ornet

633 nieuwsberichten gevonden
Ik ga het niet over Femke Halsema hebben
2 dagen
Laat ik het hier niet over Femke Halsema hebben, er wordt al zoveel over haar geschreven. Femke heeft het al zo moeilijk, elke nacht ligt ze te tobben. ‘Hoeveel coronadoden zou ik hebben veroorzaakt met het toestaan van die opeengepakte mensenmassa op de Dam op 1 juni? Nul, één, drie, vijf, tien, … Het bericht Ik ga het niet over Femke Halsema hebben verscheen eerst op ORnet.
TNO: ‘Noodzaak om interne flexibilisering op te pakken’
2 dagen
Interne flexibiliteit voor werknemers en duurzame inzetbaarheid zijn door de coronacrisis veel belangrijker geworden. Nu veel bedrijven hun flexibele schil hebben verkleind, komt de nadruk te liggen op brede inzetbaarheid van het vaste personeel, met flexibele werktijden, zelf roosteren en … Het bericht TNO: ‘Noodzaak om interne flexibilisering op te pakken’ verscheen eerst op ORnet.
Coronaprotocol kan instemmingsplichtig zijn
2 dagen
Met een coronaprotocol kunnen werkgevers voldoen aan hun zorg- en informatieplicht voor de maatregelen die ze nemen voor hun werknemers om veilig te kunnen werken. Inmiddels is er een groot aantal protocollen en praktijkvoorbeelden beschikbaar voor branches en sectoren. De kans is groot dat het … Het bericht Coronaprotocol kan instemmingsplichtig zijn verscheen eerst op ORnet.
Hogere salarisschaal na opleiding?
3 dagen
Binnen ons bedrijf heeft een groep twee jaar geleden een opleiding gevolgd om zich te specialiseren. Deze groep is daarna een salarisschaal omhooggegaan. Nu is er een tweede groep bezig met dezelfde opleiding, en deze groep wil daarna uiteraard ook een schaal omhoog. Is de werkgever verplicht om dit … Het bericht Hogere salarisschaal na opleiding? verscheen eerst op ORnet.
Corona als kans: goudgeld verdienen met duurzaamheid
3 dagen
Door de corona-consternatie dreigen we te vergeten dat er nog meer zaken spelen die onze dringende aandacht verdienen. Hoogleraar duurzaamheid en transitiekunde Jan Rotmans maakt werk van duurzaamheid en de gevolgen van de klimaatverandering. ‘Zodra het besef echt doorbreekt dat we goudgeld kunnen … Het bericht Corona als kans: goudgeld verdienen met duurzaamheid verscheen eerst op ORnet.
Veel or’s worstelen nu met de verkiezingen
4 dagen
‘De zittingstermijn van onze ondernemingsraad verstrijkt over vier maanden. Normaal gesproken zouden we al voorbereidingen treffen voor de verkiezingen van een nieuwe ondernemingsraad. Door de maatregelen als gevolg van corona denken wij deze verkiezingen niet met de benodigde zorgvuldigheid te … Het bericht Veel or’s worstelen nu met de verkiezingen verscheen eerst op ORnet.
Onderhandeltips voor medezeggenschap in kleine organisaties
4 dagen
Vanaf vijftig werknemers is een ondernemingsraad wettelijk verplicht. Medezeggenschap in kleine organisaties steunt minder sterk op de wet. Tijd voor een personeelsvertegenwoordiging (pvt)! Lees hier welke positie je hebt in je overleg met de bestuurder, en laat je op weg helpen met deze … Het bericht Onderhandeltips voor medezeggenschap in kleine organisaties verscheen eerst op ORnet.
Eerste uitspraak adviesrecht nog altijd van grote betekenis
4 dagen
Op 1 mei 1980 deed de Ondernemingskamer voor het eerst een uitspraak over het adviesrecht zoals dat geregeld is in de Wet op Ondernemingsraden. Die uitspraak zette het belang van de medezeggenschap fors op de kaart. Door Loe Sprengers Moest het Lingeziekenhuis als ziekenhuislocatie worden … Het bericht Eerste uitspraak adviesrecht nog altijd van grote betekenis verscheen eerst op ORnet.
Het nieuwe normaal
1 week
Nog 4 dagen, 18 uur, 52 minuten en 49 seconden zegt een app en dan mogen we weer naar de kroeg. Voor wie dit geen primaire levensbehoefte is zal dit niet meer zijn dan een van de vele tekenen die wijzen op weer een nieuwe fase in het Covid19 verhaal. Te beginnen bij de voorpagina van de … Het bericht Het nieuwe normaal verscheen eerst op ORnet.
