Nieuws

235 nieuwsberichten gevonden
Ouderschapsverlof: hoe wordt dit geregeld? 2 uur
Als een werknemer vanaf dag één in dienst is bij een werkgever, heeft de werknemer het recht om ouderschapsverlof op te nemen. Een werkgever kan het recht op ouderschapsverlof niet weigeren.
pw de gids management
Toolkit voor candidate persona’s 5 uur
In onze talentgedreven economie zoekt toptalent op een andere manier naar werk dan vroeger. Veel werkgevers hebben nog steeds het idee dat ze simpelweg een vacature kunnen plaatsen en dat de juiste kandidaten hier dan vanzelf op afkomen.
pw de gids management
Nulurencontract, maar fulltime werk? Werkgever moet betalen [Rechtspraak] 11 uur
Wie een werknemer aanneemt op een nulurenconctract, moet zich realiseren dat daar risico’s aan kleven. Wanneer een werknemer structureel veel meer uren werkt, kan hij daar rechten aan ontlenen, zo bleek maar weer voor de kantonrechter.
pw de gids management
Talentmanagement als strategie 12 uur
Wie aan de slag wil met talentmanagement, moet eerst de organisatiestructuur afstemmen op de bedoeling van de organisatie, zegt Lidewey van der Sluis, hoogleraar strategisch talentmanagement en pleitbezorger van holocratisch leiderschap.
pw de gids management
Tips voor de inrichting van flexibel kantoor 13 uur
Wat zijn aandachtspunten bij de inrichting van een flexibel kantoor? Ga niet alleen voor mooi, maar let ook op praktische bruikbaarheid van het meubilair in het kantoor, zo luidt de ervaring bij Aedes in Hilversum.
pw de gids management
6 valkuilen van zelfsturende teams 13 uur
Werken in zelfsturende teams geeft de medewerkers meer eigen verantwoordelijkheid, en dus motivatie en betrokkenheid. Maar dan moet je wel oppassen voor de nadelen.
pw de gids management
3 Tips hoe je je werk weer het best oppakt na een sabbatical 13 uur
Stel: je bent er wat maanden uit geweest, misschien wel een jaar. Je bent ‘lekker’ weg geweest op wereldreis, je hebt gemediteerd, gezwommen met dolfijnen, geschilderd, ontslakt, voor de familie gezorgd, vrijwilligerswerk gedaan waar dat echt nodig was. En dan nadert die datum waarop je had afgesproken om weer aan het werk te gaan. Maar...
pw de gids management
‘Resultaatgericht werken is grootste succesfactor van Het Nieuwe Werken’ 14 uur
Het Nieuwe Werken heeft een significant positief effect op de werknemersbetrokkenheid en uiteindelijk het presteren van de organisatie. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Arjan de Kok, die ermee promoveerde aan de Universiteit Utrecht. Hij waarschuwt wel voor te veel beveiliging bij mobiel werken. “Dat kan contraproductief...
pw de gids management
‘Het Nieuwe Werken ingevoerd, maar vergaderen alsof het nog 1911 is’ 15 uur
Waar organisaties zijn overgestapt op nieuwe manieren van werken, houden ze nog te vaak vast aan oude manieren van vergaderen. Ruben van der Laan en Henk van de Steen van Het Nieuwe Werkoverleg leggen uit hoe het beter kan. “Je moet je continu afvragen waarom je vergadert.”
pw de gids management
6 Eenvoudige tips om beter je werktijd te verdelen 15 uur
Stelt u dat ene klusje alsmaar weer uit? Lopen er te veel zaken door elkaar in uw werk? Knapt u van de ene klus af maar geeft de andere juist weer energie? Van tijdvreters kun je ook tijdgevers maken! Hoe? Neem deze tips ter harte.
pw de gids management
10 tips om meer te bewegen tijdens werktijd 22 uur
Of je nu werkt op kantoor of vanaf je thuiswerkplek. We bewegen te weinig tijdens onze werktijd en blijven maar zitten achter die computer. Een half uurtje per dag is genoeg, zeggen onderzoekers. Maar soms halen we dat niet eens.
pw de gids management
Het GROTE Gesprekkenboek 3 dagen
Het GROTE gesprekkenboek geeft u do’s & don’ts, tips en ervaringen van leidinggevenden, HR-professionals en consultants, zodat u het beste gesprek voert.
