ornet

46 nieuwsberichten gevonden
Samen met de werkvloer naar een betere RI&E
3 uur
Sommige risico-inventarisatie en -evaluaties (RI&E’s) worden opgesteld zonder dat daar één persoon van de werkvloer aan te pas komt. Het laat zich raden dat de kwaliteit en het draagvlak dan te wensen over laten. Gelukkig zijn er manieren om het beter te doen. Door Koen Langenhuysen De … Het bericht Samen met de werkvloer naar een betere RI&E verscheen eerst op ORnet.
Een brave burgerman
1 dag
Al wandelend over de Wijnbergroute, genietend van de prachtige omgeving van de Fromberg, zie ik daar - zoals wel vaker - een zak met niet koosjer bouwafval; nog net niet onder het bord dat melding maakt van het feit dat je je in een Grondwaterbeschermingsgebied bevindt. Me altijd zeer storend aan … Het bericht Een brave burgerman verscheen eerst op ORnet.
In 10 stappen meer grip op de strategie van de organisatie
1 dag
De strategie van de organisatie blijft een lastig onderwerp voor veel or-leden. Job Hoogendoorn, docent op de Or Summercourse en in het dagelijkse leven betrokken bij het Erasmus OR Centre, heeft er ruimschoots ervaring mee. ‘Strategie is voor velen een ver-van-mijn-bed-show. De valkuilen die erbij … Het bericht In 10 stappen meer grip op de strategie van de organisatie verscheen eerst op ORnet.
SER stelt rapport over toekomst arbeidsmarkt vast
1 dag
Ook het ledenparlement van de FNV heeft ingestemd met het ontwerpadvies van de Sociaal-Economische Raad (SER) om de arbeidsmarkt te hervormen. Hiermee werd een belangrijke horde genomen om het advies integraal vast te stellen in de SER. De werkgevers en het CNV waren eerder al akkoord gegaan met … Het bericht SER stelt rapport over toekomst arbeidsmarkt vast verscheen eerst op ORnet.
(Geen) besluit tot wijziging arbeids- en rusttijdenregeling
2 dagen
Op basis van de CAO-rijk hebben werknemers met een functie die zondagwerk vereist, recht op ten minste dertien vrije zondagen per 26 weken. De ondernemingsraad van DGV meent dat de Directeur DGV ten onrechte van deze regeling afwijkt zonder dat dit ter instemming is voorgelegd op grond van artikel … Het bericht (Geen) besluit tot wijziging arbeids- en rusttijdenregeling verscheen eerst op ORnet.
Wat de or moet weten over testen op corona
2 dagen
Werkgevers kunnen medewerkers zonder klachten laten testen op corona. Ook kunnen ze zelf een teststraat inrichten. Testen is altijd vrijwillig, en onder begeleiding van een BIG-geregistreerde arts. Werknemers kunnen zich, als elke Nederlander, ook gratis laten testen bij een GGD. Of een zelftest … Het bericht Wat de or moet weten over testen op corona verscheen eerst op ORnet.
‘Een or moet blijven vragen’
4 dagen
De rol van de vakbonden is de afgelopen jaren veranderd. Steeds meer vraagstukken komen terecht bij ondernemingsraden, minder snel bij de vakbonden. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een sociaal plan. De vraag is wat een vakbond in deze tijd nog kan betekenen voor een or. Karin Kasper, … Het bericht ‘Een or moet blijven vragen’ verscheen eerst op ORnet.
‘Me Too’ bij meer dan de helft werkende vrouwen
4 dagen
De meerderheid van de werkende vrouwen heeft op de werkvloer te maken met een vorm van seksuele intimidatie. Dat meldt vakbond CNV op basis van een onderzoek onder 2700 werkenden, uitgevoerd door Maurice de Hond. Bijna twee derde van de vrouwen heeft volgens het onderzoek ervaring met seksueel … Het bericht ‘Me Too’ bij meer dan de helft werkende vrouwen verscheen eerst op ORnet.
‘Meer psychisch kwetsbare mensen aan werk helpen’
6 dagen
Het kabinet trekt 18 miljoen uit om de baankansen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid te vergroten. Het gaat om de re-integratiemethode Individuele Plaatsing en Steun (IPS). Met het geld kunnen naar schatting 2300 IPS-trajecten worden gerealiseerd. Ruim 4 op de 10 Nederlanders krijgen in … Het bericht ‘Meer psychisch kwetsbare mensen aan werk helpen’ verscheen eerst op ORnet.
CNV akkoord met nieuwe cao transport
6 dagen
Het was één van de hete hangijzers in het toch al verhitte cao-seizoen dit jaar: de nieuwe cao voor de 150.000 werknemers in de transportsector. Leden van CNV Vakmensen steunen met een ruime meerderheid het onderhandelingsresultaat. Dat blijkt uit een ledenraadpleging. CNV-onderhandelaar Tjitze … Het bericht CNV akkoord met nieuwe cao transport verscheen eerst op ORnet.
