureau Tentoo Directors Cast&Crew waren ingehuurd, zijn onterecht aangezien voor zzp’er en daardoor financieel benadeeld. Dat constateert de Nederlandse Arbeidsinspectie na onderzoek op verzoek van de FNV. De vakbond doet ook een … Het bericht ‘Uitzendbureau Tentoo in de fout met omroepkrachten’ verscheen eerst op ORnet.
Waarom terug naar de zaak zo lastig is …
1 week
In sommige bedrijven lijkt het meer op een loopgravenoorlog dan een constructief gesprek. Terug naar de zaak, wanneer, hoe vaak en hoe. Het is een delicaat krachtenspel met het schaarse talent. Dat loopt weg als de werkgever teveel druk zet. Maar misgelopen afspraken en veel verspilde tijd aan … Het bericht Waarom terug naar de zaak zo lastig is … verscheen eerst op ORnet.
Werkplek blijft gevaarlijk als besmettingsbron corona
1 week
Een kwart van de mensen die zich ziek meldt met coronaklachten wijst naar de werkplek als vermoedeljike bron van de infectie. Dat melden de arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Maar is de werkplek echt zo gevaarlijk? Beide arbodiensten zagen onder de werkgevers die zij bedienen het … Het bericht Werkplek blijft gevaarlijk als besmettingsbron corona verscheen eerst op ORnet.
Keuze specifieke distributeur niet adviesplichtig
1 week
Het productiebedrijf Lantor besluit om alleen nog gebruik te maken van één specifieke distributeur. Heeft de ondernemingsraad in dit geval hierover een adviesrecht? De producten van Lantor worden wereldwijd verhandeld via ongeveer 60 distributeurs. Op enig moment wordt één van de huidige … Het bericht Keuze specifieke distributeur niet adviesplichtig verscheen eerst op ORnet.
‘Nu even niet’
2 weken
Als adviseur en trainer bespreek ik met directeuren of HR-managers vaak oplossingen voor de ontwikkeling van medewerkers. Het gaat vaak goed, maar ik hoor soms zorgen over een gebrek aan middelen, inclusief tijd. Wanneer het niet goed gaat met de economie zijn er zorgen over een gebrek aan geld. … Het bericht ‘Nu even niet’ verscheen eerst op ORnet.
Over de pensioenparadox
2 weken
Honderd miljard aan verdampt vermogen in een kwartaal, toch meer pensioen uitkeren en dekkingsgraden die steeds verder oplopen. Dit is niet meer uit te leggen, bevestigen bestuurders van grote pensioenfondsen. Dus waarschuwen ze maar voor volgend jaar. Welkom bij de pensioenparadox. Door beurzen … Het bericht Over de pensioenparadox verscheen eerst op ORnet.
‘Tegengas met stevige argumenten’
2 weken
De or bij Albert Heijn neem graag zelf initiatief. Verandert digitalisering het werk in de supermarkt? Andere functie? Laat medewerkers zelf aangeven hoe zij verder willen. De or van Albert Heijn was een van de drie genomineerden in de verkiezing tot ‘Or van het jaar 2021’, georganiseerd door … Het bericht ‘Tegengas met stevige argumenten’ verscheen eerst op ORnet.
Ziek worden we nu vooral van het virus en de werkstress
2 weken
We worden steeds vaker ziek. In april bereikte het ziekteverzuim een recordstand van 6,3 procent. Een stijging van 13 tot 37 procent vergeleken met 2019, afhankelijk van sector en arbodienst. Logisch, met al die coronagolven zou je zeggen. Maar er is nog een andere oorzaak die net zo vaak voorkomt … Het bericht Ziek worden we nu vooral van het virus en de werkstress verscheen eerst op ORnet.
Or, welke koers wil jij varen?
2 weken
De WOR geeft ondernemingsraden een goede positie om invloed uit te oefenen op besluiten die belangrijk zijn voor de onderneming. Vaak zijn deze besluiten deel van de strategie van de onderneming. Betrokkenheid van de or bij strategische vraagstukken zou dan ook vanzelfsprekend moeten zijn. De … Het bericht Or, welke koers wil jij varen? verscheen eerst op ORnet.
‘Uber-chauffeurs vallen onder cao taxi’
2 weken
Uber moet zich houden aan de cao voor taxivervoer. Dat oordeel sprak de Rechtbank Den Haag uit in een kort geding dat Uber had aangespannen. Uber overweegt in beroep te gaan tegen deze uitspraak. Het geding ging niet over de vraag of de taxichauffeurs die rijden voor Uber in feite werknemers zijn … Het bericht ‘Uber-chauffeurs vallen onder cao taxi’ verscheen eerst op ORnet.
De rol van de or bij de introductie van hybride werken
2 weken
Organisaties en daarmee ondernemingsraden hebben zichzelf opnieuw moeten uitvinden met online werken. Thuiswerken is de norm geworden. Met de omslag naar een meer hybride werkvorm moet ook de or zich bemoeien. Waar een paar jaar geleden nog veel weerstand bestond tegen thuiswerken, zijn veel … Het bericht De rol van de or bij de introductie van hybride werken verscheen eerst op ORnet.
Wat moeten we met de digitale transformatie?
2 weken
Onze bestuurder zegt dat hij vergaande plannen heeft voor een totale digitale transformatie van de hele organisatie. Hij wil er graag met de or over praten. Hoe kunnen we ons daar het beste op voorbereiden? Technologische ontwikkelingen brengen grote veranderingen voor organisaties met zich mee. … Het bericht Wat moeten we met de digitale transformatie? verscheen eerst op ORnet.
Vergunningstelsel voor uitzenden en uitlenen in de maak
2 weken
Uitzendbureaus en andere ondernemingen die mensen uitlenen voor werk moeten vanaf 2025 een certificaat hebben. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil zo misstanden bij uitzenden en uitlenen van arbeidskrachten tegengaan. Ze werkt aan een wetsvoorstel. De certificeringsplicht … Het bericht Vergunningstelsel voor uitzenden en uitlenen in de maak verscheen eerst op ORnet.
Uitleg bepalingen in sociaal plan over hoogte ontslagvergoeding
2 weken
Een aantal werknemers is het niet eens met het feit dat een overeengekomen bonus niet wordt meegenomen bij de berekening van de beëindigingsvergoeding op grond van het sociaal plan. De kantonrechter oordeelt dat de overeengekomen bonus ook niet hoeft meegenomen te worden. De werkgever heeft in … Het bericht Uitleg bepalingen in sociaal plan over hoogte ontslagvergoeding verscheen eerst op ORnet.

Pagina's

Abonneren op ornet