pw de gids management
Investeren in gezonde werknemers: zo overtuig je het management 4 dagen
Werken aan gezonde werknemers; het staat bij veel HR-managers op het wensenlijstje. Maar hoe krijg je groen licht van het management om te investeren in preventie? Vijf ijzersterke argumenten.
pw de gids management
De Do’s en Don’ts van thuiswerken op een rij 4 dagen
Het is wettelijk vastgelegd. Iedereen heeft het recht om thuis te werken, als dat kan met het werk natuurlijk. Thuiswerken kan grote voordelen opleveren voor zowel werknemer als werkgever. Wel zijn er bepaalde zaken die in ogenschouw moeten worden genomen wil ‘thuiswerken’ een geslaagd project zijn. Waar moet je op letten? Zowel als...
pw de gids management
Is de term HNW toe aan vervanging? 4 dagen
Steeds meer organisaties hebben vormen van Het Nieuwe Werken ingevoerd. Is de term dan nog wel dekkend? Hoe nieuw is het eigenlijk nog? Kortom is de term niet zo’n beetje aan zijn eind gekomen?
pw de gids management
In 6 stappen naar Het Betere Thuiswerken 4 dagen
Het hangt half-onderuitgezakt in een te lage bureaustoel met een ontbrekend wieltje, gekleed in een vies t-shirt of nog erger, eet en drinkt over zijn toetsenbord en kijkt, al muisvegend om aanwezigheid te veinzen met een oog naar Netflix, en met het andere naar die leuke buurvrouw of –man een balkonnetje lager. Rara wie is dat? De...
pw de gids management
Het Nieuwe Beoordelen zorgt voor meer betrokkenheid op werkvloer 4 dagen
Kan een beoordelingsgesprek bijdragen aan meer medewerkersbetrokkenheid? Ja, zolang het focust op de talenten.
pw de gids management
8 Tips voor de ideale werkplek 4 dagen
Slechts een op de tien Nederlandse werkenden is tevreden met zijn of haar werkplek, zo blijkt uit de Global Workplace Report . Dat moet dus beter. Maar hoe zorg je als werkgever nou voor een plek die wel tot tevredenheid leidt?
pw de gids management
4 tips die een team agile maken 4 dagen
Agile is de mate waarin een organisatie snel en goed kan inspelen op veranderende omstandigheden. Vaak vertaald als flexibel, en het geldt als ideaal voor professionals, teams, organisaties en zelfs branches. En het klinkt ook erg prachtig: iedereen past zich op tijd aan op de omstandigheden, vlak voordat ze inderdaad veranderen in de...
pw de gids management
10 Tips om je organisatie aantrekkelijk te maken voor millennials en Generatie Z 4 dagen
Hoe zorg je ervoor dat je jouw organisatie aantrekkelijk maakt voor talent? Millennials en Generatie Z kijken naar hele andere dingen dan we traditioneel belangrijk vinden in onze organisatie. 10 tips op een rijtje om de jongste generaties op de werkvloer te behouden.
pw de gids management
8 Factoren die werkgeluk belemmeren 4 dagen
Hoe gelukkiger op de werkvloer, hoe beter de prestaties. Dat is inmiddels algemeen bekend. Maar werkgeluk moet vaak opboksen tegen allerlei factoren op kantoor. 8 daarvan op een rijtje.
pw de gids management
3 trends die de toekomst op de werkvloer gaan bepalen 4 dagen
De specifieke keuzes die individuele medewerkers maken op het gebied van technologie zijn bepalend voor de toekomst van de werkvloer. Binnen nu en vijf jaar krijgen we te maken met nieuwe manieren van werken en leven. En daar moeten we ons op voorbereiden. Zowel binnen grote als kleine organisaties is het steeds meer geaccepteerd dat...
pw de gids management
Geluk als motor 4 dagen
Bijna elk bedrijf voert periodiek een arbeidstevredenheidsonderzoek uit. Dat is begrijpelijk, maar het is verouderd en weinig ambitieus.
pw de gids management
‘Sturen op output kan niet’ 5 dagen
Organisaties die succesvol willen zijn, hebben een strategie nodig. Maar dat is nog maar de eerste stap. Die strategie moet ook succesvol worden uitgevoerd. Hoe kan HR daar een bijdrage aan leveren?
pw de gids management
6 methoden om leerresultaten te evalueren 5 dagen
De beste manier om een uitspraak te doen over leerresultaten, is door iemand zijn bekwaamheid in de praktijk te laten demonstreren: een proeve van bekwaamheid.
