Onderzoek: Zzp’er brengt steeds meer tijd door op flexwerkplek

Buitenshuis werken onverminderd populair onder zzp’ers HOOFDDORP –  Net als vorig jaar werken de meeste zzp’ers (85%) weleens buitenshuis. Een kwart van deze groep werkt dan op een flexwerklocatie. Vergeleken met vorig jaar brengen zzp’ers gemiddeld 12,9% meer tijd op een flexwerkplek door. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1.248 zzp’ers in opdracht van HNK.
 Er is een duidelijke verschuiving te zien in het aantal uur dat zzp’ers op een flexwerklocatie doorbrengen. Was dit in 2017 nog gemiddeld 8 uur per week, nu is dat gestegen naar 9 uur. Remco Boelens van HNK herkent deze trend: “De flexwerkplek is steeds meer een volwaardige werkplek en daarmee een volwassen alternatief voor de keukentafel geworden.” 

Overgrote deel zzp’ers werkt weleens buitenshuis Ruim 85 procent van de zzp’ers zoekt hun werkplek regelmatig buiten het eigen huis. Mannelijke zzp’ers werken ten opzichte van hun vrouwelijke collega-ondernemers nog vaker buitenshuis. Van alle vrouwen werkt 77% weleens op een locatie elders, terwijl dit percentage bij mannen maar liefst 10% hoger ligt. Kosten flexwerkplek geen issue voor zzp’er Van de zzp’ers die buitenshuis werken, doen de meesten dit bij de opdrachtgever. Een kwart kiest regelmatig voor een flexwerkplek. De helft van de zzp’ers die niet voor een flexwerklocatie kiezen, werkt nu eenmaal liever thuis. Bijna een derde (29%) doet dit niet vanwege hun persoonlijke situatie. Slechts een op de 10 zzp’ers laat de flexwerkplek links liggen vanwege de kosten. Over het onderzoek De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 1.248 zzp’ers in Nederland. Onderzoek van ZZP Barometer is bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de bijna 1,2 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KvK, april 2018). De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic. (Download PNG)
zzp barometer
26-06-2018 06:30