Arbodiensten: ‘Werkplekken worden nieuwe infectiehaarden’
1 week
Arbodiensten en bedrijfsartsen zijn bezorgd over de veiligheid op de werkvloer nu iedereen zich vanaf 1 juni op corona kan laten testen door de GGD, zonder doorverwijzing van een (bedrijfs)arts. Daarmee vervalt voor werknemers ook het advies van bedrijfsarts en arbodienst. ‘Terwijl vele … Het bericht Arbodiensten: ‘Werkplekken worden nieuwe infectiehaarden’ verscheen eerst op ORnet.
Cor dreigt Tata Steel met rechtsgang bij opvolging Henrar
1 week
De centrale ondernemingsraad van Tata Steel Nederland is niet om advies gevraagd bij het – volgens de cor - ontslag van topman Theo Henrar van Tata Steel Nederland. De cor dreigt de Europese en Indiase directie nu met een rechtszaak als de cor weer wordt gepasseerd bij de aanstelling van een … Het bericht Cor dreigt Tata Steel met rechtsgang bij opvolging Henrar verscheen eerst op ORnet.
Andere inrichting kantoortuin, wat zijn de rechten van de or?
1 week
De directie heeft het voornemen om de kantoortuinen die er nu zijn iets anders in te richten en te gebruiken. Wat zijn onze rechten als ondernemingsraad? Het nieuwe werken of het flexwerken was bij invoering als zodanig adviesplichtig op grond van artikel 25, eerste lid, onder e. WOR, een … Het bericht Andere inrichting kantoortuin, wat zijn de rechten van de or? verscheen eerst op ORnet.
Blikje vooruit werpen
1 week
Wat kun je nu beter doen in je aflopende intelligente lockdown dan proberen intelligent vooruit te kijken naar wat er komen gaat? Algemeen dan hè, geen gekke dingen. Een flink aantal getroffen bedrijven zal snel willen reorganiseren. Van veel ondernemingsraden zal in die gevallen verwacht worden … Het bericht Blikje vooruit werpen verscheen eerst op ORnet.
Geen gedeeltelijke transitievergoeding na herplaatsing
1 week
Wanneer een werknemer door de werkgever wordt herplaatst in een functie tegen een lager inkomen maar met dezelfde arbeidstijd, heeft hij dan recht op een (gedeeltelijke) transitievergoeding? Door Ester Damen In 2018 heeft de Hoge Raad in de Kolom-beschikking geoordeeld dat werknemers aanspraak … Het bericht Geen gedeeltelijke transitievergoeding na herplaatsing verscheen eerst op ORnet.
Or heeft stimulerende rol bij scholingsplicht NOW 2.0
1 week
Van de ondernemingsraad mag verwacht worden dat hij de werkgever zal aanspreken op de nieuwe inspanningsverplichting voor om- of bijscholing van werknemers. Deze plicht is een nieuwe voorwaarde in de verlengde noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud, de NOW 2.0. Dat schrijft minister Koolmees … Het bericht Or heeft stimulerende rol bij scholingsplicht NOW 2.0 verscheen eerst op ORnet.
Crisisbeleid toetsen in coronatijd
1 week
De maatregelen om het coronavirus in te dammen hebben grote gevolg voor bedrijven en medewerkers. Eens te meer de taak van de ondernemingsraad om het crisisbeleid van de bestuurder op kritische maar constructieve wijze te toetsen. Maar hoe communiceer je in deze tijd effectief met de achterban, de … Het bericht Crisisbeleid toetsen in coronatijd verscheen eerst op ORnet.
Or en corona: strategisch netwerken is nu cruciaal
1 week
Voor de ondernemingsraad is strategisch netwerken in tijden van corona cruciaal. Het 'Nieuwe Normaal' of de 1,5 meter-werkomgeving is immers een thema met grote gevolgen voor medewerkers en organisatie. Door actief en strategisch te netwerken, wordt de or deel van het besluitvormingsproces en heeft … Het bericht Or en corona: strategisch netwerken is nu cruciaal verscheen eerst op ORnet.
In nieuw steunpakket is ontslagboete geschrapt
2 weken
In het nieuwe steunpakket voor de economie dat vanaf 1 juni geldt is de ontslagboete voor de NOW-regeling geschrapt. Het tweede, 13 miljard euro kostende pakket aan maatregelen heeft een looptijd van drie maanden en heeft volgens het kabinet ook als doel om werkgevers en werkenden in staat te … Het bericht In nieuw steunpakket is ontslagboete geschrapt verscheen eerst op ORnet.
Andere openingstijden, op andere dagen werken?
2 weken
De werkgever besluit de openingstijden aan te passen: geen koopavonden en koopzondagen meer. Dit betekent dat medewerkers op andere dagen moeten werken om aan hun uren te komen. Kan dit zomaar? Het wijzigen van openingstijden heeft ook tot gevolg dat de tijden waarop medewerkers werken worden … Het bericht Andere openingstijden, op andere dagen werken? verscheen eerst op ORnet.