pw de gids management
Bereken de transitievergoeding voor uw werknemer 5 dagen
Wanneer heeft een werknemer recht op een transitievergoeding en hoe hoog is die vergoeding? Met de tool van PW. komt u eenvoudig tot een betrouwbare berekening.
pw de gids management
Inzetbaarheid oudere werknemer geeft werkgever kopzorgen 5 dagen
Werkgevers maken zich zorgen over de verhoogde AOW-leeftijd. Zij verwachten problemen door beperkte inzetbaarheid van mensen met gezondheidsproblemen en voorzien dat werknemers het lichamelijk niet volhouden om door te werken tot de AOW-leeftijd. Het goede nieuws is dat die zorgen zich uiten in meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid...
pw de gids management
Extreem weinig cao’s door harde looneisen en zuinige werkgevers 1 week
Vakbonden zien ruimte voor loonsverhogingen en zijn niet te beroerd om die eis in te brengen aan de onderhandelingstafel. Werkgevers houden de hand liever op de knip. Het resultaat? Extra lange onderhandelingen en extreem weinig cao’s die worden afgesloten.
pw de gids management
Alles over Het Nieuwe Werken bij PW 1 week
De themasite ‘Over Het Nieuwe Werken’ is verhuisd. Nieuws, achtergronden, interviews en best practices over dit onderwerp vindt u voortaan bij PW.
pw de gids management
Ontwikkelingen in het vak van opleidingsprofessionals 1 week
Hoewel we niet over een glazen bol beschikken die aangeeft hoe het vak van opleidingskundigen zich gaat ontwikkelen, kunnen we al wel een paar richtingen ontdekken in het huidige werk van opleidingsprofessionals.
pw de gids management
40-urige werkweek is niet meer van deze tijd 1 week
De klassieke werkweek van 40 uur lijkt aan zijn einde gekomen te zijn. Zowel werknemers als hun werkgever zien er het nut niet meer van in. We kunnen werken waar en wanneer we willen immers.
pw de gids management
Te veel informatie kan de werknemer niet aan 1 week
Apps, telefoon, e-mail. Het moderne werken heeft een voordeel. We kunnen overal en altijd wanneer we willen werken. Nadeel: er is een overload aan informatie en ‘we staan altijd aan’. Bijna drie op de tien werknemers kan al die informatie niet verwerken.
pw de gids management
Doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd 1 week
Sinds 1 januari 2016 zijn nieuwe regels van kracht voor het verlengen en beëindigen van arbeidsovereenkomsten met werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben gepasseerd. Met de Wet Doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd zijn verschillende wetten veranderd om de aantrekkelijkheid van het laten doorwerken van AOW-gerechtigde...
pw de gids management
Geluk op het werk: wat is dat eigenlijk? 1 week
Een 7,2. Dat is de score van Nederlanders als het gaat om geluk op het werk. Een ruime voldoende dus, maar… wat wil dat precies zeggen? Zijn wij tevreden, bevlogen of betrokken?
pw de gids management
Slapende dienstverbanden: rechter vraagt Hoge Raad om duidelijkheid 1 week
De ene kantonrechter vindt dat een werkgever niet kan worden gedwongen een werknemer na twee jaar ziekte te ontslaan. De andere kantonrechter oordeelt dat slapende dienstverbanden slecht werkgeverschap zijn. De rechtbank Limburg wil duidelijkheid en vraagt de Hoge Raad om een uitspraak.
pw de gids management
Slechts een op tien werknemers is tevreden over werkplek 1 week
Een fijne werkplek zorgt voor meer tevreden, gezonde en productieve werknemers. Waarom is dan slechts 10 procent van de werknemers in ons land tevreden over zijn of haar werkplek? 6 Tips hoe je als werkgever de ideale werkplek voor je mensen creëert.
pw de gids management
Flexwerken: 3 tips voor meer productiviteit 1 week
Altijd en overal kunnen werken, waar en wanneer jij dat wilt. Het klinkt mooi, maar is het ook goed voor de productiviteit? Niet automatisch, je moet er wel wat voor doen. Als het gaat om het verhogen van de productiviteit, is flexwerken op zichzelf is niet het ei van Columbus. Het bied je de mogelijkheden en de middelen. Aan werkgever en...
pw de gids management
Het belang van meer schoonheid in organisaties 1 week
In de NRC van zaterdag 6 april jl. schreven Carin Gaemers en Hugo Borst over neoliberale managers die het morele kompas van zorgverleners, leraren en politieagenten ondermijnen. Twee jaar na hun manifest ‘Scherp op Ouderenzorg’ zijn zij nog altijd teleurgesteld en boos.