Uitslag stemming openbaar maken?
6 dagen
Kunnen we als or bij onze verkiezingen het precieze aantal stemmen op de kandidaten niet geheimhouden om de kandidaten te beschermen die weinig stemmen hebben gekregen en dus niet gekozen zijn? Artikel 11 van de WOR spreekt alleen over het bekendmaken van de uitslag. Toch adviseren … Het bericht Uitslag stemming openbaar maken? verscheen eerst op ORnet.
Balans in beleid bevorderen
6 dagen
Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden en aandelen voor medewerkers, streven naar meer vrouwen in het management en invloed bij commissarissen. De medezeggenschap bij Alfa Accountants is tot wasdom gekomen. 'De or heeft aan populariteit bij de achterban gewonnen, maar ook aan invloed bij de … Het bericht Balans in beleid bevorderen verscheen eerst op ORnet.
Aantal thuiswerkvergoedingen stijgt snel
1 week
Bijna de helft van de werkgevers biedt thuiswerkers elke maand een vergoeding. Het gaat nu om 46 procent, tegen 18 procent een jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoek van Xpert HR. Werkgeversvereniging AWVN kwam op 31 procent, ruim een maand geleden. De thuiswerkvergoeding lijkt bezig … Het bericht Aantal thuiswerkvergoedingen stijgt snel verscheen eerst op ORnet.
Reiskostenvergoeding in coronatijd
1 week
In verband met Corona werkt(e) een groot aantal werknemers, al dan niet gedwongen, thuis. Dat scheelde reistijd. Maar wat betekende dit voor hun reiskostenvergoeding? Het Arbeidsreglement van Werkgever McDermott bevat een bepaling op grond waarvan werknemers aanspraak kunnen maken op vergoeding … Het bericht Reiskostenvergoeding in coronatijd verscheen eerst op ORnet.
Geboeid talent
1 week
“Talent binden boeit talent niet, talent boeien bindt talent wel”. Deze quote kwam ik onlangs tegen op LinkedIn. Interessant, dacht ik meteen. Binden en boeien zijn namelijk veelgehoorde en steeds terugkerende termen. Het klinkt ook lekker populair, hoewel ik zelf vaak de voorkeur geef aan de … Het bericht Geboeid talent verscheen eerst op ORnet.
Arbobalans 2020: vier uitkomsten rond werkdruk en verzuim
1 week
Tussen 2014 en 2019 is de werkdruk niet toegenomen. Tenminste, zo hebben de werknemers dat zelf ervaren. Dit blijkt uit de Arbobalans 2020 van TNO. Wendela Hooftman, senior onderzoeker werk en arbeid bij TNO bespreekt vier uitkomsten rond werkdruk en verzuim. Werkdruk is kort gezegd een balans … Het bericht Arbobalans 2020: vier uitkomsten rond werkdruk en verzuim verscheen eerst op ORnet.
Pensioen bij fusies: geen ondergeschoven kind
1 week
Bij samengaan, fusie of overname van bedrijven of onderdelen worden arbeidsvoorwaarden geharmoniseerd of geïntegreerd door de overnemende organisatie. Daarbij is pensioen een belangrijke, maar soms onderschatte factor. Waar moeten ondernemingsraden goed op letten als het gaat over de pensioenen bij … Het bericht Pensioen bij fusies: geen ondergeschoven kind verscheen eerst op ORnet.
‘Werkgevers gedragen zich als kruideniers’
1 week
Werkgevers zijn wel heel voorzichtig als het gaat om loonsverhogingen. Dat constateert vicevoorzitter Zakaria Boufangacha van de FNV in een tussenevaluatie van het cao-seizoen. Hij verwijt de werkgevers ‘kruideniersgedrag’. De FNV moet heel hard knokken aan de cao-tafels om er wat loonsverhoging … Het bericht ‘Werkgevers gedragen zich als kruideniers’ verscheen eerst op ORnet.
We moeten en kunnen langer doorwerken
1 week
Nu de pensioenleeftijd is verhoogd, werken we ook langer door. Volgens onderzoek in opdracht van het Ministerie van SZW is de piek in de pensioenleeftijd verschoven van 65 naar 66 jaar. Klinkt logisch, we moeten langer doorwerken om het pensioen te betalen. Maar er zijn ook andere verklaringen … Het bericht We moeten en kunnen langer doorwerken verscheen eerst op ORnet.
Kijk uit bij werken in besloten ruimten
1 week
Als een medewerker van de technische dienst of van de facilitaire ondersteuning een kruipruimte in moet gaan voor onderhoudswerkzaamheden, kan dat soms levensgevaarlijk kan zijn. Daarom moet vooraf vastgesteld zijn dat daar geen risico is op verstikking, bedwelming, vergiftiging, brand of … Het bericht Kijk uit bij werken in besloten ruimten verscheen eerst op ORnet.