Topman Tata Steel vertrekt, cor zegt vertrouwen op
2 weken
De centrale ondernemingsraad van Tata Steel Nederland heeft het vertrouwen opgezegd in de directie van Tata Steel Europe, nu directievoorzitter Theo Henrar van Tata Steel Nederland eind mei terugtreedt. De or en bonden FNV en CNV spreken van ontslag. ‘Een onbegrijpelijk en ondoordacht besluit,’ zegt … Het bericht Topman Tata Steel vertrekt, cor zegt vertrouwen op verscheen eerst op ORnet.
Advies SER: verminder de tijdsdruk voor or-leden
2 weken
Or-leden moeten minder tijd kwijt zijn aan hun or-werk. Daarvoor moet de Wet op de ondernemingsraden (WOR) worden aangepast. Dat adviseert de Sociaal-Economische Raad (SER) in een brief aan minister Koolmees. De bedoeling is ook dat meer niet-or-leden kunnen worden betrokken in de … Het bericht Advies SER: verminder de tijdsdruk voor or-leden verscheen eerst op ORnet.
In het water …
2 weken
Je hebt jaren centjes én vakantiedagen gespaard om eindelijk die reis naar Indonesië te maken. De vlucht is geboekt, de routes uitgezocht, en je weet precies wat waar te zien is. Once in a lifetime, zou je zeggen. Totdat die andere once in a lifetime (hoop ik althans) roet in het eten gooit: corona! … Het bericht In het water … verscheen eerst op ORnet.
Nieuw pand: primaat van de politiek?
3 weken
Op basis van het Rijkshuisvestingsstelsel voor kantoren (hierna: het Vaststellingsbesluit) is het masterplan Noord-Brabant vastgesteld, waarna er is onderzocht welke diensten mogelijk in het pand Fellenoord 15 in Eindhoven gevestigd kunnen worden. Alhoewel nog niet bekend is welke rijksdiensten … Het bericht Nieuw pand: primaat van de politiek? verscheen eerst op ORnet.
Waarom de or de kantoortuin ter discussie moet stellen
3 weken
De afgelopen jaren zijn de nadelen van de kantoortuin steeds meer belicht. Lawaai en psychische belasting leiden tot ergernis en zelfs tot ziekteverzuim. De nu vereiste inrichting volgens de 1,5 meter-regel maakt het er niet beter op, terwijl het thuiswerken een grote vlucht kan nemen. Redenen … Het bericht Waarom de or de kantoortuin ter discussie moet stellen verscheen eerst op ORnet.
Tips: hoe de or effectief online kan vergaderen
3 weken
De Coronacrisis is nog lang niet voorbij en er liggen, ook voor de ondernemingsraad, nog veel lastige besluiten in het verschiet. Dat vraagt om veelvuldig en adequaat overleg, en dus om online-vergaderen met discipline en diepgang. Leer van expert Rob de Haas hoe je echt effectief online kan … Het bericht Tips: hoe de or effectief online kan vergaderen verscheen eerst op ORnet.
Wel of niet thuiswerken?
3 weken
In deze crisistijd mogen wij thuiswerken. Maar als we geen werk hebben door bijvoorbeeld uitstel van opdrachten, dan mogen we niet thuiszitten en worden wij verzocht om naar het werk te komen en daar 'niks' te doen. Kan dit gevraagd worden van de medewerkers? Je moet je werkgever erop wijzen dat …
Onrust onder treinpersoneel over handhaving en mondkapjes
3 weken
Onder treinpersoneel groeit de angst dat als de reguliere dienstregeling in het openbaar vervoer op 1 juni wordt hervat, de treinen veel voller zullen zijn dan de afgesproken capaciteit van 40%. De vakbonden dringen er op aan dat maatregelen in het coronaprotocol, onder andere voor mondkapjes en …
Inspectie waarschuwt: coronaprotocol vervangt RI&E niet
3 weken
De coronaprotocollen die al in veel sectoren zijn opgesteld hebben geen juridische status in de arboregelgeving, zo waarschuwt Inspectie SZW. Een coronaprotocol ontslaat werkgevers niet van de verplichting om een Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) te hebben. En een RI&E behoort …
Omgaan met geheimhouding: 10 tips voor de or
3 weken
Geheimhouding kan een rol spelen bij onderwerpen die op het bordje van de ondernemingsraad liggen. Soms is het begrijpelijk en redelijk; maar soms komt een goede afweging door de or in het gedrang. Zijn er grenzen aan het opleggen van geheimhouding door bestuurders? Die zijn er zeker. De …
‘Bij nieuwe staatssteun eerst toestemming werknemer vragen’
3 weken
Bedrijven moeten in de nieuwe ronde van steunmaatregelen eerst toestemming vragen van de ondernemingsraad of de vakbonden voor het verkrijgen van staatssteun. Dat vindt vakbond FNV, die zich samen met het CNV grote zorgen maakt over plannen van het kabinet om bedrijven die noodsteun krijgen meer …

Pagina's

Abonneren op ornet