pw de gids management
Versobering van de transitievergoeding onder de WAB 1 week
Het kabinet maakt haast met de WAB: de Wet arbeidsmarkt in balans. Na de verkiezingen voor de Provinciale Staten van afgelopen maart, zal de zetelverdeling in de Eerste Kamer aanzienlijk wijzigen. Het kabinet loodst de WAB dan ook graag vóór de wissel in juni door de Eerste Kamer. Eén van de wijzigingen onder de WAB is een nieuwe...
pw de gids management
Individueel keuzebudget kan nadelig uitpakken 1 week
Uitkeringsinstantie UWV vindt dat werkgevers hun werknemers moeten waarschuwen voor de mogelijke nadelige gevolgen van het individueel keuzebudget (IKB). Wie gebruik maakt van het IKB loopt het risico op een lagere uitkering bij ziekte, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.
pw de gids management
Een volledig leerproces met de leercyclus van Kolb 1 week
Om een volledig leerproces te doorlopen, is het belangrijk dat alle fasen van een leercyclus doorlopen worden. Kolb onderscheidt vier verschillende fasen.
pw de gids management
Goed werkgeverschap, wat is dat eigenlijk? 1 week
De werkgever en de werknemer zijn verplicht zich als een goed werkgever en een goed werknemer te gedragen. Dat staat in de wet. Maar wat betekent dat eigenlijk en wat zijn de consequenties voor wie zich er niet aan houdt?
pw de gids management
Overuren zijn in Nederland heel gewoon 1 week
De balans tussen werk en privé slaat regelmatig door richting werk. Iets meer dan de helft van de Nederlandse werknemers maakt wekelijks overuren zonder daarvoor betaald te krijgen, zo blijkt uit onderzoek van ADP.
pw de gids management
Brexit leidt tot zorgen bij Europese werknemers 1 week
Een op de vijf Europese werknemers maakt zich zorgen om zijn baan vanwege de dreigende Brexit. In Nederland ligt dat percentage weliswaar veel lager, maar is er ook bezorgdheid.
pw de gids management
Best practice: Anticiperen op gevolgen digitalisering 2 weken
Digitalisering en robotisering zorgen ervoor dat functies veranderen of verdwijnen. Dat staat vast. Tijdens een tournee van kroegbijeenkomsten worden gemeenteambtenaren gestimuleerd om aan de slag te gaan met hun loopbaanontwikkeling.
pw de gids management
Wanneer kan de werknemer calamiteitenverlof opnemen? 2 weken
Kort verzuim of ook wel calamiteitenverlof genoemd is verlof samenhangend met zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden. Deze vorm van verlof is onderdeel van de Wet arbeid en zorg.
pw de gids management
Slapend dienstverband is slecht werkgeverschap [rechtspraak] 2 weken
De directeur van een zorginstelling krijgt kanker waardoor zij haar veeleisende werk niet meer kan uitvoeren. Haar werkgever weigert haar te ontslaan. De directeur beschuldigt haar werkgever ervan het dienstverband slapend te houden om zo onder het betalen van een transitievergoeding uit te komen. Is dat slecht werkgeverschap?
pw de gids management
Flexwerker steeds vaker ongelukkig in het werk 2 weken
Tussen 2005 en 2017 is het aantal oproep- en invalkrachten in Nederland verdubbeld van 4 procent (292.000 werknemers) naar 8 procent (546.000) van de werknemers in Nederland. Dat is slecht nieuws voor wie werkgeluk belangrijk vindt: oproep- en invalkrachten zijn steeds ontevredener over hun werk.
pw de gids management
Overtuigen? Laat de ander ontspannen 2 weken
Stel, u presenteert een plan aan de directie. U weet het te onderbouwen met overtuigende statistieken, maar toch… het is lastig om uw toehoorders te overtuigen. Wat er ontbreekt? Misschien is uw publiek niet betrokken, of belangrijker nog… niet ontspannen.
pw de gids management
Arbeidsmarktcommunicatie: werken in de bouw 2 weken
De bouwsector dreigt oververhit te raken: schaars personeel, stijgende lonen, materiaal dat niet op tijd komt – er gaapt een enorme kloof tussen wat er gebouwd moét worden en wat er gebouwd kán worden.
pw de gids management

Pagina's