Wat moeten we met de digitale transformatie?
1 week
Onze bestuurder zegt dat hij vergaande plannen heeft voor een totale digitale transformatie van de hele organisatie. Hij wil er graag met de or over praten. Hoe kunnen we ons daar het beste op voorbereiden? Technologische ontwikkelingen brengen grote veranderingen voor organisaties met zich mee. … Het bericht Wat moeten we met de digitale transformatie? verscheen eerst op ORnet.
‘Dan doen we het maar zelf’
2 weken
Staalmaker Tata Steel in IJmuiden zag de problemen van alle kanten op zich afkomen: alarmerende gezondheidsrapporten, afhakende overnamekandidaten, procederende omwonenden, achterstallig onderhoud… FNV lanceerde een eigen plan, dat meteen werd omarmd door de cor. Tata Steel in IJmuiden is een van … Het bericht ‘Dan doen we het maar zelf’ verscheen eerst op ORnet.
Veel loonsverhogingen in mei
2 weken
In mei gingen de lonen in nieuwe en vernieuwde cao’s met gemiddeld 2,2 procent omhoog. Dat is de grootste stijging in 12 maanden. Toch is de achterstand bij het afsluiten van cao’s nog niet ingelopen. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in zijn maandbericht over het verloop van het … Het bericht Veel loonsverhogingen in mei verscheen eerst op ORnet.
Thuiswerken na corona? Maak een passend thuiswerkbeleid
2 weken
Nu de coronacrisis hopelijk ten einde loopt, is het de vraag hoe het nieuwe normaal eruit gaat zien. Zó kun je als or helpen om de richting te bepalen. In het voorjaar van 2020 moesten velen abrupt thuis gaan werken. Dat leidde tot geïmproviseerde situaties. Nadien is er wel het een en ander … Het bericht Thuiswerken na corona? Maak een passend thuiswerkbeleid verscheen eerst op ORnet.
Coronacrisis en de maatregelen: wat de or moet weten (liveblog – UPDATE)
2 weken
Het kabinet heeft op 5 juni vervroegd de 3e stap in het openingsplan gezet. De meeste publiek toegankelijke locaties zijn open. De aanbevolen groepsgrootte thuis en buiten is 4 personen. Grote zalen mogen een kwart van hun capaciteit benutten. De horeca is ruimer geopend. Winkels hanteren hun … Het bericht Coronacrisis en de maatregelen: wat de or moet weten (liveblog – UPDATE) verscheen eerst op ORnet.
Besluit gemeente valt onder primaat van de politiek
2 weken
De ondernemingsraad van de gemeente Alphen aan den Rijn heeft een geschil met de gemeente over een besluit tot wijziging van de structuur van de top van de ambtelijke organisatie van de gemeente. De ondernemingsraad gaat in beroep tegen dit besluit bij de Ondernemingskamer (OK) van het … Het bericht Besluit gemeente valt onder primaat van de politiek verscheen eerst op ORnet.
Wat de or moet weten over thuiswerken
2 weken
Uit de meeste onderzoeken blijkt een meerderheid van 55 tot 65 procent voor minstens enkele dagen per week thuiswerken. En tussen 25 en 35 procent die daar echt niet aan moet denken. Maar wat zijn de mogelijkheden? En wat zegt de wet? Spring snel naar.. Thuiswerkers … Het bericht Wat de or moet weten over thuiswerken verscheen eerst op ORnet.
Wat moet een or met digitale transformatie?
2 weken
Vanwege de economische krimp door corona én door de digitale ontwikkelingen zullen veel organisaties gaan veranderen. Er vindt bij veel organisaties een digitale transformatie plaats. Hierdoor verandert het werk en zullen medewerkers meer op afstand werken. De ondernemingsraad kan een belangrijke … Het bericht Wat moet een or met digitale transformatie? verscheen eerst op ORnet.
Controle thuiswerkers kan, onder strikte voorwaarden
2 weken
Een werkgever mag zijn thuiswerkers controleren. Maar hij moet zich wel houden aan strikte voorwaarden. Die zijn bedoeld om de privacy van de werknemer te waarborgen. Dat heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geantwoord op vragen van Kamerlid Van Kent. Een werkgever die … Het bericht Controle thuiswerkers kan, onder strikte voorwaarden verscheen eerst op ORnet.
Soepeler controles NOW scheelt 165 miljoen
2 weken
Het kabinet versoepelt de controle op de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). De versoepelingen gelden vanaf de derde versie van de NOW. Ondernemers en accountants zijn blij met de versoepelingen. Een van de belangrijkste aanpassingen is het bedrag waarboven bedrijven een deskundige … Het bericht Soepeler controles NOW scheelt 165 miljoen verscheen eerst op ORnet.

Pagina's

Abonneren op ornet